icon

Som stará na tehotenstvo?

runnerka1
22. nov 2022

Nebali by ste sa tehotenstva (nie prve) tesne pred 40tkou? Kvoli zdravotnym rizikam matka/dieta.

klsmat
24. nov 2022

@runnerka1 keď som čakala tretie dieťa, išla som ku gynekológovi s tým, že som trochu staršia (mala som takmer 38 rokov v čase pôrodu) a on mi na to, že to je úplne v poriadku, že mal aj mamičku prvorodičku 41 ročnú a zvládla to dobre, aj iné staršie mamičky. Akurát za mňa to bolo trochu náročnejšie tehotenstvo - v poslednom trimestri som dosť opuchla a dlhšie mi trvá dostať sa späť do formy ako keď som mala 24 a 26 rokov. Inak všetko bolo OK, dieťa zdravé.

stastnunka
24. nov 2022

Ja mám 35, 3deti, najmladšia ma 20mesiacov, najstarší 5r, viac detí urcite nechceme,aj kôli veku,je to už za mňa neskoro,je to náročné, venujem sa im na 100%, rodičia moji aj keď nás mali mladí nepomáhajú,ocino je doma na dôchodku po mozgovej, mama ešte pracuje nepomáhajú,fakt len výnimočne,chcú mať svoj kľud, svokrovci majú 65, tiež chcú svoj kľud, pomôžu ale tiež menej,chcú cestovať, robiť si po svojom, takže si neviem predstaviť,že v ich veku by sme mali deti 20rocne,keď oni sa máličko venujú vnúčatám. Keď sme boli na stužkovej a niekto mal rodičov 60+ tak už to bolo citeľné,že ten generačný rozdiel je veľmi veľký. Ja som vždy pozerala na to tak,že chcem deti do 30tky, to nevyšlo,lebo prvé som rodila ako 30rocna. Mám 2mesacne krstniatko a som rada,že to mám už za sebou,každé z mojich detí si vyžaduje svoj priestor,nie to ešte kopec času čo treba pre mimino a ostatné musí ísť bokom. Kamošky čo rodili ako 30tky majú problém nájsť robotu s 1-2detmi,keďže vieme ako to je s očr pri malých deťoch a pre veľa zamestnávateľov je to neperspektivny zamestnanec. Robila som pohovory,čiže viem aké mali zamestnávatelia priority. Nie je problém porodiť v 40,ale čo bude v dlhšom časovom horizonte,koľko tej energie bude za 10-15r na deti, na prácu,čas na seba, manžela atď

morgane1975
24. nov 2022

@runnerka1 nejde ani tak o strach ale už by som sa nevzdala svojho pohodlia. Mám svoj vek a chcem mať kľud. Ten kto je na tom inak je to v poriadku len potom netreba v 50 plakať že nezvládajú pubertiaka/pubertiacku a vesat deti starým rodičom pred 80tkou.

morgane1975
24. nov 2022

@adrianajozko tieto neopísateľne pocity prežívam aj po joge 😂

morgane1975
24. nov 2022

@ariannazara presne ako píšete. Ex môjho muža ma cez 50 a 12 ročnú pubertiacku. V jednom kuse vypisovala že s ňou nevládze až ju musel bloknut lebo už sa nedalo…

selena_luna
24. nov 2022

@skoba3 dost zavidim mladym mamickam ze ich telo sa po porode lahsie vratilo do normalu. Moje presvedcit je dost fuska 🥲😂

zuzanockamt
24. nov 2022

@runnerka1 Ja som rodila 2-krát. V 28 rokoch a v 38 rokoch. Všetko bez problémov, druhé tehotenstvo, pôrod, zotavenie omnoho lepšie ako pri prvom. Teraz mám po 40-ke, manžel pred 50-kou a zvládame úplne normálne všetko presne tak ako pred 10 rokmi pri prvom dieťati.

zuzcana
24. nov 2022

@runnerka1 nie, nie si stara, prvy syn sa mi narodil, ked som mala 30 a druhy ked som mala 40, obe tehotenstva rovnaké..

