icon

Mať dieťa v 40-tke?

joysi
28. aug 2018

Ahojte 🙂 som rozvedená mama dvoch krásnych detičiek..dlhšie som bola sama, lebo...nebol zaujem...cas...a pod. na lásku..avsak keď som to najmenej čakala stretla som niekoho...s kým sa cítim dobre...sme priatelia...mame spoločne záujmy...ma rad mojich drobcov...vieme sa rozprávať dlhé hodiny a ano prišlo aj na tému mat spoločne dieťa...a ja by som aj chcela, ale keďže môj rozum sa mi stále pletie do života 🙂 neviem ci by bolo rozumne v mojom veku mat dieťa...viem ze v tomto je potrebné zájsť za gynekológom, ale skôr som dúfala že mi niekto povie možno ako sa rozhodol v podobnej situácii...vopred ďakujem za každú reakciu 🙂

joysi
autor
3. sep 2018

ahojte dievčatá 🙂 takže po všetkých mojich úvahách..rôznych pozitívnych (hlavne tu 🙂 ) ale aj negatívnych ohlasoch....návšteve lekára...ktorí bol "mierne" šokovaný, že pri dvoch starších deťoch chcem ešte bábo....a v mojom veku... sme sa začali snažiť...som celá happy a chodím ako keby som 3kg čokolády zjedla 🙂 🙂 🙂 teda šťastnáááá....

dolynkag
3. sep 2018

@joysi dúfam, že tento príbeh bude mať pokračovanie o pár týždňov tu napíšeš, že máme // čiarky 🙂

dai
Odpoveď bola odstránená
dai
3. sep 2018

@joysi super!😉 drzim palce

emmany
4. sep 2018

@joysi ahoj aj ja som sa obávala,tiež ma vystrasil vek,ale napokon to dopadlo úžasne,napriek rôznym podozreniam na dav.syndrom som porodila 3dni po svojej 40-ke,4.dieťa,synčeka 4650g,cisarskym rezom....dnes ma 15mes a robí celej rodine obrovskú radosť,takže isté riziká tu sú,ale treba veriť a všetko dobre dopadne..

ukulela
4. sep 2018

@joysi tak sup zacni do seba lupat kyselinu listovu a chlapovi tiez nejake vitaminy naordinuj. drzim palce. pripadne este alchemilkovy caj na pravidelny cyklus. ten sa pije denne od 1 dna cyklu po ovulaciu. potom vysadit. Nech ta neodradi, ak sa nezadari na prvy sup. moj chlap nacitel niekde, ze v "nasom" veku uz mame viac neplodnych ako plodnych cyklov ... nam od prveho pokusu (v 34 rokoch) po tento posledny (2. tehotenstvo, 40 par dni za sebou) to vzdy trvalo cca do pol roka. Mam za sebou jeden spontanny potrat, uplne prvy (6tt, co nepripisujem veku a nerobila tak ani moja dok) a 2 uspesne tehotenstva. Takze dobra bilancia 🙂

ukulela
4. sep 2018

@dai vitaj v klube 🙂

joysi
autor
5. sep 2018

Ďakujem krásne 🙂 kyselina listová kúpená a aj čajík...ak máte nejaké typy sem s nimi 🙂 🙂

dolynkag
5. sep 2018

@joysi tak neviem, či si mala problém predtým otehotnieť, ak nie, netreba ti nič špeciálne riešiť.... ja odporúčam len nohy hore aspon na 10 min 🙂

kittykat22
5. sep 2018

@joysi len aby si bola v obraze, tak deti žien a mužov vyššieho veku majú oveľa vyšší predpoklad ku vývojovým vadám a neskôr ich deti k imunitným problémom a alergiám. Vaša geneticka výbava je v 40.ke nieke úplne mimo ako pred xy rokmi. Moja mama mala dieťa v 45 a dnes má 60 a môžem ti odprisahať, že ako to mám z prvej ruky, tak by som dieťa po 40.ke ani omylom nechcela. Samozrejme je to tvoja voľba. Ale prečo si komplikovať život keď si konečne môžeš užívať a tešiť sa na vnúčatá - je pre mna nepochopiteľné. Aby si ako moja mama v 60.ke neriešila, že dieťa na gympel a vysokú a ako to zaplatíte. O tom, že vekom stúpa predpoklad rakoviny a srdcovo-cievnych chorob ti písať nebudem. Potom budeš možno riešiť to, čo riešim s mamou ja - čo by sa stalo keby zomrela (5 rokov spať jej zistili nepriechodnú krčnú chrbticu z neustáleho sedenia na papiermi) musí brať lieky na riedenie krvi aby nedostala mozgovú príhodu, a čo keby, čo bude so sestrou. V 45.ke bola moja mama zdravá aktívna žena, ale ako ide mať 60.ku tak rapídne fyzicky upadá. Podľa mňa to je záprahom ktoré dieťa normálne dáva - ale v jej veku to až také normálne nie je.

