icon

Mamičkou po 30-tke

smotaneeela
20. dec 2013

Kočky, založila som diskusiu, mám 29 rokov, som rok vydatá a zo všetkých strán počúvam, že už je najvyšší vek mať dieťa, aké to je s pribúdajúcim vekom ťažšie a ťažšie. Mám prácu na dobu neurčitú, nemám sa už na čo vyhovárať, ale žiaľ necítim sa na dieťa, mám chuť ešte nejaký ten rôčik "žiť", dostavať a zariadiť domček... Rada by som teda prečítala názory mamičiek, starších ako 30 rokov, ako ste to zvládali a ako to hodnotíte s odstupom času. Nieslo vaše tehotenstvo nejaké problémy? Bola by som rada za povzbzdenie, pozitívne postrehy, lebo toho zlého, čo všetko sa môže prihodiť, som sa napočúvala už dosť!

janulajana
21. dec 2013

V prvom rade je rozdiel :1. v dnesnej dobe rodia zeny aj po 30tke, co urcuje trend tato doba a 2.biologiu a zenske telo neoklames.
Moj sused je gynekolog a hovori mi, ze nemoze moralne hovorit zenam po 35tke aby nerodili a nemali deti. Telo zeny je nastavene biologicky.Su vacsie rizika ze sa Ti narodia postihnute alebo inac chore deti. Cest vynimkam samozrejme zenam, ktore pisu ze rodia prvykrat v 37r.To kedy chces ist na stuzkovu dietatu?
Ked sa na dieta necitis este, ok.
V mojom okoli mam 3 pripady, co kamaratky rodili po 32 a kazda jedna ma problemy s dietatom, a to nehovorim o prechladnuti.

dana_l
21. dec 2013

ja som mala deti - 35, 36, 39 - dvojicky. vsetky tehotenstva boli bezproblemove, behala som ako keby som ani tehotna nebola, ziaden vysoky krvny tlak, ziadne opuchy, ziadna extra unava, ziaden problem s dychanim alebo ine "tehotenske" problemy. dokonca ked som bola tehotna s dvojickami tak som ukladala dlazbu na terasu v zahrade. byvala suseda sa doteraz na tom smeje. brucho ako balon, oblecene plavky a ja tam na kolenach dlazbu ukladam 😀
prve tehotenstva boli hned, posledne lebo som velmi chcela tak sa nedarilo a ked som povedala ze dobre, tak viacej ako dve deti nebudeme mat, hned na dalsi mesiac som bola tehotna.
jedina vec ktora bola spojena s vyssim vekom - dvojicky v rodine nikto nemame a su vysledkom "nespolahlivosti" mojho tela.
vsetky deti su zdrave, ziadne problemy pri porode - vsetky narodene prirodzene. vsetky v termine.
mala som ich vo vyssom veku, kym som bola bezdetna (a aj slobodna - bez partnera) tak som si precestovala europu, navstivila miesta ktore som chcela, robila veci ktore som chcela. nelutujem ze som ich mala uz ako "starsia". vela ludi by mi nepovedalo ze mam Tolko rokov ako mam. mam kolegynu ktora ma deti presne tak isto ako ja. ale vo vacsom vekovom rozmadzi (najstarsia 9 a najmladsie dvojicky 1 rok). som sa jej pytala ze kolko ma rokov, a ona ze 29. no vobec by som jej len Tolko nepovedala, myslela som si ze je aspon okolo 35-ky.
tie vyroky tuna - ze ci chces ist o palicke na stuzkovu a podobne, no to moze napisat len hlupy, netaktny clovek, ktory samozrejme mal deti hned okolo 20-tky a mysli si ze zjedol vsetku mudrost sveta. nesudte nikoho lebo urobi inak ako vy. kazdy ma svoje dvovody preco robi nieco tak a vtedy a nieco uplne inak ako "zvysok" povazuje za "normalne". je kazdeho osobna zalezitost ako bude - ci bezdetni, ci s detmi, ci za mlada deti alebo v starsom veku. kazdy by si mal hladiet na svoju situaciu a do svojeho hrnca.
zdravotne problemy v tehotenstve - to moze mat dvadsatrocna mlada zena tak isto ako I styridsiatnicka.
aj ci sa dieta narodi zdrave nie je podmienene vekom. kamaratka ma susedu ktora ma len nieco okolo 25 a ma dieta s down syndrome. takze to su tiez len bludy ze ty urcite budes mat postihnute dieta lebo si starsia. moze sa stat I mladsim. samozrejme je tam vyssie riziko ale to neznamena ze to tak I bude.
drzim palce nech sa vam zadari ked sa na to budes citit a budes pripravena. a hlavne nedaj na reci okolia. je to tvoj zivot.

