icon

Poslúchli ste rady gynekologičky o dojčení?

4. dec 2023

Ahojte . Počúvali ste ? Mne dnes povedala že mam prestať že je tam riziko potraru a keď som sa jej pytala že ale bežne ženy koja aj počas tehotenstva a vsetko je ok a odpovedala že áno jasne môže byt vsetko ok ale aj nemusí . Žiadne problemy zatiaľ niesu som ešte v skorom štádiu ešte ani embryo nebolo vidno vraj pre to že som otehotnela neskor a mala som posunutú ovuláciu. Neviem či robit syna som chcela odsťahovať postupne nie zo dňa na deň 🥺 neviem si to predstavit ešte mu aj zúbky idu . Ako ste to riešili vy ?

anjelicek26
4. dec 2023

@luciah187 argumenty typu "ale ja som a nic sa nestalo" by som do priestoru nedavala, ved kazda z nas je ina a ma uplne ine predispozicie a rizika... kazdopadne dvojite zatazenie matky co sa tyka odcerpavania zivin, hlavne ak sa jedna uz o dvojrocne dieta, co normalne je vsetko do radu - uz neni nutne.

luciah187
4. dec 2023

@anjelicek26 rovnako by som nedavala do placu, ze sa urcite nieco stane. Samozrejme, ze sme kazda ina, preto davam rozne priklady a aj ten, ze mne a kope dalsich sa nestalo nic. A tym co sa stalo, by som len chcela vidiet dokaz, ze to bolo z dojcenia. Ukazte mi dokaz, potom uverim. A tie ziviny to tiez pisem, existuju na to rozne vyzivove doplnky. Ved kazdy si tu pise svoj nazor, hadam mozem aj ja nie? A autorke len radim, aby sa obratila na odbornika, nie na baby na konikovi. Tiez zle? Podla mna rozumna rada.

luciah187
4. dec 2023

@dadka1997 trafena hus zagagala

h2
4. dec 2023

Moja sestra takto dojčila staršiu až do pôrodu mladšej. Ale ak by mne povedala lekárka, aby som prestala dojčiť, lebo riskujem potrat a pritom dieťa už má 2 roky, tak by som prestala bez váhania. Nemáš mať prečo výčitky, dojčila si dva roky. Teraz je čas skončiť.

mclissa
4. dec 2023

Co to tak prezivas? Tvoj syn ma dva roky, tvoje prsia naozaj uz nepotrebuje. Radsej daj ziviny babatku.

oblecenie99
4. dec 2023

Ak by mi to povedala lekárka, tak by som poslúchla. Nejde o malé pár mesačné dieťa, ale o dvojročné. Odstavením syn o nič nepríde.

luciah187
4. dec 2023

Autorka, chapem, ze to prezivas, ak mas zaujem napis mi spravu, mam skvelu susedu poradkynu, ktora aj cez spravy vie vyborne poradit. Ale da sa vybrat poradkyna aj podla bydliska. Ak nie tak nie, rozhodnutie je na tebe, su to tvoje deti a tvoje telo, nie nase tu na konikovi. Vsetko dobre prajem. Ja uz sa z temy vypinam, rozbolela ma z toho normalne hlava.

lenja123
4. dec 2023

Ešte v škole sme sa k tejto téme učili, že plod si prednostne odoberá živiny, ktoré potrebuje na svoj rast a vývoj, čo "ostane", ide do mlieka pre dojčení dieťa a až "zvyšok" ostane pre matku. Inak ma pobavilo, ako je tu odporúčaná mamila ako odborníci, kdežto lekári sú 100 rokov za opicami 😃

luciah187
4. dec 2023

@lenja123 tak prepac, osobna skusenost z dvoch roznych porodnic, ze lekari sa kojeniu rozumeli velky prd a kebyze dam na sestry a ich skvele rady, mlieko nemam ani pri jednom dietati. Ale opat moj nazor, snad ho este mozem mat. Ak mas iny, je to ok, mna zas pobavil ten tvoj.

matkahelka
4. dec 2023

@luciah187 pisala si, ze sa s temy vypinas, lebo ta rozbolela hlava, uz ta boliet prestala?
preboha nepropaguj tu mamilacku kojosektu, ktora radi dojcit zenam vzdy a vzdy a vzdy. aj fajciarkam, aj alkoholickam, aj narkomankam! len dojcit, lebo umele mlieko je smrt! ja som brala silne lieky, na ktorych bolo hrubym zvyraznene, ze dojcit najskor 3 dni po dobrati poslednej tabletky, upozornoval ma na to vyslovene aj primar a odbornicka z kojosekty mi bez mihnutia oka povedala, ze je to blud, mam normalne dojcit. taka odbornicka, ktora medicinu nevidela ani z rychlika. som za dojcenie, dojcila som obe dcery, ale ten dojciaci fanatizmus, co propaguje mamila je trestuhodny.

bluka2
4. dec 2023

Ja by som tak možno spravila, keby sa mne chcelo. Telo to dovolí, tak osobne pochybujem, že ta to zdravotne nejako zruinuje. Skôr by som sa tak možno rozhodla kvôli tej bolesti, ak by bola taka, že výrazne nepríjemná. Inak si myslím, že ženské telo dokáže toho veľa, toto a aj viac 😉

matkahelka
4. dec 2023

suhlasim s vacsinou bab, 2 rocne dieta predsa konzumuje plnohodnotnu stravu a materske mlieko pre neho nie je zdroj potravy a zivin, ale len zdroj pitneho rezimu. mam rovnako takmer 2rocnu a take dieta dokaze pochopit, ak mu vysvetlis, ze uz mliecko nie je. pocuvla by som lekarku a odstavila by som.

fantaghiro21
4. dec 2023

Stacilo mi precitat jednu stranu a vidim,ze tema dojcenie bude asi vzdy na hrotenie a hadky....

