icon

Plánované rodičovstvo verzus katolícka viera

21. jún 2021

Na začiatku by som veľmi pekne chcela poprosiť, aby svoje názory každý písal slušne ako vec konštruktívnej diskusie. Úprimne sa pýtam, aby som našla priateľné východisko.
Je to otázkou viery a postoja, preto prosím neveriacich, ktorým je to cudzie, zvážiť, či komentáre môžu byť niečím prínosné.
Som matkou dvoch detí, staršieho syna a 2 mesačnej dcérku. Obaja s manželom sme pokrstený katolíci, ja skôr viac proforma, ale snažím sa žiť čestne a podľa svojho svedomia. Manžel je zo silno veriacej praktizujúcej rodiny, zo štyroch súrodencov, aj svokrovci sú veľmi milí a tolerantí katolíci, správni ľudia.
Včera sme tú našu malú slečnu krstili. S manželom sme však od posledného krstu staršieho trojročného syna bol v kostole párkrát a na spovedi ani raz. Dôvod je ten, že nechceme byť pokrytci. A všetko súvisí so 6. prikázaním. Nechceme mať 10 detí, ani 5, otázne je či vôbec tretie by sme ešte chceli. Medzi deťmi sme používali bariérovú antikoncepciu. Samozrejme tým "maríme Boží plán". Ale aj prerušovaná súlož, orálny sex...to všetko je tiež ťažký hriech, ak zabraňujeme počatiu....A to je asi ten kameň úrazu a hriech, ktorý hoci "oľutujeme" opakujeme, lebo nevieme nájsť lepšie východisko.
Lenže koľko katolíkov má len dve deti? Ako to riešia? Spoľahnúť sa na plodné/neplodné dni mi príde dosť odvážne. Najmä ak s manželom sme otehotneli obidva razy hned v prvý cyklus, druhý krát ešte pred predpokladanou ovuláciou.
A tak sme sa včera večer s manželom pred spaním rozlúčili iba pusou. Hoci teplý letný večer by vedel narežírovať ešte krajšie spoločné zaspávanie...Ale pred krstom sme boli na spovedi, včera na príjmaní a to už by bolo mega pokrytectvo takto hned na seba skočiť.
Čo by mi poradili veriace ženy? páry? ktoré sa tiež tým vážne zaoberali? Ako sa dalej ľúbiť, nehrešiť a nemať 10 detí? Každému za konštruktívnu a slušnú odpoved vopred dakujem.

panelacikova
22. jún 2021

@sazumak nevylučujem, že áno, môže byť taká rodina... neviem teda, odkiaľ pochádzaš, ale poznám aj Kysuce aj Oravu a teda, sú to skôr výnimky 🙂 aby bolo v rodine povedzme 6 a viac detí a všetci vyštudovaní. ale faktom ostáva, že toto nemá nič spoločné s vierou ako takou, samozrejme. je to o génoch a šikovnosti tých detí. a teda otázka peňazí tiež. ale vôbec to nie je pravidlo, že na "severe" majú v rodinách bežne 6 detí a všetky majú VŠ 🙂 sú to deti-ľudia, ako všetky iné, je jedno, či sú z katolíckej rodiny alebo z rodiny neveriacich ľudí. viem, ty si reagovala na to, že keď je veľa detí, niet peňazí, keď niet peňazí, niet vzdelania, atď.... a v tomto ti dávam za pravdu, že toto je naozaj o šikovnosti toho muža. ak vie zarobiť a postarať sa o výchovu a vzdelanie (v spolupráci so ženou samozrejme), tak nech majú aj 12 detí. ja osobne mám v rodine pár, ktorý má 12 detí. ťažko povedať, či z náboženského presvedčenia, skôr som mala pocit, že tete sa nechcelo pracovať 😀 ale tak, zas o tom potom. vychovali ich pekne a z tých 12 asi 4 majú VŠ, bolo im to umožnené napriek tomu, že peňazí bolo pomenej. decká si poradili, brigádovali, atď.... čiže tu by som určite neplietla vieru, ako poniektoré ženy písali. hoci, sú také i také prípady, samozrejme. je to individuálne 🙂

