Ako sa aktívne zapojiť proti potratom?
Vlastne nadpis vystihuje všetko.
Mám svoje dôvody.
Kde a ako môžem prispieť k osvete?
Čo robiť?
Dakujem
….Cecilia dalsie - Anna
Justyna
Marta
vsetko zeny s menami
@cecilia29 lebo sa ho tyka- nie divne - to je to ciernobiele- zakazovo prikazove videnie - nikdy neobsiahnes vsetky pripady - svet je a bude pestry- vzdy bol- bude- nie je len o kolonkach ano - nie, dobry- zly…a ano na city- ja som to deklarovala, ze to Bude na city ako cele pro life je len vydieranie a veci na city …kolko pripadov si nasla? Tabletkovych? Promilove cisla sa blbo googlia co? Pardon nie je s kostolnym poriadkom? Bola by to prehra? Ci?
@cecilia29 vies ja sa nenecham vtiahnut do tvojich tmarskych hier - postav sa doma a do zrkadla odkaz pre tie deti - jedna Polka. Ja nie som ten kto chce rozhodovat za inych - je to vzdy tazke rozhodnutie a patri zene - vzdy patrilo a bude ci uz tajne ako teraz v Polsku alebo legalne. Co zeny ako ty zenie k tomu povysovat sa nad ostatne a chciet rozhodovat - toto ano, to nie si vyries doma pred zrkadlom. Ze to riesia muzi je jasne preco - ti slabi, predtym riesili carodejnice a vzdy sa bali chytrych a nezavislych zien. Pri nich mi to pride ubohe, ale pochopitelne. Pri zenach, co by brali prava inym zenam mi to pride len ubohe. Opat zit s tym budes ty.
@atinkaa promilove čísla? Neráta sa každý život? Nie je jedno ako sa volali ? Čítala som o 24 ženách v USA z roku 2021. Bolo ich zrejme teda celosvetovo viac . A je ich viac. Ale o tom sa nehovorí. Lebo to nehrá do karát tomuto systému. Už len dohliadať informácie je náročnejšie. Ale každá smrť je tragédia. Lebo aj tie ženy mali mená a nie sú číslo a nie sú ani mandle. Lenze tu sa nás pani ciganikova snažila oklamať aké je.to šetrné. Možno, v rámci štatistiky by zomrela len jedna žena na Slovensku...a nebola by to tragédia?
@cecilia29 nie je, skus nepouzivat vedu, ale cituj
https://edition.cnn.com/health/abortion-pill-sa...
Na liecbu penicilinom zomrie viac ludi a ano v meradle rodiny a konk. ludi je to tragedia a smrt blizkeho vzdy.
@atinkaa nezlahcuj, lebo toto nemá úroveň. Ja tiez nenapíšem ze na následky pozitia ibalginu zomrelo viac ludi ako následok protipotratoveho zákona v PL. Ale takéto diskusie sú úplne odveci. A dehinestuju smrt ludi. Skus si pozrieť diskusiu od začiatku a nájdi kto začal. Lebo pri každej diskusii o potratoch sa to zvrhne len na problém Poľska. A pritom to mohla byť pekná diskusia o pomoci
Inak malo sa píše o tých ženách z PL To neboli ženy, ktoré deti nechceli. Možno to boli ženy, ktoré tiež chceli do poslednej chvíle bojovať o život deti. Na MK tu jeden čas kolovali príbeh o žene, ktorej odtiekla voda vo veľmi skorom týždni. Ta sa rozhodla riskovať a donesie diéta aspoň do týždňa, v ktorom ma šancu na prežitie.
Vieš čo je smutné na väčšine pro choice ľuďoch? Ze im je jedno koľko smrti , smútku, depresie spôsobuje umelé potraty. Vôbec neriešia následky. Ty si myslíš ze pro life ľudia odsudzujú? Véd práve pri life organizácie pomáhajú aj ženám po potratoch. Lebo tam chodia hľadať pomoc. A keďže väčšina krajín ma povolené potraty min od 12tt je ich dosť.
Opúšťam túto debatu lebo je neskoro. Autorka myslím svoju odpoveď dostala.
