Tehotenstvo medzi 46 - 50 rokom
Aký máte názor na tehotenstvo vo vyššom veku matky? Pre a proti? Uvítala by som aj osobné skúsenosti starších rodičiek.
@anonym_781702 a to že ONA chce je podstatné? Podstatné je, či je to v prospech dieťaťa. A prepáč, v 20 sa starať o svojich starých rodičov. Ďakujem.
@anonym_6ad718 a keby to dieťa bolo postihnuté, nechá si ho. Starať sa budeš ty ?
@anonym_6ad718 a keby to dieťa bolo postihnuté, nechá si ho. Starať sa budeš ty ?
@anonym_781702 nepochopila sa. Nevadí. 👋
@anonym_781702 nepochopila sa. Nevadí. 👋
@anonym_6ad718 ja som pochopila tvoj komentár.
Len ty stále nechápeš že je to jej život, jej dieťa a jej rozhodnutie
@anonym_781702 a to že ONA chce je podstatné? Podstatné je, či je to v prospech dieťaťa. A prepáč, v 20 sa starať o svojich starých rodičov. Ďakujem.
@anonym_6ad718 ale aby som ti aj odpovedala, kde je písané že v 20 tke sa bude musieť starať o rodičov ?
Si si nevšimla že doba pokročila a dnešní 65 + nie sú ako 65 pred x rokmi ? A že choroba nejaká vážna môže prísť v akomkoľvek roku ?
Aj tak si myslim,ze riesit tuto otazku,vypocut si nazor,doporucenia je najvhodnejsie s odbornikmi,lekarmi atd. nakolko tu medzi zenami je velka spleť nazorov.
@anonym_autor znamej sa narodilo trerie v 45r
Mna mali rodicia v 43. A urcite nie. Je to urcite potom zataz pre dieta ked vyrastie. Ano,moze byt aj mlady rodic chory a mat zdravotne problemy… ale, vseobecne rodit v takom veku nie je dobry napad. Pre mna je to ako dceru zlozite. Mam 33,mamina bude mat coskoro 77, otec zomrel ked mal 48. Pracujem v zahranici,casto som v strese lebo mama ma svoje zdravotne komplikacie,lekarov,ten tlak a stres na dialku ze nedokazem vsetko zmenit,zabezpecit…. Poriesit,strach,aby “neodisla” lebo by som si ju chcela velmi este uzit vo svojom zivote a mam to nonstop v hlave! A sposobuje mi to uzkost. Ja ziadne deti osobne neplanujem.
Plus do toho pre mna nebolo vobec nikdy prijemne aj ked mama je udrziavana a vzdy bola udrziavana zena ,ale ci uz v skolke alebo skole…. “Prisla pre teba babka?” No… asi tak.
@slnecnica30 Absolutne suhlasim. Mne je srrasne luto tyvh deti, ktore si rodicia urobili po 40tke. Ty di toho dokonaly priklad, mas 33 a 77rocnu mamu. Ja som mala 53 ked som mala 77rocnu mamu a uz tazka diagnoza s nutnostou 24/7 opatrovania. Ty si mas vo svojom veku uzivat mladost a budovat svoj zivot, nie riesit taketo veci. Dalsia vec, ze ako dlho toho rodica budu tie deti mat.. Dalsia vec, obrovsky vekovy rozdiel, v takej puberte budu urcite tie deti nadsene z rodicov tesne pred alebo rovno v 60tke. Nikto ma nepresvedci ze im budu rozumiet rodicia o 2 generacie starsi..Atd. Atd.atd.
@slnecnica30 Absolutne suhlasim. Mne je srrasne luto tyvh deti, ktore si rodicia urobili po 40tke. Ty di toho dokonaly priklad, mas 33 a 77rocnu mamu. Ja som mala 53 ked som mala 77rocnu mamu a uz tazka diagnoza s nutnostou 24/7 opatrovania. Ty si mas vo svojom veku uzivat mladost a budovat svoj zivot, nie riesit taketo veci. Dalsia vec, ze ako dlho toho rodica budu tie deti mat.. Dalsia vec, obrovsky vekovy rozdiel, v takej puberte budu urcite tie deti nadsene z rodicov tesne pred alebo rovno v 60tke. Nikto ma nepresvedci ze im budu rozumiet rodicia o 2 generacie starsi..Atd. Atd.atd.
