icon

Ako zvládnuť obavy pred interrupciou?

30. okt 2025

Ahojte, viem ze to nie je vhodna tema na MK ale caka ma tento zakrok a mam obavy ako to celé prebehne. Dieta si nechat nemozeme kvoli financiam. Cela sa trasiem ked na to len myslím, mam sa bat ?

mandzula
31. okt 2025
@any_soj

@anonym_7af42d posielala. Nemáme tie peniaze v ruke. Je to byt v Bratislave, ktorý nevyužívame, ale v prípade otázky života a smrti, aby táto žena nemusela dať zabiť svoje dieťa (ide mi viac o autorku, ako o to dieťa v skutočnosti), sme ochotní ho založiť, alebo predať. Alebo, ak by neverila, tak kľudne jej tú časť, nejakých tých 90 000 to vychádza na 15 rokov, jej rovno z predaja darovať. Lebo by nám svedomie nedovolilo uprednostniť náš majetok a pohodlie, ak by sme tým mohli zachrániť človeka. Z môjho pohľadu je upt zabitie. A keď môžem aspoň sa pokúsiť zabrániť tomu, aby sa táto žena zaťažila zabitím vlastného dieťaťa, nemôžem to nespraviť. Nemôžem zachrániť všetkých na svete a o to ani nejde. V rámci našich možností pomáhame z príjmov. Žijeme v dvojizbáku s deťmi, lebo je pre nás dôležitejší čas spolu ako rodina, než nadčasy a vyššia hypotéka a tiež je pre nás dôležité ako rodina venovať sa aj rôznemu dobrovoľníctvu - čiže skôr je v našich možnostiach pomôcť službou, než peniazmi. Ale toto máme s manželom ujasnené, že v prípade, ak by náš byt mohol pomôcť zachrániť ženu od potratu, necháme sa ho vzdať. Lebo tá žena, autorka napríklad, je oveľa vzácnejšia, ako nejaký byt.

@any_soj Toto, co pises, ste mohli urobit uz davno. Si tu uz dlho, urcite si tu videla uz x takychto pripadov. Preco prave teraz?

drahomirrra
31. okt 2025
@anonym_ba7a98

Mňa len zaujíma jedna vec ..ste dospelé/dospelí..viete ako sa robia deti ..viete ,že ďalšie dieťa nechcete tak prečo to neriešite pred sexom? Prečo už nie ste sterilizovani? Prečo sexujete? Len aby bolo doma dobre .?
A zlyhala antika? Snáď vieme ,že nie je 100% . Keď nechcem dieta tak kombinujem ..antiku plus gumu a ešte aj včas vytiahne .Sex asi o ničom, ale niečo treba obetovať keď ste na radikalny zásah nešli.
Vy sa tu všetky zastavate absolútnej nezodpovednosti. To je v poriadku ?
Jasne keby je žena znásilnenia,nejaké zdravotné komplikácie,alebo teda ľudia,ktorí žijú v kadejakých podmienkach ,..je to iné. Mnohé za to nemôžu, ze otehotneli ..ale toto ???

Len toľko som chcela . Je to na kazdej zene,ale tato ľahostajnosť voči životu je smutna. Nechcem zbavím sa toho .

@anonym_ba7a98 A este dieta pocate v manzelstve, normalnom vztahu a zazemi. To je skutocne pre mna najdesivejsie.

cyneric
31. okt 2025
@anonym_ba7a98

Mňa len zaujíma jedna vec ..ste dospelé/dospelí..viete ako sa robia deti ..viete ,že ďalšie dieťa nechcete tak prečo to neriešite pred sexom? Prečo už nie ste sterilizovani? Prečo sexujete? Len aby bolo doma dobre .?
A zlyhala antika? Snáď vieme ,že nie je 100% . Keď nechcem dieta tak kombinujem ..antiku plus gumu a ešte aj včas vytiahne .Sex asi o ničom, ale niečo treba obetovať keď ste na radikalny zásah nešli.
Vy sa tu všetky zastavate absolútnej nezodpovednosti. To je v poriadku ?
Jasne keby je žena znásilnenia,nejaké zdravotné komplikácie,alebo teda ľudia,ktorí žijú v kadejakých podmienkach ,..je to iné. Mnohé za to nemôžu, ze otehotneli ..ale toto ???