Finančné dôvody - áno, často sú to finančné dôvody. Ale otázka je, či existenciálne finančné dôvody. Často aj tie, ale často nie. Ja ako jedináčik v Bratislave som mala všetko, od lososa cez kultúru, vreckové, občas reštaurácia, niekoľko krúžkov, dovolenky (a to rodičia mali priemerný plat, ešte možno aj kus pod priemerom). Manžel zo 6 detí, v maličkom meste, rodičia plat kus nad minimalkou. Na dovolenky nechodili, krúžky nič, kultúra veľmi zriedka, v reštaurácii asi spolu ako rodina neboli nikdy, kopu jedla si dopestovali/vychovali sami. Napriek tomu vzdelanie dostal každý aké chcel (kto chcel výšku, má ju). Sú absolútne úžasní ľudia a majú skvelé vzťahy medzi sebou. Proste pre mňa s mojím nazvime to kultúrnym pozadím sú oni zaujímaví, vtipní, hlbokí - ich vedomosti, skúsenosti, pohľad na svet a život. Oproti mne si veľa museli získať sami, čo som ja dostala na krúžkoch napríklad. Som si istá, že ak by jeden z nich nebol zomrel ako ročný, tak aj on by bol dostal všetko, čo je ozaj potrebné na rozvoj (nielen materiálne). Áno, veľa detí je potratenych z finančných dôvodov. Ale mnohé z toho sú v štýle dvaja pracujúci rodičia, dve deti a to tretie by spôsobilo, že žiadne z nich by už nemalo všetko, tak, ako im chcú zabezpečiť. Ale všetko nie je možné mať nikdy. Žiadny rodič nedá dieťaťu všetko, čo potrebuje. Všetci robíme aj chyby. Deti vyrastajú na chybách rodičov. Dôležité je, aby vyrastali, nie aby zomierali. Postaviť to "všetko" čo chcem dieťaťu dať na základoch, kde možnosť dovoleniek a krúžkov preváži hodnotu ľudského života, podľa mňa nie je výchovný prvok, ktorý by viedol ku skutočne vyššej kvalite života už narodených deti.
Každopádne, odkaz pre tie, ktoré ste boli na potrate - vždy je nádej v odpustení.
Mnohé píšete, že o už narodené deti sa nestará nikto (organizácie, že všetko prolife úsilie smeruje na nenarodené deti). Za prvé aj priamo organizácie, ktoré vyzývajú na ochranu života nie od 12.tt ale od začiatku života, často podporujú, finančne aj inak, aj ženy a deti po narodení (čojaviem projekt Zachráňme životy napríklad, alebo azylovy dom, ktorý prevádzkuje Fórum života, a mnohé ďalšie) - ale hlavne - na Slovensku vďakabohu existuje množstvo pomocných organizácií vo veľkej rôznorodosti oblasti, v akej pomáhajú "už narodeným". Tieto organizácie nemajú časopriestor riešiť všetko, neangazuju sa priamo v snahe o právnu ochranu života, ale ich základ je rovnaký - každý človek je vzácny a hodný potrebnej pomoci. V ktorejkoľvek fáze svojho života. Proste normálna deľba "práce". Nie každý rieši všetko.
@autorka mnohé ženy svedčia o tom, že keď mali ísť na potrat, zastavila ich podpora, ktorú dostali zvonku, keď ich partner v tom zlyhal (či už od blízkych alebo aj od neznámych či organizacii) a sú za to vďačné. Naopak mnohé, čo na potrate boli, hovoria "kiežby má vtedy bol niekto podržal". Čiže cesta je aj 1.zdielat tieto príbehy, na sociálnych sieťach aj v zoči voči priestore so známymi, priateľmi. 2.podporovat organizácie, ktoré týmto ženám pomáhajú mnohými praktickými spôsobmi (od psychologického po právne poradenstvo, konkrétna finančná pomoc, ... - napríklad Centrum Femina) - podporovať ich finančne, vecami, ale aj svojim časom, dobrovoľníctvom. Casto napríklad hľadajú pomoc v domácnosti či pomoc s dieťaťom pre rodiny s jedným rodičom.