@anonym_10ebf4 V 50tke uz bude mat starostlivost za sebou a moze uzivat vtedy.
@anonym_autor ja mam 40r.a som bez deti - bohužiaľ nieje nam dopriate mozem sa snažiť od 20tky....keby sa naaahodou zadarilo,tak by som bola najšťastnejšia čiže čítať vaše komentáre nie je najľahšie apropo k tej starobe - kedze som doteraz s manželom bez deti, nonstop bez prestávky pracujeme a nadobudli sme aj nejake majetky a starobu mam v pláne takú že míňať peniaze,aby sme neboli odkazani od dôchodkov a keby sa podarilo dieťa, tak by zdedilo krásne a nemuselo by sa o nas starať a keby sme aj zomreli, tak ma štart do života,,,tak poprosím moralistky, nechajte si vaše komentáre pre seba - nikdy neviete ako skoncia vaše deti, aby nemali komplikácie s deťmi ako niektoré my...
@anonym_a7283c No tak to je naozaj velmi lakava predstava 😅. Cakat do 50tky, kym zacne zit svoj zivot. A ona je jedna z vynimiek, ktora nechce deti. Keby ich chcela, tak teda v tej 50tke?? 😅. Ona to pise z pozicie dietata takychto zien, co rodia 40+. Z vlastnej bolestnej skusenosti... Toto je to, nad cim sa ziadna z tych zien nezamysla, ina si sebecky idu za svojim.. Porodit za kazdu cenu...
Zalezi ako si zdravotne na tom. Ak uplne super, nie je problem. Ja mam 46, napisledy som rodila v 39 (vtedy som sa citila este super). Ale v tomto veku sa uz citim skoro stale unavena, citim klby, chrbticu, neviem si predstavit vynosit a porodit a nanasat babatko a vstavat v noci
Ja poznam len jeden pripad zeny, ktora mala prve dieta v 47 - prirodzene. Jej muz je v podobnom veku. Mali sme 2 roky spolocnu cestu kazdy den do skolky/skoly a spat. Ospravedlnujem sa, ale mne toho chlapca bolo luto. Lebo on bol non-stop na telefone, bez prestavky, pri jedle, vzdy. Rodicia ocividne na nic ine nemali silu. Oni ani nie su z tych velmi pokrokovych fit 50tnikov. Muz je aj silnejsi, takze chodi pomaly. Chlapec na odrazadle sa nemohol odrazat, iba sa na tom vozil / stal v (slimacom) tempe tych rodicov. Teraz 7/8 rokov, nevie plavat a dalo by sa donekonecna. Ja som sa prestahovala, ale ina mamicka mi sem tam napise novinky s tym, ze ona prebrala stafetu a niekedy toho chlapca zoberie a odbremeni ich…
Zalezi ako si zdravotne na tom. Ak uplne super, nie je problem. Ja mam 46, napisledy som rodila v 39 (vtedy som sa citila este super). Ale v tomto veku sa uz citim skoro stale unavena, citim klby, chrbticu, neviem si predstavit vynosit a porodit a nanasat babatko a vstavat v noci
@anonym_20f222 podla mna je medzi tou 39 a 46 dost rozdiel. Mam 39, som tehotna a super, ale uz vidim, ze to nie je automaticky, musim jest velmi zdravo, cvicit, neponocovat, limitovat stres, takze uz to nie len tak. Raz to proste pojde dole, bohuzial
myslim si, ze by sa sem mohla vyjadrit aj erika judyniova...
a takto... vzdy si treba povedat...46+20 aj 50+20=.....a to bude mat dieta len 20 r...
@anonym_a7283c pecka odpoved😂 takze si mam zacat uzivat a budovat zivot a “mladost” po 50 hej? 🤣
@anonym_c65fe3 preco by bol problem, ak by si mala 20?
