icon

Ako sa vyrovnať s túžbou po ďalšom dieťati?

Včera o 20:30

Nevieme sa s manzelom dohodnut. Slubil mi to a zrazu otocil. Nasa mala bude mat 5. Viem ze nie je dobre chlapa do toho tlacit. Ale ja to citim rovnako , ako tlak z jeho strany, ze mam na to zabudnut.
Prehodnotila som vsetky pre a proti. Financie , zdravotny stav, vek… vsetko je v norme.
Som este vo veku kedy nam nic nebrani, osobne si myslim ze hlavne zena by sa mala na to citit. ze predsa len to nie je 50/50. aj tak zena sa stara vacsinou o to male dieta daleko viac do nejakych 2 rokov ( vacsinou pisem, viem ze su aj ockovia niekedy v popredi)
jeho argumenty su, ze on potrebuje cas pre seba. na svoje hobby. ze zistil po rokoch ze nie je rodinny typ. strasne ma trapi. mala som sen o vacsej rodine. Viem ze tychto tem je tu vela, viem ze mala by som byt vdacna aj za to jedno dieta.
Prejdu ma tieto pocity niekedy???pocity straty… sklamania. stale ked predavam alebo darujem veci po malej je mi do revu

autor
Včera o 22:09
@anonym_autor

@petamich nechal samu a s detmi??
ano aj to je mozne… alebo… sice nema rad babatka, ale pokial ma aj on zmysel pre zodpovednost ako mam ja voci rodine, co si myslim ze ma, lebo inac by to uz vzdal ked bolo najhorsie.

tak by mi o par rokov povedal ze ach aky som rad ze si na to mala gule na to druhe bejby. ja takto vnimam nase dolezite rozhodnutia…

@anonym_autor ale vlastne preco presviedcam teba… ked problem niekoho presvedcit mam doma - a to aby nechal tu gumu v sufliku

anonym_1eca1b
Včera o 22:10

Ženy ja by som ho hneď neubijala kameňom. Koľko ľudí a áno aj žien (!) zisti že nie je rodinný typ, až keď to dieťa ma. Rodičovstvo je totalne neprenosná skúsenosť, to musíš zažiť, to sa nedá vysvetlit dopredu ake to bude.
S takýmto mužom si hlavne nerob druhé dieta “náhodou alebo hrať to ma smyklo sa”, lebo zostanes sama s dvomi detmi a to si skus predstavit, či to zvládneš financne fyzicky a mentálne, zatiaľ čo exmuz by si užíval svoje hobby naďalej.

autor
Včera o 22:14
@anonym_1eca1b

Ženy ja by som ho hneď neubijala kameňom. Koľko ľudí a áno aj žien (!) zisti že nie je rodinný typ, až keď to dieťa ma. Rodičovstvo je totalne neprenosná skúsenosť, to musíš zažiť, to sa nedá vysvetlit dopredu ake to bude.
S takýmto mužom si hlavne nerob druhé dieta “náhodou alebo hrať to ma smyklo sa”, lebo zostanes sama s dvomi detmi a to si skus predstavit, či to zvládneš financne fyzicky a mentálne, zatiaľ čo exmuz by si užíval svoje hobby naďalej.

@anonym_1eca1b suhlas. aj ja mam taku kamosku. ale uz to nejde vratit naspat to rozhodnutie byt mama. ale osobne si myslim, ze je to skor pre to, ze bola prilis mlada na materstvo bez zazemia… a tak zije vo velkom existenc. strese

anonym_50ffcc
Dnes o 01:40

Žiaľ vlastná skúsenosť - ostala som tehotná s druhým dieťaťom,pretože ked sme sa poznali,obaja sme chceli 2 deti - muž až vtedy/keď sme zistili,že dieťa je na ceste/ prišiel von s pravdou, že on druhé dieťa nechcel-syn dostal aj meno po ňom - vždy túžil po synovi a zrazu akoby malý ani neexistoval. Boli aj iné problémy,ale som rozhodnutá to celé s ním ukončiť - keby povie, ako Váš na rovinu,že on druhé nechce, samozrejme pochopím.