@biba_18 " ja som o bábatko prišla, napriek tomu si nemyslím že by mal ktokoľvek rozhodovať o tehotenstve inej ženy - ich rozhodnutie o ukončení či neukončení ich tehotenstva moju stratu nijak nezníži…" Mrzí ma tvoja strata. Koherentné by bolo buď povedať, že ty si o tehotenstvo prišla a napriek tomu si nemyslíš, že ... Alebo že ty si o bábätko prišla a napriek tomu, si nemyslíš, že by mal ktokoľvek rozhodovať o bábätku inej ženy - ich rozhodnutie o ukončení či neukončení ich bábätka nijako nezníži tvoju stratu.
@la_dolce_vita "Angazovat sa proti potratom znamena starat sa do zivota druhym! Co vas k tomu vedie? Zi a nechaj zit.." Toto ma vždy fascinuje, už som to veľakrát čítala, keď niekto je za to, aby bolo ukončenie života plodu legálne, a obhajuje to slovami Ži a nechaj žiť. Veď práve o to ide nám, ktorí sme za právnu ochranu od vzniku života, nie až od 12.tt. Ži a NECHAJ žiť. Do života druhým sa zákony starajú, to je normálne. Zákon o ochrane života (teda že ťa nikto nesmie beztrestne zabiť), ochrane majetku (že sused, aj keby chcel, nesmie prísť k tebe domov, vymeniť ti zámok a nepustiť ťa tam), ... - starajú sa do života tým, ktorí by svojím konaním chceli poškodiť druhých.
@anjelicek26 tie štatistiky zahŕňajú aj tieto info.
"Z celkového počtu 5201 umelých prerušení tehotenstva bolo vykonaných 530 interrupcií, ktoré boli indikované zo zdravotných dôvodov týkajúcich sa matky alebo plodu."
https://www.nczisk.sk/Aktuality/Pages/Potraty-v...
@jankalukasova prepáč, ale ten príbeh so Zahumenskym si bud zle pamätáš, alebo to nie je slobodne rozhodnutie, ale výsledok nejakého psychického kolapsu tej ženy, ktorý bolo treba riešiť. Ono totiž ak bola v nemocnici, lebo hrozil spontánny potrat, opustil ju muž a tak musela byť doma s deťmi - a veľmi túžila po tých dvojičkách, ktoré čakala, len už nemohla zostať v nemocnici, tak šla na potrat - najjednoduchšie riešenie by bolo nebyť v nemocnici ale v ambulantnej liečbe, snažiť sa šetriť sa koľko sa dá a dúfať, že to deti prežijú. Nie ísť na potrat. Boli by aj náročnejšie riešenia, ale toto je také prvoplánovo dostupné, ak aj nie je sila či možnosť riešiť to inak.
Inak toto mi totálne nesedí na Zahumenskeho, že by sa nejako veľmi snažil zachraňovať pár týždňové dieťa - opakovane som od neho čítala, v článkoch aj v online poradni, že prvé mesiace nie je ako pomôcť, že je to len na prírode, dokonca útočil na ženy v poradni s tým, že je to mrhanie peňazí z verejného zdravotníctva, keď im ich doktor predpísal progesterón či boli hospitalizované kvôli kľudovému režimu. A útočil priamo aj na doktorov, štýlom že to aký blbec vám predpísal a podobne. Žiaľ :(
@1ryba A čo to dávaš za vinu mne keď sa nejaký chlap nestará o svoje deti? Ja ti dávam za vinu keď sa o svoje deti nestarajú matky? Ver alebo nie, takých prípadov poznám kopu. Aj v triede môjho najmladšieho. Chlap sa sám stará o 2 malé deti lebo matka im ušla za iným. Tak sa tu nehraj na hovorkyňu Top matiek
@tiezjedna každý môže sexovať zodpovedne…ale keď na to niekto kašle, tak potom, keď už dieťa žije v tele matky nie je správne ho zabíjať…už je príliš neskoro na to, aby sa to dalo vrátiť späť. A áno, tiež si nemyslím že je správne aby sa jedinci, ktorí nedokážu ani k sexu pristupovať zodpovedne, rozmnožovali. Ale majú tomu predchádzať a nie likvidovať existujúcu ľudskú bytosť. Tak nech nesú zodpovednosť za svoje činy a vychovávajú si svoje deti ako vedia. Nie sú to žiadne nehody, náhody a omyly…je to čistá ignorácia, nezodpovednosť a pošetilosť - splodiť dieťa a nepripraviť mu domov.
