Nedarí sa mi otehotnieť. Mám sa zdôveriť známym?
Je to ťažké, ale je to tak. Som v tom sama, teda so svojím manželom, samozrejme. Všetci v našom okolí si myslia, že jednoducho zatiaľ nechceme bábo, že sa ešte chceme venovať práci, štúdiu... ale pravda je iná. Túžime po bábätku. Ale ako sa ukázalo, nie je to až také jednoduché. A najhoršie na tom je, že som sa s tým nikomu nezdôverila - mame preto nie, lebo určite by sa tým nekonečne trápila, kamoške preto nie, lebo by sa ma potom každý mesiac pýtala či sa to už konečne podarilo......, a ani švagrinej nie, lebo ja som s ňou prežívala obidve jej tehotenstvá dá sa povediac od počatia, tak na oplátku by ma ona určite zasypala množstvom "zaručených " trikov ako to zvládnuť a na to ja nemám silu. Poradte mi, čo je lepšie..... zaťať zuby, mlčať a počkať kým to konečne príde a potom ich parááádne prekvapit, alebo sa "vyliať" všetkým naokolo??? Má s takouto situáciou niekto skúsenosť? ☹
ahojte.. @sariloth ked som citala, co si napisala - tak to ako keby som pisala ja! Ja som tiez cela natesena pred 2,5 rokom povedala kamoskam (ale len tym, co mam tu v zahranici), ze uz sa zaciname snazit o babo....nastastie ma osvietilo a pred rodinou som to nespominala...Kamosky uz boli davno vsetky tehotne, aj s babatkami..a ja stale nic! Jedna z nich ma stale podpichovala, ze ci uz nie som, ze vyzeram, atd...Nemyslela to v zlom, ale mne to velmi vadilo - aj som jej to povedala, ze je to tazke pre mna a priznala, ze si to neuvedomila, ze si nevie predstavit ake to je a prestala s tym. Tiez som citila, ze ma lutuju...no nic prijemne. Druhykrat by som urcite nikomu nic nepovedala... Inak aj najlepsej kamoske ked som povedala, ze sa nedari a ze som z toho nestastna, tak ta to stale len zlahcovala, ze ved ani sa nenazdam a budem, atd...Takato forma podpory mi tiez velmi nevyhovovala. Pred rokom sme teda zacali konzultovat s lekarkou a zacala sa seria vysetreni. Vysledok bol taky, ze sme obaja v poriadku a dalsi krok bola diagnosticka laparoskopia, ktoru som absolvovala koncom juna. Vysledok bol tiez taky, ze som v poriadku. Uz davno som si prestala robit tehu testy, za ktorymi stale prislo sklamanie. Baby moje, lenze ja som si dneska nadranom nasla na teste // a nemozem tomu uverit. Chodim ako vo sne. SMe velmi stastni...Ja len dufam, ze sa mi to nesniva a ze vsetko bude v poriadku. Prepacte za dlhy prispevok, uz davnejsie som sem chcela prispiet, ze prezivam presne to iste co vy a ze radim nechat si tajomstvo o snazeni len vo dvojici s manzelom/partnerom. Ale teraz pod vplyvom okolnosti snad budem aj povzbudenim do kazdodenneho snazilkovskeho trapenia. Drzte nam prosim palce nech je vsetko ok a ja zelam kazdej jednej snazilke len to najlepsie a hlavne - zdrave krasne babatko!
@sariloth ale urcite nie si. ja som velmi otvoreny clovek. a velmi mi to liezlo na nervy ze sa kazdy pytal, ked som povedala ze mame problemy , tak sa pytat prestali. moja svokra napriklad sa ma kazdy tyzden pytala, ci uz som. hovorim otehotniet sa da raz do mesiaca nie kazdy tyzden, aj tak sa stale pytala, aj ked viem ze v dobrom. nemysli si ze ma obcas nezamrzi aki su ludia odveci, ked ti idu po troch rokoch davat debilne rady... ale nejako som sa tym obrnila. inak vy mate potvrdene nejake problemy s manzelom? okrem toho horsieho spermiogramu?
@hariet bože to je nádhera, strašne moc gratulujem!!! A podarilo sa to spontánne, alebo ste niečo skúšali? Ešte mi, prosím povedz, či si cítila, že si otehotnela a či si v ten mesiac na to pri milovaní myslela? Prepáč, že mám toľko zvedavých otázok, ale veľmi ma táto správa povzbudila!