maca_p
21. dec 2013

tiez som rodila davno po 30tke a z hladiska mojho zdravia a dopadu vplyvu tehotenstiev na organiszmus si myslim, ze by som mala/mohla rodit o 10 rokov skor.
obdivujem ta @dana_l 🙂

stellamaris
21. dec 2013

@smotaneeela tie reci si nevsimaj,ja som sa ich napocuvala dost 😉 Snazila som sa roky otehotniet,nedarilo sa,zo zdravotnych problemov,nakoniec som rodila ako 33-rocna.Maly je vytuzene dieta,dnes si blbe reci ohladom veku nevsimam a v pohode planujem dalsie dieta 🙂

januliku
21. dec 2013

@smotaneeela Na veku nezáleží. Dôležité je, že sa na dieťa ešte necítiš, tak si počkaj na ten správny čas. Ono to určite príde 😉

evelynm
21. dec 2013

jeeej, toto je debatka 🙂 , zienky podobne ako ja 🙂 - vekovo a podla vsetkeho aj zmyslanim 🙂
dcera sa mi narodila ako 30 rocnej, syn ako 35 rocnej. Nebolo to tak planovane, proste sa moj zivot a vztah takto vyvinul, keby zalezalo len na mne, deti som chcela vzdy a moc som nad tym nepremyslala. Ale ked spatne hodnotim, to, ze sa mi narodili az po 30, vidim ako vybornu vec. Bola som uz rozumnejsia, zrelsia, ako ked som mala 20 (vtedy som bola znacne nezrela 🙂 , hoci som si o sebe myslela opak xixi) .
Zdravotne problemy som trochu mala, ale zrejme by boli aj v mladsom veku, tak to neberiem ako vekovu komplikaciu.
V sucasnosti je pre mna podstatne to, ze proste nedovolim sama sebe nejak prudko starnut. Mam 45 rokov, deti 15 a 10, nemozem si dovolit byt stara zena 🙂 . Myslim, ze moj vek na mne az tak nevidno, zmyslanim som tiez pomerne mlada, mam zmysel pre modu, modernu hudbu, sportujem, staram sa o seba, som spolocenska, znacne vesela osoba. A myslim, ze to dost suvisi aj s tym, ake mam deti. Drzim s nimi krok.
Ak sa chystas na materstvo, zvazila by som to, ze ak by sa naaaahodou mali vyskytnut nejake problemy - treba verit, ze nie, samozrejme 🙂 , tak aby si mala dostatok casu na ich riesenie. To je mozno jedine, co by som brala ako "negativum"

slavik79
21. dec 2013

ahoj, mne sa dcerka narodila, ked som mala 33 rokov a momentalne pracujeme na surodencovi🙂 Tehotenstvo som si neskutocne uzivala, nemala som ani najmensie problemy, dokonca som nepoznala ani tehotenske nevolnosti. Bolo to moje dovtedy najkrajsie obdobie. Tazkosti nesuvisia len s vekom, su tam rozne ine predispozicie, ved tu sama vidis kolko mladych zien ma problem otehotniet. Ja som bola pozitivne naladena, az kratko pred porodom som si uvedomila "co sa ide diat" 🙂 A samozrejme, je na rozhodnuti kazdeho, kedy je ten spravny cas, to ti urcite nepovie suseda ci kamaratka. drzim palce.