panelacikova
22. jún 2021

@cervenaruza123 veľmi múdro píšeš. je vidieť, že si veriaca a snažíš sa žiť tak, aby si mala sama z toho dobrý pocit a aby si žila v symbióze so svojou vierou. a nedá sa s tebou nesúhlasiť. nevidíš to len čierno a bielo a takýto postoj sa mi páči 🙂 tak to má byť. lebo niektoré príspevky tu keď čítam, tak mám pocit, že sa dám vystreliť nazad na Mars 😀

sazumak
22. jún 2021

@panelacikova Práveže u nás sa aj ženám chce pracovať 🙂 Áno, sú s deťmi doma, keď sú malé...ale potom ide väčšina žien do práce a aj manželia sa vracajú domov pracovať. O deti je sem príkladne postarané, všetci majú krásne domy, Orava sa rozrastá 🙂 Samozrejme sú aj výnimky, ale to je všade 🙂 Dediny sú stále katolícke, čomu sa teším. Je sem nízka rozvodovosť, aspoň rodiny, čo poznám...a to vieš, že na dedinách sa poznajú všetci 🙂 Mne to je jedno, nech má každý toľko detí, koľko chce a koľko zvládne uživiť.

medulienka81
22. jún 2021

myslím, že to takto hlboko riešiš kvôli mužovi, keďže je zo silno veriacej katolíckej rodiny. keby nebol až tak zasvätený do tej cirkvi..tak toto neriešite..ja som veriaca milujem Boha, ale milujem aj svojho muža a keď sa lúbime tak takto detailne sexuálny život teda neriešime. nebudem predsa každý rok tehotná .. keď sa lúbite nie je čo riešiť..ver mi..horšie by bolo spávať s hocikým ..to je už iný hriech..

panelacikova
22. jún 2021

@sazumak ja som študovala externe s kopou ľudí z Oravy v DK 🙂 všetci to boli dospelí ľudia s už svojimi rodinami a robili si externe "na staré kolená" (cháp mnohí mali už okolo 30 a viac) VŠ. to je v poriadku. nízka rozvodovosť veľakrát súvisí práve s náboženským presvedčením. ak žijú ľudia šťastne a pekne, OK. ale napríklad, ak sa bavíme o viere.... toť môj osobný príklad. moja mama hlboko veriaca, v detstve vychovávaná dominantným nekompromisným otcom - ktorý bol mimochodom kostolníkom. všetky deti viedol k silnej viere, až neľudským spôsobom. v mojich očiach, žiaľ, ho mám občas v pamäti až ako tyrana. deti vedel zmlátiť za hocijakú somarinu pomaly až do krvi. áno, faktom je, že vyrástli z nich dobrí ľudia (dnes už niektorí mŕtvi, ostatní po 70-tke), ale... svojho otca si len ctili. nič viac. žiadna láska, dôvera, nič. len vynútená úcta. niektorí z nich neskôr prevzali model viery vo svojich rodinách - ako moja mama. bitky neboli, to nie. teda, v krajných prípadoch áno, ale zaslúžené 😀 ale tá nekompromisná, doslova násilná viera, to áno. ja som sa prvýkrát "vzbúrila" po svojej prvej svadbe, mala som 20. proste som už do kostola nevkročila. aj svadbu som mala v kostole len preto, lebo ona na tom trvala, nie z vlastného presvedčenia. no ale iné som chcela, to len na priblíženie, v čom vyrastala moja mama. a čo si tým "odniesla". odniesla si tým svoje celoživotné bremeno v podobe môjho otca, s ktorým sa nikdy nerozviedla, absolútne odmietala takúto možnosť, pretože čo raz boh spojil, človek neoddelí. celý život sme počúvali len hádky, krik, videli nenávisť a odpor jedného k druhému. akože fakt vážne. pretože viera hovorí, že čo boh spojil, to tak má ostať a asi za každú cenu alebo čo. nerozviedla sa ani po smrti svojich rodičov, čo už bolo parádne dávno a dnes mohla mať roky rokúce už svätý pokoj s ním...no bohužiaľ. a aj takto sa niektorí fanaticky veriaci dívajú na svet očami. a odnesú si to predovšetkým deti. preto ak píšeš, že je tam nízka rozvodovosť, tak sa teším s vami, ak žijete v láske a harmónii. ale osobne som mala spolužiačku - z toho externého štúdia, mala dve deti s mužom, ktorý bežne vysedával piatky-soboty v krčme aj do rána. ona ho chodila ťahať z krčmy domov nad ránom o 4. bola z neho stále "na prášky", deti jej počas štúdia chovali rodičia, lebo on bol buď v robote (zahraničie - stavby) alebo doma v krčme. rodina v paži, všetko v paži. dodnes je s ním. dokonca má tretie dieťa - nejaký benjamínek po rokoch (lebo tie dve už má dospelé). ale čo som ju poznala 5 rokov, tak 5 rokov bola z neho nešťastná. nechápala som takéto vnímanie sveta, fakt nie. a o tomto ma nepresvedčí nik, že toto je normálne. trápiť sa vo vzťahu iba preto, lebo to tak "boh", prípadne cirkev káže :( a to isté sa týka aj sexuálnej oblasti. proste ja rešpektujem veriacich, neberiem im ich vieru, ale niektoré veci sú podľa mňa cez čiaru a na úkor iných (či je to partner alebo deti...) a pardon za tento dlhý príspevok 🙂