Len toľko som chcela . Je to na kazdej zene,ale tato ľahostajnosť voči životu je smutna. Nechcem zbavím sa toho .

@anonym_ba7a98 Skús si zohnať sterilizáciu ako bezdetná, ja počkám. A sex nie je pre ľudí iba nástroj na plodenie detí, alebo aspoň by som v to dúfala. Podľa kresťanského náboženstva vo zväzku manželskom je styk povolený iba ak je cieľom počať, či sa mýlim?

nicoletta98
31. okt 2025
@anonym_4db3c2

@nicoletta98 A ty si tiez v kazdej tejto teme, pritom deti ani nemas. Dalsia teoreticka mudrlantka.

@anonym_4db3c2 a čo to s tým má, že nemám deti? Som rada, že ma je vidieť a počuť 🤗

any_soj
31. okt 2025
@mandzula

@any_soj Toto, co pises, ste mohli urobit uz davno. Si tu uz dlho, urcite si tu videla uz x takychto pripadov. Preco prave teraz?

@mandzula už som to ponúkala takýmto ženám veľakrat za posledné roky, je to v mnohých diskusiách. Nikdy žiadna neprijala. Žiaľ.

katarinanana
31. okt 2025
@anonym_bf0ec3

@anonym_autor skus kontaktovat Poradnu Alexis pre neplanovane tehotne. Je to krok, ktory uz nevezmes spat a aj ked ti tvrdia ze nie zanecha to v tebe vazne nasledky, ktore sa prejavia casom a mozno aj hned. Ako budes moct zit s myslienkou, ze si zabila vlastne dieta. Skor ho daj na adopciu. Vtedy budes mat sancu si obnovit vztah s dietatom ak budes mat zaujem. Co by ine za to dali. A je to velky hriech.

@anonym_bf0ec3 podla mna najma taketo bigotne komentare ktorych cielom je vyvolat pocity viny mozu na zene zanechat trvale nasledky, a nie kyretaz samotna.

morusha
31. okt 2025
@anonym_autor

@morusha preco by som mala brat penaize od cudzích ludi ? Su na tom aj horšie ako ja treba pomáhať tam kde treba ..

@anonym_autor Lebo chcela pomôcť adresne a práve Tebe. Preto.

mandzula
31. okt 2025
@any_soj

@mandzula už som to ponúkala takýmto ženám veľakrat za posledné roky, je to v mnohých diskusiách. Nikdy žiadna neprijala. Žiaľ.

@any_soj a tu je odpoved - dieta nie je len o peniazoch, preto je naozaj len na autorke, ako sa rozhodne. Nechajme to na nu.

katarinanana
31. okt 2025
@anonym_df4143

@nicoletta98 žial tu nejde o maternicu ale o bezbranné dieťa. To ako keby si povedala, že je jedno čo urobíš vo vlastnom dome, takže v ňom môžeš vraždiť

@anonym_df4143 mna udivuje kolko taktchto bigotov sa na Slovensku najde. Viete, vacsina bojovnikov proti interupciam je maso zo zvierat, ktore maju ovela viac vyvinutu nervovu sustavu ako 6-12 tyzdnovy plod. Cize si smrt uvedomuju. To dieta nie. ( To pisem ako clovek ltory nie je vegetarian).

katarinanana
31. okt 2025
@anonym_ce7af6

Ja by som uzakonila taký zákon že keď žena zabije svoje dieťa aby išla za to sedieť do väzenia. Lebo ísť na potrat je vražda aj keď ešte nenarodeneho dieťaťa ale je to vražda. A nie nechodím do kostola ani nie som moc veriaca ale beriem to ako vraždu. Že nemáte na ďalšie dieťa peniaze tak trebalo sa chrániť dopredu keď si vedela že viac detí nechceš.
Nechápem ženy čo dajú vyskrabat plod zo seba a žijú ďalej veď život je gombicka, môžem ísť na potrat aj x krát za sebou a nič sa mi nestane. Také ženy nemajú chrbtovu kosť a nič neľutujú.