radikuk
21. dec 2013

@aadulik2110 dakujem 🙂

bianca2
21. dec 2013

Ahojky, dcerku som porodila ako 31 rocna,teraz bude mat 2 rocky za mesiac.Na jar sa chystame stavat dom a v zime by som chcela otehotniet,teda budem mat v zime 34 a ked vsetko pojde dobre babatko sa narodi okolo mojich 35-tich narodenin. S muzom sme spolu 17 rokov, to som este bola na strednej, potom VS,praca v zahranici,potom podnikanie.Svadbu sme mali pred 3 rokmi, som rada ze sa teraz mozeme obaja dcerke venovat a nemusi muz travit dlhe hodiny v praci. Obcas mi pride luto ze nebola uz skor sucastou nasho zivota,ale skor som sa na materstvo necitila,nevedeli by sme sa jej tak venovat,ci uz zahranicie alebo podnikanie. Som spokojna s tym ako to je teraz,je to nas zivot, my si ho tvorime 🙂 drzim palce.

bianca2
21. dec 2013

Este som zabudla,tehu v pohode,az na nevolnosti prve 3 mes,porod krasny prirodzeny bez akychkolvek problemov.

siskatan
22. dec 2013

Syna som porodila v 30tke, dcéru v 32och rokoch a teraz čakám tretie dieťa ako 38 ročná. Všetky tri deti boli plánované a podarili sa na prvý sup ;) je dôležité ako sa cítiš Ty takze sa rozhoduj podľa seba ;) ja som spokojná tak ako som, užila som si život bez deti a užívam aj tento s nimi. Je to tak ako nám to s mužom najlepšie vyhovovalo 🙂 všetko dobre!

smotaneeela
autor
22. dec 2013

@evelynm krásne napísané, ďakujem 🙂

smotaneeela
autor
22. dec 2013

@slavik79
@bianca2
@siskatan ďakujem vám kočky 🙂

smotaneeela
autor
28. dec 2013

@radikuk už ti môžeme gratulovať?

radikuk
28. dec 2013

@smotaneeela veru este nie, zatial sa malinkej paci v brusku viac 🙂

smotaneeela
autor
28. dec 2013

@radikuk tak držím prsty, nech všetko dobre dopadne a nech ste čo najskôr spolu 🙂

almea
28. dec 2013

Ja som sice tiez rodila ako 34 rocna a vsetko je v poriadku, ale teraz mi je to trosku luto. Nejak som riesila len to, ze mam cas, aby sa mi narodilo zdrave dieta a ze si mozem uzivat. Ale rozmyslali ste niekedy aj nad tym, ze pravdepodobne nebudete moct byt skvelou starou mamou? Alebo len kratky cas? Ze neuvidite ist svoje vnuca do prvej triedy?Ja som mala tych najlepsich starych rodicov na svete, dali mi vsetko a prezila som mnoho radosti, a keby som mala dieta o trosku skor, mohli sa dozit aj dalsej generacie. Starka mi umrela mesiac po narodeni syna a ked ho teraz vidim behat, casto myslim na to, aka by bola stastna keby sa toho dozila. A zaroven vidim, ze moja mama, hoci este nema ani 60, je uz tiez unavenejsia a niekedy maleho nezvlada. Aj ked ju ma velmi rad, nie vzdy ho moze vziat, lebo nie je uplne fit. Mozno riesim hluposti, ale zivot nie je len o tom porodit dieta a vychovat ho do dospelosti. Ved ked pojde na vysoku skolu, ja budem pred dochodkom, mozno budem mat problemy sa zamestnat ako vela starsich ludi a dieta bude stat najviac penazi. Atd.

