icon

Plánované rodičovstvo verzus katolícka viera

21. jún 2021

Na začiatku by som veľmi pekne chcela poprosiť, aby svoje názory každý písal slušne ako vec konštruktívnej diskusie. Úprimne sa pýtam, aby som našla priateľné východisko.
Je to otázkou viery a postoja, preto prosím neveriacich, ktorým je to cudzie, zvážiť, či komentáre môžu byť niečím prínosné.
Som matkou dvoch detí, staršieho syna a 2 mesačnej dcérku. Obaja s manželom sme pokrstený katolíci, ja skôr viac proforma, ale snažím sa žiť čestne a podľa svojho svedomia. Manžel je zo silno veriacej praktizujúcej rodiny, zo štyroch súrodencov, aj svokrovci sú veľmi milí a tolerantí katolíci, správni ľudia.
Včera sme tú našu malú slečnu krstili. S manželom sme však od posledného krstu staršieho trojročného syna bol v kostole párkrát a na spovedi ani raz. Dôvod je ten, že nechceme byť pokrytci. A všetko súvisí so 6. prikázaním. Nechceme mať 10 detí, ani 5, otázne je či vôbec tretie by sme ešte chceli. Medzi deťmi sme používali bariérovú antikoncepciu. Samozrejme tým "maríme Boží plán". Ale aj prerušovaná súlož, orálny sex...to všetko je tiež ťažký hriech, ak zabraňujeme počatiu....A to je asi ten kameň úrazu a hriech, ktorý hoci "oľutujeme" opakujeme, lebo nevieme nájsť lepšie východisko.
Lenže koľko katolíkov má len dve deti? Ako to riešia? Spoľahnúť sa na plodné/neplodné dni mi príde dosť odvážne. Najmä ak s manželom sme otehotneli obidva razy hned v prvý cyklus, druhý krát ešte pred predpokladanou ovuláciou.
A tak sme sa včera večer s manželom pred spaním rozlúčili iba pusou. Hoci teplý letný večer by vedel narežírovať ešte krajšie spoločné zaspávanie...Ale pred krstom sme boli na spovedi, včera na príjmaní a to už by bolo mega pokrytectvo takto hned na seba skočiť.
Čo by mi poradili veriace ženy? páry? ktoré sa tiež tým vážne zaoberali? Ako sa dalej ľúbiť, nehrešiť a nemať 10 detí? Každému za konštruktívnu a slušnú odpoved vopred dakujem.

rivini
21. jún 2021

@marika6 naozaj netusim, z akeho dovodu by som si od knaza (!!!) mala pytat dispenz, na to, aby som robila zodpovedne rozhodnutia pre nasu rodinu. A o tuto temu sa zaujimam uz prilis dlho na to, aby som si dovolila tvrdit, ze moj nazor na danu otazku nie je vecou lenivosti, ake vysledkom dlhorocneho uvazovania a studia. Lenivost je podla mna to, nechat si povedat v kostole od priemerneho teologa cokolvek, len preto, ze ma knazsku vysviacku. A ano, mnohe nazory cirkvi SU velmi zastarale a vobec neaktualizuju to, k comu dospel uz druhy Vatikansky koncil v 60. rokoch minuleho storocia. Ale pokial mas v laviciach poslusne ovecky, mozes kazat aj staru nauku a nemusis sa ako knaz vzdelavat...ved na co aj...

terezka1947
21. jún 2021

@panelacikova toto je taka neskutocna blbost,ze sa na nu neda reagovat. A ozaj riesit intimitu s ludmi,kt.veriaci nie su,no to sa neda.
Nie preto,ze by verisci boli nadludia,ci mali na nieco patent. Lenze sa tazko vysvetluju suvislosti.
Cize....nema zmysel tu v tejto teme pokracovat.
A ozaj to nemyslim v zlom.

rivini
21. jún 2021

@yoxinka uplne suhlasim! Ono sa to lahko “prirodzene” planuje, kym nie su deti. Ale potom, chaos v cykle, chaos v spanku, chaos v dennej rutine..a toho este pocitaj, meraj, sleduj...a maj sex v case, ked si to zena najmenej uzije...to je take super “prirodzene”😂

yoxinka
21. jún 2021

@rivini
Prečítala som si na tvoj podnet toto:
https://www.getsemany.cz/node/713 a ja teda nie som úplne že teológ, ani zďaleka, ale máš veľkú pravdu v tom, že asi ani mnohí kňazi, lebo čo počúvam niekedy na kázňach, z toho mi stoja vlady dupkom. Každopádne, vďaka za tip na Mateka Váchu 🙂.

