Mať dieťa v 40-tke?
Ahojte 🙂 som rozvedená mama dvoch krásnych detičiek..dlhšie som bola sama, lebo...nebol zaujem...cas...a pod. na lásku..avsak keď som to najmenej čakala stretla som niekoho...s kým sa cítim dobre...sme priatelia...mame spoločne záujmy...ma rad mojich drobcov...vieme sa rozprávať dlhé hodiny a ano prišlo aj na tému mat spoločne dieťa...a ja by som aj chcela, ale keďže môj rozum sa mi stále pletie do života 🙂 neviem ci by bolo rozumne v mojom veku mat dieťa...viem ze v tomto je potrebné zájsť za gynekológom, ale skôr som dúfala že mi niekto povie možno ako sa rozhodol v podobnej situácii...vopred ďakujem za každú reakciu 🙂
@joysi ja ti poradim ako 48rocna matka maleho dietatka. Vek nie je problem,jediny problem je v hlave. Ak sa ty na to necitis, citis sa stara, zabudni na to. Ak dietatko chcete, sup do toho. U nas to bolo jednoznacne, dietatko sme dlho chceli a roky neprichadzalo a ked potom prislo neskoro, bolo to pre nas neskutocne stastie. My sme nevahali, lebo sme po dietati vyslovene tuzili, ale vy si svoj zivot si musite zariadit podla toho ako to chcete vy, po com tuzite, lebo malicke dietatko Vam zas od zakladov zmeni zivot. Tymto ta vobec nechcem odhovarat, sami si urcite ci chcete cestovat, uzivat si klud, mozno az nudu alebo kupovat plienky, vstavat v noci, chodit po detskych ihriskach, skolkach, riesit tie najkrajsie pocmarane steny, rozliate hrnceky...
vzdy, ked citam argument so stuzkovou, neviem, ci sa mam smiat, ci plakat 🙂. Ved tie, ktore maju deti v 40-ke, budu v case, ked ich 18-rocny potom dostane stuzku, cerstvo pred 60 kou! A neviem, ako si seba predstavuju v buducnosti damy, ktore tu vypisuju podobne apokalypticke komentare, no ja sa teda (optimisticky) v 65-ke este vidim fit, ziva a pracujuca...ak sa teda nic nestane. Niekedy mi tu nazory pripominaju moju babku, ktora si k 70 narodeninam nechala postavit pomnik na cintorine, ktory tam uz je ca 10 rokov a o dalsich par ho bude musiet renovovat :D.
Ak sa citis v tomto veku fyzicky na 20,tak kludne. Ak uz na 40,tak by som bola rada,ze mam tie 2 uz vacsie. Som od teba o nieco mladsia,ale 100% viem,ze dalsie dieta by bolo nad moje sily. Hlavne fyzicky. A nie,vek nie je len cislo,ten biologicky mame totiz kazdy iny,takze jedine ty sama musis zvazit na co sa citis,v tom ti ani gynekolog nepomoze.
@ingelika78 ja som strerla mojho v 29 a normalna rozumna osoba neotehotnie hnet ako stretne chlapa ( tie ktore ano potom vyplakavaju ze je zly alebo sa rozidu este pred porodom) najprv sa nejaky cas treba spoznavat. Potom svadba ( nie je to iba papier) a potom časom deti. U nas 🇨🇦Je vela mamiciek po 30ke ved v dnesnej dobe su vydate s detmi v 20+ hlavne Mennonite to je taka sekta ze ziju ako v 19storoči 😆Vydate nosia mini ručniky a zasterovite šaty zasadne nemoderne a škarede lebo marnivost je hriech. Maju 4-6deti. Inak baby idu študovat collage university tak do 23-24 ani vztahy extremne neriesia. Potom par rokov pracuju ved koli tomu študovali. Cestuju a spoznavaju svet sebestačne. Mm si obcas vzdychne že keby vedel ake je to super mat deti mal by ich skor. Bude mat 45 a zeby ich mal v 25ke na to sa zasmejem Lebo ja by som mala vtedy 16 a nemal by šancu .. mozno si inou ale to by nemal našu best girl ever Natalie. Tu sa naštastie ageism tak neprejavuje ako na Sk.
ked sa clovek na to citi, tak preco nie? predsa len kazdy z nas by mal vediet coho je nase telo schopne a co este dokaze. ak niesi si tym ista, tak treba skocit za lekarom a ten bude vediet posudit, ci to tvoj zdravotny stav dovoluje.
Ahojte zienky, ja sa obraciam na tie, ktore mali dieta v 40-41-42-43... podarilo sa vam prirodzene, alebo vam pomohlo IVF, IUI?
@santine ja este len cakam ale budem mat prve v 40. a pomohlo mi ivf. Ale hned prvy pokus 🙂
@santine mne úplne prirodzene v 42 rokoch . Menzes nabehol v 4 mesiace po pôrode a hned aj s riadnou ovuláciou , ale teraz som zabezpečená ako tank ,k môjmu vajíčku sa len tak nejaká spermia nedostane. Ďalšie tehotenstvo by ma zabilo , hlavne po psychickej stránke, 5 detí je pre mňa absolútny strop.