lalala94
24. nov 2022

@bluka2 nikdy som to doteraz neurobila (nemám dôvod riešiť ľudí na anonymnom fóre), ale vyhľadala som si témy autorky. To je celé zle. Ona už v roku 2020 riešila dilemu so štvrtým dieťaťom a písala, že s mužom to nie je ideálne, pretože s ňou nekomunikuje, chýba mu empatia, porozumenie a celý ich vzťah sa vlastne točí len okolo detí. Ty si do tej témy prispela vtedy tiež. Namiesto riešenia ich problémov to riešia deťmi a tipujem, že to je hlavný dôvod, prečo je autorka na deti tak naviazaná a je to zmysel jej života. V tomto prípade by som si piate dieťa nerobila ani náhodou, neverím tomu, že tie deti nevnímajú to ako fungujú a že spolu nekomunikujú. Plátať vzťahové problémy plodením dieťaťa je cesta do pekla a usudzujem len z jej príspevkov, že do budúcna sú to ideálni kandidáti na rozvod, pretože keď deti vyrastú, nebude ich spájať vôbec nič.

janka987
24. nov 2022

@runnerka1 urcite nie si..ja sama za seba mozem.povedat, ze v 38rokoch som si druhe tehotenstvo viac vychutnavala ako to prve v 29r. A bolo bezproblemove. A teraz mame doma 3,5rocaka a je zdravy ako buk. 😊❤

danielle799
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
24. nov 2022

@kvetinka75 Ak je tá 75-ka rok tvojho narodenia, tak podľa písomného prejavu pôsobíš aspoň o 10-15 rokov staršie. Mám manžela narodeného v tomto roku a ten je teda hotový mladík popri tebe. Fyzicky strčí do vrecka mužov o 10-15 rokov mladších. Zdravotný stav 100%,každoročne kvôli práci musí mať podrobné lekárske prehliadky (všeobecné, očné, neuro, kardio).

bluka2
24. nov 2022

@lalala94 tiež som potom asi z tých, čo píšu všade, ale toto si napamatam, ani čo som tam písala. Ani nemám dobru pamäť na nicky, ale proste niektoré, ktoré tu mali kedysi fotky ostanú len tak v pamäti

lalala94
24. nov 2022

@bluka2 ona tam pôvodne riešila svoju mamu a jej reakciu na ich ďalšie dieťa, no rozpísala sa aj o ich vzťahu s manželom. Každopádne to je nepodstatné, oni majú očividne omnoho väčšie problémy ako piate dieťa.

bluka2
24. nov 2022

@lalala94 tak áno, je to potom presne diskusia na ktorú som si spomenula. Ale nejdem to radšej hľadať...
Pre mňa taká zaujímavá téma, ako si nechať zájsť chuť na ďalšie dieťa, keď racio hovorí jasne nie. Dúfam, že ho tá chuť nikdy neprevalcuje ako sa človek bude blížiť pomaly v tej 40tke a bude vo vzduchu tá posledná šanca

iveta1970
24. nov 2022

Každý to vníma inak...ale ja by som bola do toho šla, keby som mala rozdiel medzi deťmi viac rokov a obetavého manžela.

kvetinka75
25. nov 2022

@zuzanockamt a ako vieš, aký je môj zdravotný stav? Pretože o ňom som nikde nepísala, iba som popisovala ako sa u nás majú babky, a môj muž. Ja chodím napríklad na Sparťana, takže neviem podľa čoho vydedukovala ako som na tom. To by ma fakt zaujímalo na základe ktorej vety si na to prišla.
a písomný prejav je jedna vec a fyzická stránka druhá. Popisujem aj svoje životné skúsenosti a tých mám habadej, nakoľko mám dcéru s vážnou diagnozou. Prešla som si v živote všeličím. Onkologickým ochorením viacerých členov našej rodiny, vážnymi nevyliečiteľnými choroba niektorých ľudí ale neviem čo to má spoločné so zdr. stavom. Zdr.problémy nemám žiadne a myslím, že som nikde o žiadnych ani nepísala.