@pici Presne, to si vystihla, aj mňa sa to niektorí ľudia pýtajú aj niekoľkokrát do týždňa🙂 Niekedy už je ťažké odpovedať s úsmevom...a tie debilné rady počúvať,že na to moc myslím, to už mi niekedy skoro vyletí ruka🙂 Zatiaľ mám po zdravotnej stránke všetko v poriadku, vrátane hormonálneho profilu, ovulka beží pravidelne každý mesiac, ale je pravda, že som ešte neabsolvovala diagnostickú laparoskopiu, resp.nemôžem vedieť, či mám priechodné vajcovody-toto vyšetrenie zvažujem..asi ma neminie.
nečítala som všetko, ale ja som za to nehovoriť nič, my sme spolu boli desať rokov, zo začiatku sme to neriešili, až posledné tri roky a podarilo sa po druhom IVF. Našťastie som nikomu nič nepovedala, síce som si veľa krát vypočula, aká som karieristka, ale to bolo vždy lepšie ako počúvať zaručené rady a s takmer cudzími ľudmi preberať svoje intímne problémy. Poznám kočku, čo to povedala svokre a tá to roznášala po celej dedine, sú ľudia, čo sa potrebujú pochváliť. U nás to okrem lekárky, lebo som potrebovala predoperačné, fakt nikto nevedel, ani najbližšia rodina netuší, že naše dieťa nie je vôbec prirodzenou cestou. A najlepšie je, keď počujem niekoho odsudzovať umelé oplodnenie, lebo ... Teraz sa snažíme o druhé a zase nikto nevie, nezniesla by som tie otázky, ľudia sú fakt nepríjemní a radšej riešia cudzie ako svoje. ale samozrejme je to každého vec, niekomu vyhovuje záujem okolia a ich súcit
@veji
@sariloth
Dievcata, dakujem vam. Takze - nebrala som nic okrem kyseliny listovej - tu mi poradila lekarka este pred rokom, ked sme to cele zacali riesit, ze mozem zacat uzivat. Tak som ju jedla v podstate pravidelne, ale boli aj dni, ked som zabudla... Ja som si inak ani bazalku nemerala - vydrzala som to 2 mesiace a potom som s tym sekla, nechcela som na to mysliet viac ako bolo treba, aj tak som bola z toho dost na nervy. Vyzera to tak, ze som otehotela pocas nasej dovolenky na Slovensku - boli sme a svadbe a na kadejakych oslavach....okrem ineho aj na chate kde sme oslavovali manzelovu 30tku...a musim povedat, ze triezvi sme teda neboli... 😅 Teraz ako sa mi uz mali blizit moje dni, som nic zvlastne na sebe nebadala - ziadne zvlastne pocity!! Klasika PMS a nalady - mozno o trosku horsie ako zvycajne, boleli ma prsia - ale to ma bolievaju aj bezne pred menzesom. Ja som si uz posledne mesiace zakazala sa pozorovat, lebo potom to sklamanie tak bolelo...ved to poznate...Teraz spatne si spominam, ze som chodila casto na WC - ale to chodim casto aj bezne 🙂) baby a v tu noc som nemohla zaspat, bolo pol 2, mala som myslienky na test, ale som si hovorila, nebud zas blba, rano to urcite dostanes!! Ale nemohla som spat, ja som ten test spravila a normalne sa mi zahmlilo pred ocami. Riadne 2 kolajnice tam boli, ach boze este ani teraz tomu neverim. Zobudila som muza s placom, ze aha 2 ciarky! a on chudacik sa ma opytal, ze ci tam nemaju byt 3. Ja som potom zaspala az o 7 mej rano. Proste som to musela predychat... Ja si myslim, ze mi pomohla ta laparka, alebo modlenie, bociany, padajuca kometa, Mur narekov alebo vsetko dokopy 🙂) Inak sa citim tak normalne, okrem toho, ze sa stale usmievam 🙂 bolia ma ale prsia, aj sa mi dost zvacsili a obcas nieco citim, ze sa deje v maternici. Ozaj a reci o tom, ze nemysli a to - je to blbost. Ja som na to myslela aj minuly mesiac..tuzba po babatku sa neda vyhodit z hlavy 🙂 Babulky, drzme si palce!!