kate211
Autor odpoveď zmazal
ktochytavzite
21. jún 2021

@kate211 nuz ale tak to potom nieke onkredtanstve,ja mam inak znamu,onibtiez krestania a maju tuto metodi ale maju aj 8deti z toho 2x dvojicky,ale prihali to tak ze ked su teda krestania budu niest j zodpovednost a deti niesu ze socialne pripady,on ucitelka,odplienkovane do 2r nezaostavaju,pekna rodina.
Ide o to ze ked sa k tomu hlasim takto nechcem byt farizej jˇtak bibuzial musi ratat s vatsim poctom deti ako len 2,2je aj tak dost malo.
Ja by som na jej mieste radsej citala NZ a riadila sa Jezisovym slovim a nie tym co povie knaz alebo tvrdi cirkev,to ani nieje tusim nejako popisane cize vsetko su len dohady.

ktochytavzite
21. jún 2021

@kate211 tak na severe sa stat ibdeti nijak extra nestara,tam sa o svoje rodiny straju pracujuci muzi.

derdia
21. jún 2021

Ahoj ja tiez som strasne tuzila byt vydata aby som mohla so svojim manzelom uz sexualne zit... Potom som zistila, ze vlastne aj tak nemozem lebo to nerobime naplno... Takze zase len "hresime" ...
A vies co, moja sestra ma 4 deti...ked sa rozpravame tak vravi, ze mat moznost rozhodne sa inak... Presne sa spoliehala na to, ze plodne dni a naplno... A vies co mi este povedala, a to je velmi veriaca... Ze s kazdym darom musis pracovat zodpovedne...ja napr si mylsim, ze by som mala aj 10 deti... Urcite... Cyus pravidrlny ako hodinky... Ale ja nevladzem... Vladzem mat presne tieto dve co mam...ano prezila by som tretie... Ale nevien ci by to ptezili tito okolo mna... Pomoc nemam ziadnu... Nic... Takze vies co... Takze na spoved chodim sporadicky, ale modlim sa a Boh vie ako to citim a vie, ze ja nevladzem.... Nie ze nechcem alr nevladzem... Amusim pozerat aj na seba, pretoze ja som mama ja som ta zodpovedna. Takze to je moj pohlad na vec.

kate211
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
21. jún 2021

@derdia
Ale to je presne o tom. Ty si musíš vedieť zhodnotiť, kde je tvoja hranica. My máme s mužom niekedy také dni s deckami, že o 18.00 otvárame fľašu Prosecca, lebo už máme všetkého tak akurát plné zuby. Ale príde ďalší deň a tase vyjde slnko a je zo fajn. My sme naše zri deti chceli a ľúbime ich a tešíme sa z nich, ale niekedy je toho proste veľa. Ja poznám asi 5 mnohodetných rodín (6 a viac detí) s jednou babou z 8detí som bývala na intráku. U každej zej rodiny bola situácia iná, takže nedá sa zase povedať, že veľa detí automaticky znamená horor, konec sveta, nevychované deti ... ale je to na nás. Ja sa necítim na takú veľkú rodinu a proste sa podľa toho zariadim podľa toho, ako to uznám za vhodné. Je to moja zodpovednosť a ja si vyberiem aj spôsob.

yoxinka
21. jún 2021

@kate211
Prepáč, ale neviem, čo furt máš s tým severom. Osobne poznám tri 8detné rodiny z Bratislavy. Jedna tá rodina by si sa až čudovala, aká je a keby tie deti stretneš samostatne, ani by ti nenapadlo, že sú z 8detí 🙂 a keby si videla ich mamu a potom by som povedala, že má 8detí, odpadla by si 😂. Ďalšia je už tak trochu horšie na tom, podľa mňa a posledná to už je celé zle. Ale teda, nie je to rozhodne len záležitosť severu 😜.