autor
Dnes o 03:54
@anonym_50ffcc

Žiaľ vlastná skúsenosť - ostala som tehotná s druhým dieťaťom,pretože ked sme sa poznali,obaja sme chceli 2 deti - muž až vtedy/keď sme zistili,že dieťa je na ceste/ prišiel von s pravdou, že on druhé dieťa nechcel-syn dostal aj meno po ňom - vždy túžil po synovi a zrazu akoby malý ani neexistoval. Boli aj iné problémy,ale som rozhodnutá to celé s ním ukončiť - keby povie, ako Váš na rovinu,že on druhé nechce, samozrejme pochopím.

@anonym_50ffcc to mi je luto :( ze to nevyslo

anonym_8d606c
Dnes o 03:56

Nebola by si ani prva ani posledna, ktora by sa rozviedla a s lepsim muzom by mala dalsie deti

anonym_2681a1
Dnes o 04:13
@anonym_autor

@anonym_3c9382 ano - vobec sa nebudem snazit Vam to vyvratit.
manzel je so mnou stastny, ja uz detaily neriesim, kazde manzelstvo ma nejake nedostatky ( nechajte ma v tom ze ano , nech sem nepise ziadna co si vzala princa v oslnivej zbroji, lebo ja mam panosa v celofane 😄) no ale k veci , on si sny plni, vsetko co mame som vybavila ja, odrobila ja, a som s tym vsetkym spokojna, toto je moj posledny nenaplneny sen to druhe dieta. preco jeho sny maju prednost pred mojimi???

@anonym_autor Ja ti uplne rozumiem. Presne, preco jeho tuzba nemat dalsie dieta ma byt pred tvojou tuzbou mat dalsie dieta ? Mna by to zralo a velmi. Ze uprednostnil seba pred dalsim dietatom. Neviem, asi by som bola z toho casom frustrovana a na muza nevrla, asi by nam to pokazilo vztah. Asi by sme sa casom od seba vzdialili a mozno aj rozisli.

anonym_2681a1
Dnes o 04:15
@petamich

@anonym_autor mat svoj sen, ktory si plnis je pekna vec, ak ale mas sen, ktory ovplyvnuje zivot toho druheho, tak je asi logicke a spravne, ze ta dana osoba s tym musi suhlasit 😬 pln si sen zabehnut maraton, byt miss fitness bikiny a pod. ale nie druhe dieta hlavou proti muru a co ak by sa nahodou narodilo s nejakym problemom, garantujem ti ze zostanes sama s dvomi detmi, no na co? Lebo chces a chces a chces?

@petamich Ale aj on ma sen, ktory dost podstatne ovplyvnuje ju...vtedy ako ?

anonym_2681a1
Dnes o 04:19
@anonym_3c9382

Ok, predstavme si, ze mate dieta c.2. Manzel pride z prace domov a uz vo dverach otaca ocami a mozno si hovori, ze chce byt odtialto 1000 km daleko. Pre mna desive, nuz ale moj zivot to nie je.

@anonym_3c9382 A mozno by to tak nebolo. Mozno byvsi povedal v duchu, jej super ze mame aj to druhe dieta. Je to tak krasne. Duplom, ked bude vidiet stastnu manzelku. Kdezto casom moze vidiet manzelku amutnejsiu a smutnejsiu. Az vtedy zacne pretacat ocami, yz mu bude liezrlt na nervy, ze je taka nijaka ( lebo tuzbu po dietati ide tazko uhasit, vacsinou sa to niekde na tom spravani prejavi ti sklamanie z toho, z neho ze na ti nepristupill). Ale to su vsetko dohady, dopredu nemas nic garantovane, iste. Nic.