ckocka
22. jún 2021

@panelacikova Nie že nerozumieš, ale ponúkaš veriacim riešenie z hladiska neveriaceho.

sazumak
22. jún 2021

@panelacikova To mi je ľúto :( Určite si to celý život nosíš v srdci. Áno, musím povedať, že kedysi to bolo presne takto...veľmi veľa chlapov na dedinách pilo. U nás v rodine nie, ale veľa pijanov som poznala. A teraz okolo 60tky šli zrazu všetci na protialkoholické a vôbec nepijú. Ale u tej mladšej generácie cca 40 rokov a nižšie, to už nie je 🙂 Chlapi sú doma s manželkami, deťmi, chodievajú na výlety, po horách a pomáhajú im. Som rada, že sa to takto zmenilo. Pijú skôr mladší, kým sa neoženia 😀

janetinka27
22. jún 2021

@panelacikova ale ved on ho neriesi, to tu vznikol v diskusii prave ten blud, ktory sa viditelne siri dalej, vraj knaz riesi s parmi hlien a pomaly nazera do nohaviciek. vacsina predmanzelskych priprav sa robi v centrach, kde manzelske pary vysvetluju snubencom metody ppr. tiez to vysvetluju rozne skolitelky, s ktorymi to zena konzultuje, ale nie je to tak, ze je nejaka zena na telefone, je to normalne plateny kurz - najma pre zeny s problemami pri otehotneni. myslim si, ze normalny knaz ako vzdelany clovek rozumie aj metode ppr, no neviem, ci az tak dokladne, aby dokazal nebodaj rozlisovat nejaky hlien, take veci vysvetluju zeny zenam.

panelacikova
22. jún 2021

@sazumak mám 43. kamarátka bola mladšia, čiže má teraz tých cca 40, aj jej chlap 🙂 tá z externého štúdia 🙂 ale to je individuálne, samozrejme. ja nehádžem všetkých do jedného vreca. no a bolo to pred cca 15 rokmi. ako píšem, všimla som si na FB, že má ešte malé dieťa (musela ho mať možno už ako 40-ročná, malý má možno rok a ona je fakt len trošku mladšia ako ja), tak možno sa ten jej spamätal 🙂 možno práve preto majú ešte dieťa, neviem, nepýtala som sa jej na to. no a tá moja skúsenosť s rodičmi... čo narobím? rozbilo to prakticky celú rodinu. ako otcov alkohol, tak matkin fanatizmus. teraz má už po 70, už dávno nie je taká fanatická, ale bola, veľmi živo to mám v pamäti. a možno aj to rozbilo vzťah, ktovie. neviem, či bola prv sliepka alebo vajce. či ona tlačila na otca, že do kostola, modliť sa a neviem čo a on chlastal ešte viac alebo on chlastal sám od seba a ona sa potom o to viac modlila.... no detstvo, že daj ma pozdraviť. čo ti poviem. sme 4 decká a nevychádzame spolu, jednoducho sme si to "odserkali" vďaka obom rodičom. a žiaľ, mnohé rodiny takto zotrvávajú ešte aj dnes z toho náboženského presvedčenia.
@ckocka ale prosím ťa. tu sa aj ktorési veriace vyjadrili, že sú silno veriace, ale že s mužom žijú normálne a nepovažujú to za hriech. takže nie je to len moje riešenie "neveriacej". navyše, ja verím. ale nenazývam to bohom. jednoducho je niečo medzi nebom a zemou, niečo, čo ľudský rozum ešte nevysvetlil. ale nenazývam to boh alebo jeho prácou. jednoducho verím v niečo nadľudské, niektoré javy a deje sú nevysvetliteľné po stáročia. vy, veriaci, to pripisujete bohu a jeho činnosti. ja nie. to je celý rozdiel. a nemám dogmatický pohľad na život. žijem tak, aby som neublížila a aby som robila šťastnými ľudí, na ktorých mi záleží 🙂 k ostatným som úctivá a neriešim.