Pozri...je to o vas
Ale neklamme si,ze vek je iba cislo,nie je
Osobne,ak sa na to citite,ste ok....tesite sa,asi ste so pre a proti uz v hlavach presli,tak preco nie.
My s manželom plánujeme druhé tak po našich 36,37 narodeninách. Teraz máme 33 obaja a 3 syna. Veľa párov, ktoré teraz počas rodičovstva stretávame a spoznávame zastávajú názor, že druhé hneď ako sa dá po prvom. Pozerajú na nás ako na čudákov keď sa nás pýtajú kedy bude druhé. Najlepšie hneď sestrička pre bračeka a pod.hlášky. Neriešime. Užívame si nášho vymodleného malého. Čakali sme na neho 3 roky. Neriešim ani to či sa mi podarí otehotnieť v takom veku. Všetko je tak ako má byť.
Už prvé dieťa sme mali mať skorej. Pred svojou štyridsiatkou by sme si urobili tretie. No život nám to zariadil inak.
myslela by som aj na to, ake to bude ked dieta bude mat napriklad 15. vam uz bude 55 co by ste mali byt uz pomali stary rodicia a nie mat doma pubertiaka 🙂 ale ak sa na to citite, tak smelo do toho.
Moj nazor je, ze je uplne jedno kolko mas rokov. Ak sa citis psychicky a fyzicky, chod do toho. Kazdy si je strioojojcom svojho stastia a nenechaj si do toho kafrat zenami, ktore mali to stastie, ze mali deti podarilo mat do 30-tky. Dievcata doprajte stastie kazdemu a ne kazte neprajnosrtou.
1.Nemozeme porovnavat dnesne 40 rocne zeny so 40-tnickami spred 50 rokov. Dnes su zeny vzhladovo aj zdravotné 100 krat zachovalejsie, takze niektore 40-tnucky vyzeraju lepsie ako 20-tnicky
2. Zdravie detto, lepsia tehotenska starostlivost a screening...
3. No a v neposlednom rade je dokazane, ze deti starsich rodicov su inteligentnejsie.
Osobne ma riadne nastvalo, ze na jednej diskkusii sa v porodu Adriany Sklenarikovej v 46-tke vyskytovali prevazne vysmesne komentare, ze co tak skoro, co tolko cakala fiflena... nechapem kam sme sa dostali s citmi a ludskostou. Namiesto priania, ze sa jej chvalabohu splnil sen, vysmech. Lebo nie kazdy si decko urobi s prvym chlapom, niekomu trva dlhsie nez stretne svojho praveho... ludia prajte a bude Vam dopriate!
@ameli221 To mas odkial,ze dnes su zeny zdravsie v 40-tke ako kedysi? Zial moje rovesnicky,ani ja to povedat nemozeme. Kazda mame nieco.Vsade samy stres a s tym choroby,ktore kedysi mavali zeny 50-60+.Niektore uz dokonca v tomto veku do predcasnej menopauzy idu. Vzhlad je len vzhlad,vnutro neoklames.
@iwesska tiež si myslím, že zdravotne to ide nejako dolu vodou. Hlavne tým, že je čoraz nekvalitných potravím. Poznala som pár žien, ktoré mali okolo 42 a už tu s nami nie sú, žiaľ. Kvôli zdr. problémom. Takže aj keď sa žena o seba stará, nič to v podstate neznamená. Nikto nevie kedy sa mu čo stane. Ale na druhej strane netreba sa tým dať zastrašiť a kto si trúfa, nech ide do toho. Nikto nevie čo bude o pár rokov. Buď to víde alebo nie.
@ameli221 a preco si vsetci myslite, ze kedydi zeny nerodili aj v 40tke? Rodili a bezne..aj moja starka mala prve dieta po 20tke a posledne 40r , starky mal 46...hmmm.
Zeny mali 5-6deti, antikoncepcia moc nebola, tak to bolo takto.
Hovorim o zenach co dnes maju 80a viac rokov..moja starka by mala uz asi 100rokov...
Az nase mamy v 60tych 70tych rokoch zacali rodit menej, 2-3deti a tym padom aj skor skoncili..sem tam mali neskor nejaka.. a teraz sa to vracia, ze zas zeny maju deti s vacsim odstupom...cize aj v 39tych, 40tych a 50rokoch rodilo zeny aj v 40tke.. ale je fakt, ze starku som si neuzila.. zomrela dva roky po mojom narodeni...
Mala po 70tke... a moja mama ma 74r a ja mam dieta v 39, cize teraz dvojrocne a modlim sa, nech ziju co najdhsie..nech si ich moja mladsia uzije...uz maju aj prve pravnucatko od mojej netere..
Aj moje staré mamy mali v 40 -tke deti a dožili sa jedna 91 a druha 83
@ameli221 nejde o omyl..pisem ti to preto, ze pises, ake su dnes mamy fit a v kondicii.
Ja pisem, ze aj kedysi mali deti v tomto veku, aj ked mozno neboli nastylovane a nechodili do fitka, ale kopali zemiaky, hrabali seno, jedli striedmo..mozno.zili zdravsie nez my dnes.😉 uz len toho prirodzeneho pohybu mali viac a stresu menej.