ivicatolic
Dnes o 04:47

@anonym_autor šak vymenit chlapa za rodinného 😭😁😭

lasona
Dnes o 05:11

Netlač...aspoň ti povedal na rovinu . Pozri mam pocit ze všade naokolo sa sa hovorí ze ake je krásne mat velku rodinu, ale nikto ti uz nepovie ze je to velmi náročné. Ci uz na financie, na psychiku, a to nevravím ze keď mas este choré dieta. Deti su krasne, Zlaté, roztomile, ale vedia potrápiť. Aj moj muz chcel vela deti a zrazu mame jedno a hop uz mi nepovie ze chce ďalšie. Vidím ze nema energiu, ze ak sa chceme mať dobré, musí makat, ze aj ja musim pracovat a popri dieťati je to náročné. A keď nechceme byť uštvani ako kone, tak proste ďalšie dieta nedáme. Niekedy je menej viac. Skus sa na to pozrieť aj takto. A aj ja mam dieta a tiez som zistila ze nie som az taky rodinný typ a ze keby mi niekto polopatisticky povedal ze co ma vsetko caka, tak nemam ani jedno. Ale syna milujem a nikdy by som ho za nič nedala. 😘
A myslím ze nie som jediná s týmito pocitmi

anonym_bfdd25
Dnes o 05:44

a k prvemu dietatu ma aký vztah? ma nejaký ked nie je rodinny typ?

anonym_b0d7d7
Dnes o 05:45
@anonym_autor

no ved toto… byt rodicom je nieco co az ked zazijete, pochopite. u neho to zial dopadlo tak ako dopadlo. ale nejako uz vydrzi. mal stastie na mna, vsetko dokazem sama. odskusane. len to dieta druhe si sama neurobim. rozvadzat sa nechcem. nerozbijem rodinu prvemu dietatu kvoli neexistujucemu druhemu. tak si kupim psa :/ aspon

@anonym_autor je úplne normálne, že ľudì rodičovstvo nemusí napĺňat, sklamali ich očakávania a predstavy o rodičovstve. Nie je namieste prehovárať ho, alebo tlačiť.

ivik4
Dnes o 05:50

Komentare necitam ale tvoj muz Ta nezradil ( lebo dost drsne sa vyjadrujes ze si si zle vybrala ) , len zije uz realitu ,zivot s dietatom. Pred dietatom si clovek môze povedat ze chce aj 3, ale az ked dieta ma, zisti ci je ochotny ist do toho znova alebo sa postara o to co ma a dalej to absolvovat nechce. Bol uprimny. Horsie by bolo mat 2 ,on by bol nestastny a ty by si to velmi pocitovala na jeho spravani. Mozno by aj odisiel

anonym_8f3238
Dnes o 05:59

Hmm zial. Uz ked teraz s jednym dietatom zistil ze nie je rodinny typ tak... ine to uz asi nebude. Jedine ze dcerka vyrastie. On si zatial bude plnit tie svoje sny... zivot ubehne a... potom pride s cim?
Ono zivot sam o sebe je plny aj prekvapeni aj situacii kedy sa nad mnohym pozastavime. To co uz riesime co by bolo/nebolo...
manzel ma surodenca? Ci je jedinacik a chce tak aj pre dceru? Alebo si len ozaj uvedomuje ze mat dieta je ozaj narocne po kazdej stránke a on chce mat aspon kusok toho svojho "egoistickeho" ja?

anonym_e00402
Dnes o 06:21
@anonym_autor

@anonym_autor podarilo sa niekomu nahradit to prazdne miesto v srdci po dietati napriklad psikom??? ano viem mam byt vdacna hlavne za dcerku. snazim sa. a spolucitim :( a velmi ked niekto nema ani to jedno…