derdia
22. jún 2021

@panelacikova ja to beriem tak, ze manzelstvo je ZMLUVA! ak ju niekto porusuje alebo porusi zmluva pada... Pretoze zmluva musi byt dorziavana z oboch stran.

panelacikova
22. jún 2021

@janetinka27 ktosi to tu spomenul, tak sa na to nadviazalo, nechce sa mi znovu čítať celú diskusiu, ale niekto tu spomenul kňaza, ktorý riešil túto metódu a riešil hlien a neviem čo. pozri, mne je to jedno, kto za kým ide. je to vec každej ženy. ak silno veriaca žena si myslí, že mať prerušovaný styk je hriech, OK, nech si to myslí. je to čisto jej vec. sú však aj ženy, ktoré sú silno veriace a nemyslia si to. jednoducho používajú aj vlastný rozum a ten im hovorí, že prečo nedopriať aj sebe, aj mužovi bez toho, aby z toho vzniklo dieťa.

ckocka
22. jún 2021

@panelacikova Myslím že tu nie je debata o tom kto je lepší človek, veriaci, neveriaci, po svojom veriaci...
Debata bola povodne o probléme veriaceho človeka v určité pravidlá, ktoré sú súčasťou PRÁVE JEHO viery a ako vyriešiť rozpory ktoré mu tie pravidlá sposobujú v živote a pritom práve tú jeho vieru nezavrhnúť.
Ak ja som neveriaca je pre mňa riešenie tohto problému jednoduché - zavrhnem celý problém ako hlúposť.
Ak ty si v niečo veriaca ale tvoje pravidlá takéto obmedzenia neobsahujú je to tiež jednoduché.
Pre autorku také jednoduché riešenie nie je.

panelacikova
22. jún 2021

@derdia no... aj moja mama mala asi niekde v hlave svoju zmluvu. a zjavne ju nemienila zrušiť.... na svoju škodu i škodu svojich detí. bohužiaľ. čo ja si pamätám, 30 rokov som ju prosila, nech sa rozvedie. mala možnosť! bola možnosť totiž zbaviť sa ich väčšieho bytu a zakúpiť si dva menšie. to bola jedinečná možnosť. no NIE proste. a dnes (posledných cca 10 rokov) sa každú chvíľu sťažuje a "narieka", že aký mala s otcom ťažký život. aj mi je jej ľúto, aj jej poviem, že mami, mňa to už fakt nezaujíma. lebo som ťa prosila, varovala, žiadala, aby si sa s ním rozišla. neurobila si to, teraz ma to už vážne nezaujíma.... keby sa bola vykašlala na svoju vieru pred 30 rokmi, dnes by to bola zrejme omnoho šťastnejšia osoba. no čo ja už s tým narobím? nič. preto som si povedala (aj pre jej fanatizmus v mladosti a neskôr pre jej celoživotné zlé skúsenosti), že nebudem ja nikomu hovoriť, ako má žiť a s kým má/nemá žiť, nebudem sa nikomu pliesť do vzťahu, nebudem trvať u nikoho (ani vlastnej dcéry), aby vo vzťahu zotrvala, ak uvidím, že nie je ten človek šťastný. pre mňa je ten vzťah pekný a spokojný a plnohodnotný, ak sú obaja šťastní a hlavne jeden z druhého. ak to takto funguje, je jedno, či sú alebo nie sú veriaci. úcta, blízkosť, dôvera, to sú hodnoty, ktoré som ja spoznala až okolo 40, bohužiaľ. ale o to viac si ich vážim.