@sariloth ta laparka je dobra vec. ja som predtym bola na hsg a vajcovody boli priechodne, manzelov spermio v poriadku tak sme patrali dalej. po laparke mi odstranili zrast na pravom vajecniku a zistili endo, pocetne morfy v malej panve. potom pol roka liecba, kontrolna laparka a prirodzene snazenie tri mesiace. potom centrum... a odvtedy to riesime tam
baby, rozhodla som sa, ze o tom nikomu nepoviem. aspon zatial urcite nie. asi bude lahsie tvrdit, ze chcem najprv dokoncit skolu, troska este zarobit a tak.... aspon sa nebude trapit cela rodina, no nie?
@sariloth je to tazke a sama neviem ako je mozne ze som to nepovedala ani najlepsej kamoske 😒 ja som krstna mama jej dcerke a s mojim trapenim som sa jej nezdoverila 😒 keby o tom vedela, ze to skusame uz dlhsie a ona o tom nevie, asi by ma zaskrtila. ona mi zavolala ked sedela na WC-ku a pozerala sa na dve ciarocky na teste.... a ja som jej nepovedala ze od buduceho mesiaca zacinam brat clostil ...ale jedno je iste, bola by zo mna dobra herecka 😉
@veji je pravda, že niekedy je to riadne ťažké nič nepovedať, ja som to vždy preberala s mužom a na koníkovy, tu kočky aspoň vedia, o čom je reč a nedávajú Ti zaručené, ale nezmyselné rady, a ak fakt bolo niečo treba povedať, tak som vždy že jedna kolegiňa, jedna známa a pod. držím palce nech všetko rýchle dobre dopadne a nič také už nemusíme riešiť, aj keď hlúpim otázkam nikdy nie je koniec, po narodení dcérky všetci chcú vedieť, kedy bude druhé, neviem čo potom budú chcieť zasa vedieť, ale nikomu som nemusela vysvetľovať, že najprv musím prestať kojiť, potom IVF ...,
@veji ide o to, ci to zadrziavanie tvojich pocitov v tebe nevytvara zbytocne napatie, ktore rozhodne nie je dobre pre otehotnenie. toto nemala byt dalsia zarucena rada, ale mozno by sa ti ulavilo... ze sa mozes niekomu zdoverit a nie je to manzel...s mojim manzelom sa mi napriklad o tom rozprava velmi tazko....
ahojky, prispejem svojou troškou do mlyna, ja som začala tak na tajnasa, že ideme sa snažiť ale nepovieme to nikomu až ked budeme čakať, no to som ale netušila že to bude trvať tak dlho a že to nebude vôbec jednoduché, ked sa ale niekto pytal kedy bude a tak som povedala že ešte nechceme, ked už ma tie večné otazky dožrali - vyšla som s pravdou von, normalni pochopili a nepytali sa, nenormálny začali dávať zaručené rady... poviem ti jedno horšie ako druhé, vždy su ludia čo budu do toho rypať či to vedieť budu alebo nie. neviem čo by som poradila, asi len to čo vejinka 😀 svätú pravdu mala, ale teda ja som ponožky pri iui mala a mame dievčatko tak asi niekde v tej teorii o ponožkách bude zádrhel 😀 😀 😀 😀 😀
ak by si si chcela prečitať moj pribeh tak tu je.
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/jerryjanka/a...
@jerryjanka heh mozno si mala tenke ponozky 😀
@pici rozhodne ma neobdivuj, ja sa citim skor ako podrazacka.... naivne som si myslela, ze otehotniem hned a vsetkych prekvapim, ale... motyka nevystrelila. a ani s muzom sa mi uz o tom nechce rozpravat. ked o tom nezacnem hovorit ja, tak jeho to ani nenapadne. obcas si uz pripadam ako hlupana. tiez by sa o to mohol troska viac zaujimat.
@vejinka aha toto som našla o tom http://www.zenska-neplodnost.cz/novinky/zvysuje...... lebo rozmyšlam že ked partneri nedosahuju orgazmus naraz čo je podla mna dosť časte, či je potom tiež mala šanca na otehotnenie.... myslim že take zosynxhronizovanie potrebuje dlhy trening alebo jedine že prirodzeny talent.