ukulela
5. sep 2018

@kittykat22 moj otec umrel ako 4O rocny, dokonca synovcov otec ako 30 rocny :( starkina mamka 2 roky po jej porode. starka rodila prve po 30, druhe pred 40, teraz jej taha na 90 a uziva si uz pravnucence. druha starka rodila 20 rokov. vacsi predpoklad vyvojovych vad sa da eliminovat - aj tymi vitaminmi napr, o com sa v minulosti nevedelo inac, jedine dieta s DS v okoli sa narodilo mojej kamoske pod 30, co mala vsetly testy OK. je to na rozhodnuti zeny. keby som mala problem, asi by som to v 40 nesilila umelym, a pod (ako teraz sklenarikova ... ), ale pokial sa to podari prirodzene, bez zasahu, tak to znamena, ze telo je este OK a priroda este dava zelenu.

junova
14. sep 2018

Ja mám 39 a dve deti a ľutujem že som ich nemala skôr. Prvé som mala v 28, druhé v 32. Ja cítim ako mi ubúda energia a pribúdajú zdravotné problémy. Stravujem sa zdravo, cvičím, kozmeticka, kaderníčka, manikúra musí byť. Avšak vek neoklameme. Síce vyzeráme mladšie oproti minulosti, telo nám vsak starne rovnako. Jasné, že nikto nevie koľko bude žiť ale je väčšia pravdepodobnosť že zomrú starší ľudia ako mladší. Takže argumenty typu nikto nevie kedy zomrie vyznievajú trochu ironicky. Tento týždeň som bola na onkológii a v čakárni som videla všetko ľudí nad 50 rokov. Našťastie ani jeden mladý aj keď viem že aj takých je dosť. Každopádne prajem zdravé deti všetkým starším aj mladším mamičkám a najmä veľa zdravia.

nikiki29
14. sep 2018

@joysi hlavne sa nevzdávať... moja mama mala dieťa keď mala 39, nikdy neolutovala a keby si nedala podviazať vaječníky asi majú aj ďalšie (chceli okolo 43)... niekedy to bolo pre ňu ťažké, prebdené noci s malým, potom za ním všade behať... riešiť škôlku, prispôsobiť si prácu, potom škola... aj tak stále hovorí že to bol najväčší dar ich lásky 😊 nebude to ľahké... Jediné čo by som ja neabsolvovala je asistovaná reprodukcia. Lebo keď to nejde prirodzene, asi to tak proste nemá byť... Ale držím palce 😊

eliska13
14. sep 2018

@ukulela aj jej mame dala príroda zelenú, keď otehotnela v 45 tke, ale žiaľ u žien ide zdravie po prechode dosť rapídne dole.Aj ja mám 41 r a citim sa mlado a fajn tiež som dlho uvažovala či druhé áno či nie, ale zľakla som sa veku, chorôb, čo bude, keď dieťa na VŠ a my v dôchodku veď by dostudovalo, keby sme mali 65 r toto všetko má odradilo, ale držím palce všetkým ja som to s mojou povahou nedala.

dai
14. sep 2018

@kvetinka75 len to by zeny deti vobec potom mat nemali... lebo ja poznam aj zeny aj muzov co zomreli okolo 20-30rocny...

maminuska
14. sep 2018

ja so za to aby sa mali deti skôr , ale nerozumiem zas tej dramatizácii , že riešiť škôlku , školu ...VS , nebudeme sa o deti vládať postarať atď..dieťa rastie a čím je staršie , tým je samostatnejšie. Starať sa o stredoškoláka ? Vysokoškoláka ? Môj stredoškolák je samostatný a to že mu operiem a navarím , to budem musieť aj sebe aj keď budem mať 60 rokov.