@anonym_ce7af6 hlupejsi komentar ako ten vas som vzivote necitala.

rachel36a
31. okt 2025
@anonym_ce7af6

Ja by som uzakonila taký zákon že keď žena zabije svoje dieťa aby išla za to sedieť do väzenia. Lebo ísť na potrat je vražda aj keď ešte nenarodeneho dieťaťa ale je to vražda. A nie nechodím do kostola ani nie som moc veriaca ale beriem to ako vraždu. Že nemáte na ďalšie dieťa peniaze tak trebalo sa chrániť dopredu keď si vedela že viac detí nechceš.
Nechápem ženy čo dajú vyskrabat plod zo seba a žijú ďalej veď život je gombicka, môžem ísť na potrat aj x krát za sebou a nič sa mi nestane. Také ženy nemajú chrbtovu kosť a nič neľutujú.

@anonym_ce7af6 ja by som zas uzakonila aby primitívny ľudia nemohli voliť a používať sociálne siete, a nemohli súdiť iných ludi... Nie vždy žena co sa rozhodne pre UPT je rajda co len súloží...niekedy zlyhá antikoncepciia, dokonca môže počať násilím a podla teba si ma každý každé dieťa nechat

anonym_749c7a
31. okt 2025
@anonym_df4143

@anonym_autor načo si sem vôbec písala? Aby si si ututlala svedomie medovými rečami? Nie je nič otrasnejšie, ako keď matka zabije vlastné dieťa.
Zbytočne prskáte. Ako veľmi by ste chceli zmeniť pravdu. Ľudia dokázali vychovať deti aj keď žili v skromnosti, dokonca počas vojny. V dnešnom blahobyte, keď máme teplo, pitnú vodu, práčku, auto, lekárov, budeme fňukať. Sebectvo a pohodlie je nám nadovšetko. Najdôležitejšia pre deti je láska.

@anonym_df4143 láska je dôležitá ale viesco aj mat tomu dieťatku co do ust je dôležité nehovorím uz o prebytkoch typu výlet hracky detská izba a neviem co ....laska je dôležitá ale ozaj nestačí len láska

anonym_bf0ec3
31. okt 2025
@cyneric

@morusha Takže keby si dieťa nechá, hneď ako to je možné ho odloží do jaslí a takto ho nechá existovať v zariadeniach na väčšinu dňa až kým dieťa nebude mať 18 tak je vlastne všetko v poriadku, pretože dieťa žije.

@annalubuska Som tehotná. Kým sa to neporodí tak je to pre mňa zhluk buniek ktorý vo mne funguje prakticky ako parazit. To že to iné ženy berú inak a už od 1 dňa dpo si začnú hovoriť že čakajú dieťa je ich vlastná naratíva.

@cyneric fiha chuda dieta, nazyvat svoje dieta co nosis pod srdcom parazitom 😓 to je ina sila

anonym_bf0ec3
31. okt 2025
@anonym_df4143

@anonym_autor načo si sem vôbec písala? Aby si si ututlala svedomie medovými rečami? Nie je nič otrasnejšie, ako keď matka zabije vlastné dieťa.
Zbytočne prskáte. Ako veľmi by ste chceli zmeniť pravdu. Ľudia dokázali vychovať deti aj keď žili v skromnosti, dokonca počas vojny. V dnešnom blahobyte, keď máme teplo, pitnú vodu, práčku, auto, lekárov, budeme fňukať. Sebectvo a pohodlie je nám nadovšetko. Najdôležitejšia pre deti je láska.

@anonym_df4143 podla mna nie je na 100 percent rozhodnuta alebo chce od inych pocut, ze co planuje urobit je ok a bude bez nasledkov, ale to ukaze az cas. 🤔

cyneric
31. okt 2025
@anonym_bf0ec3

@cyneric fiha chuda dieta, nazyvat svoje dieta co nosis pod srdcom parazitom 😓 to je ina sila

@anonym_bf0ec3 Ale bude žiť (možno), takže všetko na poriadku podľa vašej kolektívnej logiky, no nie? Na sviatky sa možno aj nejaký ten chleba s maslom a perníček nájde a jasličky prekvapivo majú kapacity takže bude mať kam ísť.

anonym_df4143
31. okt 2025
@cyneric

@morusha Takže keby si dieťa nechá, hneď ako to je možné ho odloží do jaslí a takto ho nechá existovať v zariadeniach na väčšinu dňa až kým dieťa nebude mať 18 tak je vlastne všetko v poriadku, pretože dieťa žije.