@anonym_autor venovala som sa práci, budovaniu a zlepšovaniu toho čo už máme, vo voľnom čase kreslím, tvorím, šijem, mám kamarátku s ktorou cestujem atď
Psík voľné miesto nezaplnil, aj keď som za túto skúsenosť vďačná, bol to člen rodiny, ale je to iné.
Zmierila sa som sa s tým, do 40tky boli také obdobia, ale keď som si to premietla po rokoch už sa mi do toho nechcelo.
Takže stavy budú dlho ešte(čo by bolo, keby bolo), ale aj traja sú rodina, pojde dieťa do školy a začnú iné povinnosti, krúžky, nájde si kamarátky a budeš mať doma plný dom detí😉

anonym_205ae1
Dnes o 06:21

Nikdy netreba chlapa nutit do dietata. Nikdy to totiz nedopadne dobre. A uz vobec sa s tym neda zachranit vztah.
Mas 2 moznosti: prijat tuto skutocnost a venovat sa dcere, alebo sa rozved a zaloz si viacpocetnu rodinu s niekym inym.
S tymto ti to nevyjde a nenahovaraj si, ze keby si naaaahodou otehotnela, ze sa chlap zobudi a uvedomi si aky je prestastny.
Mam okolo seba 2 pripady, kedy sa po 2. dietati vztahy definitivne rozpadli. A v oboch bolo zenam jasne, ze chalp 2. dieta nechce.

anonym_f05256
Dnes o 06:27
@anonym_autor

@anonym_autor ale vlastne preco presviedcam teba… ked problem niekoho presvedcit mam doma - a to aby nechal tu gumu v sufliku

@anonym_autor keď je problém len v Tom tak ju prepichni 🙈 ale inak hlasujem za psíka ... Malá má 5 veď to už je parťák na výlety aj cestovanie..

anonym_136fa0
Dnes o 06:31
@anonym_autor

@petamich nechal samu a s detmi??
ano aj to je mozne… alebo… sice nema rad babatka, ale pokial ma aj on zmysel pre zodpovednost ako mam ja voci rodine, co si myslim ze ma, lebo inac by to uz vzdal ked bolo najhorsie.

tak by mi o par rokov povedal ze ach aky som rad ze si na to mala gule na to druhe bejby. ja takto vnimam nase dolezite rozhodnutia…

@anonym_autor no to nieje... vaše.. rozhodnutie ale bolo by len tvoje
Možno si az priveľká tvorkyna vášho vzťahu aj ked povie, že ako dobré
Ale možno práve chce niečo to svoje-od seba

pikachu999
Dnes o 06:31

Ja by som sa rozviedla..keď nie je rodinný typ nech aspoň platí alimenty 👍🙄

zuzubb007
Dnes o 06:32

No budeš si to vyčítať celý život, navyše, keď už teraz povedal, že nieje rodinný typ, úprimne? Myslím si, že Vám to manželstvo aj tak krachne, skús porozmýšľať či by ti nestálo za to nájsť si iného partnera a mať dieťa s iným, viem možno kruté ale realita, toto povie chlap čo je nevyzretý a pravdepodobne si chce ďalej užívať život, tým myslím aj iné ženy atď...., pravý chlap toto nevypustí v živote z úst

zuzubb007
Dnes o 06:33
@pikachu999

@pikachu999 presne plne súhlasím 🫶

anonym_136fa0
Dnes o 06:40

Mne to miestami príde, že máš dojem, že vies za neho všetko čo by chcel alebo nechcel
A ešte by ti poďakoval za druhé dieťa, že si mala ty na to gule, pritom sam ti povedal situáciu
Nieje on tlačený tvojimi názormi,predstavami a už ho to proste nebaví?
Lebo aby si bola len ty tvorkyna vzťahu a on je veľmi spokojný, keď za neho rozhodujes,pochybujem

anonym_c2ba82
Dnes o 06:41

Ja som tiez chcela dve deti, mam jedno a klamala by som, keby som povedala, ze mi to niekedy nie je luto. Ale beriem to tak, ze mam stastie na jedno krasne zdrave, co by ini za to dali. A mam v okoli dva odstrasujuce priklady, ked to zeny silili - jeden z rodiny, druhe bolo este len na ceste a uz spolu nezili, starsie v podstate vychovali stari rodicia, co sa odrazilo na ich zdravi, lebo 70 rocni ludia by uz nemali vstavat k dietatku v noci. A druha bola kamoska, ktora sice muza ukecala, ale ked popri dvoch detoch padala na hubu a on si zil svoje, tak si vypocula, ze ved ty si chcela dve, tak co teraz riesis. Ustali to, su spolu, ale ona ma fakt zlate nervy. Tazko, no... podla mna si hlavne velmi idealizujes, ze staci, aby ti to dieta urobil a ty vsetko zvladnes ako doteraz - nedajboze by sa narodilo nie zdrave alebo by prisiel nejaky problem, neviem si predstavit ist v manzelstve do vacsej rodiny s tym, ze aj tak na to budem sama ako doteraz.