@anonym_a7283c pretoze ako uz bolo spomenute, vidim na rodicoch, ze uz su fyzicky aj myslenim niekde inde. Neviem si predstavit, ze by som teraz nastupovala na vysku. Obaja uz maju aj zdravotne potiaze, hoci nie vazne, ale obmedzuje ich to do istej miery. Dieta, ktore vyjde zo strednej ma studovat, uzivat si zivot, nie starat sa o starnucich rodicov. Ale opakujem, tot len moj osobny nazor.
Tie, ktoré sa tu vyjadrujete že už by mala byť babka, doplo vám že možno konečne našla partnera s ktorým to dieťa chce? Že sa zadarilo a doteraz to nešlo ? Nie všetky ženy to majú tak, že sa obtrú o trenky a ostanú tehotné. Budete to dieťa nosiť vy, starať sa ?
Nie. Ok, vyjadrili ste proti, ale dá sa to aj inak ako zhadzovaním.Áno, zhadzujete ju. Tu sa nosí mód dieťa, dve do 30 tky maximálne a potom si v 40 tke užívam život, cestovanie.Takto to ale nefunguje.
Niekto, možno ona bude vďačná v tomto veku za jediné dieťa. A možno je vitálnejšia,a bude aj ďalej ako mnohé iné 30tky nervavé s deťmi na pokraji zrútenia.
@anonym_781702 lenže tu nejde len o to, čo chce ona, tu je podstatné to dieťa. 10 ročné bude mať mamku dôchodkyňu...čiže skôr babku...na stužkovú pôjde ako 70 ročná(ak vôbec pôjde)...mám v tom veku mamu aj svokru takže nie, 50 rokov naozaj nie je vhodný vek na pôrod. Treba myslieť aj na to dieťa (hlavne na to dieťa( a nie len na seba, že ja chcem To nie je to isté ako že celý život túžim po dovolenke tak na staré kolená si ju doprajem.
@anonym_a7283c pecka odpoved😂 takze si mam zacat uzivat a budovat zivot a “mladost” po 50 hej? 🤣
@slnecnica30 Ved si v zahranici, neopatrujes 24/7 Co ti brani ist na party?
Ako som spomenula,ja som priklad dietata,ktoreho rodicia mali v 43. A ano,mama ked bola mlada sportovala,udrziavala sa,cestovala,turistikovala atd. Ale kolko som si toho ja s nou stihla uzit? Myslite ze teraz by som s nou nechcela ist na turu? Na nejake aktivity? Atd.? Ano,podotykam su “vynimky” kedy aj 70 ročni ludia zdolaju samotne hory,avsak percentualne a statisticky sa to absolutne nerovna vekovo mladsim rodicom. - tie hory som uviedla iba ako priklad ale myslim tym vseobecne aktivity ktore by som chcela s mamou realizovat a nemozem. Namiesto toho mam zazitky ako som uz siestacka prvykrat volala mame zachranku a isla s taskou do nemocnice , dalej prekonany tazky infarkt pred par rokmi. Lekari,reuma v starsom veku pridruzena,dalej prisla starecka cukrovka. Vybavujem a riesim jak blazon vsetko s prebitou nohou ze som z toho stresu a uzkosti skoncila na antidepresivach. - kto si chce do mna rypnut,nie,nemame v rodinnej anamneze ziadne psychicke ochorenia, som jedina a vsetko to prislo po tychto stresoch a v nasej rodine mama bola jedina rodicka v takto vysokom veku. Dieta sice ja osobne nechcem,ale logicky,kebyze mam rodinu vlastnu a decko tak kedy by som sa mu plne venovala? Ako by mi s nim mama/babka pomohla? - bola oporou? Nijak, na polhodinku sa pohrat mozno. Podotykam ☝️mentalny rozdiel medzi nami sice nebol,lebo mama nezaspala dobu a je “moderna” ale skratka “vzdy to tam bolo a vzdy to tam je poznat” to nevymazes. Aaaa ano aj sama hovorim aj mladi rodicia mozu ochoriet,moze sa cokolvek prihodit ale ved si polozte jednoduchu otazku - co a ako doporucuju najlepsie lekari,odbornici,psychologovia atd.? Pre zdravy vyvin a zivot dietata? Ked sa opytate odbornika tak ako vam zareaguje? Pre mna je to velmi narocne…. Denno denne a cely zivot. Mama moze byt inteligentna a vysokoskolsky vzdelana ale skratka aj samotny clovek a jeho myslenie sa v takom vysokom veku uz meni a psychika tiez miestami. Vacsinou je to o tom vzdy lebo rodicia chcu dieta,tuzia po nom,chcu ho za kazdu cenu,bud nemali partnera alebo sa nedarilo otehotniet alebo robili karieru… ale pride 40 a chcu a stoj co stoj lebo “vytuzene babatko” ale zase to je O NICH!!! Je to sebecke . Nevyhovori mi to nikto,lebo tiez nikto nemysli ako sa bude dieta citit potom…. A naozaj tie reci v skolke a skole dodnes ich mam v hlave , “babka pre teba prisla?” Vsade mlade mamicky ale pre mna chodila vzdy “babka” - ano, decko sa vtedy citi debilne pri rovesnikoch. Este ked potom pocuje od spoluziakov “som myslela ze mas mladsiu mamku a ze to je tvoja babka” jak dieta som sa od nervov isla prepadnut
@slnecnica30 Ved si v zahranici, neopatrujes 24/7 Co ti brani ist na party?
