Skúsenosti s otehotnením okolo 40. roku života
Ahojte, zaujímajú ma vaše skúsenosti s otehotnením okolo 40. Špeciálne, ak ste vedeli určiť, že ovulujete. Trvalo to aj tak dlhšie ako zamladi? Nepokúšam sa, ale napadlo mi, ako by to bolo. Ja sa totiž čisto pocitovo cítim plodnejšie ako pred 10 rokmi. Vtedy rôzne nepravidelnosti, podozrenie na polycistické, atď. Teraz mám po deťoch krásny pravidelný cyklus, plodný hlien, chuť na sex, presne viem, kedy ovulujem. Viem, že na toto odpoveď nikto nedá, ale je to zaujímavé.
@matkahelka
@zitaje to je čistá biológia že po 40 je už oveľa viac rizikové. Vajíčka sú nekvalitné, zostarnutý organizmus
To je tak individuálne, že škoda riešiť. Ja som bez problémov otehotnela v 40tke, tehu v pohode, dieťa úžasne. Ako dr povedala po kontrole, plodná ako jabloň 😅 lenže roky predtým taky stres v práci, že ani otehotnieť sa nedalo. Až keď ustal stres, mohlo sa telo zase prejaviť.
@sisska96 a pisem niekde nieco ine? samozrejme, ze je rizikovejsie. ale medzi RIZIKOVEJSIE a MALA PRAVDEPODOBNOST je MEGA rozdiel, na tom sa hadam zhodneme. poukazala som na vyrok, ze je MALA PRAVDEPODOBNOST donosit po 40 zdrave dieta. je ho holy nezmysel. ziadny medicinsky vzdelany clovek to nikdy nepovedal, nie je to uvedene v ziadnom clanku k tehu vo vyssom veku.
@baskustek hmmm... car su plne neplodnych parov okolo 40ky, lebo je to hranica, kde im to poistovna este preplati a uz nemaju moc co stracat cas... o tom, ci je v nizsom veku rovnako alebo dokonca viac parov, ktorym trva splodit dieta dlhsie, to nema absolutne ziadnu vypovednu hodnotu. V tom veku ich tam gynekolog posle uz po pol roku, mladsi par aj po dvoch rokoch... to je taka statistika ako... k inemu sa vyjadrovat nejdem, samozrejme, ze vajicka a telo starne, ale toto s tym CAR je fakt hlupost... ten priemerny vek tam nezrkadli schopnost pocat dieta...
@anjelicek26 Tak keby nemali tí 40 problém počať, asi by tam nešli. Pre niečo tam sú. Samozrejme, že sú tam aj mladšie ročníky, to som nikde ani nenapísali, že nie sú, môžu mať iný reprodukčný problém, ktorý nesúvisí s vekom. Ale keďže sa sociologicky posúva vek materstva, pribúda tam tých 40tnikov, ktorí deti odkladali a zrazu zistili, že to nejde tak jednoducho
@baskustek ja to tak nevidim.... Pretoze mlady par v pohode pocka 2-3 roky na to babo, starsi par necaka a riesi to hned s lekarmi. Pod ciarou by jeden aj druhy par splodil v rovnakej dobe dieta, ale starsi par je nervozny a "neriskuje" cakat... nie kazdy par v CAR ma inak zavazne problemy... len vela gynekologov nema chut ani cas vobec nieco riesit 🙄 Pritom casto su tie problemy velmi lahko riesitelne... ale tu uz sme zasa pri probleme s malym poctom lekarov, casu, penazi...
