Neviem sa rozhodnúť pre druhé dieťatko
Ahojte žienky,chcela by som od vás váš osobný názor.Zijem v dedinke u svokrovcov čo sa týka vzťahov medzi nami sú ok .Mám 6 ročnú dcéru a manžela.C sa týka mojej rodiny neudrzujem kontakt ...Žiaľ to tak v živote býva a je to nadlho.Moj muž by chcel druhé dieťa a čo sa týka mňa som strašne na vážkach.Najprv som si povedala šak ok žijeme NATO aby sme mali deti a rodinu.A však sme sa aj snažili 5 mesiacov a nedarilo sa.Teraz má niako premohol strach...Bojím sa či by som neukratila dcéru ...Aby sa necítila odsunuta a taktiež sa bojím že jej nebudem môcť kúpiť čo bude potrebovať.Tiez sa bojím že bude všetko len na mne i keď MM povedal že mi bude pomáhať.Čo sa týka financií sa tiež obávam pretože je ťažká doba muž zarobí 800 eur a síce nemáme úver ani niake pôžičky ...Ja teraz nastupujem do práce kde zarobim480 eur.No neviem na jednej strane by som bábo chcela no na druhej strane chcem sa venovať malej trošku s ňou behať po výletoch ako tak si užívať kino atď keďže sme predtým moc nikam nechodili ale zase na druhej strane to nieje k životu potrebné si takto užívať.Som s toho strašne zmätená neustále nadtym už dosť dlho rozmýšľam.Mám už 28 rokov a toto je ideálny vek na druhé dieťa.Zienky skúste sa vcítiť do mňa čo by ste robili...Ono ten strach mám aj z toho čo bude keď vyrastú či budem môcť pracovať či má zamestnajú keď budem mať deti dve a umožnia mi prác.dobu či utiahneme školy pre deti...A tiež svokra je stará má 65 rokov a od nej nemôžem očakávať pomoc keďže je stará a chorá.Aj o ňu sa bude treba starať....Už mi ide z toho všetkého prasknúť hlava...Včera som sa o tom rozprávala s mne bolo vidieť že je sklamaný ...A povedal no máš pravdu že je to ťažké tak teda druhé nemáme lebo si ma práve presvedčila....Ale videla som na ňom že chce a že je sklamaný...No ja mám v sebe tento blok a vážne má to trápi ...
Klobuk dolu. Si jedna z mala mamiciek, co rozmyslaju aj do buducna. Este mas rok-tri cas a zatial rozmyslaj. Spocitaj si PRE aj PROTI. Netlac to a potom pride aj odpoved sama.
Ako sa hovori s jedlom rastie chut tak isto to je aj s peniazmi nikdy ich nebude tolko aby clovek bol spokojny lebo ved mohlo by byt aj viac a ked je viac tak este viac.proste ak si vies predstavit situaciu ako sa hraju 2 deti spolu na co vahat.tuto istu otazku si clovek moze polozit aj pri prvom a nakoniec radsej budem bez deti lebo sa musim o ne starat lebo stoja vela penazi casu a tak zivot uplynie a na starobu zostane sam.
Ak si myslis, ze dcerka by mala byt ukratena, potom sa pre to druhe dieta nikdy nerozhodnes. Novorodenec je nieco uplne od sameho zaciatku, zvlast ak mas vekovy rozdiel medzi detmi napr. 7 rokov. Vsetko v zivote ma svoje vyhody, aj nevyhody. Mozno tvoja dcerka by v dospelosti ocenila surodenca, ktohovie. Kazdopadne, ja tvrdim, ze jedno dieta je "na strach", Lebo ak by sa nieco nedajboze s tym jednym jedinym nieco stalo, alebo ochorelo, alebo sa proste nevydarilo....
Inak Mam obidve deti planovane, prve v 33r, druhe v 36r, Takze vlak ti Este neusiel, mas este kopec casu na rozmyslenie.