@anonym_a7283c staci ti ze kazdy mesiac lietam zo skandinavie domov? Ze som mame financovala opatrovatelku?riesim upratovania na dialku cez upratovacku,nakupy online z tesca, lekarov volam,mailujem, vybavujem a ked pridem domov tak zas kolotoc. Lietat zo skandinavie kazdy mesiac na svk je ozaj parada. 👍🏻kebyze nemam pracu aku mam tak ani pomoc ani nic by som zabezpecit nedokazala. Plus mam zdravotne problemy ja a dost zavazne . Takze je to narocne. A tu nejde o “jednu party” ale zivot ako taky vseobecne
Za mňa je to neskoro, ešte tak do 30 áno, ale potom nie
Ako som spomenula,ja som priklad dietata,ktoreho rodicia mali v 43. A ano,mama ked bola mlada sportovala,udrziavala sa,cestovala,turistikovala atd. Ale kolko som si toho ja s nou stihla uzit? Myslite ze teraz by som s nou nechcela ist na turu? Na nejake aktivity? Atd.? Ano,podotykam su “vynimky” kedy aj 70 ročni ludia zdolaju samotne hory,avsak percentualne a statisticky sa to absolutne nerovna vekovo mladsim rodicom. - tie hory som uviedla iba ako priklad ale myslim tym vseobecne aktivity ktore by som chcela s mamou realizovat a nemozem. Namiesto toho mam zazitky ako som uz siestacka prvykrat volala mame zachranku a isla s taskou do nemocnice , dalej prekonany tazky infarkt pred par rokmi. Lekari,reuma v starsom veku pridruzena,dalej prisla starecka cukrovka. Vybavujem a riesim jak blazon vsetko s prebitou nohou ze som z toho stresu a uzkosti skoncila na antidepresivach. - kto si chce do mna rypnut,nie,nemame v rodinnej anamneze ziadne psychicke ochorenia, som jedina a vsetko to prislo po tychto stresoch a v nasej rodine mama bola jedina rodicka v takto vysokom veku. Dieta sice ja osobne nechcem,ale logicky,kebyze mam rodinu vlastnu a decko tak kedy by som sa mu plne venovala? Ako by mi s nim mama/babka pomohla? - bola oporou? Nijak, na polhodinku sa pohrat mozno. Podotykam ☝️mentalny rozdiel medzi nami sice nebol,lebo mama nezaspala dobu a je “moderna” ale skratka “vzdy to tam bolo a vzdy to tam je poznat” to nevymazes. Aaaa ano aj sama hovorim aj mladi rodicia mozu ochoriet,moze sa cokolvek prihodit ale ved si polozte jednoduchu otazku - co a ako doporucuju najlepsie lekari,odbornici,psychologovia atd.? Pre zdravy vyvin a zivot dietata? Ked sa opytate odbornika tak ako vam zareaguje? Pre mna je to velmi narocne…. Denno denne a cely zivot. Mama moze byt inteligentna a vysokoskolsky vzdelana ale skratka aj samotny clovek a jeho myslenie sa v takom vysokom veku uz meni a psychika tiez miestami. Vacsinou je to o tom vzdy lebo rodicia chcu dieta,tuzia po nom,chcu ho za kazdu cenu,bud nemali partnera alebo sa nedarilo otehotniet alebo robili karieru… ale pride 40 a chcu a stoj co stoj lebo “vytuzene babatko” ale zase to je O NICH!!! Je to sebecke . Nevyhovori mi to nikto,lebo tiez nikto nemysli ako sa bude dieta citit potom…. A naozaj tie reci v skolke a skole dodnes ich mam v hlave , “babka pre teba prisla?” Vsade mlade mamicky ale pre mna chodila vzdy “babka” - ano, decko sa vtedy citi debilne pri rovesnikoch. Este ked potom pocuje od spoluziakov “som myslela ze mas mladsiu mamku a ze to je tvoja babka” jak dieta som sa od nervov isla prepadnut
