icon

Poslúchli ste rady gynekologičky o dojčení?

4. dec 2023

Ahojte . Počúvali ste ? Mne dnes povedala že mam prestať že je tam riziko potraru a keď som sa jej pytala že ale bežne ženy koja aj počas tehotenstva a vsetko je ok a odpovedala že áno jasne môže byt vsetko ok ale aj nemusí . Žiadne problemy zatiaľ niesu som ešte v skorom štádiu ešte ani embryo nebolo vidno vraj pre to že som otehotnela neskor a mala som posunutú ovuláciu. Neviem či robit syna som chcela odsťahovať postupne nie zo dňa na deň 🥺 neviem si to predstavit ešte mu aj zúbky idu . Ako ste to riešili vy ?

Strana
z3
domka222
4. dec 2023

Ja som odstavila cca v 4tom mesiaci tehotenstva zo dňa na deň. Ale len kvôli tomu,že dojčenie bolo potom už bolestivé a nepríjemné

autor
4. dec 2023

@domka222 aj mna to boli🥺 . Bože len mne je do placu keď si predstavím že už to seknem . A to má syn 2r. Už som aj chcela postupne odstavovat len to stále posuvam. A gynda tiež kázala odstaviť ?

marthy001
4. dec 2023

Dojčila som asi do 12 alebo 13tt, ale tiež som prestala len preto že už mi to začalo prekážať... 😐 Dcérka mala 18,5 mesiaca keď som ju odstavila, úplne bez problémov 🙂 aj doktor mi povedal keď som ostala tehotná že dojčenie nie je problém, nemá vplyv na tehotenstvo 🙂

domka222
4. dec 2023

Nie,nič nekázala. Ja som sa tak rozhodla. A nemohla som urobiť lepšie. Začal spávať celú noc, čiže aj ja som si konečne pospala,už sa mi nehrabal stále v tričku .

maryetta
4. dec 2023

Prveho som dojcila ked som bola tehu uz s druhou. Dojcila som so 20.tt. Postupne prestavala ponukat tak casto-teda stale menej a menej az sa odstavil sam.

anjelicek26
4. dec 2023

Moze ti to akurat tak odporucit. Ale momentalne tie ziviny a energiu, co davas do dojcenia potrebuje skor to embryo v brusku ako 2 rocne dieta...

nafka0483
4. dec 2023

Pri dojceni sa spusta aj oxytocin - ten ako asi vies sposobuje aj stahy maternice a pod moze "pomoct" vypudit.

To je teoria, ake mnozstvo sa vylucuje a co to moze byt samotna pricina potratu, to neviem.

beata_k
4. dec 2023

No len si vezmi, ze nikde v prirode medzi cicavcami to tak nie je, ze dojcit a zaroven byt tehotna. Ono to svoje opodstatnenie ma. A aj preto je to zenam neprijemne take dojcenie pocas tehotenstva. 2-rocny uz fakt nepotrebuje tvoje mlieko. Osobne by som pocuvla lekarku.

melanta
4. dec 2023

Súhlasím s
@anjelicek26 dojčenie vyžaduje od tela veľa energie a výživy. Určite tú výživu teraz potrebuje viac embryo/plod ako 2 ročné dieťa. A ako píše
@nafka0483 pri dojčení dochádza k sťahom maternice, preto to mnohí lekári neodporúčajú. Ale hlavne ten prvý dôvod by bol pre mňa dosť podstatný.

natasha1988
4. dec 2023

tak to je blbost ako mraky, viete lekari toho o dojceni moc nevedia respektive nemaju odkial a nemaju skusenosti kedze generaciam pred nami bolo tlačena propaganda umeleho mlieka a doteraz to velke spolocnosti lekarom neeticky podsuvaju.
Ja som mala rizikove tehotenstvo a stale som 2 rocnu kojila, a cele tehotenstvo intenzivne a vsetko dobre dopadlo, narodilo sa zdrave silne dieta 8 dni po termine. To orgazmus robi vacsie stahy maternice, ale nie take aby vyvolalo porod predčasne. Dojcenie urcite babo nijak neohrozuje.