@annalubuska Som tehotná. Kým sa to neporodí tak je to pre mňa zhluk buniek ktorý vo mne funguje prakticky ako parazit. To že to iné ženy berú inak a už od 1 dňa dpo si začnú hovoriť že čakajú dieťa je ich vlastná naratíva.

@cyneric dobre som sa pobavila. Človek s kompletnou výbavou zakódovanou v DNA a o pár dní komplet fungujúci - dokáže okrem dýchania prežiť od 23.týždňa samostatne, zaujímavý parazit. Je mi ľúto tvojich detí. Musela si byť v detstve dosť zranená, keď máš takýto postoj

anonym_df4143
31. okt 2025
@anonym_749c7a

@anonym_df4143 láska je dôležitá ale viesco aj mat tomu dieťatku co do ust je dôležité nehovorím uz o prebytkoch typu výlet hracky detská izba a neviem co ....laska je dôležitá ale ozaj nestačí len láska

@anonym_749c7a nejedná sa o sociálne slabú rodinu. Jednoducho ďalšie dieťa je jej už nepohodlné. Ono chúďa za nič nemôže. Každý kto má sex musí rátať s tým, že môže počať dieťa. Deti sú stavané na úroveň vecí. Teraz sa mi hodí, teraz nie.

anonym_bf0ec3
31. okt 2025
@anonym_ce7af6

@anonym_ce7af6 su ludia co im chybaju niektore emocie, psychiatri ich nazyvaju psychopati. Je to porucha osobnosti, iba tak si viem vysvetlit, ze nejaka zena dokaze zabit svoje dieta a dokonca aj viackrat za sebou a nema pocit viny ci lutosti, ako tu niektore nazvali je to ako vytrhnut zub. 😪

anonym_df4143
31. okt 2025
@any_soj

@anonym_7af42d posielala. Nemáme tie peniaze v ruke. Je to byt v Bratislave, ktorý nevyužívame, ale v prípade otázky života a smrti, aby táto žena nemusela dať zabiť svoje dieťa (ide mi viac o autorku, ako o to dieťa v skutočnosti), sme ochotní ho založiť, alebo predať. Alebo, ak by neverila, tak kľudne jej tú časť, nejakých tých 90 000 to vychádza na 15 rokov, jej rovno z predaja darovať. Lebo by nám svedomie nedovolilo uprednostniť náš majetok a pohodlie, ak by sme tým mohli zachrániť človeka. Z môjho pohľadu je upt zabitie. A keď môžem aspoň sa pokúsiť zabrániť tomu, aby sa táto žena zaťažila zabitím vlastného dieťaťa, nemôžem to nespraviť. Nemôžem zachrániť všetkých na svete a o to ani nejde. V rámci našich možností pomáhame z príjmov. Žijeme v dvojizbáku s deťmi, lebo je pre nás dôležitejší čas spolu ako rodina, než nadčasy a vyššia hypotéka a tiež je pre nás dôležité ako rodina venovať sa aj rôznemu dobrovoľníctvu - čiže skôr je v našich možnostiach pomôcť službou, než peniazmi. Ale toto máme s manželom ujasnené, že v prípade, ak by náš byt mohol pomôcť zachrániť ženu od potratu, necháme sa ho vzdať. Lebo tá žena, autorka napríklad, je oveľa vzácnejšia, ako nejaký byt.

@any_soj ❤️

cyneric
31. okt 2025
@anonym_df4143

@anonym_749c7a nejedná sa o sociálne slabú rodinu. Jednoducho ďalšie dieťa je jej už nepohodlné. Ono chúďa za nič nemôže. Každý kto má sex musí rátať s tým, že môže počať dieťa. Deti sú stavané na úroveň vecí. Teraz sa mi hodí, teraz nie.

