icon

Plánované rodičovstvo verzus katolícka viera

21. jún 2021

Na začiatku by som veľmi pekne chcela poprosiť, aby svoje názory každý písal slušne ako vec konštruktívnej diskusie. Úprimne sa pýtam, aby som našla priateľné východisko.
Je to otázkou viery a postoja, preto prosím neveriacich, ktorým je to cudzie, zvážiť, či komentáre môžu byť niečím prínosné.
Som matkou dvoch detí, staršieho syna a 2 mesačnej dcérku. Obaja s manželom sme pokrstený katolíci, ja skôr viac proforma, ale snažím sa žiť čestne a podľa svojho svedomia. Manžel je zo silno veriacej praktizujúcej rodiny, zo štyroch súrodencov, aj svokrovci sú veľmi milí a tolerantí katolíci, správni ľudia.
Včera sme tú našu malú slečnu krstili. S manželom sme však od posledného krstu staršieho trojročného syna bol v kostole párkrát a na spovedi ani raz. Dôvod je ten, že nechceme byť pokrytci. A všetko súvisí so 6. prikázaním. Nechceme mať 10 detí, ani 5, otázne je či vôbec tretie by sme ešte chceli. Medzi deťmi sme používali bariérovú antikoncepciu. Samozrejme tým "maríme Boží plán". Ale aj prerušovaná súlož, orálny sex...to všetko je tiež ťažký hriech, ak zabraňujeme počatiu....A to je asi ten kameň úrazu a hriech, ktorý hoci "oľutujeme" opakujeme, lebo nevieme nájsť lepšie východisko.
Lenže koľko katolíkov má len dve deti? Ako to riešia? Spoľahnúť sa na plodné/neplodné dni mi príde dosť odvážne. Najmä ak s manželom sme otehotneli obidva razy hned v prvý cyklus, druhý krát ešte pred predpokladanou ovuláciou.
A tak sme sa včera večer s manželom pred spaním rozlúčili iba pusou. Hoci teplý letný večer by vedel narežírovať ešte krajšie spoločné zaspávanie...Ale pred krstom sme boli na spovedi, včera na príjmaní a to už by bolo mega pokrytectvo takto hned na seba skočiť.
Čo by mi poradili veriace ženy? páry? ktoré sa tiež tým vážne zaoberali? Ako sa dalej ľúbiť, nehrešiť a nemať 10 detí? Každému za konštruktívnu a slušnú odpoved vopred dakujem.

janetinka27
22. jún 2021

@rivini viem ako to funguje a prirodzene to nie je v tom, ze to nestoji namahu a netreba rozum, ale ze ide o prirodzene fungovanie ludskeho tela. vo viere to chapeme tak, ze clovek je schopny sam poznat svoju plodnost a moct sa sam rozhodovat, ako s nou nalozi, teda sa v plodnych dnoch bud styku vyhybat alebo nevyhybat. ano, problemy prichadzaju, ked cyklus nefunguje ako ma, co v dnesnej dobe je velmi caste. ale aj pri problemoch s cyklom prave tato metoda ten cyklus dokaze dokladne sledovat a reagovat napriklad podavanim progesteronu az po ovulacii, ktora moze byt aj posunuta. kym bezna pacientka u gynekologa uziva napriklad duphaston od 16. dna cyklu, pricom sama ani netusi, ze ovulaciu este nemala a s progesteronom treba pockat az po ovulacii, tu sa to tak nerobi, ovulacia sa odsleduje a az potom sa podavaju lieky.
kazdy si moze vybrat, cim sa bude riadit. ja som roky uzivala rozne hormony nasadene podla kalendara a nikdy nie podla skutocneho priebehu cyklu. teraz chodim k dr. ktora sa riadi metodou sledovania hlienu a je to o niecom uplne inom.

janetinka27
22. jún 2021

@danielkka zena moze byt uspokojena normalne oralne, tu ide o podmienku vyvrcholenia muza v tele zeny.

danielkka
22. jún 2021

@janetinka27 tak to maju chlapi blbe 😁 😋

lucia147852
22. jún 2021

@akrobrab a ty si veriaca, alebo len súdiš podľa nejakej skupinky ľudí, krutých poznáš?
Pretože, to že nejaká komunita nejak žije neznamená, ze práva kresťanská rodina musí mat 5 a viac deti. Aj sám pápež hovorí, ze nie je lepši katolik ten čo má 5 deti od toho čo má jedno. Bohužiaľ, aj kresťania sú často pomyleni v niektorých veciach. Mne je jedno koľko má kto deti, pokial ich chce a vie sa o ne postarať je to jeho osobná vec. Ale veci nie su len čierne alebo biele ako to prezentuješ.