Najpočetnejšou skupinou žien , kt. chodia na potrat sú matky s dvoma deťmi. Len tak na zamyslenie.
@cecilia29 ja citujem a ukazujem tebe a autorke a dalsim pestrost sveta a ano - ono sa jeden blby zakaz a zakon dotkne samozrejme aj ludi, s ktorymi sa prvoplanovo, ked ma clovek hmlu pred ocami a vidi 20rocnu drzu susedu, proste nepocitalo. A obvykle sa to takych nevinnych ludi dotkne este viac.
Co sa tyka tabletiek a lieciv akychkolvek vzdy, rovnako ako expert na nohy a hlavu Kotlar, najdes promile ludi, ktorym liek nepomoze a poskodi a je tomu presne pre pestrost a interindividualne rozdiely. Ty si mala moznost najst ine clanky - rovnako ako si mohla napisat pardon za tu jednu Polku.
A preco nie su ine priklady - podla mna su, prave Orava a vychod Slovenska ich bude „plny“ a ak pisem plny, tak myslim prave na plny bolesti - pretoze su to bud zeny, ktore sli do ineho mesta na zakrok tajne alebo maju za sebou seriu receptov „ala Fandly“. Pretoze dobu, kedy sme tu nemali napr.ani ziadne take javy, sme tu uz mali - znamenalo to len uplnu odovzdanost takych zien sarlatanom, ciernemu obchodu a este vacsiu traumu.
A zas ti to zopakujem - je pre slzy kopy zien bojujucich za prava vsetkych zien absurdne, ze sa najdu zeny, ktore svoje prava, ale aj prava inych odovzdaju spat s tym, ze prosim rozhodujte o nas. Je to v celom kontexte minimalne smutne a ucelnejsie by bolo pisat a bojovat za to, ze je november - cas kedy slovenske zeny zacinaju pracovat zadarmo nielen doma, ako dobrovolnicky, ale aj vsade inde, kde sa platom nerovnaju svojim muzskym kolegom. A tak je to az do konca roka, za toto bojovat nechcete?
A co tie deti, ktore su u nas nechane na pospas v detskych domovoch, resocializaciach, co tie? A co jednorodicia? Ono to nie je tak vzrusujuce, ako cudzia vagina a moc nad nou…
Napis mi správu, napíšem, ako sa angažovať.
Angazovat sa mozes tym, ze budes aktivne pomahat rodinam s deckami v nelahkych podmienkach a ze sa budes primarne starat o obsah svojej vlastnej maternice.
Kedze zo statistickeho hladiska chodia na potraty vydate zeny s uz uzavretym rodinnym planovanim, odporucam im robit opatrovatelku tychto deciek.
@yosi aleeee, veď ty máš dieťa z letnej lásky o ktoré sa absolútne nestaras. A práve ty tu budeš toto písať ? Hmm
@leushka1574 aj znásilnenie je pošetilosť a nezodpovednosť? Tieto moralistické kecy mám najradšej... 🙄
@autorka
Pozri,kde sa možno môžeš ešte angažovať. https://anoprezivot.sk/o-nas-2/
https://anoprezivot.sk/dobrovolnictvo-zilina-ma...
Majú tam aj možnosti dobrovoľníctva.....
Držím ti palce .

@atinkaa ďalší prípad na city. V prípade ak zomrie jedno z dvojcat sa potrat nevykonáva, čaká sa na pôrod a žena sa musí kontrolovať do porodu aby nedostala sepsu. Takéto prípady už boli aj na SK, .Tam není veľa možností. Divne je ze čakali dva dni po smrti druhého. Vlastne to nie je až tak divne. Tie postupy lekárov sú často zvláštne, a znovu spomeniem lekárov na SK, keď po zistení ze bábätko už v brušku nežije u známej vôbec neriešili rýchle vyvolanie porodu. Ale chceli čakať do ďalšieho dňa a následne vyvolávať. Medzi tým sa zo stresu pôrod spustil sám.
Lenze tieto prípady v Polsku padnú veľmi vhod ľuďom ktorí bojujú za potraty aby všetku vinu hodili na protipotratovy zákon.