anonym_50ffcc
Dnes o 06:48
@anonym_205ae1

Nikdy netreba chlapa nutit do dietata. Nikdy to totiz nedopadne dobre. A uz vobec sa s tym neda zachranit vztah.
Mas 2 moznosti: prijat tuto skutocnost a venovat sa dcere, alebo sa rozved a zaloz si viacpocetnu rodinu s niekym inym.
S tymto ti to nevyjde a nenahovaraj si, ze keby si naaaahodou otehotnela, ze sa chlap zobudi a uvedomi si aky je prestastny.
Mam okolo seba 2 pripady, kedy sa po 2. dietati vztahy definitivne rozpadli. A v oboch bolo zenam jasne, ze chalp 2. dieta nechce.

@anonym_205ae1 súhlasím 🌸 - u nás síce bol probleém v tom,že nepovedal úprimne,že nechce-po 1.dieťati mi navrhol, aby sme sa chránili a ja som to nepochopila- už vtedy by som mala vedieť, že on to druhé dieťa nechce-poviem úprimne,že to bola moja chyba, ale som bola tesne po strašnom pôrode-mala som popôrodnú depresiu,predtým sme sa nechránili/veď sme chceli dieťa/a zrazu chcel - som to nepochopila správne žiaľ. Akonáhle som zostala tehotná,mi vyčítal,že on nechcel druhé dieťa-on mi aj povedal,aby sme sa chránili-je to moja vina-a keď som mu povedala,že veď na začiatku si chcel 2 deti,tak si začal vymýšľať že vlastne áno,ale nie teraz atď/má 45 rokov 😳ja 38-tak som sa pýtala kedy?a potom sa priznal,že keď už sme mali to prvé dieťa pochopil, čo to všetko obnáša a samozrejme nechcel druhé aj mi povedal, keby bol úprimný, tak by som pochopila - ale žiaľ v tak krátkom čase po pôrode keď som bola úplne zmenená, nejako mi to nedošlo a potom sme to neriešili…Keby bol úprimný,keby som pochopila,inak by to dopadlo - všetko dopadlo zase zle a teraz navonok krásna rodina je rozpadnutá-a tiež si myslím že chlap sa nezmení-aj môj zostal rovnaký-zase sa hrá divadielko-pred rodinou a cudzími ľuďmi sa chváli - doma si vyčíta že je to moja vina,prečo som vtedy/6 t po pôrode/nepochopila, že nechce druhé dieťa.Odísť nechce,ale ja som už pochopila,kto je on v skutočnosti,takže bude musieť odísť skôr či neskôr.

anonym_3c9382
Dnes o 06:59
@pikachu999

@pikachu999 Tiez si myslim, ze to nie je zly napad. Iste by niekoho nasla, kto este dieta chce. Ona podla mna manzelom aj tak pohrda a cele to tam skripe, naco sa silit.

anonym_50ffcc
Dnes o 07:02

A tiež som na tom finančne celkom fajn-veď aj byt je môj, kde momentálne bývame - nemám hypotéku atď,ale bola to chyba-mohla by som vedieť,že on nebol úprimný - keď som sa ho párkrát pýtala či budeme máť druhé dieťa-tak sa vyjadroval v štýle možno - a keď som minulý rok ostala tehotná - kričal,že on to vedel,že kvôli mne to tak dopadne-a ja som sa ho pýtala veď prečo nebol úprimný a nepovedal mi na rovinu,že on už v žiadnom prípade nebude chcieť druhé dieťa a zase si vymýšľal,ze veď by som to mala vidieť atď.A teraz?!-zničila som život deťom-“rodina je rozpadnutá,aj keby sme zostali spolu - jeden druhého nenávidí - to žiaľ nemá zmysel.