cervenaruza123
22. jún 2021

@danielkka Ono to je cele take zlozite v tych teoriach a malokto z knazov to rad rozobera alebo sa v tom vyzna, lebo presne to nezazili a tych jednotlivych situacii je nekonecne vela. Napriklad podla viery je muz povinny uspokojit zenu. Ak to nejde inak, ako oralnym sexom, tak je to v pohode. Len akoze prisne vzate by ten sex mal stale byt zavrseny aj aktom, ktory spaja muza a zenu v jedno a je otvoreny pripadnemu prijatiu noveho zivota. Mysli sa to hlavne v tom zmysle, ze krestan by sa nemal triast pred tym, ze co ak pride dalsie dieta, mal by byt novemu zivotu otvoreny. Samozrejme, tam su potom ine dovody a vynimky, myslio sa tu u bezneho paru, co nema ziadne zdravotne problemy a v pohode by mohli prijat a uzivit dalsie dieta. Ale prave preto je vzdy najvyssim zakonom svedomie a ziaden hriech sa neda dopredu urcit, ci je hriechom ci nie, lebo to zavisi od okolnosti a od vlastneho svedomia.
Myslim, ze vacsina sexualnych hriechov je taka, ze vacsinou naozaj mozu komplikovat zivot neskor, preto sa vseobecne sa hriech povazuju, aj ked nemusia byt, len sa to velmi zjednodusuje v dnesnej dobe. Malokto sa nad tym chce viac zamyslat a k tymto veciam sa z hladiska sveta aj Cirkvi postavit zodpovedne. Niekedy mam pocit, ze niektori knazi to trochu prehanaju, lebo je to pre nich jednoduchsie oznacit vsetko za hriech ako posudzovat jednotlive situacie, ktorym aj tak nerozumeju, tak sa to zaskatulkovalo. Co je smutne, lebo to niekedy vlastne odporuje naozajstnej viere a jej principom a namiesto radosti zo zivota u krestana, aj z toho sexualneho, su z toho len starosti.

akrobrab
22. jún 2021

@lucia147852 Pozri, ja som hadam jasne napisala, ze to dalej rozoberat nejdem. 🙂 Napisala som realnu skusenost realnych ludi, ktori takto - v sulade s ich presvedcenim a nabozenstvom - ziju. A neprekrucuj moje slova, ja som nikde nepisala, ze prava krestanska rodina musi mat pat a viac deti. 😉
Slecna/pani sa pytala ako to riesia ine silno veriace pary. Ja taky poznam a maju vela deti. Keby pouzivali barierovu antikoncepciu nemali by ich, ale kedze ich viera im taku antikoncepciu zakazuje, maju ich. 🙂

lucia147852
22. jún 2021

@akrobrab nerozoberaj teda, ale nepíš jej že takto to má byt a ináč to nejde, lebo je to nezmysel. To že takú rodinu poznáš, neznamená, že toto je základ viery a ináč to je pokrytectvo. Tod vse.

terezka1947
22. jún 2021

@akrobrab ale to nie je pravdou,ze Cirkev vsetko zalazuje a jedine,co ostava zene,je rodit ako jablon.
To,ze niekto ma vela deti je jeho rozhodnutie,nie vplyv Cirkvi.
Zijem v komunite krestanov...a vacsinou maju parik. Sem tam tri deti.
Nicim sa nelisia od inych rodin.
Ono,netreba byt lenivy....a trosku postudovat,zaujimat sa....ist za touto temou.
Potom vznikaju polopravdy a jasne,ze to vyzera akoby Ciekev prikazovala nieco,co nie je realne splnit.

panelacikova
22. jún 2021

@terezka1947 niekto si však musel vymyslieť to, čo tu tieto ženy - veriace ženy tvrdia, nie? napríklad, že muž musí vyvrcholiť do ženy, lebo všetko ostatné je hriech... veď toto netvrdia neveriace, toto tvrdia veriace. a kto im tieto bulíky dáva do hláv, nechci tvrdiť, že to si samy takto vyložili nejaké cirkevné zákony. lebo toto nie sú božie zákony, jednoznačne nie.