Ja sa pripajam k tym,ktore radia prestat s dojcenim.

Mala som 4 tehotenstva,1 som pottatila a 3 rizikove,vacsinu som prelezala v nemocnici....
Aky mas dovod rizikoveho?

Mas gyn ktorej doverujes alebo len vtedy,kedy ti to vyhovuje?

Podla mna kludne dojci.nikto ti to nemoze zakazat.ak ti vobec "zakazala ",tak s tym dorazom,ze je tam vysoke riziko potratu.ak si fakt presvedcena,ze si zdrava,....
Ak vies o riziku,budes dojcit dalej,nepotratis, tak si potlapkas po pleci ze si mala stastie.....
Ak potratis,potom nevyplakavaj.potom si to budes niest so sebou,ze si dopomohla k potratu a vystrahu si mala
Rozhodnutie je na tebe.
Ak by sa jednalo o par mesacne dieta,spravit kompromis,alebo naozaj sa s tym zmierit.
Ale 2 rocne???

elmivelmi
4. dec 2023

Sama stratis mlieko,uz to dojcenie bude len o cumlovani.Myslim si ale ze je to blbost a nema to volyv na tehotenstvo ,mne to ziaden gyn neodporucil.Kedine ak by si bola rizikova.Ja som cele tehu este konila lebo dcera inak nevedela zaspat. a nevedela som nu oducit,proste som to vydrzala.Prestala sa konit ked som bola v nemocnici.

elmivelmi
4. dec 2023

@matkahelka Ved mas pravdu ,lenze problem je ten zlozvyk,a nie kojenie-ako sposob vyzivy.Ved uz v 2r je toho mlieka v orwnikoch rak 2dc?Ale skor deti sa fak ukludnuju,zaspavaju a pod.A to je horsie odnaucit.

elmivelmi
4. dec 2023

@anjelicek26 Ale prosim Ta,v 2r dietata uz nejde o ziviny ani odcerpanie,pretoze mas tak 2dc mlieka za cely den.To nijako neublizi,2r deti uz ani poriadne nethajy mlieko.Len sa na prsniku usoavaju a ukludnuju,je to o navyku alebo o zivinach.Kojenim pocas tehotenstva aj tk samo odide mlieko,volyvom hormonov povatsine,cize obava ze ziviny berie stasrsie doeta je dost neopodstatnena.Ja som kojioa dceru do porodu a mlieko som strtila tk v 3-4mesiaci a to som cakala dvojicky a deti boli v norme.Nie pod izivene.

kiki68
4. dec 2023

@anjelicek26 nemoze but odvapnena tasked so seba laduje napr femibion. Ved to je dost zmeska toho, co zena potrebuje. A hlavne v 2 rokoch kojenia uz ten vapnik nejde ako v 6 mes

dominikamacakova
4. dec 2023

Dojčenie spôsobuje sťahy maternice pretože sa vylučuje oxitocín. To či prestaneš je na tebe. Ja som dojčila dokonca tehotenstva, ale strašne mi tvrdilo brucho. No ja som nemala žiadne rizikové tehotenstvo...
To s tými živinami čo tu píšu je totálna blbosť 😀

anjelicek26
4. dec 2023

@elmivelmi tak ja som kojila vtedy uz len rano a vecer a stiahli pekne pol litra denne 😅

rebrambora
4. dec 2023

@natasha1988 som z rodiny lekarov a to asi pozname inu starsiu generaciu, pretoze ked som po pol roku prestala dojcit, tak som prave od starsej generacie napocuvala, ze ako som si to vobec zo zdravotnych dovodov vobec dovolila...
Vedecke studie vykonavane desiatky rokov dokazuju, ze do pol roka dieta MM potrebuje, a do druheho roku zivota, maximalne par mesiacov po tom, ma este nieco pre dieta prospesne.
A k tomu orgazmu... Dietatko zaziva rovnake emocie ako matka, pri orgazme je to napriklad euforia. Hovorim o nerizikovom tehotenstve.
Samozrejme, ale neuposluchnutie lekara je na kazdej matke, takisto aj nasledna vychova a kojenie kludne aj do 10 rokov.

