icon

Mať dieťa v 40-tke?

joysi
28. aug 2018

Ahojte 🙂 som rozvedená mama dvoch krásnych detičiek..dlhšie som bola sama, lebo...nebol zaujem...cas...a pod. na lásku..avsak keď som to najmenej čakala stretla som niekoho...s kým sa cítim dobre...sme priatelia...mame spoločne záujmy...ma rad mojich drobcov...vieme sa rozprávať dlhé hodiny a ano prišlo aj na tému mat spoločne dieťa...a ja by som aj chcela, ale keďže môj rozum sa mi stále pletie do života 🙂 neviem ci by bolo rozumne v mojom veku mat dieťa...viem ze v tomto je potrebné zájsť za gynekológom, ale skôr som dúfala že mi niekto povie možno ako sa rozhodol v podobnej situácii...vopred ďakujem za každú reakciu 🙂

jana_eyre
28. aug 2018

@bibyke no vidis.. moja mama ma mala v 30tke a dozila sa prave IBA mojej maturity.. myslis, ze ludia.mladsi ako 40 su nesmrtelni? 🤔

gabikula
28. aug 2018

ja som si našla pozitívny test v deň mojej 40tky. Bol to darček. Predýchavala som ho dosť dlho. Od začiatku to bolo síce neplánované ale chcené tehotenstvo. Tehotenstvo bolo bez problémov aj pôrod. ( Inak pôrodu som sa strašne bála, bola som z neho celž po..rkaná,) Ja sa cítim momentálne trošku vyhoreto ( nie však nešťastne, len tak akosi vyčerpano ), ale to nebude len tou malou krásnou skoro 10mesačnou babizňou, ale aj 7 ročným, 5 ročným a 3 ročným synátorom.

perla2017
28. aug 2018

@joysi Ja jednoznacne odporucam dietatko v 40.-tke 🙂 Omladnete pri babatku 🙂 ...ja mam 5 deticiek, zatial (cielene pisem "zatial") najmladsia dcerka sa mi narodila v 40.-tke a ked Boh da, budeme mat aj 6.babatko 😊 Uprimne, citim sa na 25 r., vobec nie na "styridsiatnicu". Som toho nazoru, ze zena v 40.-tke je uz "vyzretejsou" mamickou, mnohokrat zodpovednejsou, skusenejsou, rozumnejsou.

bibyke
Autor odpoveď zmazal
bibyke
Autor odpoveď zmazal
kaia
29. aug 2018

@joysi, jasne, chod do toho 😊. Zapajat rozum nie je vzdy nutne, ❤️ je podla mna viac.
Ma tiez 40 a som v 5. mesiaci. Urcite lepsia volba ako dieta v 20-tke ☺️

miadi
29. aug 2018

@bibyke sorry vy sama mate nazory ako stara babka. Ja som prvy x rodila v 33 zvladla kojit 3roky druhe babo bude v 37 ke a do 40 mozem mat aj 3ak bude chut a štastie. A uživam si to!! Cestujeme s malou na dovolenky postavu mam lepsiu ako kopec mladšich mamičiek som zdravà ..a nemusim rozmyšlat ako 20r že musim vydržat až deti vyrastu aby som si mohla konečne" uživat život" a nad smrtelnostou dumat nema zmysel mladi umieraju v autonehodach kazdy den. Moja starenka sa dozila 94rokov svokor ma 84 a kazdy rok cestuje lietadlom ma iPhone a surfuje youtube. Svokra bude mat 80 a nevie ani čitat ale žije aktivne. Recept na dlhovekost je neprestat sa hybat. Citala som ze deti v neskoršom veku predlžuju rodičom život a znižuju šance na Alzheimer's Lebo prave preto ze po 40 nesedia pri tv a ktižovkach s nohami na stole ale aj v 50riešia domace ulohy atd. Sa udržuju s dobou s detmi sa človek vela uči odznovu ..ja to vidim tak že tretie Alebo aj prve dieta v 40ke je lahsie ako ho mat v 15ke. Keby boli 40ky stare babky tak by nemali ovulaciu priroda ma na to tiež svoj nazor.😊