janetinka27
22. jún 2021

@panelacikova preco vymysliet? napriklad taky onan v biblii "vylieval semeno na zem", co sa "Pánovi znepáčilo a dal zomrieť aj jemu"

danielkka
22. jún 2021

@cervenaruza123 krasne si to napisala, je to tak. samozrejme, ked je clovek uprimny sam k sebe a tomu druheme, vie posudit aj sam, co je ok a co uz nie., nepotrebuje na to navody . asi kazdy je vypocitavy vo vlastny prospech. nie z malichernosti, ale logicky chce pre seba to najlepsie. a ked ma pochybnosti, ci je to ok s ohladom na vieru, tak uz ho hryzie svedomie a musi vediet, ze to ok nie je. mne sa napr. velmi prieci situacie, ked frajeri spolu spavaju, nevedia sa ovladnut, ale myslia si, ze spovedou to ako hriech zmazu a pokracuju v tom aj nabuduce. nerozumiem tomu, ako sa moze vyspovedat a lutovat, ze sa venoval svojej laske, miloval sa s nou a potom to lutuje. a za par dni spolubzase spia. skladam klobuk pred kazdym uprimne veriacim, ktory dokaze zit cisto. nie kvoli tomu, ze to zvladne, ale kvoli tomu, ze vtedy je vidiet ta uprimnost vo viere . ja viem, ludia si slabi, lenivi, nedokonali. ale casto mam skor pocit, ze je to z lahostajnosti, pohodlnosti a chyba tam ta u primnost.

panelacikova
22. jún 2021

@janetinka27 Bibliu nenapísal boh. a som presvedčená, že ani zďaleka nerekapituluje dejiny tak, ako sa v skutočnosti stali. to je môj skromný názor. chápem ale, že veriaci a hlavne teda silne veriaci sa jej bude držať ako kliešť a veriť každému jednému slovu. rešpektujem, je to váš názor, váš život.

janetinka27
22. jún 2021

@panelacikova naco potom chces vysvetlovat nieco z katolickej nauky, ked sama nicomu z toho neveris? to je potom uplne zbytocne ti nieco vysvetlovat, ked sa ku vsetkemu stavias s despektom. vyjadrujes sa k teme, ktora je inemu blizka a pre jeho zivot dolezita, ale tvaris sa ako keby si sedela na sude s pravdou. zi si podla svojho svedomia a ak ta zaujima, preco niektore pary ziju ako ziju a chces spoznat blizsie ich dovody, ktore nie su fanaticke, ale zalozene na vzajomnej ucte a v dovere v Bozi zamer, potom neved rozhovor ponizujucim tonom. niektore zeny beru roky antikoncepciu, niektore maju zapaly alebo spinenie z telieska, niektore pary maju prerusovanu suloz, pouzivaju kondom. tam nikomu nevadia nevyhody?

cecilia29
22. jún 2021

Mnohé píšete že je to vec svedomia každého človeka. Ak sa to však niekomu prieči,jeho svedomiu tak automaticky je fanatik, čudák a pod.Vy čo tu opojujete že sa netreba neriadiť učením KC vlastne iba presadzujeme to že vy máte to svedomie nastavené tak ako má byť a je to správne. No len čo ak nie...

terezka1947
22. jún 2021

@panelacikova uz k tejto teme napisem iba tolko.
Kazdy sme iny.
Niekto aj v spoznavani a studivani ostane v detskych topanockach,niekto nie.
Toto je tema,kt.sa tazko vysvetluje neveriacim.
Vsetko vychadza z niecoho a na zaklade niecoho tak je.
Ale opakujem,nie je pravdou,ze zena ma rodit az kym nepride do menopauzy.
Tak isto ako nie je pravdou,ze sa zena ma nwchat v manzelstve tyrat,vsetko pokorne znasat,atd.
Veriace,kt.chcu zit podla viery a sbedomia,maju moznosti.....a kludne nech sa trisku posnazia,postuduju a zistia,ze o nic krasne v manzelstve nepridu,prave naopak.

terezka1947
22. jún 2021

@cecilia29 ved prave....tiez sa divim ako krestan moze povedat:ja som Pan Boh svoj