cervenaruza123
21. jún 2021

@panelacikova Odpovedam teraz na otazku o oralnom sexe, neviem o com je rec, ale pises, ze ta zaujima, ci sa ma veriaci z toho spovedat. Ja viem tak, ze oralny sex je dovoleny ako predohra, resp. dohra. Spravne by u veriaceho mal kazdy pohlavny styk skoncit klasickym spojenim, ktore sa povazuje za uplne prepojenie muza a zeny. A preto je aj dolezite, z hladiska vztahu muza a zeny, nielen z telesneho ci plodneho hladiska, ale vyslovene z toho vztahoveho. Vlastne nemal by styk skoncit umyselne inak (neumyselne nevadi), lebo potom sa to berie ako plytke uspokojenie vlastnych sexualnych pudov a nie ako rovnocenne telesne, dusevne aj duchovne spojenie muza a zeny v jedno telo. Cize samotny oralny sex ako taky hriechom nie je, hriechom je za istych podmienok a vtedy sa z neho treba spovedat. Napriklad, bezna situacia, muz by na spovedi mohol povedat "ziadal som od zeny oralny sex, lebo mala menstruaciu a ja som nevedel vo svojej sebeckosti vydrzat, tak som ju donutil k oralnemu sexu, aj ked sa jej nechcelo" alebo mlady par by mohol povedat "mavame vzdy len oralny sex, lebo nechceme prijat ziadne deti do vztahu, aj ked sme to pri oltari slubovali, nechceme s nimi mat starosti, ale chceme uspokojit svoje sexualne pudy". Celkovo pri sexualnych hriechoch je hlavnym problemom ani nie dana cinnost, ale skor sebeckost, ktora je casto za tym skryta.

janetinka27
21. jún 2021

ved si zite ako chcete, nikoho sa nepytajte, gatky hodte do pracky. ak vas metody PPR nezaujimaju a obtazuju vas, ved sa zariadte podla svojho.ale nazyvat oveckami ludi len preto,ze sa pre tento zivot rozhodli a mozu si uzivat sex naplno bez prerusovania a vo vzajomnej ucte, bez uzivania hormonov,to uz je trapne. na poznanie vlastneho cyklu podla hlienu netreba vypinat umyvacku riadu ani si hlasit dovolenku v praci, staci sa pozriet na wc papier, uvedomovat si pocit mokra, sucha,vsimat si MS.

rivini
21. jún 2021

@kate211 mne teda stacili sledovanie plodnych dni, meranie teploty a pod. v case, ked som otehotniet chcela. Boli to strasne vycerpavajuce a teda cely zivot by som takto fungovat naozaj nechcela...

nevenka
21. jún 2021

@panelacikova ja osobne sa spovedam len tak, ze som porusila 6. prikazanie s manzelom, ze to nebolo ciste ako ma byt. Nikdy nespecifikujem a nikto to odo mna nikdy ani neziadal. Naco?

ktochytavzite
21. jún 2021

@kate211 na severe muzi chodia za peniami,nesedia doma a predstav si stavaju rodinne domy, rodicia isto nepomahaju,pritom nejako neodkladaju si od ust,asi tak ako vsade v okoli ba,a deti nvm kolko maju ale tak priemer je tie 3 v dnesnej dobe uz.
Co si myslis ze tam sa jedia len krumoke alebo co?
To skor v ba v tych bytich je taky buednejsi zivit v teole sa parit niekde v panelaku n sidlisku,ziadna slava le tak hl ze je muz kazdy den o 17 doma nie?