Rob to, co citis, ako citis, co by bolo najvhodnejsie. Myslim, ze ked byvate u svokrovcov, naklady si delite a teda nie ste urcite na Tom financne az Tak mizerne, da sa to zvladnut 3 roky, kym by si povedzme nastupila do prace.
Ja mam 3 tyzdnoveho novorodenca a viem, ze som urobila pre syna najviac co som mohla, ze raz Ked nas rodicov uz nebude, nebude sam na tomto svete.
aj ja som mala presne tieto myšlienky, ako to všetko zvládnem, či budem mať čas na obidve deti, či budem všetko stíhať, či nebudem na všetko sama, či sa budú mať radi a pod...to bolo vtedy keď som mala dcéru malú a celý deň som sa jej venovala, nevedela som si predstaviť, že sa dá takto venovať aj dvom deťom, to som zistila až vtedy, keď bolo u nás kopec detí a vtedy som si uvedomila, že čím viac detí, tým menej starostí s ich zabavením, aj tie najnesamostatnejšie deti sa zabavia, keď je okolo nich viac detí, niekde som čítala, že treba mať aspoň štyri deti, aby bol od nich úplný pokoj 🙂 vychovávať jedináčika je náročné, musíš byť okrem iného animátor aj chýbajúci súrodenec v jednom a aj tak to nikdy nebude to pravé orechové...proste súrodenec je TOP...my sme nakoniec ostali žiaľ pri jednom dieťati, muž nechcel ďalšie, dôsledky jeho rozhodnutia uvidí(me) keď budeme starí, dúfam, že nebudú také hrozné...
@charlie1980 ako môžeš povedat že na svete neostane sám??? Veď kazdy surodenec raz bude riešiť vlastný život podľa vlastnych predstáv či ty rodia deti so zmluvou že budú do smrti s tebou a po tvojej smrti žiť jeden pre druhého kým ich smrť nerozdeli??? Dosť pomýleny názor a vôbec to nijako nesúvisí s tym ci su vzťahy v rodine dobre alebo zle. Základnou chybou rodiča je presvedčenie,že rodí dieťa pre seba alebo pre surodencov. Človek sa rodí a vychováva pre život,pre svoj vlastný život v budúcnosti.
@katarinapekna Ak ho chce prezivat sam a len pre seba, potom zdielam tvoj nazor a popravde, Ani ma u teba neprekvapuje 😁 Ja som jedinacik a teraz mi je to luto, ze nemam surodenca....to neznamena, ze by som denne u neho vysedavala. Ale co sa Budem namahat ohladom medziludskych vztahov u teba 😜
My sme druhe dieta lanovali troska neskor a predsa sa nam narodila dcerka po 20m pd narodenia prveho syna.. Teraz mame uz tretie babo.. Ja osobne si myslim, ze viac deti je krasne aj ked troska narocne, ale ani raz som nemala pocit, ze niekoho z nich o nieco ukracujem.. Na vylety normalne chodime, je to nase hobby.. Je jasne, ze cez zimu a prve mesiace babatka je ich menej, ale nesedime doma zavreti.. Samozrejme, kazdy nech ma deti tolko na kolko sa citi, ja som len chcela napisat, ze dieta sa surodencom o nic neukrajuje, prave naopak.. A pridavam dve, aj ked nekvalitne, ale aktualbe foto..
@charlie1980 spomínaš to v svojej správe - dieťa nebude samé v dospelosti - a často sa to v takýchto diskusiách spomína... podľa mňa sa toto strašne preceňuje... mať súrodenca je pomaly považované za záruku toho, že človek nebude nikdy sám. podľa mňa to tak vôbec nemusí byť. poznám množstvo ľudí, čo majú súrodencov, ale majú veľmi zlé vzťahy, závidia si, prípadne ich neskôr majetky rozhádali... kopec ľudí so súrodencami vôbec nie je v kontakte, nemajú sa radi, majú horšie vzťahy, ako s cudzími ľuďmi. ...ale tu na MK je mať súrodenca pomaly všeliek... jasné, že je fajn, ak sa deti majú radi a vedia spolu zahrať, ale netreba sa tváriť, že vďaka súrodencovi človek nikdy nebude sám. PS píšem to aj v súvislosti s inými príspevkami, ktoré boli napísané v podobnom štýle, ako ten tvoj.