panelacikova
22. jún 2021

@janetinka27 neútoč, keď si už tak veriaca. píšem svoj názor a zároveň píšem, že rešpektujem, že takto žijete, je to vaša vec. stojím si za svojím názorom, že bibliu nepísal boh. to je celé. a osobne som presvedčená, že aj medzi veriacimi sa nájdu ľudia, ktorí sa nedržia striktne biblie, či cirkevných zákonov a nepovažujú to za hriech, lebo je to bežný život, fungovanie atď. proste život prináša veľa rôznorodých situácií a nie je možné všetko podriaďovať viere, aj keď ako chceš. a ak sa bavíme doslova o sexe ako takom, tak HAK ja osobne neuznávam, hoci som ju kedysi dávno pre úpravu cyklu brala (ale ja som mala fakt katastrofálny cyklus). neuznávam ju však z hľadiska zdravotného, pretože môže zabiť ženu, ktorá ju užíva. ale čo sa týka ostatných foriem "ochrany" pred počatím, vnímam ich absolútne rovnako. či je to prerušovaný sex, či je to orálny sex, alebo či je to sex v neplodné dni. a čo sa týka zápalov napríklad, tak tie sa dajú preliečiť, to už fakt vôbec neviem, ako súvisí s témou či sexom ako takým? no nič, robte si ako chcete, osobne odkazujem práve autorke, že sex s vlastným mužom nie je hriech. a ak kňaz tvrdí niečo iné, nech sa páči.... nech verí tomu, komu ona chce 🙂

janetinka27
22. jún 2021

@panelacikova dobre vies ze neutocim. ohradit sa moze predsa aj veriaci clovek. ziadny respekt z tvojej strany v tvojich prispevkoch nie je.

panelacikova
22. jún 2021

@janetinka27 ale je, je.... len tvoj dogmatický pohľad ho nevidí. nie raz som napísala, že ak ste s týmto stotožnení obaja v páre, čiže aj žena, aj muž, je to len a len váš život, vaša vec, váš intímny život. nikoho do toho nič nie je. problém však nastáva, ak je takto nastavený iba jeden z páru a ten druhý trpí, lebo má chuť, ale nemá dopriate. a toto vtedy nikam nevedie. a podľa autorky to vyzerá tak, že je to ich prípad. a teda neviem, či je šťastným riešením v danej situácii tlačiť do abstinencie v čase, keď ten jeden proste chuť má. nie sme všetci rovnakí a nevyznávame všetci do jedného rovnaké veci. čiže samotná autorka musí si vybrať, čo zvládne, čomu sa podriadi apod. výber je na nej samej. ja len píšem svoj názor adresovaný práve jej, že mať sex s vlastným manželom podľa môjho názoru nie je pred bohom hriechom. iné ženy píšu iné veci. autorka si to musí urovnať v hlave, prípadne by možno pomohol nejaký pohovor u psychológa (hoci aj veriaceho alebo silne veriaceho), ja neviem... my jej v tom asi veľmi neporadíme. ale len preto, že mne osobne niektoré veci rozum neberie, ma označiť za útočnú alebo nejakú "nadnesenú", tak to je blbosť. mala by si sa na svet dívať viac objektívne. nie všetko, čo je tvojim učením, môže byť správne. a pre mnoho ľudí je to cudzie, to neznamená, že sú zlí, hriešni apod.

janetinka27
22. jún 2021

@panelacikova kludne si precitaj svoje predosle prispevky a hladaj v nich respekt. to, ze radis autorke, aby sa rozhodla podla seba, je pekne. ja ale hovorim o tom, ako sa vyjadrujes k tejto problematike, napr:

podľa mňa sú to hlúposti. čo je koho do toho okrem mňa, muža, prípadne gynekológa, či ja mám hlien, kedy ho mám, akú mám teplotu? aby mi radil? mne to príde scestné a zo strany týchto "radcov" priam úchylné, nemôžem si pomôcť...

ja len žasnem, že kňazi, hlavne teda v RK cirkvi sa k tomuto vôbec vyjadrujú. tí, ktorí ani nevedia (alebo sa to tvrdí) ako sa deti robia, sa vyjadrujú k tomu, či, kedy a ako? tí, ktorí nemajú ženy, nemajú alebo nemali by mať pohlavný styk akože vôbec? nemôžem si pomôcť, ale smrdí to úchylkou... a nehovoriac o tom, že celibát je totálna kravina... zaujímavé, že v iných cirkvách (nepoznám všetky, ale sú také) nie je problém, aby sa kňaz ženil, mal rodinu, nik nerieši kedy sex, či sex, proste len RK cirkev toto stále rieši. donekonečna. a ľudia poddajní sú potom zmätení. ak sú takí obaja manželia, OK, ale stačí, že jeden chce fungovať normálne, bez "dozoru" cirkvi, farára, či "boha" a problém je na svete....