marsella_22
21. jún 2021

Ja poradím z vlastnej skúsenosti. Keď sme ani po takmer štyroch rokoch manželstva stále nemohli otehotnieť, rozhodla som sa zmeniť gynekológa. Googlením na internete som „náhodou“ (náhody podľa mňa neexistujú, všetko je Božia vôľa) natrafila na jedného kresťanského gynekológa v Žiline a ten nám odporučil, aby sme najprv absolvovali s manželom kurz na určovanie plodnosti, Creightonský model (vedie ho niekoľko školiteliek po celom Slovensku, pozrite si napr. občianske združenie PloDar), pretože iba tak bude vedieť nasadiť liečbu. Mali sme zo začiatku zmiešané pocity, pretože metódy plodných a neplodných dní sa veľmi spochybňujú (a ani sa tomu nečudujem, pretože veľakrát má žena úplne iný cyklus, nie 28-dňový, alebo taký, ktorý je každý mesiac rovnaký; veď ja sama som ho mala raz 30-dňový a raz 60-dňový). No nakoniec sa ukázal ako veľmi účinný, pretože sa nám po roku podarilo otehotnieť. Zistila som pritom skutočnosť, že páry môžu byť aj úplne zdravé, čo sa týka reprodukčného zdravia, no ak spolu nie sú v ten najplodnejší deň, doteraz sa trápia tým, že nemajú deti. A zistila som aj to, že keď človek pozná tieto veci, dokáže si naplánovať rozostupy medzi deťmi. Ďalšie dieťatko sa nám narodilo po troch rokoch od narodenia najstaršieho. A k jeho počatiu došlo práve v tom spomínanom 60-dňovom cykle. Iní doktori by ma už asi poslali na kyret, že veď tam nič nevidno, no doktor sa pozrel do mojich tabuliek so zaznačenými plodnými dňami a aj dňom, kedy sme mali styk, a hneď sa v tom vedel zorientovať. Pretože keby uvediem len dátum poslednej menštruácie, bol by z toho jeleň, vôbec by to nesedelo. Takže toľko moja skúsenosť. Skúste googliť, hľadať, čítať, ak máte tieto pochybnosti, ste na dobrej ceste (viery), lebo vidno, že Vám to nie je ľahostajné. Žiaľ, veľa ľudí sa v tejto problematike neorientuje, berú to za akési tabu, a potom sa praktizujú také veci, ktoré sú už prežitkami minulých dôb. Nám toto pomáha zachovávať si čisté svedomie a zároveň zodpovednosť.

nikuska625
21. jún 2021

Ahoj a je pre teba a tvojho muža hriech aj vazektomia/laparoskopická sterilizácia?

gazpalm
21. jún 2021

@kate211 v pohode ,ja ani neviem ,kedy mam mat menstruaciu 🤣sa tu kukam ,ze som asi z inej planety 😂

evka258
21. jún 2021

A nemáš nejakú veriaci matku a manželku zo spoločenstva na pozdielanie?

sazumak
21. jún 2021

@kate211 Predstav si, že ja som zo severu a sú sem viacpočetné rodiny, ale o všetky je skvele postarané. Áno, muži chodia preč za prácou, ale len kým si nepostavia dom a potom je väčšina doma pri rodine. Manželky nesedia len pri deťoch, ale veľa z nich pracuje, väčšina ako učiteľky, ale poznám aj zdravotné sestry, majú aj 4-5-6 detí. Všetko sa dá, keď sa chce. My máme len tri, ale obdivujem tie viacpočetné. Deti sú dravé, všetky študujú na vysokých školách. Nemajú možno všetko na zlatom podnose, ale cez prázdniny brigádujú, aby si zarobili na štúdiá. Vážia si rodičov a pomáhajú im.

akrobrab
21. jún 2021

@kate211
@lucia147852 Ja sa s vami hadat, ani diskutovat nejdem. 🙂
V mojom okoli je komunita velmi silne veriacich, ktori dodrzuju uplne vsetko a toto k tomu patri.

oblecenie99
21. jún 2021

@marsella_22 Ináč si to presne vystihla a napisala:je to super vec, aby si spoznala svoje telo, cyklus, ja som to už na predmanzelskej nauke veľmi chválila, že veľmi to vie pomôcť keď sa pár snaži o dieťa.. Je to veľmi dobrá a slušná pomôcka pre... plánovanie dieťaťa. No a tu je ten kameň úrazu, su tu rôzne (na mňa celkom komplikovane) sledovania, merania, počítania, zaznamenávanie do tabuliek... Co je väčší kalkul pri milostnom živote, než toto? Pozor, ja netvrdím, že to je antikoncepcia, ja tvrdím že toto je plánovane rodičovstvo ako vyšité.