@veji necakaj od muza ze ho to bude stale zaujimat a trapit. je to predsa len tvoje tehotenstvo, v tom najsirsom slova zmysle, tebe sa neobjavia dve ciarky, a tebe dojdu kramy a smutok... nemyslim ze by ho to netrapilo, skor si myslim, ze nie je nastaveny tak ako zena- s rovnakym osudom alebo kamoska na prezivanie takychto chvil, preto hovorim ze ta obdivujem lebo ja by som sa davno zblaznila
ahojte, dlho som neprispievala tak píšem 🙂 . stále som sa nikomu nezdôverila, ale myslím si, že po psychickej stránke som na tom už lepšie. vyrovnala som sa s tým, že sa budeme snažiť kým sa to nepodarí 😉 . dnes mi manžel hovoril že doňho chlapi v práci podpichovali či už "zamiesil" , že sa im zdá že som pochudla na tvári (to je podľa nich príznak tehotenstva...) ... Chce sa mi kričať do sveta, ale som ticho.... ☹
Ahojte, po 2 rokoch čo sledujem a čítam niektoré príspevky na modrom koníkovi asi ako každá snažilka si sem dovolím prispieť, lebo ako sa to hovorí táto téma ma chytila za srdce asi preto že mnoho vašich príbehov je mi podobných a ani neviete ako mi odlahlo, že nie som sama na svete kto má takéto trápenie. S manželom sme spolu 7 rokov po piatich rokoch chodenia a 2 rokoch spoločného bývania sme sa rozhodli, že sa vezmeme, ved bolo aj na čase ako potom vysvitlo, že si to každý myslel, len čakali kedy to príde. Takže ako manželia sa 2 roky snažíme a nič.... a potom zase nič a takto to ide už 24 mesiacov za sebou ☹ . Manželovi robili spermiogram, prvý krát vyšiel dosť zlý, tak sa nasadil Profertil, vybrali sme dve balenia takže celkovo ho bral 6 mesiacov, z toho vo 4 mesiaci bol na kontrolnom a ten vyšiel o dosť lepší, takže doktor kázal dobrať ostatné a potom kontrola v septembri, takže som zvedavá, dnes si manžel išiel pre ampulku ja to volám 🙂 Som zvedavá aký vyjde teraz ked tie lieky neberie. Mne zatial nerobili žiadne vyšetrenia, pretože doktor mi povedal, že ma ešte nechce trápiť, že som mladá, pritom mám 29, a to som si myslela, že to budem mať hádam už aj dve deti. Tak sme si povedali, že v lete pôjdeme na dovču, oddýchneme si, a ked nič tak sa dáme do toho. A scenár sa naplňa, čo som dúfala, že to príde samo. Tak isto sa s tým nikomu nezdôverujem. Po neúspešných pokusoch s niekým sa o tom porozprávať okrem manžela, som si povedala, že radšej sa s tým nejako sama vyrovnám, než počúvať reči typu, nerev musíš byť silná, ono to príde neboj a pod. Aj rečí ako už máte dačo ? sme sa napočúvali. A najlepší bol brat aj oni mali problém s otehotnením nakoniec sa podarilo po roku a pol a ked sa nás pýtali pred nimi, že čo my tak mi povedal, že no teraz môžeš Ty počúvať tieto reči, ja som sa už napočúval. Tak som len pozerala v nemom úžase. Život je nevyspytatelný. Ja prajem každej snažilke naplnenie toho najväčšieho sna a vela sily a vedzte, že nie sme sami, som rada, že sa založila práve takáto téma. 🙂
@nevergona urcite nie si sama. ja som so svagrinou prezivala obidve jej tehotenstva od pocatia a ona teraz netusi ako sa ja trapim... vzdy som si predstavovala ako im len tak z cista jasna oznamim ze som tehotna, ale nejak to neprichadza 😒 ostava nam len dufat a cakat, ale verim ze to coskoro pride 🙂 drzim ti prsty 🙂
no najlepšie bolo ked mi pred mesiacom povedali, že čakajú druhé a že či pôjdeme znovu za krstných ☹ ako správa pekná, ale by som bola kričala, že prečo je to všetko tak, a potom som si stále hovorila, že to tak má byť a že aj na nás príde, ale neviem či sa snažím sama seba oklamať, a skôr sa bojím, že ked pojdem ja na nejaké vyšetrenia aby mne niečo nenašli, strašne sa toho bojím. v máji mi našli nezhubný nádor na pravom prsníku a potom na kotrole o mesiac další, takže neni to lahké všetko, ach jaj...

@foaji Vitamíny ako Se, Zn manžel samozrejme bral, ale o maliníku som ešte nepočula, ďakujem, vyskúšam🙂