rivini
4. dec 2023

Kojenie v tehotenstve nie je problem. Zenu vsak zbytocne vycerpava a berie jej ziviny, ktore potrebuje rastuce a vyvijajuce sa dieta. Dvojrocne dieta uz mozes bez vycitiek svedomia odstavit.

lucia147852
4. dec 2023

Tvoje telo a babo potrebuju omnoho viac energiu, ktorú berie dojčenie 2 rocaka, ktorý už môže jesť rad za radom poriadnu stravu. Takze áno. Sekla vy som s tým a suhajovi vysvetlila, ze mliecko došlo a ak chce je v chladničke vo fľaši

natasha1988
4. dec 2023

Nechapem matky, ze sa takto nechate od lekarov zastrašovat. Je to smutne. A živiny to urcite babatku neodobera. Pokial sa matka normalne stravuje -rozumej bohatu nutricnu stavu (a nejje listy a 2 oriesky denne) staci to na dojcenie aj tehotenstvo.

anjelicek26
4. dec 2023

@natasha1988 rovnako nevidim dovod to hrotit, ked dvojrocne dieta ma vsetky zuby a vie jest plnohodnotnu stravu... zena nie je dolezita? Ten objem zeleza a vapnika, co by musela v strave pojest je neskutocny, aby pokryla potreby seba, dietata a aj rastuceho plodu...trosku rozumu tiez...

tenerifka
4. dec 2023

@lucia147852 😂😂😂👍

fion22
4. dec 2023

To prvý krát počujem, že gynekologička niečo také radí...staršie generácie verili tomu, aj moja mama hneď, že musím okamžite prestať, že potratím...ale oni verili aj stále veria aj tomu, že sunar je zdravší než materské mlieko ...my sa zatiaľ kojíme ďalej, keby to bola pravda, hádam na každom plagáte v ambulancii by bolo, že ak ste tehotná a kojíte okamžite s tým prestaňte atď... a neverím ani tomu že sa navzájom oberajú o živiny, dieťatko v brušku sú zoberie čo mu treba, na mlieko si telo zoberie čo potrebuje, akurát matka môže byť ochudobnená a možno by mala prijímať viac výživy

bolarazjedna
4. dec 2023

Ja som syna odstavila v 11.tyzdni (postupne, v priebehu 3-4tyzdnov), ale to som chcela ja, mňa to už veľmi otravovalo, syn mal 13mesiacov. Gynekológ mi vôbec nespomínal, že by som ho mala odstaviť. To je len zastaralý nazor, ja som práveže čítala, že štúdiami sa nepotvrdila vyššia potratovost u žien, ktoré kojili, oproti nekojacim. Veľa žien koji tandemovo, takže urcite by som dieťa kvôli ďalšiemu tehotenstvu neodstavila zo dňa na deň.

cecilia29
4. dec 2023

Neposluchla som. Ale v 7m mi hrozil predčasný, šla som do nemocníce a musela som

anjelicek26
4. dec 2023

Ja tej pausalne vyssej potratovosti kvoli dojceniu tiez neverim. Ale silna anemia, odvapnene kosti a zuby, brutal unavena zena... to je proste realita pri takejto dvojitej zatazi... treba mysliet trochu aj na seba...

cookie29
4. dec 2023

No tak ja som krvacala ako Niagara, bolo to tak pol na pol... a dojcila dalej. Lekarka povedala uprimne, ze dojcenie potrat nesposobi. Proste ak ma nastat nastane a ak sa ma babatko udrzat , tak sa udrzi. Mam lekarku, ktora toho uz videla dost a nenuti, netlaci, poradi. Ja som nakoniec prestala okolo 4m lebo mi to bolo neprijemne ale starsie dieta uz bolo vacsie, 3roky, ale mam kamaratky, ktore pokracovali dalej a po porode tandemove dojcenie...