sasesoe
4. dec 2023

Moja v Tom nevidela žiaden problém. Pozri mamilu ak skupinky o tandemovom dojčení. Je slobodná voľba lekára. Lekár dáva odporúčania, ale s postupom musíš súhlasiť - informovaný súhlas. Mne dojčenie brutálne uľahčilo život a starostlivosť o deti. Keď som si potrebovala oddýchnuť, to by sme bez toho nedali... Taktiež spánok... Dojčila som počas druhého i tretieho tehu. Z pohľadu vzťahov a starostlivosti odporúčam i tandemove dojčenie, v závislosti od veku staršieho to nie je vždy "naraz"... A môžeš prispôsobiť podľa seba... Lekárov odporúčam vyberať takých, kde máš v nich dôveru...

dadka1997
4. dec 2023

@luciah187 presne ako pises, trafena hus zagagala 👌

autor
4. dec 2023

Oj mamičky nehádajte sa rešpektujte že kazdy to má inak . Trochu som aj cakala rôzne odpovede . Áno som si vedomá že syn je už veľký a viac menej som ho postupne chcela odnaučiť , už som ho odnaučila nocnemu kojeniu chcela som ubrat ďalšie a davat len 2x do dňa potom zas ubrat . A ukončiť . Ale ako pisala vyššie mamička áno papala mi už normálnu stravu ale to kojenie je aj o tom že ho uspavam a že sa aspoň trochu napije keďže cez deň vela pit nechce 🙈 na obed ho teda uspať inak neviem len na prse . Ale s manzelom sme boli dohodnuti že keď bude cez Vianoce doma skúsi ho uspavat on aby sme ho odnaučili od prsa atd .
Len som bola zvedava čo vám povedali lekári a ako ste sa k tomu postavili . Samozrejme že to urobím podľa seba . Dakujem za odpovede .

janinah
4. dec 2023

@luciah187 prestaň tarat.. mamila je odbornosť sama.to iste......môžeme vedieť aké je tvoje zdrav.resp.medicinske vzdelanie?

fantaghiro21
4. dec 2023

Len tu mamilu prosim ta necitaj...lebo tam ti povedia,zr aj ked vychlastas 2 flase vina pri dojceni,je to ok a nejde to do mlieka....nazor si ale v kazdom pripade sprav sama

top_manazerka
4. dec 2023

@luciah187 áno, ty neveríš lekárom ale verím dojčiacej sekte Mamila.. 😡😡😡😡

cimage
4. dec 2023

Ja som odstavila dceru v polovici tehotenstva. Nikto mi nic take nepovedal, ze mam odstavit. Pripravovala som ju na to, ze do 3. narodenin moze a potom bude z nej velka sestra a mlieko nechame pre babo. Po pravde som s tym velmi neratala, ale iba raz vypytala vecer a odvtedy pokoj.

zltalienka
4. dec 2023

Ani pri jednom tehotenstve mi gynekológ nepovedal, že mám prestať kojiť. Kojila som 3 zo 4 tehotenstiev, logicky prvé tehotenstvo nebolo koho kojiť. Keď som ostala tehotná s druhým dieťaťom, napočúvala som sa od staršej generácie z rodiny, že "musím" prestať kojiť, manžel sa pridal na ich stranu a z toho nátlaku som bola akurát tak vystresovaná. Zo mňa bolo vystresované dojča, takže sa potrebovalo ukľudniť, áno správne, na prsníku, takže odstavovanie sa nedarilo...no celé zle.... nakoniec som spravila tak, ako som to vnímala ja, že radšej budem kľudne dojčiť dokedy budem ja chcieť, ako odstavovať, lebo "musím". Mne osobne viac vyhovovalo ráno dať jesť (rozumej nadojčiť) bábätku hneď v posteli ako rýchlo vstávať a chystať pre neho raňajky v kuchyni. Keďže som celú polku tehotenstva prezvracala, takto som si predlžovala čas "nezvracania". Vstať z postele znamenalo že budem za chvíľu zvracať 🤮
Čo sa týka postupnosti, kde dáva telo tehotnej ženy živiny, počula som tak, že v prvom rade idú pre to bábätko v brušku (i tak v prvom trimestri mu toho veľa netreba), potom idú žene a nakoniec idú do mlieka. Teda, ak sa žene tvorí mlieko, tak by malo byť dostatok živín pre všetkých troch.
Nech sa darí.

elmivelmi
4. dec 2023

@anjelicek26 a to ako vies?Aj si si odsaval a merala?Ja to mam celkom odsledovane kedze dvojicky sa odsavali a ta produkcia vekom klesa.V 2r to uz je asi ozaj len o navyku a ukludnivani sa dietata pri kojeni.

elmivelmi
4. dec 2023

Rak zalezi autorka ci si mal prve rizikove a ci mas teraz rizikove.Inak kojenie v tehu by nemal byt dovod na potrat.Ta produkcia sa aj tak znizi a v tehu uplne ,mlieko ti odide samo.Ale mojej to nevqdilo,ta sa dudlovala az do porodu,ale inak som ju tiez uspat nevedela.A horsie pre mna bolo ju naucit inym moresom ako jej dat ten prsnik.I ked mi to vadilo hl prve tri mesiace ale nedokazala som ju to odnaucit.A dosiel cas porodu a bol problem vyrieseny.