kvetinka75
25. nov 2022

@zuzanockamt a to že som napísala že nechcem v 40ke deiťa neznemaná že nevládzem. Iba sa chcem už venovať svojim záujmom ktorých mám dosť. Takže v čom je tvoj muž mladík oproti mne?
A áno je pravda že energie už nie je toľko ako v 30tke. Ale zase to neznamená, že sedím doma a nerobím nič.

morgane1975
25. nov 2022

@zuzanockamt však uvidíme aká hrdinka budete o 10 rokov keď budete mať doma puberťáka 😹 Prírodu neoklamete.

zuzanockamt
25. nov 2022

@kvetinka75 Nepoznám ťa, neriešim tvoj zdravotný stav. Štýl písania/prejavu na mňa pôsobí starecky - usadená, svoje stereotypy, atď. Chýba mi tam dynamika. Čo poznám mužov aj ženy v tomto veku (aj starších), tak to sú ešte rakety. Ale možno je to len subjektívny pocit.

zuzanockamt
25. nov 2022

@morgane1975 Úplne v pohode budem zvládať. Genetika nepustí.

kvetinka75
25. nov 2022

@zuzanockamt no tak to si úplne mimo. Ja neviem rozlíšiť dynamiku a nedynamiku v písomnom prejave. Som zvyknutá vyjadrovať sa - ak mám písať, stručne, jasne , vecne, nechce sa mi kvetnato vypisovať čo a ako. Ustne je to iné ale čo sa týka písania mám strohý štýl.

kvetinka75
25. nov 2022

@zuzanockam stereotyp určite nie - mám kopu záujmov a usadená - doma ani nebývam, stále niekde som, takže iba toľko k tomu . Kto ma pozná vie

marca12
25. nov 2022

@runnerka1 keby sa jednalo o prve,druhe dieta,tak by som sa nebala. Ak este nema zena deti a tuzi po nich,vek az tak neberie do uvahy. No ak by som uz mala deti,bala by som sa mat dalsie. Ja osobne nie som za to,aby si zena detmi plnila svoje sny. Ja by som chcela,aby deti so mnou nieco zazili,aby nemuseli ako 20 rocne uz riesit senilitu svojich rodicov a podobne. Podla mna zena musi vediet,kedy prestat rodit. Naco je niekomu 5 deti,to asi nikdy nepochopim.

daja0760
25. nov 2022

@dankagirl držím palce😘

slniecko5
25. nov 2022

Najlepšia vec, čo sa mi mohla stať, bábätko v 40tke❤️. Finančne zabezpečeni, babky nepotrebujeme už, staršie deti postrazia bábätko, staršie deti samostatné, nepotrebujú nás toľko a bábätko donieslo nám všetkým nový rozmer. Pubertaci zmakli, denne za ňu ďakujú.
Choď do toho.

zuzanockamt
25. nov 2022

@slniecko5 Krásne napísané. Presne tak to je 😊

lacibo
25. nov 2022

@runnerka1 tak teraz to.vidim trochu v inom svetle..ako si to opisala..ale ako som pisala socialny aspekt si tu treba zvazit, fyzicky to.ide normalne.

pink_lady
25. nov 2022

@marca12 ako 60 rocny člověk je senilny? Však to este ani nie je dochodca...a o pár rokov ním nebudu ani 70 rocni

zobaka
25. nov 2022

kazda sme ina, ja by som to synovi neurobila, aby sa vo svojom volnom case musel starat o surodenca, strazit ho

kazda z nas inak vnima tieto veci v "pokrocilom" veku, takze taku otazku aj zbytocne do fora davat, ja by som bola vyslovene nestastna, kebyze otehotniem, na druhej strane, co ja si predstavit neviem a ani nechcem, ina by bola v siedmom nebi, kazdopadne treba zobrat zodpovednot na seba a nespoliehat sa na inych v takom zavaznom rozhodnuti ako je xy dalsie dieta v poradi po urcitom veku