rivini
4. dec 2023

@natasha1988 babatku v brusku to ziviny neodobera, matke ale ano. Navyse, kojenim a tehotenstvom naraz ma zena uplne zbytocne dlhodobo zvysene hladiny prolaktinu v tele, to je naozaj vycerpavajuce pre telo ZENY. Ak by tu slo o polrocne dieta, tak este ok. Ale dvojrocne to uz naozaj prezije aj bez kojenia. Dojcenie tiez urcite nesposobi potrat, 98% poprstov ma geneticku pricinu. No ako tu uz ktosi pisal, odvapnene kosti, zuby, malo zeleza, vypadavanie vlasov je uplne realna vec. Tehotenstvo je dostatocna zataz a dojcit dvojrocne dieta pocas tehu uplne zbytocne.

3nikus30
4. dec 2023

V lete som dojčila ešte 2,5 ročnú dcéru keď som ostala tehotná. Mlieko mi postupne odišlo do toho 10 týžďňa samé,teraz som v 25 týždni a všetko ok. Kľudne dojči dalej nič sa nestane,ale treba dbať na dostatočný prísun živín.

luciah187
4. dec 2023

No takto … pokial nemas problemy s udrzanim a pod, nevidim dovod prestat dojcit a uz vobec ti to nemoze niekto prikazat a uz vobec to nie je potrebne zo dna na den. Je velmi pravdepodobne, ze sa dieta odstavi samo, ale poznam kooopu pripadov, kedy zena dojcila cele tehu a bez problemov, dokonca potom bolo jednoduchsie dojcit novonarodene dieta, nebol problem s nabehnutim mlieka a tak. Dojcenie a tehotenstvo beru zene kopu zivin, ale prosim vas pekne, je 21. storocie, na to su rozne vitaminy a vyzivove doplnky! Prosim ta, ak sa necitis na to odstavit syna, respektive vies, ze mu to neurobi dobre, respektive to chces urobit postupne a s citom, urob to tak. Ja by som sa na tvojom mieste obratila na laktacnu (z Mamily napr) a poprosila o radu, od toho su. Nie tu na konikovi, odbornici su inde. A lekarka by tiez mohla poradit a dat moznosti, ale chapem, nakazat je jednoduchsie 😞

luciah187
4. dec 2023

@3nikus30 presne tak

basska_b
4. dec 2023

Ja som posluchla. Ja som sa proste bala. Dcerka mala 15 mesiacov. Zobrala to bez jedinej slzicky. Aj teraz, keby som zas otehotnela, by som prestala kojit, aj ked je to krute tak "zo dna na den". No dieta to citi - ze uz je nizsia tvorba, ze mama inak vonia... telo uz potrebuje sa zamerat na nieco ine...

luciah187
4. dec 2023

@basska_b a praveze ked to citi tak prestane same ked bude chciet, riziko potratu nie je vyssie. Lekari su 100 rokov za opicami.

luciah187
4. dec 2023

Autorka aj ostatne baby, prosim citajte clanok od odbornikov na tuto zalezitost:
https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php...
Ja v tomto neverim lekarom, lebo sa v tom vacsina z nich nevzdelava (cest vynimkam, ale vacsina o tom nema paru).

dadka1997
4. dec 2023

Áno, satim mlieka sa do tvojho tela dostava oxitocin, a ako pozname oxitocín je to na vyvolanie porodu teda sťahov maternice, čiže ak je kojaca žena tehotná, nemala by kojiť

luciah187
4. dec 2023

@dadka1997 vidis a ja som kojila a nikomu sa nic nestalo. Zaujimave, ze? Och boze, odbornici za kazdym rohom.

dadka1997
4. dec 2023

@luciah187 nemala by kojit, to uz je na zvážení kazdej zeny nie ? Ty si kojila nič sa nestalo ale mohlo pani odborníčka

Strana
z3