bibyke
Autor odpoveď zmazal
bibyke
Autor odpoveď zmazal
ingelika78
29. aug 2018

@miadi Uplne uzasne napisane, stotoznujem sa. Ked tak nad tym rozmyslam, jedini ludia co mi zatial povedali/napisali nieco o “starom veku” ohladom toho ze cakam prve babo v 40, boli na SK alebo z SK. Tu nikto (zijem v Australii). Inak ja som sa manzelom zoznamila v 34, isty cas sme sa spoznavali cestovali zacali spolu zit vzali sa no a neotehotnela som sa mozrejme na prvy ani druhy pokus a bum - o dva mesiace 40 a ja 22tt. To podla tejto logiky by som uz radsej pre istotu nemala dieta mat. Iba jedine s cim sa stotoznujem s nazormi za ze ASI keby som uz mala deti skor tak by som ich po 40 nemala - ale nezazila som tuto situaciu a clovek meni... 🙂

janinah
Odpoveď bola odstránená
bibyke
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre
29. aug 2018

@bibyke ale ved to je v poriadku, ze ty si to predstavit nevies, ale to neznamena, ze je to nejaka univerzalna pravda.. len argument dozivania sa maturity ma naozaj trocha rozculuje, nie je to ziadne chytanie za slovicka..

ja som bola tiez ta co mala "starych rodicov" lebo som sa narodila v 84. a teda vtedy neboli bezne zeny rodicky 30tnicky.. a vies co? vzivote ma nijako nenapadlo, ze bola stara.. a vidis dozila sa dvoch vnucat, ostatnych 8 sa narodilo po jej smrti a to mala prve deti na zaciatku 20tky.. takze argument "a co vnucata" je taky isty ako ten s maturitou.. nikto nevie ako a KEDY jeho zivot skonci..

janinah
Odpoveď bola odstránená
janinah
29. aug 2018

@oli18 nemám ešte,ale mám zaťa cudzinca /tak dúfam,že ich dcéra naučí slovenčinu/-zaťa aj deti budúce/a druhého nádejného..na vnúčatá sa teším,ale vychovávať nech si ich vychovávajú ich rodičia

natalia38
29. aug 2018

Mam 40tku a za mesiac idem porodit svoje druhe dieta. Tak to osud zariadil ( som vdova) ze skor som necitila potrebu a ani nebol partner. Dietatko je vytuzene, dam mu tolko lasky a starostlivosti kolko sa bude dat bez ohladu na vek.

bibyke
Odpoveď bola odstránená
nada789
29. aug 2018

ja sama budem mat v septembri 40. Priznam sa ze sama mam rozne nalady, ci mat ci nemat este jedno dieta... Mame 4.5. rocnu slecnu a velmi som chcela mat aspon 2 deti. Z roznych - hlavne zdravotnych dovodov sa nam podarilo prve v 35tke - tahalo mi 36 a uz vtedy som si pripadala stara matka. Rozumej, fyzicke sily oproti veku do 3otky. Teraz cim to viac uteka, mam pocit ze uz je neskoro... tie pocity sa menia, raz to citim, ze ano, raz ze nie. Je to velmi individualne, ale ZA : omladnutie na chvilu - mat dieta je najkrajsie co moze zena od zivota dostat. V mojich ociach. PROTI: skutocne nechcem mat sirotu - menej casu na svete s dietatom, plus menej fyzickych sil a rizikovost tehotenstva plus porodu .....

saxana000
29. aug 2018

Moja mamina bude mat o rok 60 ked sa narodila babka mala 40 a dedko 45 teta 18 a ujo 16.
Podarilo sa. 😀
Potom mala moju sestru a brata okolo 20ky a mna az o 10 rokov po 30ke tiez sa podarilo.ako mama bola skvela mala na mna cas nakolko surodenci boli vacsi pomahali jej so mnou ked boko treba ale boki vlastne uz sebestacni takze si to so mnou viac uzila neutekala do roboty bola so mnou doma tri roky mame krasny vztah..
A babka zila do 96 rokov dozila sa vnucat pravnucat aj prapravnucat..a na vsetky maturity nam upiekla este kremese. 😀

butterfly333
29. aug 2018

Ja mam 39r snažíme sa s priateľom o bábo veľmi by sme si priali spoločne dieťa no nedarí sa zatiaľ.