@librarian nemusia si vobec závidieť,jednoducho si kkaždý zije svoj vlastny život so svojou vlastnou rodinou alebo inak podľa vlastných predstáv. Trepat tu ako " predsa neostane niekto sám" a pod. Je totálne scestné ako keby byť sám malo byt niečo nenormálne. Áno,v istom veku je to uplne prirodzená súčasť života,pre iného je to zas dobrovoľna volba.
@librarian Ale v tom ja uplne suhlasim. Myslienka je ta, ze ja som im tie podmienky vytvorila, moznost mat surodenca, co urcite nie je myslene ako vseliek ale ako moznost. Ja som tu moznost nemala. Potom zalezi uz len od deti samotnych, ako si svoje vztahy budu pestovat...
Inak....keby sme vsetci tak uvazovali, ze co ak, co ak...tak by sme tie deti nikdy nemali, pretoze co ak sa zajtra Putin nahneva, co ak sa deti narodia chore, co ak, co ak...v zivote neexistuje garancia a navod k nicomu.
@jana_eyre súhlasím. ale výsledok je často následne taký, že sa už spolu skoro nebavia, nekontaktujú sa a teda už neplatí, že "človek neostane sám". ...pozri, máš tri deti a verím, že sú šťastné (momentálne, nemusí to tak byť o 20 rokov - príklad), že sa majú. mne nevadí, že ľudia nechcú mať iba jedno dieťa (ja mám súrodenca, ale vyrastala som v podstate ako jedináčik). mne vadí, že sa tu súrodenectvo neskutočne preceňuje a zovšeobecňuje. preto som chcela napísať aj iný pohľad na vec.
@charlie1980 nechcem, aby som vyznela tak, že by dieťa nemalo mať súrodenca. len mi trošku vadilo, ako sa to tu (i v iných diskusiách) jednostranne prezentuje. súrodenecké vzťahy sú všelijaké. preto nie je dobrý kalkul, že bude mať súrodenca a nikdy nebude sám. ako si sama napísala, garancia neexistuje. 😉 ...ja mám brata, ktorý je o 11 rokov starší - v podstate som vyrastala ako jedináčik a ten vekový rozdiel je ešte aj v dospelosti dosť cítiť. ...čiže niekedy treba zvažovať nielen, či súrodenec áno alebo nie, ale aj kedy, lebo veľké vekové rozdiely spôsobujú často to, že deti spolu až toľko času netrávia.
@librarian Neviem ako je to statisticky, ale ty si si vzala proste negativny pohlad na vec, lebo si si ho vziat chcela. Napr. moj muz ma 2 sestry a vsetci si rozumeju (aj ked baby sa dokazu pochytit, ale aj udobrit). Vsetci sa respektuju. A poznam viacero takychto surodeneckych vztahov. Tak isto poznam zle surodenecke vztahy. Sirodenectvo sa tu neprecenuje, surodenectvo si tu kazdy vysvetluje po svojom, niekto pozitivne, niekto negativne. A ano....aj manzelske vztahy su otrasne, aj kamaratske vztahy dokazu byt krute, ale tak isto aj nie.
@charlie1980 nemyslím, že som chcela mať takýto pohľad - skôr proste takéto vzťahy vidím v okolí viac. ...je fajn, že v tvojej rodine (resp. rodine manžela) sú ukážkové súrodenecké vzťahy - to zase zjavne ovplyvňuje tvoj pohľad na vec. ...proste aj tento druh vzťahov je ako každý iný. tiež nie je zárukou, že človek nebude nikdy sám. ...i keď ty tvrdíš, že sa tu súrodenectvo nepreceňuje, nesúhlasím s tebou v tomto. čo je samozrejme v poriadku. ...keď sa ja budem rozhodovať, či budem mať ďalšie dieťa, určite pre mňa nebude primárne dôležité, či moje dieťa bude jedináčik alebo nie. no jasné, že toto je zase môj subjektívny pohľad na vec.