@anjelicek26 a prečo sa asi teraz robí taká osveta s egg freezing? Vyskakuje to na nás všade. Áno, jedna vec je, že je to pre CÁR veľký biznis, ale je tu aj tá spoločenská otázka, kedy ženy materstvo odkladajú a prichádzajú do CAR v hodine dvanástej, keď aj po stimulácii je horko ťažko vydolovaných zopár kvalitných vajíčok
Poznam zeny- rovnaky rocnik vek 40, jedna extremne pobozna ta snad uz aj 10 rokov sleduje ovulaciu - deti nema, vysetreniami sa nic zavazne nezistilo ani u nej ani u manzela
( tiez 40) ivf riesit nemoze pre vieru 🤷🏻♀️
Dalsia zena- biedu nikdy netrela, penazi v rodine bolo az az, cestovala odjakziva nikdy na nic nebol cas, zrazu v 40 ze by aj dieta chcela, este som ju stretla hovori, ze ju picha v boku z ovulacie, boli v cechach v ivf centre, vela protokolov, nepodarilo sa nastimulovat tak aby odobrali vajicko, darovane nechcu, dostala odpoved, ze je uz stara..
Suseda otehotnela v 48 na prvy sup 🤷🏻♀️ a to jej lekar potvrdil dva mesiace predtym, ze uz ide do menopauzy vajecniky su uz malicke a prazdne 🤷🏻♀️
@baskustek ja sa vobec nejdem zapajat do debaty o plodnosti radsej 😅 My mame nasich 5 deti a hotovka 😅 Len ti pisem, ze pri poslednom sme boli v CAR, pretoze gynekolog salam banan "ved deti mate" zbytocne stracal cas... problemom boli zrasty v brusnej dutine, pretoceny vajecnik, druhy nepriechodny... este po slepaku a porodoch... mechanicka zabrana ma prd spolocne s plodnostou ci nejakym umelym zasahom a aj tak to riesil CAR. Bez toho by sme maleho nemali. Oni to riesili hned sa im nieco nezdalo, ked na sone jeden vajecnik ani zobrazit neslo... to je jedno, prajem kludny vecer.
Ja mam v okoli vela zien co maju po 43 a 45 krasne zdrave deticky. Urcite je to idividualne u kazdeho....
Poznam aj vela zien s okolia mlade a narodili sa im dedticky zdr.poruchov... urcite sa to neda priemerovat... co kamoske ci susede to aj mne...
Je to veľmi individuálne. Teraz ženy vedia mat deti aj v 45. Podstatne je koľko ešte vajíčok máš. Ako štatistika hovorí že po 34 klesá kvalita vajíčok a po 40 je ak z hľadiska IVF veľmi nízka šanca. Pre porovnanie do 35 je to cca 30% na cyklus a myslím že po 40 je to okolo 15%. Ale tak stále je to len štatistika úspešnosti a kto vie či zohľadňujú aj iné diagnózy.. takze tak.
Pozri otehotnenie nemusi byt problem, skor donosenie zdraveho dietatka.
Ja mam 50+ a MS ako hodinky cize s tym (pre mna uz) rizikom, ze by som mohla otehotniet pocitam.
Zena sa rodi s konecnym.poctom vajicok cca 420-480 myslim. V idealnom pripade ma zena za zivot tolko cyklov kolko ma vajicok a pri kazdom sa jedno ak je vsetko OK uvolni cize sanca tu vzdy je.
Autorka
Žiadny problém s plodnosťou okolo 40-ky nie je. Dá sa v pohode a rýchlo otehotnieť. Ešte skôr ako v 30-ke. U mňa to bolo o polroka skôr. Jediný problém s tehotenstvom okolo 40-ky vidím tu na MK - od určitých žien, ktoré o tom nič nevedia, nezažili to, len rozumy rozdávajú (niekde načítané). Inde ( aj lekári) to berú ako normálnu vec.
Posledne dieťa v 40tke a nebudem a
sa tváriť, prvé dva roky mi dali zabrat a to je malinká zlata a zdrava, donosena, tehu ukážkové, robila som takmer do konca a chodila som počas tehu plávať. Ale.. mám pocit, ze sa pomaly ale isto preklapame do pohodovejšej fázy a obaja začíname vnímať viac pozitív…ze proste si tým predĺžime taku plnosť života (naši mali sestru pred 40tkou, na jej stužkovej som bola tehotná s prvým babom a nič im neušlo, pochodili celý svet a tešia sa vitalite).