derdia
22. jún 2021

@rainee no staci sa pozriet, ze mnohi zacnu zit vieru naozaj naplno az ked uz nesexuju... Lebo konecne su hodni...hodni toho stretavat sa s Jezisom vo svatom prijimani... Teda v Eucharistii...
Je to hrozne... Hrozne smutne.pretoze to ze nevladzem mat viac ako 2 deti, a vecer padam na hubu, to som ja. A preto viem, ze tretie a dalsie uz nemozem prijat... Nie nemozem pokial chcem prezit... Takze ja sa uz touto otazkou psychicky nedeptam... Proste oni budu musiet casom toto prehodnotit.. Budu musiet. Lebo my nezijeme dobu, ze moz3s mat na dvore 10 deti.... Ktore ja by som URCITE za normalnych okolnosti mala.... Nechcem sa vyjadrovat o tom zle... Ja to berime tak, ze kazdy je zodpovedny za svoj zivot...tak ako si nenaberiem poziciek, lebo ved Pan Boh sa postara, tak ako nebudem sediet doma a cakat, ze mi padnu pecene holuby, tak budem mat tolko deti, o kolko sa dokazem so zdravym rozumom a vo fyzickom a osychickom zdravi postarat....a ked mi da cirkev opatrovatelku a 200 eur na kazde, mozme sa bavit dalej😁

panelacikova
22. jún 2021

@cervenaruza123 vďaka za vysvetlenie 👍

panelacikova
22. jún 2021

@marsella_22 tak ja náhodou presne viem, o ktorého gynekológa ide... A poviem ti rovno, že on nerieši iné, len to, aby žeby otehotneli.. a ak zistí u ženy nejakú poruchu, dáva aj hormonálnu liečbu, zrejme u teba nešlo o vážnu poruchu, tak sa zadarilo. Ale poznám osobne ženy, ktoré prešli aj hormonálnou liečbou. A kamarátka spomínala, že sa chvíľu skloňovalo aj umelé oplodnenie. To len ako vysvetlenie k tomu, že ak máš raz reálny problém, tak ťa nespasia ani plodné a neplodne dní a ani žiaden takýto doktor...

panelacikova
22. jún 2021

@sazumak tak zas.... Všetky deti zo "severu" nestuduju na vysokých školách, nepreháňaj

rivini
22. jún 2021

@janetinka27 no az take jednoduche, ako to tu prezentujes, to nie je. PPR sme pouzivali, ked sme otehotniet chceli...a ak chces metodu pouzivat spolahlivo, nestaci sledovat pocity mokra a sucha, treba sa riadit viacerymi symptomami-krcok maternice, hladina progesteronu a meranie teploty, hlien, a dalsie. A to nehovoriac o tom, ze mas sex vylucne v dnoch, ked vlastne si zenske telo ten sex biologicky ani velmi neziada, teda v “suchych”, neplodnych dnoch. To je tak strasne “prirodzene” toto cele sledovanie...

lenkakamen
22. jún 2021

Toto vymyslela cirkev....som veriaca ale riadim sa mojim svedomim....co je tazky hriech? Navalat si 10 deti a nestihat sa im.venovat ani ich zaopatrit ci uz financne abo inac alebo mat 2 deti a vychovat ich venovat sa im atd...

danielkka
22. jún 2021

@cervenaruza123 ja neviem, mne to pride potom take nasilu. neni ziadny problem mat sex aj pocas menstruacie. ked je zena v case ovulacie, ide sa zblaznit za chlapom, dala by mu prve posledne a on jej tiez, ked vidi,aka je rozpalena. ked chlapa zena uspokoji dokonca oralne preto, ze to chce ona, tak to nie je sebecke. da mu nieco, po com tuzi, ma z toho tiez radost. ako ked napr. uvari jeho oblubene jedlo . ked ju on uspokojuje oralne, tak tiez prestat pred koncom je take zvlastne. hlavne ked napr inak ako oralne nevie zena vyvrcholit . nejde o to, ze by sa vyhybali plodeniu, len si chcu sex vychutnat, rovnako ako si vychytnavaju vyborne jedlo. a nemusi v tom byt nic sebeckeho, ziadne vyhovaranie sa na krv, ziadne branenie sa pocatiu. len im proste takyto sex poskytuje naplnenie tuzby oboch. alebo napriklad prave v plodnych dnoch, ked vedia, ze pohl.styk mat nemozu,ked zrovna nechcu dieta. mozni napr. pred planovanou operaciou, prerabkou domu a pod.