eeffka
14. sep 2018

@maminuska moja mama ma 65 ja mam 41, neviem si predstavit zeby napr +/-18r dieta malo riesit problemy takto starej mamy ak sa ho rozhodne mat v 45ke .
Uz par rokov ma mama nejake zdravotne problemy, co skoncili v nemocnici, mala operacia, osetrovanie pooperacneho stavu, odvoz na pohotovost... a to je moja mama relativne zdrava. Toto co som napisala sa nazbieralo za posl 5rokov a lepsie to nebude. Som dospela zena mam vlastnu rodinu peniaze znamosti ( tym chcem povedat ze mam znamych co maju znamych, a ak je potrebne poziadam o pomoc, ni eze lusknem a ludia skacu) vodicak a auto a ked treba tak kmitam. Toto sa moze sta aj tomu teenegerovi ze mama jará v 45 a v 60ke to uz bude o inom.
A popravde v tom veku maju uplne ine starosti ako obstarnutu mamu

maminuska
14. sep 2018

@eeffka ja mám 65 ročnú mamu, problémy zdravotné žiadne. 18 +- dieťa ? Ja som sa v 20 vydala a mala som dieťa, to len táto doba z nich robí totálnych neschopákov.
Ja neschvaľujem tento vek , napriek tomu že mám 43 a 9 mesačného syna, ale zas nie som za to aby sa dramatizovalo . Nepáči sa mi že sa hovorí stále o nejakej starostlivosti o " decko " , ktoré už deckom dávno nie je v tej 60 tke. A to že budú vekom pribúdať problémy s vlastným zdravím ..môžu a nemusia .
Moji rodičia majú 65 a 71 rokov , dnes odcestovali na 14 dňový zájazd do Arménska , Gruzínska . Bežne chodia ešte na túry do Tatier, vymetajú divadla a akcie.

eeffka
14. sep 2018

@maminuska tak to mas stastie s rodicmi, nie kazdy je taky vitalny v takom veku a to myslim uprimne.
Z mojho pohladu som uz ja mala druhu dceru neskoro ( vtedy som mala 35). Ak sa stane tak sa stane, to neriesim, ale pre mna je sebecke ze som do 40ky suchala nozickami, ruka hore a zrazu sa mi rozsvietilo a chcem dieta aj keby co bolo.

maminuska
14. sep 2018

@eeffka v toto to tiež považujem za nerozumné .
Ja si tiež myslím že deti by mali prísť jednoducho skôr. Lenže je tu skupina mamičiek ktoré sa roky pokušaju o babätko a nič, potom skupina maminiek ktoré si najdu konečne toho pravého partnera, potom taká skupina do ktorej patrím ja, že deti sú ale pritrafí sa , potom aj skupina maminiek ktoré naozaj dobrovolne tehotenstvo posúvajú do veku po 40.

dai
14. sep 2018

@maminuska suhlasim s tebou... tiez mi pride smiesna tato mentalna rozpoltenost konika ktory podporuje 16rocne decko ked otehotnie - lebo je to super vek na dieta, lepsie ako v 40tke, urcite to zvladne blabla - a zaroven pise v tejto teme ze 20rocny su este deti ktorym treba utierat ritku... moja mamina nas mala mladunka - vsetci surodenci sme v 18tke odisli na vs a uz sme sa domov nevratili - v 22-23rokoch po skonceni vs sup na vlastne nohy - samostatne byvanie, vsetky povinnosti aj prava dospeleho veku - vsetci sme v tom veku uz mali partnera s ktorymi sme dotera- definitivne ziadne deti ale mlady dospely ludia.
Ja osobne si myslim ze clovek dobreho rodica potrebuje cely zivot - co najdlhsie... smutno mu za takym bude vzdy - ci mu zomrie v 20tich alebo 50tich... myslim ze ak clovek dobre vychova zdrave dieta tak v tej 20tke - 25tke to uz musi byt hotovy dospely samostatny clovek ktory sam rodicov je schopny podporovat a nie uz od nich pytat....