@librarian s tym plne suhlasim,ze surodenectvo sa miestami precenuje... tak ako aj vekovy rozdiel sa lubi zovseobecnovat... @jana_eyre mensi vekovy rozdiel nie je zarukou dobrych vztahov rovnako aj opaacne.. ja mam starsich surodencov,,brat o 5 rokov, sestra o 6 rokov.. oni dvaja maju vztah nic moc, ja s bratom takmer ziadny a so sestrou sme si ako tak nasli cestu k sebe az v dospelosti.. no kamoska so sestrou s o 6 rokov starsou vychadza vyborne.. vsetci traja sme boli rovnako vychovavani, mame tych istych rodicov,,dostali sme do zivota rovnake sance a napriek tomu sme vsetci traja diametralne odlisni, nielen ako samotne osobnosti,ale aj vo vztahu k rodicom.. nie vzdy je chyba v rodine,ale jednoducho asi v nejakych genoch alebo neviem v com... to ze sa ti teraz deti spolu muckaju neznamena ze to tak zostane.. moze aj nemusi, hoci ich vsetky rovnako vychovas najlepsie ako vies...
@librarian ale ved ja ti tvoj nazor nerozporujem, chapem co chces povedat - len poukazujem na to, ze zle vztahy nevnikaju len tak, ale ovplyvnuju ich samotni rodicia a vychova v rodine..
ja mam troch surodencov, kazdy z nas je iny s inymi nazormi a predsa sa mame uprimne radi aj v dospelosti, byvame blizko seba, kontaktujeme sa a aj vidavame.. nerozdelilo nas ani dedicske konanie, naopak, skor zblizilo.. podla mna maju na tom velku zasluhu nasi rodicia a sposob vychovy.. dufam, ze sa mi podari rovnaka vychova aj pri mojich detoch..
ani ja nemam rada zovseobecnovanie, ani nikde nenaznacujem, ze by ti vadilo ak ma niekto viac deti /preco by malo?/ len tiez podavam iny pohlad na vec z tvojho prispevku..
@librarian Urcite....kazdy ma pravo na svoj pohlad, priority, ambicie, kazdy rozhoduje sam za seba a tak je to spravne. Z mojho hladiska je surodenec prinosom, nie kvoli mne, lebo uz nie som najmladsia, ten kolobeh plienok, vstavania, grcania, kludne by som sa toho aj usetrila 😀 Aj ked deti milujem... ale....a to plati len u nas...vzhladom k synovej povahe (mozno aj diagnoze) to povazujem za prinosne, ked sa neciti stredobodom vesmiru, ze sa tym nauci respektovat potreby inych ludi, kedze teraz sa vsetko okolo drobca toci, ze sa socializuje, ze sa v nom prebudi nejaka empatia, ktora jemu malo hovori 😀 Tak ale, to je nas pripad, velmi individualny. Takze svoje rozhodnutie nelutujem a v oblasti vzajomnych vztahov sa raz budu musiet uz sami popasovat (v dospelosti).
@jana_eyre tvoje príspevky sa mi často páčia (registrujem ťa v diskusiách) a v podstate s tebou do značnej miery aj teraz súhlasím. v podstate mi išlo v tejto diskusii len prezentovať aj iný pohľad na vec. nepotrebujem nikoho presviedčať, ani sa tváriť, že moja pravda je tá "jediná pravda". 🙂
@jana_eyre sme rozdielni natolko, ze jeden kvoli majetku, jeden kvoli dietatu, jeden kvoli odlisnym nazorom na fungovanie spolocnosti, rodiny, hospodarenia, narokom, jeden kvoli "povinnostiam" rodicov, starych rodicov, jeden chyta za slovo, dalsi sa nad tym ani nezamysli..atd atd, by som mohla pokracovat
@elizita Tak, tak...niekedy za to proste moze povaha, geny, ze napriek tomu, ze rodicia vychovavaju rovnako, cierna ovca sa najde, rozdielnosti presne ako pises a v podstate za to nikto nemoze, len vsetci sme proste nejaki. Tiez poznam zopar takych ciernych oviec, kedy sa vlastny rodic pyta, ako je to vobec mozne...achchchch, mat tak na vsetko vseobecny manual, vsakze 😀
@librarian ako som pisala, chapem co chces povedat, len som sa ozvala na jednu cast tvojho prispevku..
