Tehotenstvo po 35tke
Nechcem vyvolavat ziadne vasne, len ma zaujima Vas nazor na tehotenstvo o cosi vyssom veku. Nielen tehotenstvo ale napriklad aj to, ze v 50tke by ste mali stale len 15rocne dieta ( viem ze 50 je stale super vek, aspon za mna) .
ja som rodila pred rokom, aktualne mam 40. tehotenstvo aj porod som mala lepsi teraz ako pred 14 rokmi. dcerka je uzasna a tesime sa z nej. beriem uplne normalne, ze v 50 bude mat 10 a co? niekto sa v 50 citi na vnucata, niekto na skolaka. aj davno zeny rodili aj v 35 aj v 40, len nebol net a mk tak sa o tom nehovorilo. moja starka rodila posledne dieta v 43 rokoch a mojho svokra mala jeho matka v 44 rokoch. a nikto sa nad tym nepozastavoval.
@matkahelka len kedysi sa starali o dieťa staršie deti, od 5 rokov sa vyhodilo na ulicu cez deň a prišlo keď sa zotmelo, do školy išlo autobusom samo, žiadne rozvážanie na krúžky a tak. Dnes je trocha inak vnímané dieťa a iná starostlivosť, to sa podľa mňa porovnať nedá.
@rachel36a vsak OK. Ja som len napisala svoj nazor. Je ine mat pubertiakov v 40tke a ine v 50tke a viac. Male deti v 35ke aj v 40tke zvladas lavou zadnou. Tam problem nevidim.
Kazda zena nech ma deti vtedy, ked jej to vyhovuje.
Inak moj manzel je o 5 rokov starsi a zvlada to horsie ako ja. Ja som taky mlynsky kamen medzi nim a synatorom.
@matkahelka ano, ale vtedy zvycajne neboli rodicom na krku do 26 rokov
@renab boli aj do 30, lebo casto byvali vsetci pod jednou strechou. a dom sa uvolnil, az ked najstarsia generacia zomrela.
pri cudzich ludoch si len poviem, ze to budu mat tazke v buducnosti - oni ako aj tie deti (vid Gott, Skrucany a Judinyova a pod.). za seba poviem, ze druhorodene dieta som mala v 33 rokoch a vdaka bohu, ze sa tak stalo. teraz mam 37 a tretie dieta rezolutne odmietam, nevladzem a som rada, ze deti su coraz samostatnejsie. zacinam sa tesit aj na vlastny zivot. vek nepusti, je toho nad hlavu a citim, ze to nie je to iste ako ked som mala 30. keby sa nam zadarilo ako sme chceli, tak starsie by uz malo pomaly 10
@marsmykkok a? nejako nechapem. sak ked si dieta robim, ratam so starostlivolstou, kruzkami, aj taxikarcenim.
@rachel36a ja ti to prajem, aby ste to dali bez problemov. U nas tiez nebol ziadny, viac som si dieta uzivala ako za mlada. Problemy prisli s pubertou. Teda ani neviem, ci to nazvat problemy. Ale mame ine nazory, mladi teraz maju kopu moznosti aj v dobrom aj v zlom a my sme uz ustrachanejsi, sme unaveni riesit tieto generacne spory. Tym nechcem povedat, ze by som bola nestastna, ze ho mame. Len proste je to unavnejsie.
V 50tke budem mat 14 rocne dieta a zaroven mozem byt babka (najstarsia bude mat 25r). Tych 35-36rokov bola pre mna hranica za ktoru som uz ja osobne ist nechcela, som rada ze sa stihlo len tak tak... ono clovek mieni.... mam kamaratky vrstovnicky (35-36), ktore maju teraz este len prvé... z roznych dovodov. Najdolezitejsie je zdravie. Poznala som vitalnych 80tnikov a rovnako aj chorobami znicenych 55+ ludí....
Mám 59 a syn 17.... A malých vnukov...v čom akože má byť problém?... Len v hlavách hlúpych ľudí...nech si každý žije svoj život ako vie....ja som viac ako spokojná.
Ja nemám osobnú skúsenost, ale moja babka mala posledné dieťa v 43rokoch, keď už všetky jej deti boli dospele(18+). Mamka vždy spomína, že babka to už nezvládala hlavne čo sa nervov týka, vždy mi to dávala alo príklad😁 tým nechcem nikoho odsúdiť každého osobná vec, akurát u nich sa vždy riešilo, že to babka už tak nezvládala aj súrodenci s najmladšou nemali taký vzťah(vekový rozdiel)
Keď babka zomrela, tak si pamatam ako na pohrebe teta plakala, preco ju nemala skôr aby si ju viac užila…to bolo dosť smutne mám to zivo v pamäti aj keď som bola len dieta….
Toto je tak individualne…kazda zena je ina, niekto uz v 40tke posobi ako “tetka”, niekto ako dvadsiatka…ja mam 36, teraz sa mi narodilo prve dieta, skor som si to nevedela ani predstavit, sustredila som sa na robotu, kamosov, cestovanie. Vsetko je, ako ma byt.