dolynkag
14. sep 2018

@dai áno máš pravdu, rodičov potrebujeme vždy, kým tu budú, ale ozaj po tej 20 -ke by mohli byť samostatní..... ja to vidím teraz, dcéra v poslednej triede na strednej už makala, nepýta peniaze od nás, v lete brigádovala a včera odletela do UK na školu a už si aj hľadá prácu, lebo prispieť vieme, ale ak si vybrala takú školu tak sa snaží a je dosť samostatná.... a veľmi mi chýba doma, ale brániť jej nebudem, takže každý nech si robí ako uzná za vhodné...ak sa cítí v 40 starý, nech nerieši deti, ja by som teda ešte chcela jedno

terka_123
25. sep 2018

Ja som sa narodila mame v 41 rokoch 🙂 sestricky ma chodili obdivovat v porodnici ake krasne dievcatko sa narodilo ;) a som zdrava. Na druhej strane, maminina znama tiez cakala dieta v 40 a dietatko ma Downov syndrom...ale vobec to neznamena, ze automaticky to musi zle dopadnut...myslim, ze to riadia vyssie sily.

jana_eyre
25. sep 2018

@eeffka zdravotne problemy mozu mat ludia cely zivot, nesuvisi to s vekom..

stanulienkat
25. sep 2018

Este sa treba zamysliet,ako dlho maju vztah. Ak je autorka len par mesiacov zamilovana,este nemusi dobre poznat partnera. Aby tu o par mesiacov nebola tema,ze : mam 40, som tehotna a partner ma opustil. Zamilovanost je pekna,len treba byt opstrny.

eeffka
25. sep 2018

@jana_eyre suhlasim ,ale vekom pravdepodobnost stupa.

tinatitti
25. sep 2018

Ahoj, ja mam 38, nedavno som zistila, ze som tehu, co bol pre mna aj mojho partnera sok. Lekari mi nedoporucovali dietatko vynosit, nakolko mam niekolko vaznych zdravotnych komplikacii a k tomu este aj vysoky vek. No ja som sa maleho nedokazala vzdat, takze pokracujem. Poznam viacero mamiciek, ktorym sa postastilo po 40tke a vsetko dopadlo v poriadku. Ty mas tu vyhodu, ze to s partnerom planujete, takze sa vies pripadnym komplikaciam vyhnut. Ak si zdravotne v poriadku, urcite nevahaj a ked to tak obaja citite, majte dalsie dieta. Budu ti tu viacere pisat, ze je tam riziko, ze budes uz stara, ked dieta vyrastie a pod. Ono je to len o tebe a tvojom partnerovi. Vy sa musite rozhodnut, vy ho budete zivit i vychovavat, nikto iny. Drzim ti palce, aby ste coskoro boli v radostnom ocakavani a nech je vsetko podla tvojich predstav 🙂

dkethe
25. sep 2018

Mam 29, som druhy krat tehotna a zlozilo ma to tak, ze tretie zamietam a obdivujem tehule po 40tke. :D milujem to vsetko kde sa dnes nachadzam. Ale tiez sa tesim ze az budem mat 50, pojdem na jogu na Bali napriklad. Nevesta na mna bude ganit ze si nevarujem vnucata a ja mavnem rukou moja zlata - nevestam sa nikdy nezavdacis. Obdivujem zeny co rodia od 20 do 40 rokov - prakticky cely produktivny vek su v jednom kole vychovy. Samozrejme je mensina extra sikovnych zien (aj tu na mk) co aj maju deti, ak dobry job, aj super muza s dobrym jobom, aj dom a upratovacku a Bali. A k tomu piju smoothie a chodia do posilky - tak hej, tym sa rodi :D

ameli221
25. sep 2018

@maminuska suhlas. Nie kazdy si to do 40 odsuval vedome, niekedy to proste tak vyslo. Kazda by rada mala dieta okolo 30 a nie v 40, no velakrat to zariadi priroda a okolnosti a nie clovek. Tak sa tu neodsudzujme a podporujme dievcata.

butterfly333
25. sep 2018

@joysi držím mooooc palčeky. Ja som tiež rozvedená mam dve veľké deti mám 39r a tiež sa s priateľom snažíme o spoločné bábo. V júni sa to podarilo no aj to v 6tt skončilo. Žiaľ. V piatok ideme do centra. Verím že sa to podarí.