janetinka27
22. jún 2021

@panelacikova ale prosim ta, reagujes akoze na nieco uplne ine, ale ja ti hovorim, ze sa vyjadrujes k veciam, ktorym neveris, vyjadrujes sa s despektom a ked si na to upozornena, tak sa tvaris, ze to tu niekto spomenul a nevies co.... tak ked nevies, tak preco na take nevhodne slova nadvazujes a este viac ich prehlbujes a potom sa tvaris, ja muzikant. jedna vec je, co navrhujes autorke, druha vec je, akym sposobom sa vyjadrujes ku veciam katolickym a ako sa vyjadrujes o uchylakoch na zaklade, ze tu niekto nieco spomenul o hliene a knazovi

panelacikova
22. jún 2021

@ckocka ja chápem, že autorka rieši niečo iné, ale ako vidíš v diskusii (teraz mám na mysli len ženy veriace v boha), tak aj tie majú rozdielny pohľad na vec. sú také i onaké. striktné aj voľnejšie žijúce. a celý čas, čo diskutujem, sa neskutočne snažím vžiť (pochopiť) do situácie takého človeka, ktorý si odopiera sex v najlepších obdobiach, lebo nechce ďalšieho potomka. a stále sa mi to nedarí.

panelacikova
22. jún 2021

@janetinka27 no ak sa kňaz zaujíma o hlien vydatej panej, tak áno, pripadá mi to stále úchylné. to však pripadá úchylné mne. možno tej veriacej vydatej panej a jej mužovi nie. v tom prípade je to OK, nech kňazovi žena hovorí o svojich hlienoch a neviem o čom, ak to jej manželovi nevadí. no neviem, chcela by som vidieť takého manžela, ktorý to berie v pohode, že žena rieši svoje intímne záležitosti s kňazom.

ckocka
22. jún 2021

@panelacikova No áno, pre mňa je to tiež úsmevné, ale to nijako neumenšuje problém práve tej jednej osoby - zakladatelky. A ja sa jej nechcem vysmievať, snažím sa len vžiť do jej situácie.

janetinka27
22. jún 2021

@panelacikova je to blud. ziadna zena neriesi hlien s knazom a knaz sa nezaujima o hlien zeny. ale mozes to opakovat donekonecna a povazovat to za uchylne. mne pride uchylne opakovat tento vymysleny blud a dehonestovat tak knazov davanim ich do suvisu s tymto klamstvom

terezka1947
22. jún 2021

@panelacikova vvies....ty stale vidis problem inych v tom,ze viera,cirkev,ze to oni ich nutia trpiet,atd.
Ale toto je rozhodnutie kazdeho.....nikto nikoho nikdy nenutil zit v nestastnom manzelstve,kde bol vazny problem. Tak isto to.nerobi ani teraz.
Ale pozri....kolko zien ticho doma trpi,na fore olace,ale stale si obhajuje svojho "tyrana".
A urcite nie su vsetky veriace.
Chapes.....niekedy je lahsie sa vyhovarat na tazky zivot ako sa ho snazit zmenit.

stevvvka
22. jún 2021

@panelacikova len toľko podotknem, že ani cirkev, ani kňazi nikoho nenútia ostávat v manželstve, kde je vážny problém, násilie, alkohol, drogy... A už vôbec Boh toto nechce.

Mame milovať blížneho ako seba samého, nie viac ako seba samého, a ak sme v manželstve tyrani, hoci "len" psychicky, je to dôvod na odluku manželov a kňaz ci cirkev to úplne schvaľujú.