@elizita oznacila si ma vo vete kde pises o vekovom rozdiele a k tomu som sa ja vobec nevyjadrovala, ani som nepisala o ziadnej zaruke - odpisujem len na to, co citam, ked ma oznacis, nemozem vediet ze vlastne myslis vsetkych..
ako som uz pisala, ak sa dospeli ludia dokazu rozhadat na majetku tak, ze sa nenavidia, nebavia sa so sebou /o tom predsa @librarian pisala a ja som na toto konkretne reagovala/ - to je chyba vychovy, nepisem o ziadnych rozdielnych povahach..
aj rozdielne povahy so sebou dokazu vychadzat - ako som uz pisala, ani ja nie som moc podobna povahou svojim surodencom - ale vzdy sme sa mali radi, aj ked sme spolu nesuhlasili.. nieco podobne ako vztah k rodicom - aj tych mame radi, aj ked mame ine nazory..
Dievčatá nedá sa každej odpovedať zvlášť ale vrela vďaka za vaše názory.Zo všetkého mi už šibe a tak som sa rozhodla že ešte niaky čas počkáme a uvidíme.Ano premýšľam do budúcna takže chcem ušetriť niake peniažky tak sme sa dohodli s mužom že si dačo ušetríme a uvidíme.Naozaj nechcem obracať každé euro chcem aby deti mali čo potrebujú tým nemyslím aby som ich vychovávala v luxuse aby ste ma zle nepochopili.Mam ešte čas uvidíme čo bude.Kazfej jednej z vás veľmi pekne ďakujem za váš názor.Ano ak sa rozhodnem bude medzi deťmi vacsi vek.rozdiel ale nevadí veď je kopu takých rodín.Dakujem vám koceny ...
@jana_eyre
@charlie1980
Dievcata neraz staci ze 1 zo surodencov si najde partnera ktory bude na noze s jeho surodencom a je po aktivnych vztahoch. Tiez je vela pripadov ze surodenec zije v inom state a vidia sa realne raz dvakrat do roka. A hlavne clovek nemusi byt sam, ved aj manzel ci manzelka su na cely zivot.
Suhlasim s @librarian mat surodenca sa u nas az extremne precenuje
@sorciera24 chapem ta, urcite hospodarenie je velmi dolezite, ale pre mna 800 eur pre zivitela rodiny je velmi malicko a neviem si predstavit z tojo kupit napr to auto.
@mima4 tak nemusime mat vsetci mercedes a byvat v BA.....😉 k tomu hospodareniu....dobry hospodar to v pohode dokaze......alebo kto ma aspon zakaldy ekonomie......len potom samozrejme zalezi aj od inych narokov a vydavkov.....(niektore veci, do kt. mozno ty vrazas peniaze su pre teba mozno samozrejmost, pre mna zbytocnost...atd. ....).....len som chcela, ze pre teba to je mozno malicko, iny si ziju uplne plnohodnotne a nie ze zivoria (podla tvojich slov).....

tiez suhlasim ze vekom tlacena niesi, skor by ma tlacil vekovy rozdiel deti...a co sa platu tyka, je to ozaj o hospodareni, my mame viac a mam pocit ze nam stale chyba :D hospodarit sa ucime a rozhodne je to nasa slaba stranka, viem ze sa da aj omnoho lepsie...