@anonym_df4143 Dobré… už smerujeme k osobným útokom a narážkami na detstvo pretože sa nám míňajú možnosti ako si rypnúť. A ak od 23 týždňa vedia prežiť samostatne, tak prečo financujeme z daní neonatológiu, veď keď sú sebestačné nepotrebujú pozorovanie, prístroje, inkubátor. Prečo teda tehotné majú ísť na nejaký kľudový režim, keď od 23 môžu porodiť a pekne fungovať?

@anonym_df4143 Takže lepšie si to nechať a potom keď sa neskôr spýta či bolo chcené tak “vôbec, nechcené dieťa, máme radšej tvojich súrodencov ktorí vlastne museli prestať chodiť na krúžky pretože som nemala na nich toľko času a peňazí. Teraz sa o mňa staraj v starobe a možno zdedíš tretinu ”.

anonym_df4143
31. okt 2025
@cyneric

@anonym_df4143 Dobré… už smerujeme k osobným útokom a narážkami na detstvo pretože sa nám míňajú možnosti ako si rypnúť. A ak od 23 týždňa vedia prežiť samostatne, tak prečo financujeme z daní neonatológiu, veď keď sú sebestačné nepotrebujú pozorovanie, prístroje, inkubátor. Prečo teda tehotné majú ísť na nejaký kľudový režim, keď od 23 môžu porodiť a pekne fungovať?

@anonym_df4143 Takže lepšie si to nechať a potom keď sa neskôr spýta či bolo chcené tak “vôbec, nechcené dieťa, máme radšej tvojich súrodencov ktorí vlastne museli prestať chodiť na krúžky pretože som nemala na nich toľko času a peňazí. Teraz sa o mňa staraj v starobe a možno zdedíš tretinu ”.

@cyneric to su fakty z reality. Normálny emocionálne zdravý jedinec by niečo také nepovedal. Tvrdila si, že je to zhluk buniek. Vidím, že ani anatómia človeka ti nič nehovorí. Tak niekomu bolo dané viac, niekomu menej.
Čítala a počula som xy svedectiev od žien, ktoré si nechali neplánované dieťa. Ani jedna neľutovala. Skôr naopak. Patria medzi miláčikov celej rodiny. Jedno také dieťatko býva aj neďaleko. Je to krásny vysmiaty chlapček a celá rodina sa z neho vytešuje.

anonym_bf0ec3
31. okt 2025
@cyneric

@cyneric prajem ti vsetko dobre a bezproblemove tehotenstvo, ale ako vies stat sa moze vselico a podla toho co pises ty by si ziadala aby thoje dieta nezachranovali keby sa muselo narodit predcasne? 🤔 aby si usetrila peniaze zdravotnictvu a nechala svoje dieta napospas bud prezije alebo nie?

Nemyslim ze tu ide o utok, len pani hlada rozumne vysvetlenie na tvoje abnormalne spravanie. 🤔

cyneric
31. okt 2025
@anonym_bf0ec3

@cyneric prajem ti vsetko dobre a bezproblemove tehotenstvo, ale ako vies stat sa moze vselico a podla toho co pises ty by si ziadala aby thoje dieta nezachranovali keby sa muselo narodit predcasne? 🤔 aby si usetrila peniaze zdravotnictvu a nechala svoje dieta napospas bud prezije alebo nie?

Nemyslim ze tu ide o utok, len pani hlada rozumne vysvetlenie na tvoje abnormalne spravanie. 🤔

@anonym_df4143 Normálny, emocionálne zdravý človek prešiel základnou školou a si je vedomý toho že sme všetci začínali ako masa buniek. Ale dobre, možno na cirkevnej škole učia biológiu trochu inak tak nebudem súdiť.

@anonym_bf0ec3 Veľmi správny úsudok, ak plod nie je schopný života tak prečo si to vynucovať vedou a zbytočne trápiť potom už živý organizmus len na to aby som si naplnila nejaký checklist že “potomok narodený”. Keď neprežije tak ušetrím čas, nervy, peniaze. Úprimne dúfam že taká situácia nastane, aj keď pravdepodobnosť rapídne klesá.

sara07
31. okt 2025
@anonym_bf0ec3

@anonym_ce7af6 su ludia co im chybaju niektore emocie, psychiatri ich nazyvaju psychopati. Je to porucha osobnosti, iba tak si viem vysvetlit, ze nejaka zena dokaze zabit svoje dieta a dokonca aj viackrat za sebou a nema pocit viny ci lutosti, ako tu niektore nazvali je to ako vytrhnut zub. 😪