zeriempizzu
28. dec 2013

@almea garanciu ze budes starou mamou nemas ani ked porodis v 17nastke. Z roznych dovodov - deti nemusia mat / chciet / moct mat deti ci sa jednoducho toho nemusis dozit ani ked rodis velmi mlada. Nic nie je v zivote dame a samozrejme. Tak si vaz co mas a zij pre dnesok.

fopka
28. dec 2013

nooo, ja budem mat v aprili 35 rokov a este len toto leto som sa ako 34-rocna stala prvykrat maminou, rovnako som sa v 29 este necitila byt rodicom. tiez sme kupili dom, ktory sme zacali prerabat a povedali sme si, ze na dieta vobec nie je ten spravny cas, tiez sme chceli este trochu "pozit"... tak sme to jednoducho citili. problemy s otehotnenim som ako take nemala, ale po pravde, neslo to hned na prvykrat, otehotnela som asi po cca 4 mesiacoch skusania. ale myslim, ze to nie je take strasne. svoje rozhodnutie otehotniet az po 11 rokoch manzelstva vobec nelutujem, na tehotenstvo som bola maximalne pripravena a naplno som si ho uzila. problemy v tehotenstve som tiez nemala ziadne, ani babo. malicky bude mat pol roka a je zdravy ako buk, nic mu nechyba. osobne si myslim, ze vek nezohrava az taku velku ulohu, mozno v niektorych pripadoch ano. ale povedzme si uprimne, kolko zien v dvadsiatke porodi choré deti a ma problemy v tehotenstve? vela... je to individulane si myslim. u mna skor nastal problem po porode, zrazu sa vsetko zmenilo.... prvy mesiac bol tazky... tazko sa zvykalo... predsa len, 11 rokov vo dvojici a uzivania si je dlha doba... a na stuzkovu svojmu drobcovi si myslim ze pojdem este v dobrej forme 😀

andrea8258
6. jan 2014

@smotaneeela som rada že je tu táto téma, lebo mi to ukázalo že vela z vás ste rodili v pohode aj po 30tke. a celkom ma to upokojilo. 🙂 Ja mám 31, vydávala som sa v tom istom roku, a snažiť sa začíname až teraz. /cca 9 mes po svadbe/ Takže ak sa podarí tak prvé budem mať až v 32 rokoch. Na jednu stranu si tiez hovorím ako to všetko zvládnem, ale snažím sa to neriešiť a zbytočne nepanikáriť kvoli veku a byť v pohode. A či som mohla mať mimi skor? Mohla, ale je tu ešte jedna vec na čo treba myslieť. Či bol po mojom boku vtedy ten pravý. Teraz už viem že vtedy nebol. Ja som toho svojho našla až pred pár rokmi. A som rada že som počkala na toho pravého. Pretože aj toto je dosť podstatná vec. AK má nejaká z vás prvý vztah ešte zo školy a on je zároven váš manžel a ste štastné,tak je to super, ale aj ojedinené v dnešnej dobe. Napr. Mám sesternicu , ktorá rodila v 24 a v 25 rokoch, a neustále bola tá prvá ktorá mi pripomínala že už je aj čas na dieťa. Teraz je rozvedená s dvomi detmi, dom čo si stavali musela dat do prenájmu lebo to nemohla sama splácat. Smutné. Preto píšem že nie je to len výber veku, ale je to aj o partnerovi, tom pravom..🙂 a teraz je to len na tebe, ako sa rozhodnes. Ak máš toho pravého,/VERIM ZE ANO/ tak vek podla mna do 35 aj viac je v pohode. Tak prajem veľa štastia pri snažení a budem držať palce. 🙂 😅 😕