@slnecnica30 Je mi ta uprimne luto. Ale konecne tu napisal niekto z "druhej strany". Z pozicie toho dietata. Lebo uplne suhlasim co pises, ze vzdy je to len o sebectve tych rodicov, lebo oni chcu a chcu a bodka. Nezaujima ich absolutne, aky dopad to bude mat raz pre to dieta. A tie argumenty, ze ked zijes v zahranici, tak predsa nie si s mamou 24/7, tak si mozes uzivat 😅. Ano, to pise niekto kto v takej situacii nikdy nebol a netusi o com pise. Moja mama je uz v DSS a aj tak som stale v strese a tiez na antidepresivach, lebo stale ohladom nej nieco riesim, hoci len mentalne, je to obrovska zataz mqt takto tazko choreho rodica aj pre mna v mojom veku, nieto este pre takeho mladeho cloveka ako si ty. To mas nonstop v hlave, stale si v strese, co bude, ako bude.. A este ked si jedinacik, vies, ze vsetka zataz je len na tebe a bojis sa vo este buducnost prinesie, lebo len na tebe to vsetko bude.
@slnecnica30 napodobne
Mne normalne srdce zvieralo ked sa ma niekto spytal ci ide pre mna babka alebo nieco podobne. Bolo mi to strasne luto.Moja mamina o tom nevedela, nikdy som jej nepovedala ze ma to za nu trapi lebo viem ze by ju to ranilo. Rovnako to mal aj spoluziak. Moja mama ale zial roky otehotniet nemohla, nebolo to vyslovene schvalne ze si ide robit dieta neskor co je teraz brane ako bezne a ludia veselo maju deti aj v 45ke. Par krat sa jej ale niekto aj pri mne spytal ci je moja babka . Chuda no
Toto bol jeden z dovodov preco som ja chcela dieta skoro ak budu na to vhodne podmienky, lebo som chcela aby si moje dieta uzilo babku a deda co si chvalabohu uziva a aby som ja uz nemala za zadkom male dieta ked sa raz o nich budem starat. Lebo by to bolo velmi narocne
@zuzanockamt aj to mam za sebou. Pisala som ze otec zomrel
Skor by som navrhla aby sa zakladatelka tejto konkretnej diskusie pytala vyslovene deti ktorych rodicia ich mali okolo 40. Myslim,ze to co by ti zdelili tie deti by bolo viac cenne a smerodatne ako nazory tuto “byt matkou za kazdu cenu” je dolezite sa byt deti na ich pocity,nazory,myslienky a urobit prieskum tam u nich. U ludi,ktorych rodicia ich mali takto neskoro. To je moja rada.

@kiki68 ja som to neuviedla ako jeden jediny “problem”. Ak citas moje komentare pozorne,mozes to vidiet. A pisem to zo svojich vlastnych pocitov ako dieta,ktoreho rodicia mali v 43. Ty si matka,pises za seba. Rozumiem ti,no ja som vyjadrila svoje pocity a vnimanie zo svojej strany.
@slnecnica30 tak tam zalezi vela na mentalite rodicov a okolia. Ja poznam kopec ludi, co tu v AT vychovavaju stari rodicia a ich rodicia nemaju kontakt s nimi, teda raz za rok a to neni kontakt. Toto moze byt rozne tie vztahy neskor