cecilia29
22. jún 2021

@ckocka presne ako píšeš. Som v RKC dobrovoľne a teda dobrovoľne súhlasím s jej pravidlami , rešpektujem ich a ako každý veriaci aj zhrešimz lebo som len človek. No nebudem nadávať na vlastnu cirkev, na jej pravidlá, prispôsobovať si ich a vyberať len tie ktoré sa mi páčia. Verím, že keď takú debatu číta neveriaci, tak ho to môže max len odradiť od takej viery-neviery

cervenaruza123
22. jún 2021

Vela sa tu spomina, ze treba prijat vieru bud so vsetkym a vsetko striktne dodrziavat alebo teda sa netvarit, ze je clovek veriaci. S tymto si dovolim nesuhlasit. Z hladiska aspon mojej viery je viera vztah s Bohom, ktory reprezentuje laskaveho ale aj prisneho Otca. Stanovil nejake pravidla, aby nam pomohol a my sme ludski, slabi, hriesni, takze ich casto dodrzat nedokazeme. Casto si myslime, ze je to hlupost, casto to zle pochopime. Ale to neznamena, ze ten vztah s Bohom, vieru nemozme dalej mat, ze nemozme byt clenmi Cirkvi. Mozu nam byt odoprete iste vysady, ale Boh rozdava milosti plnymi priehrstiami aj inak, nielen prijimanim a navstevou kostola a podobne. Aj ked veriaci vie, ze najviac milosti dokaze prijat prave v sviatostiach, ale nie je to jedine, Mne to pripomina bezny vztah v rodine. Rodicia ma miluju, daju mi iste pravidla (nechytaj sa horuceho hrnca, lebo sa popalis). Ja ked to aj nedodrzim, rodicia ma miluju nadalej, aj ked ma mozno potrestaju, ale v konecnom dosledku som na to doplatila len ja. Je niekto z vas, kto by zavrhol vlastne dieta a odmietal by s nim mat vztah, odmietol by jeho navstevy ze nedokazalo dodrzat vsetky pravidla, v ktorych ste ho vychovali? Mozno by ste mu dohovarali, ale vacsina normalnych rodicov kvoli takymto veciam dieta nezavrhne. Mrzi ho, ked dieta trpi, snazi sa mu pomoct, ale nadalej ho miluje a chce s nim mat vztah. Takze aj veriaci su hriesni, aj veriaci mozu uprimne verit a mat skvely vztah s Bohom, aj ked nedokazu dodrzat vsetko. Niekedy chcu zit spravne, ale nedokazu to, su slabi. Niekedy chcu, ale nevedia ako, lebo kazde riesenie vyzera byt proti pravidlam Boha. Nadalej su ale clenmi Cirkvi a uprimne sa mozu snazit zit svoj zivot nadalej podla Boha aspon v ostatnych veciach. A mozu aj navstevovat kostol.

panelacikova
22. jún 2021

@stevvvka výborne. a rovnako by ani cirkev a ani kňaz nemali diktovať, čo je v sexe OK a čo už nie... presne si to vystihla - milovať blížneho svojho ako seba samého. a práve preto posudzujem, že sex v manželstve, nech je akýkoľvek a kedykoľvek a kdekoľvek dôjde k vyvrcholeniu, je absolútne v súlade s dobrými mravmi. pokiaľ dochádza medzi manželmi a obaja sú stotožnení s metódami a formami, akými ho praktizujú. je zbytočná hlúposť zapodievať sa tým, kedy to hriech ešte nie je a kedy už áno... máš milovať svojho blížneho. so všetkým, čo k tomu patrí.
@terezka1947 lenže problémom je to, že je tu fakt ešte veľa takých, ktorí to robia. niektorí farári akoby sa vyžívali v tom, že chrlia oheň, bohužiaľ. ja nepíšem, že všetci, ale niektorí, a ešte stále ich je dosť, majú stále stredoveké názory na život. a zrejme aj na ten sexuálny. napriek tomu, že ani nevedia poriadne o čo ide.
@janetinka27 OK, nechaj to už tak. ty sa riaď svojimi pravidlami a ja, či iné ženy sa riadime svojimi pravidlami.

janetinka27
22. jún 2021

@panelacikova davno tu nejde o pravidla, ale o tvoje vyjadrovanie. ale potrebujes si zachovat svoj status panelacikova a byt vzdy nad vecou...