lulistek
6. jan 2014

@smotaneeela Ja nemam sice po 30tke, ale myslim si, ze kazdy ma pravo zit zivot aky si praje a pokial sa este na dieta necitis, tak nikto nema pravo ti do toho nic hovorit. Ludia su v tomto hrozny. Kazdy vidi len tu istu lajnu zivota - skola, praca, svadba, dieta, dom, smrt. Ja to viem, lebo mam dieta a kazdy sa nas pyta kedy svadbu.. no ja sa vydavat nechcem, lebo vela ludi okolo mna sa porozvadzalo a bojim sa aj toho, ze po svadbe sa vela zmeni, zastavam nazor, ze ak su ludia stastny tak im to proste netreba, i ked mozno casom nazor zmenim, asi je to tak aj u teba. Vela zien ma deti aj po 30tke, ak budes zdravo zit a spokojne, dietatko ti bude dopriate. Tato doba je ina ako ta niekedy, teraz je to ovela tazsie, aj financne aj s byvanim... Neviem kde ludia beru pravo kecat druhym do zivota, ja by som si to nikdy nedovolila. Takze vela stastia s odpinkavanim ludi a zi si svoj zivot len podla seba ;)

blue_eyes
6. jan 2014

U každej je to asi individuálne, tiež mám 30 a popravde sa priznám že sa bojím mať druhé...dosť zlých vecí sa nám teraz v rodine stalo...a mám celkovo taký blok nejaký divný...už som rozmýšľala aj nad psychológom, ale to je už iná téma, v každom prípade držím palce 🙂

lulistek
6. jan 2014

@andrea8258 paci sa mi tvoj prispevok. Na dieta treba mat toho praveho, obcas citime ze ten pravy stoji pri nas, ale keby som mala dieta skor s mojim byvalym, tak neviem kde by som bola teraz... 😒

evulienka22
7. jan 2014

este chcem dodat, ze som sa dozvedela na stretavke zo strednej, ze dalsie moje spoluziacky teda mali 40minuly rok maju : jedna babätko, druha 3 rocneho chlapceka, 5 rocneho a tu v rakusku to je bezne chodim medzi deticky kde su väcsinou maminy okolo 40 a po . Samozrejmä je lepsie asi mat dieta este ked sme mladsie, kvoli energie, a hlavne by som s nim chcela stravit aj dovolenky, a vylety do hor, a zasa si budem pripadat stara mama ked bude mat 20 ja budem mat 60, ale upokojuje ma, ze naozaj vyrasta uplne nova generacia tychto deticiek so starsimi rodicmi, a tak mu zelam, aby mal vela ozajstnych kamaratov okolo seba a nebol sam ked uz ja nebudem. Taktiez som najskor nechcela deti, potom nebol ten spravny chlap na to a ked bol tak uz som mala pokrocily vek. ALE je to obrovska radost mat vlastne dieta a nikdy sa nedajte odstrasit cudzimi detmi ako sa spravaju k rodicom to svoje je INE. 🙂

ika_ba
7. jan 2014

ja som rodila v roku 2012, vtedy som mala 42, vydavala som sa ked som mala 31, o babatko sme sa snazili, chodila som po lekaroch, dva krat som otehotnela a aj dva krat som potratila, teraz to vnimam ako velku stratu casu, to behanie po lekaroch a sustredenie sa na dieta nam zobralo par rokov zivota, potom sme sa na to vykaslali, prestahovali sme sa, uz som ani neratala, ze budeme mat dieta a zrazu sup a zistila som, ze som tehotna, tehotenstvo prebehlo normalne, asi som sa spravala az prilis normalne, robila som uplne vsetko, aj v zahrade som dost makala a mozno to mi na konci skomplikovalo tehu, dostala som sa tyzden pred porodom do nemocnice, mala sa narodila o mesiac skor, ale okrem vahy a dlzky jej nic nechybalo a je zdrava
jasne, za aj mna od zaciatku napadlo, ze som stara, ale zahodili by ste taku sancu? je to zdrave a pekne dieta, teraz sa snazim, aby som bola pre nu dobra mama a aby mala spokojne a stastne detstvo
cela nasa rodina je na nasu malu zvedava, vzdy sa na nu pytaju a aj na stretavke zo strednej skoly mi vsetky baby zavideli a kazda si ju chcela zobrat na ruky