Ja to takto mám celý život, pravidelný cyklus, plodný hlien, ovulujem, zdravo žijem...a dieťa prirodzene mať nemôžem 🤷 Otehotnela som až teraz v 38 po IV F. Moja známa menzes len kedy tedy, brutálna nadváha, Dr. jej povedali, že prirodzene to nepôjde - a ma dve deti. Čiže na pocity sa nespoliehaj, ak chceš bábo, daj si spraviť vyšetrenia a počítaj s dlhším časom.
@matkahelka neviem či ti tú štatistiku už niekto sem dal, ja som na rýchlo našla toto:
https://www.bmj.com/content/bmj/364/bmj.l869/F2...
Ja úprimne fandím všetkým kto sa rozhodnú mať dieťa vo vyššom veku, ale reálne to je ťažšie aj otehotnieť aj donosiť.
@smajliica a to je statistika coho? prosila som o statistiku k vyroku, ze je MALA PRAVDEPODOBNOST po 40 donosit zdrave dieta. taka stastika neexistuje, pretoze autorka tohto vyroku si to vycucala z prsta.
@matkahelka tak ale s vyssim vekom sa zvysuje napr.pravdepodobnost DS cize aj tym sa znizuje pravdepodobnost donosit zdrave dieta.
"Výskyt Downovho syndrómu, trizómie 21, sa zvyšuje so stúpajúcim vekom matky. Súvisí to totiž s vekom vajíčka. Predpokladá sa, že s pribúdajúcim vekom je dozrievajúce vajíčko počas ovulácie náchylnejšie na chybné delenie. Kým u žien okolo dvadsiateho roku života je riziko Downovho syndrómu 1 : 1500, u tehotných medzi tridsiatym piatym až štyridsiatym rokom stúpa hrozba tejto genetickej poruchy plodu z 1 : 360 až na 1 : 100."
@tykat este raz a pomaly. nikde som nepisala a nepopieram rizikovost. to je vseobecne znamy fakt. ZVYSENU RIZIKOVOST. nie MINIMALNU PRAVDEPODOBNOST donosit zdrave dieta. vnimas rozdiel medzi tymito pojmami?
@matkahelka nepus rychlo lebo raz pises o MALEJ pravdepod. teraz o MINIMALNEJ ...to je tiez rozdiel nie? Kolko je mala? Kolko je minimalna? Zvysena rizikovost predsa znizuje pravdepodobnost, ci nie?
Faktom je ze vekom pribudaju rizika, hlavne DS.
Tu napr.clanok ktory hovori o tom preco sa vekom znizuje pravdepodobnost na donosenie zdraveho dietata.
https://www.unilabs.sk/clanky-invitro/starsie-z...
To, že sa ti po pôrodoch ustálili hormóny, neznamená, že si plodnejšia. Ja som tiež mala v 40-tke oveľa pravidelnejší cyklus, než v 20-tke a celkovo sa mi hormóny vekom upravili. Ale určite nie je 40 ročná žena plodnejšia, než 20 ročná. Čo neznamená, že v 40 nemôžeš bez problémov otehotnieť. Môžeš.
@zuzanockamt V mojom okolí ktorí čakali do 40 už nemôžu mať, dokonca ani tie ktoré už majú jedno a neskoršie chceli ďalšie
@sisska96 Ja zase poznám 40+, ktoré problém nemali. Ani teraz, ani pred 30-timi, 20-timi rokmi.

Necitala som vsetky prispevky, ale k otazkam v uvode: ano, trvalo nam to dlhsie ako u prveho dietata. A tiez som mala cyklus uz ako hodinky, presne som poznala svoje telo, vedela som kedy ovulujem a aj chut na sex bola vacsia. Myslim, ze tieto veci prichadzaju vekom, ze sa nejak cyklus spravidelni, aj svoje telo uz pozname lepsie, tak vieme, kedy ovulujeme a aj ten sex si uzivame ako starsie trochu inak ako ked sme mali 20. Napriek tomu vsetkemu to trvalo dlhsie a aj som raz potratila a raz mala biochemicke, kym sa nam narodilo druhe dieta. A to este nemam 40.
Kazdopadne, drzim palce.