@anonym_bf0ec3 a co su ludia potom čo zabijaju deti vo vojne, keby ste tak čast svojej energie venovali tymto smerom, aspon niečo čokolevek , len vy plno kecov a nič viac .... možno že by sa na vás častu ludi pozerala aspon s rešpektom
len vy narodit a potom to dieta môže skapat ako len chce

anonym_749c7a
31. okt 2025
@anonym_df4143

@anonym_df4143 smutne :( mne taky anjelik spinka teraz v postieľke a niekto sa o take šťastie dobrovoľne prípravy

anonym_ff1fc6
31. okt 2025
@sissy27

@anonym_autor no napísať sem nebol dobrý nápad, ale to si už asi zistila aj sama...
Netuším, aké to je, ale po fyzickej stránke to bude ako hociktorá iná operácia - uspia ťa, a nebudeš o ničom vedieť. A po tej psychickej - to už je na tebe. Ale vyhla by som sa konzultáciám s ľuďmi, ktorí s tým nemajú nič spoločné, lebo akurát tak budú chcieť v tebe vyvolať pocit viny a niečoho zlého. Ale ty sama najlepšie vieš, prečo si sa takto rozhodla a že momentálne je to pre teba najlepšie riešenie. Dieťa je záväzok na dobrých 20 rokov, nedá sa vypnúť alebo odložiť "na potom, keď bude lepšie" a ty si to uvedomuješ. Tieto fanatické prolife aktivistky ti nebudú dieťa ani šatiť ani živiť, ešte keby si o rok či dva napísala príspevok, že potrebuješ pomôcť lebo si sama s dieťaťom, tak dostaneš presne od tých istých náklad, že si nezodpovedná a prečo si mala dieťa keď nie si dostatočne zabezpečená.
Interrupcia je na Slovensku našťastie legálna a dostupná za bezpečných podmienok, nie je dôvod mať výčitky. Nie je to určite ideálne riešenie, ale skrátka je to možnosť.

@sissy27 ty si o co lepsia, fanaticka prodeath👽 aktivistka

anonym_b4fadf
31. okt 2025
@anonym_ff1fc6

@sissy27 ty si o co lepsia, fanaticka prodeath👽 aktivistka

@anonym_ff1fc6 A že sa tu takých zišlo...akoby by mnohé z nich ani neboli ženy a matky. Útočia na moralistky a pritom fanaticky obhajujú smrť.

diaamax
31. okt 2025

Ak mate FB, dajte si do vyhladavaca “nadej v jednej ozdobke” je to rodinka ktora vyraba ozdobky, aby svojej tazko chorej dcerke vyzbierali prostriedky na rehabilitacie. Idem si aj ja od nich opatovne objednat. Minuly rok, im dosla danova kontrola, lebo nejaka hyena zavistliva ich udala danovemu uradu. Doslo im od exekutora zalozne pravo na ich dom. Byt v BA by isto prijali. Aha chyba v systeme, ona uz sa narodila, tam uz pomahat netreba.

anonym_7af42d
31. okt 2025
@diaamax

Ak mate FB, dajte si do vyhladavaca “nadej v jednej ozdobke” je to rodinka ktora vyraba ozdobky, aby svojej tazko chorej dcerke vyzbierali prostriedky na rehabilitacie. Idem si aj ja od nich opatovne objednat. Minuly rok, im dosla danova kontrola, lebo nejaka hyena zavistliva ich udala danovemu uradu. Doslo im od exekutora zalozne pravo na ich dom. Byt v BA by isto prijali. Aha chyba v systeme, ona uz sa narodila, tam uz pomahat netreba.

@diaamax je to smutné, ale ak jeden odvádza dane a jeden nie tak je to celkom nefer nemyslíš? Ja si kd nich tiez objednávam ozdoby, rada podporím. Neviem komu tak mohli ležať v žalúdku, ze ich udali ale všade treba dodržiavať pravidlá.

anonym_b4fadf
31. okt 2025
@diaamax

@diaamax A tebe čo bráni im pomôcť?