@matkahelka prosím ťa, krúžky na škole a žiadne taxikarcenie. Ešte to denne brázdiť autom BA, je to neekologicke, drahé a si ľudia , čo aj nesoferujú, nemajú auto. Zas netreba ísť vo všetkom s davom a byť otrokom. Hlavne u pracujúcich rodicob
@zmrzlinka2021 moja dcera chodi na balet, na hodiny anglictiny a hodiny spanielciny- k 2 roznym lektorkam, cize nic z toho v skole nema. ja to ako tragediu nevnimam, investujem svoj cas a peniaze do (dufam) dobrej buducnosti svojho dietata.
@matkahelka to je ok, ale neznamená to, že je to jediná a správna cesta pre všetkých rodičov a aj deti a vlastne všetci musia s tým rátať.
@zmrzlinka2021 to som predsa nikde nepisala. kazdy robi, ako uzna za vhodne (a ake ma moznosti).
ja chcem mať bábätko tak v 40tke, lebo teraz nemôžem 🙂
Autorka,
ja som chcela mat v idealnom pripade prve dieta najneskor v 25. No snivajme dalej.
Mala som dva dlhe vztahy - v priebehu 12 rokov, po rozchodoch vzdy 1-1,5 roka sama.
Manzela som stretla v 30tke a o 6 rokov som porodila prve dieta.
Keby to bolo inak, rada by som mala deti skor. Kamosky maturovali uz tehotne, asi dve. Teraz uz maju takmer dospele detii 40tke. Super
No nie kazdy to ma pekne dane podla zelania a planu. Ani pary, ktore sa snazia dlho o dieta ho nemaju do 30 tky casto.
Pokial si doteraz nemala moznost, chut, podmienky otehotniet a chces deti, tak ich maj.
Ani tie 20 rocne prvorodicky vacsinou nemaju vestecku gulu, aby vedeli co bude o 18 rokov.
Ber to tak, ze uz si co to aspom zazila a mozes sa teraz venovat detom. Niekedy su tie strarsie mamy pohodovejsie. Zalezi od teba aka si a co chces a samozrejme aj manzel
Toto su velmi nevdacne temy…kazdy ma na to iny nazor,kazdy to citi inak.kazdy vie zvazit rizika,svoje moznosti,kazdy ma pravo sa rozhodnut.kto sme my,aby sme niekoho odsudzovali,ked chce mat niekto v 45tke dieta,nech ho ma. Ja som napriklad velmi zmenila nazor po osobnej skusenosti.vzdy som chcela byt mlada mama, preskocila som 30,riesim umele a velmi dufam,ze sa raz dockam aspon jedneho dietata,hoc aj v 45….neodsudzujte,nikdy neviete,cim si clovek prechadza…
Ak chcete a môžete mať, tak dlho nad tým neuvažujte a konajte, aby ste to do 40-ky stihli. Nech sa darí. 🙂
Ja budem mať v 50-tke 14 ročného syna. Tak uvidíme, či to prežijem v plnom duševnom zdraví. 😁
@rachel36a lebo mas prve dieta velke a to ti pomaha s malym nie? vidim na jednej susede, tej vychovavaju dieta dvaja synovia.🤐
Mám 41 a 3-ročné dieťa (druhé v poradí). Keď som pristúpila na druhé tehotenstvo, mala som hranicu 40 rokov. Teraz by som v pohode aj do 45 bola ochotná posunúť limit. Úplná pohoda. To, že sa to nedá a je to strašné, píšu a myslia si tie, ktoré to nezažili.
@bublinka1426 Prečo by malo staršie dieťa vychovávať mladšie? 🤦🤷 Na to sú rodičia.
@zuzanockamt hold...su aj take pripady
@bublinka1426 Áno, preto, že ty taký prípad poznáš, tak to tu prezentuješ ako normu 🤦
@zuzanockamt norma? ja nemozem za to ze to je pravda a ano pisem skusenost nepisem ze teraz kazda matka to tak ma nikde take slova nepadli..len to ci tej mamine pomaha starsie dieta s malym,.,,,preto si myslim ze to je mozno lahsie prave v tomto ze malemu nemusi zena sustredit 100% pozornosti, ze jej napr pri prezliekani ci hrani sa s babatkom pomaha starsi surodenec.
1.dieta v 36 a druhé v 42.

Moja mamina ma 53, najmladšia sestra 23, už je viac-menej samostatná, tretí rok je na VŠ v zahraničí a mamina je taká šťastná, že už jej žiadne dieťa “nevisí na krku”, že nemá náladu ani na moje deti 😁 no neviem si ju predstaviť teraz presne s nejakým pubertiakom 😕 Ale každý to má inak… pri tehotenstve 40+ vnímam ako problematické už aj to, že ak aj to dieťa raz bude mať deti, bude to v čase, keď už aj ja budem potrebovať opateru…. Akože ďakujem pekne keď si predstavím seba so svojimi 3under3 a že by som sa mala starať ešte aj o vyše 70ročnú mamu. Jasné, že človek zvládne všetko a je rád keď má rodičov čo najdlhšie, ale táto konštelácia ideálna nie je.