miadi
29. aug 2018

@nada789 preco by si mala mat syrotu ved dnes je umrtnost pri porode velmi nizka a menej casu s dietatom? Kto vie datum svojej smrti? mozes mat babo v 20ke a umriet o 50rokov alebo v 40 a umriet o 50rokov..mozes mat babo v 19 a umriet v 24 to nikto nevie a nemalo by to cloveka zastavit zit zivot naplno. nie je lepsie rozmyslat pozitivne ze ked sa raz pominies tak tu tvoje dieta aspon bude mat surodenca? (a viem ze tie vztahy zvyknu byt vselijake ale ked tomu nedas sancu tak nikdy nezistis) Aj keby nemali v dospelosti k sebe blizko uz len to vyrastat a delit sa s druhym ten vztah ich obohacuje. Aj hadky a surodenecke bitky ich nieco naucia do zivota. Menej fyzickych sil..ved nejdes splhat Everest..nevyspana unavena mama je unavena ci ma 20ci ma 40

drakvak
29. aug 2018

@nada789 Mať súrodenca je úžasné, ja mám 41, sestra 44, rodičov už nemáme, ale jedna druhú... neviem si predstaviť, že by som po smrti rodičov zostala sama a nemala s kým spomínať na detstvo, rodičov, našu rodinu, teda s niekým, kto to zdieľal so mnou. Mám síce skvelého muža a deti, ale súrodenec je kúsok z tej pôvodnej milovanej rodiny. A som rada, že aj starí rodičia mali viac detí, tak mám ešte dve mamkine mladšie sestry, ktoré sú mi blízke...

saxana000
Autor odpoveď zmazal
maminuska
29. aug 2018

@saxana000 Bohužiaľ to je generácia dnešných mladých ľudí (nie všetkých ). Najlepšie čo môžu urobiť tvoji rodičia pre ňu ju je vyraziť.

dolynkag
29. aug 2018

@joysi pozri sa na to úplne jednoducho, je to tvoj život a ty si vyber, či chceš mať doma malé voňavé bábo a neskôr dalšieho člena rodiny, ktorému pár rôčkov treba aj obetovať, alebo si chceš užívať seba a partnera, je to predsa tvoj život, vek máš v pohode 🙂

saxana000
Autor odpoveď zmazal
ukulela
29. aug 2018

zeny, inac, vzdy budu extremne nazory ... ale ja teda mam pocit, ze ako spolocnost aspon trocha dospievame, nestretla som sa s blbou otazkou/pripomienkou (cakam druhe dieta, pred par dnami 40nicka) vlastne este od nikoho - ani od rodiny (pre nich budem vzdy "mala" 🙂 ) ani v praci, ani v okoli ... ze sa tu stretneme s nejakou mladou premotivovanou, lebo jej sa podarilo najst chlapa a podorit do 23 dve deti, OK. nech sa vyvrsi ... argumenty stuzkova/vnicata atd uz ani nepocuvam, nezijeme preto, aby sme mali vnucata, zijeme preto, aby sme mali deti. keby to priroda uz v mojom veku nechcela, tak mi to nepovoli - a povolila 🙂

maminuska
29. aug 2018

@ukulela ja som za zhovievavá k takým mladým maminám , lebo ja keď som mala 20 a prvú dcéru , tak 40 tnička a tehotenstvo bolo pre mňa že tehotná starena 🙂. Pr 20+ je 40 tnička proste na deti stará , pre mňa ako 43 ročnú ktorá porodila a syn má už skoro 9 mesiacov to " ešte ujde ".

ingelika78
30. aug 2018

@ukulela ja sa len tu (na MK) stretavam s takymito nazormi - takmer na dennom poriadku. Vzdy mi to pride luto ale co mam robit, vratit sa spat v case? Tesim sa tehotenstva a z toho co mam.

dai
Odpoveď bola odstránená