terezka1947
22. jún 2021

@panelacikova ja neviem akych knazov poznas,ale uprimne,ja snad ani nepoznam.knaza,co by nejako stredoveko kazal.
A to su knazi od seminara,po dochodok.
Nepocuvaj veriacich naoko. Lebo jasne,ze ich nazory sa nebudu stotoznovat s tym,co vlastne nabozensky zivot je.
Jasne,ze prave ti,co ho.poznaju najmenej,pridu do.kostola na svoju svadbu pokrstit dieta a maju svoju predstavu,kasne,ze budu pisatake to.je tazke,skostnatele a zastsraje,nemozne dodrziavat to,co cirkev kaze.
Ale ver,ze to tak nie je.
Tiez sme normalni ludia😁

cecilia29
22. jún 2021

@cervenaruza123 ja som písala že pravidla treba rešpektovať a nie odsudzovať. A to je rozdiel. Schybí , zhresi, poruší každý. Ale je jedna keď rešpektujem cirkev a jej pravidlá a druhá ak poviem, to tak Boh určite nechce, toto mu jedno, toto nerieši, kňazi sú takí a onakí, pravidlá sú fanatické, cirkev zastala a pod. Ak by dieťa bralo drogy, stále ho milujem, ale stále platí že drogy sú zle. Ale ľahko sa môže napraviť a drogy odsúdiť , prestať brať, snažiť sa, liečiť. Ale v tej rodine sú určité pravidlá a veci treba pomenovať jednoznačne a teda, že drogy sú zle, alkohol je zlý ....atď atď. ...a dieťa kým je dieťa má ich rešpektovať aj keď nie vždy má silu ich dodržiavať.

panelacikova
22. jún 2021

@janetinka27 ty mi vôbec nechceš porozumieť, ale OK, rešpektujem.
@terezka1947 tak takých, čo poznajú kostol len pre svadbu, krst či pohreb, ja osobne odsudzujem. sama som sa nechcela vydávať v kostole, mama ma doslova prinútila :( aj dcéru krstiť, to už tlačili dve. moja mama, aj ex-matka. keď som chcela mať od nich svätý pokoj, pokrstila som ju. ale na prijímanie som ju už nedala. moja mama už bola ticho, že to vraj nechá na mňa (konečne, že áno...) a ex-mama čosi asi hučala, ale to som už bola od ex odsťahovaná a nemienila som to riešiť. to len ako obraz toho, že ja osobne by som sa do kostola na tieto rôzne obrady nehrnula, zase som len bola nejakým spôsobom dotlačená. a neuznávam to, obzvlášť ak sa tak rozhodnú dospelí ľudia dobrovoľne (nie sú dotlačení), majú sobáš v kostole a to len preto, lebo je to "pekné".... no tomu nerozumiem a nikdy nebudem 🙂 v každom prípade, už som uvádzala skôr a budem si za tým stáť, že ja mám svoju vieru, je odlišná od tej klasickej RK viery, ale mám. neverím v konkrétneho boha, osobu či nejakého ducha. ale v nevysvetliteľné veci, za ktorým môže pokojne stáť či už boh alebo fyzika, veci neprebádané, nepreskúmané 🙂 veci, ktoré sme doteraz nevysvetlili, no dejú sa. a vlastne verím aj vo svoje svedomie ako také. a robím všetko tak, aby som neublížila. jasné, že nie vždy sa zadarí, že áno...
a k téme som sa vyjadrila autorke, že ak dvaja, aj muž aj žena sa zhodnú na tom, že budú mať sex kedy chcú, hoci sú veriaci a inak žijú v harmónii a sú slušní ľudia, ktorí ochotne a radi pomôžu, kde môžu, nemôžem to pokladať zo svojho pohľadu za hriech 🙂 je to ich osobná vec. a rovnako by to mala brať aj cirkev a kňazi. no určite to všetci takto neberú, viď diskusia. ozvali sa ženy, ktorým doslova kňaz povedal: toto je hriech...

panelacikova
22. jún 2021

@terezka1947 ešte prepáč, k tým stredovekým kňazom. musím priznať, že ide o kázne z môjho detstva a mladosti, keď som ešte musela do kostola chodiť. niektorí z tej kazateľnice, či ako to nazvať, až kričali, rozhadzovali rukami, div odtiaľ nespadli. aj toto sa mi vrylo do pamäti. faktom je, že sú to veci spred cca 25 rokov... možno teraz je už drvivá väčšina kňazov OK. to už neviem posúdiť, samozrejme.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
cecilia29
22. jún 2021

@beata_k a čo ak im ju dal diabol .Aj ten existuje.