yanuska1989
7. jan 2014

Môj osobný názor je ,že to nieje o veku ! ,ale keď sú nato podmienky , a hlavne ide o to chcenie ..Keď majú obaja partneri tú túžbu mať miminko , ja mám "iba" 24 , a priateľ 27 a "už" pracujeme na bábätku 😉 ,a veľmi sa budeme tešiť keď sa Nám podarí NÁŠ malý uzlíček 🙂
Len nemaj mimi len kvôli tomu aby si ulahodila svojmu okoliu musíš byť ty o tom presvedčená ,ty musíš mať tú túžbu --a nie len preto aby si potešila ostatných ..Maj dieťa aj v40 ,ale hlavne až keď budeš uprimne chcieť ..otvorene ti poviem ,že ten správny čas nebude nikdy raz bude super práca,raz bude treba porobiť niečo v byte/dome ,inokedy príde niečo iné ,ak by Naše mami takto uvažovali tak by sme tu asi neboli ..neber to v zlom ,ale to je môj názor..!!

zuzicek88
9. jan 2014

@dana_l Ahoj neda mi na toto nic nenapisat,ty si to tak krasne napisala,ja som sa vydavala ako 36 rocna,tiez som sa napocuvala,ze vela preberam,ze sa mi nikto nepaci a ci chcem zostat sama a bla,bla bla ,teraz nic nebanujem mam najuzasnejsieho manzela na svete a som stastna. teras zasa pocuvam o tom kedy budeme mat dieta a na co cakame a co to neriesim a ci sa snazime a ze uz je pozde a bla,bla bla spoluziacky su uz rozvedene a maju zbabrany zivot a ledva uzivia svoje deti,tak je to naozaj tak nech sa najsjor pozrie kazdy sam na seba a potom riesi druheho

maria1989
9. jan 2014

@smotaneeela dve moje kamošky mali prvé dieťa v 32, a druhé na 35. my sme asi staršia generácia, oni vždy tak rozmýšľali že po tridsiatke. dnes, keď pozerám na vek maminiek na fóre, zasa sa to posúva k tej dvadsiatke, alebo ja zle vidím. za seba vravieť nemôžem, dieťa nemám.

zuzicek88
10. jan 2014

@janulajana to ta naozaj trapi len to,ze kedy pojde na stuskovu,to aka hlupost u nas jedna pani je co jej povedal doktor,ze je v prechode a s prechodu sa jej narodil syn tiez po 40 ke ma aj dalsie deti,no vsetky na nu kaslali,keby nema tochto syna ani ju nema kto doopatrovat,tak prikladne sa o nu staral,klobuk dolu. Ten tam hore vie,co robi a aj preco. starsia mamina aspon vie co od zivota chce. a ma pre to dieta aspon zabezpecenu buducnost,byvanie,nie ze dieta sup,sup do jasiel,lebo musime pracovat splacat pozicky,ako toto si mohla napisat to vazne neviem

ika_ba
10. jan 2014

zuzicek88 - aj ja som to mala take iste, vydavala som sa sice skor, mala som 31, a odvtedy ma rodina a znami zasypavali otazkami co dieta, niekedy to bolo aj s uskrnom, tazko som to znasala, kedze som pol roka po svadbe potratila a behali sme po lekaroch a nic nepomahalo, nastastie mam skveleho manzela, ktory stal pri mne a spolu sme vydrzali aj par pokusov umeleho oplodnenia, co bol dost velky napor na psychiku, ked som otehotnela mala som 42, bala som sa aj povedat ze som tehu, ze sa mi bude kazdy vysmievat, ze budu hovorit ze je to nezodpovedne mat v takom veku dieta, nestalo sa tak, kazdy nam drzal palce a teraz je cela rodina z nasej malej nadsena, kazdy sa na nu pyta a chce vidiet aspon fotky, kedze byvame od nich dost daleko