anonym_04141e
Dnes o 07:14

Nechala by som to prirodzené plynúť, raz za čas otvorila doma tému ale nič by som nerobila nasilu.
Aj my sme chceli veľa detí, aktuálne máme jedno a je veľmi otázne či budeme mať druhé. Tiež sme narodením dieťaťa pochopili čo znamená mať dieťa a žiť rodinný život. Ukázali sa naše rozdielne názory, prístup k výchove a celkovo sa nám veľmi zmenil zivot. On je úžasný otec ale má strašne málo času, chápem, rešpektujem že si neviem aktuálne predstaviť ďalšie dieťa. Za mňa je lepšie úprimne povedať ako byť nespokojný a pokaziť tým celú rodinu.

anonym_205ae1
Dnes o 07:26
@anonym_50ffcc

@anonym_205ae1 súhlasím 🌸 - u nás síce bol probleém v tom,že nepovedal úprimne,že nechce-po 1.dieťati mi navrhol, aby sme sa chránili a ja som to nepochopila- už vtedy by som mala vedieť, že on to druhé dieťa nechce-poviem úprimne,že to bola moja chyba, ale som bola tesne po strašnom pôrode-mala som popôrodnú depresiu,predtým sme sa nechránili/veď sme chceli dieťa/a zrazu chcel - som to nepochopila správne žiaľ. Akonáhle som zostala tehotná,mi vyčítal,že on nechcel druhé dieťa-on mi aj povedal,aby sme sa chránili-je to moja vina-a keď som mu povedala,že veď na začiatku si chcel 2 deti,tak si začal vymýšľať že vlastne áno,ale nie teraz atď/má 45 rokov 😳ja 38-tak som sa pýtala kedy?a potom sa priznal,že keď už sme mali to prvé dieťa pochopil, čo to všetko obnáša a samozrejme nechcel druhé aj mi povedal, keby bol úprimný, tak by som pochopila - ale žiaľ v tak krátkom čase po pôrode keď som bola úplne zmenená, nejako mi to nedošlo a potom sme to neriešili…Keby bol úprimný,keby som pochopila,inak by to dopadlo - všetko dopadlo zase zle a teraz navonok krásna rodina je rozpadnutá-a tiež si myslím že chlap sa nezmení-aj môj zostal rovnaký-zase sa hrá divadielko-pred rodinou a cudzími ľuďmi sa chváli - doma si vyčíta že je to moja vina,prečo som vtedy/6 t po pôrode/nepochopila, že nechce druhé dieťa.Odísť nechce,ale ja som už pochopila,kto je on v skutočnosti,takže bude musieť odísť skôr či neskôr.

@anonym_50ffcc Tak to mi je luto. Ale zase tiez sa tvoj chlap mohol otvorenejsie vyjadrit.

V pripade autorky sa chlap jasne vyjadril. A mne by tym bolo jasne, ze nechcem mat dieta s chlapom, ktory ho so mnou mat nechce. Lenze ja mam pocti, ze autorka dufa, ze ked ho do toho "dotlaci" tak to dobre dopadne. No nedopadne.

Ja poznam pripad, kedy si zena myslela, ze si 2. dietatom udrzi chlapa lebo mal milenku. 🙄 To uz fakt do takehoto niecoho priviest dieta je vrchol sebectva. No co myslis ako to dopadlo?

anjelicek26
Dnes o 07:39

Si v najlepsom veku, 5 rocne dieta jeden kus pre noveho partnera nebude ziaden problem... to nie je o tom, ze on uz nechce deti, ale o tom vsetkom ostatnom... manzelstvo nie je o tom, ze "vsetko zvladnem aj sama", ale o tom, ze to chcu dvaja, spolu, rovnako...