atd

ckocka
22. jún 2021

@panelacikova Ja ako neveriaca možem polemizovať s požiadavkami církvi ktoré považujem za nerozumné v reálnom živote, ale to je teoretická polemika lebo na mňa tie požiadavky nikto neukladá.
Radiť veriacemu že si može z viery vyberať iba to čo sa mu hodí do krámu a nejakým obmedzovaním sa nezaťažovať je tiež nelogické. On tie obmedzenia prijíma dobrovolne tým že prijme vieru.

ciola
22. jún 2021

Ako tomu to ale tak celkom nechápem, tak veríš v niečo, čo ti prináša len úzkosť a starosti, či robíš dobre alebo nie a nevieš sa z toho tak povediac vymotať. Dobrovoľne áno, nik ťa nemôže donútiť, aby si v niečo verila, no ako tak čítam nie je to len tak

terezka1947
22. jún 2021

Baby,dajte knazom pokoj.
Su to tiez niekoho synovia,bratia,kamarati....
A to,ze niektory jedinec zlyhs,neznamena,ze vsetci su pedofili.
Je strasne nefer ublizovat niekomu,koho vobec nepozname a este takymto sposobom.

sazumak
22. jún 2021

@panelacikova Ja som písala, že poznám veľa viacpočetných rodín a napr. majú po 6 detí a všetky majú vysoké školy. Samozrejme, komu sa nechce učiť, alebo mu to nejde, tak ten nemá 🙂

cervenaruza123
22. jún 2021

@panelacikova Citam, ze podla teba nie je normalne, ked len jeden z paru chce zit podla Biblie a tak. No tu je zase vynimka, aspon co ja viem. Ak zena ma muza inej viery ci neveriaceho a on trva na pouzivani kondomu alebo proste hocico ine, co sa vseobecne prieci jej viere, tak sa to nerata ako hriech, ale naopak, v ramci manzelskeho slubu (kedy pred Bohom prisahala, ze svoj zivot doslova zasvati manzelstvu, rodine, detom a to by teda malo byt na prvom mieste u nej) by sa mala prisposobit. Mala by teda samozrejme vyjadrit svoj postoj a tak, ale ked to inak nejde a je to v ramci zachovania manzelstva, tak sa to neberie ako hriech. Ide o umysel hlavne, nie vzdy o prevedenie.
Za seba mozem povedat, ze vsetky tie cirkevne prikazania maju vacsinou logiku a vedia ludi viest dobrym smerom a manzelom dokazu prehlbit vztah, ale len ak su naozaj uprimne chapane a ak su ludia k sebe navzajom aj vo svedomi uprimni a hladaju tu spravnu cestu a to, cim to moze ich zivot obohatit. Dobre nerobi ani fanatickost a dodrziavania kazdej somariny do bodky, ani mavnutie rukou nad vsetkym, ze to je blbost, lebo casto to uplna blbost nie je, len to treba pochopit spravne. Ale zial, v dnesnej dobe castejsie vidim dogmaticke dodrziavanie mnohych veci, co su prehnane, takze je tazke najst napriklad aj knaza, ktory by veci vedel dobre vysvetlit. A potom to takto vyzera. Lenze niekedy je tazke pozriet sa do vlastneho svedomia a hladat pre seba to spravne, co Boh pre mna pripravil, priamo v mojej situacii. Lahsie je ist s davom aj v Cirkvi a drzat sa striktne nejakych pravidiel, lebo babka povedala, lebo knaz povedal (ani knazi nemaju vzdy pravdu, to nas nikto neuci, len babky si to myslia) a nemusiet nad tym rozmysat. Aj ked ten dav nie vzdy ide najspravnejsim smerom.

stanno
Autor odpoveď zmazal
cecilia29
22. jún 2021

@stanno Boh nám dal aj dušu. Tá je narozdiel od tela nesmrteľná ..koľko času a úsilia venujeme vo svojom živote starostlivosti o dušu, a koľko času a úsilia starostlivosti o telo? A koľko svojho času venujeme starosťami o pozemsky život a koľko Bohu a vecnosti? Otázka na zamyslenie pre všetkých čo pripúšťajú existenciu Boha (aj pre mňa )

stanno
22. jún 2021

@janetinka27 treba si prečítať celý príbeh.. často sa na to odkazuje..ale dôvody a situácia prečo to urobil, nemajú so vzťahom muža a ženy v manželstve nič (si myslím)

panelacikova
22. jún 2021

@janetinka27 no áno, za tým si stojím. žasnem, že nejaký kňaz rieši nejaký hlien, nehnevaj sa, ale bežnému človeku to pripadá naozaj úchylné...

panelacikova
22. jún 2021

@ckocka ja tomu nerozumiem asi teda...