icon

Ako zvládnuť obavy pred interrupciou?

30. okt 2025

Ahojte, viem ze to nie je vhodna tema na MK ale caka ma tento zakrok a mam obavy ako to celé prebehne. Dieta si nechat nemozeme kvoli financiam. Cela sa trasiem ked na to len myslím, mam sa bat ?

sissy27
30. okt 2025

@anonym_autor no napísať sem nebol dobrý nápad, ale to si už asi zistila aj sama...
Netuším, aké to je, ale po fyzickej stránke to bude ako hociktorá iná operácia - uspia ťa, a nebudeš o ničom vedieť. A po tej psychickej - to už je na tebe. Ale vyhla by som sa konzultáciám s ľuďmi, ktorí s tým nemajú nič spoločné, lebo akurát tak budú chcieť v tebe vyvolať pocit viny a niečoho zlého. Ale ty sama najlepšie vieš, prečo si sa takto rozhodla a že momentálne je to pre teba najlepšie riešenie. Dieťa je záväzok na dobrých 20 rokov, nedá sa vypnúť alebo odložiť "na potom, keď bude lepšie" a ty si to uvedomuješ. Tieto fanatické prolife aktivistky ti nebudú dieťa ani šatiť ani živiť, ešte keby si o rok či dva napísala príspevok, že potrebuješ pomôcť lebo si sama s dieťaťom, tak dostaneš presne od tých istých náklad, že si nezodpovedná a prečo si mala dieťa keď nie si dostatočne zabezpečená.
Interrupcia je na Slovensku našťastie legálna a dostupná za bezpečných podmienok, nie je dôvod mať výčitky. Nie je to určite ideálne riešenie, ale skrátka je to možnosť.

kiki68
30. okt 2025

Preco nie anonymny porod? Ked sa bude okolie pytat povies, ze to dobre nedopadlo. Je xy ludi, co prisli o babo den pred porodom, pri porode a pod. Nikto sa dalej pytat nebude. Dieta hned dostane novych rodicov ( vies ake su cakacky) a je to win-win. To, ze mozno raz bude mat dalsie dieta surodenca, tak bude. Toto by som neriesila.

anonym_7af42d
30. okt 2025
@kiki68

Preco nie anonymny porod? Ked sa bude okolie pytat povies, ze to dobre nedopadlo. Je xy ludi, co prisli o babo den pred porodom, pri porode a pod. Nikto sa dalej pytat nebude. Dieta hned dostane novych rodicov ( vies ake su cakacky) a je to win-win. To, ze mozno raz bude mat dalsie dieta surodenca, tak bude. Toto by som neriesila.

@kiki68 pretože sa rozhodli takto. Nech sa paci, ked budes v podobnej situácii môžeš rodiť anonymne.

autor
30. okt 2025

Mame dve deti ,dom na hypotéku ten treba este dokoncit ...prijem mame fajn ale tretie dieta by sme nedali prostr uz teraz je vsetko drahe a to nevyzadujem luxus ale nebudem rozmýšľať kde otocim 100 euro a či prvému zapaltim kruzok alebo kupim plienky...

autor
30. okt 2025
@kiki68

@kiki68 určite nie radsej ho dam prec kym je jednoduchšia cesta

sissy27
30. okt 2025
@kiki68

@kiki68 a prečo by mala podstúpiť tehotenstvo a pôrod a všetky riziká s tým spojené, prísť o časť platu a ešte vymýšľať báchorky o tom čo sa stalo?? Keď budú všetky deti, ktoré momentálne sú v ústavnej starostlivosti, adoptované milujúcimi adoptívnymi rodinami, potom sa môžeme baviť o tom, že treba rodiť ďalšie aby boli uspokojení záujemcovia o biele zdravé novorodeniatka. Veď nech sa páči, môžeš rodiť a rozdávať ty.

nicoletta98
30. okt 2025

Ja by som chcela vedieť koľko moralistiek v komentároch ma adoptovane dieťa

anonym_7af42d
30. okt 2025
@nicoletta98

@nicoletta98 alebo koľke dali to svoje na adopciu

anonym_0f7c6d
30. okt 2025
@sissy27

@kiki68 a prečo by mala podstúpiť tehotenstvo a pôrod a všetky riziká s tým spojené, prísť o časť platu a ešte vymýšľať báchorky o tom čo sa stalo?? Keď budú všetky deti, ktoré momentálne sú v ústavnej starostlivosti, adoptované milujúcimi adoptívnymi rodinami, potom sa môžeme baviť o tom, že treba rodiť ďalšie aby boli uspokojení záujemcovia o biele zdravé novorodeniatka. Veď nech sa páči, môžeš rodiť a rozdávať ty.

@anonym_autor no tak toto o Vas/Tebe dost vypoveda. Nam sa takto postastilo stvrte, ja si neviem predstavit, ze by tu dcera nebola. A radsej teda bude dieta mat len 1 zmysluplny kruzok, ktory zaplatit viem, ako keby som o zivot pripravila to mladsie.
Kupovali sme stary dom, prerabali, stale prerabame, zateplit nam treba, auto sa pokazilo tak, ze sme museli zacat riesit nove, hypoteka na krku. Tiez ziadny luxus, dovolenka ani neviem, co je. Ale nikdy som v tomto kontexte o tom nerozmyslala, ze joooj, lepsie by nam bolo, keby nas bolo 5 a nie 6.
Ale je to Vase rozhodnutie, to som len konstatovala bez sudenia, zo svojho pohladu. Hoci viem, ze ma nazvu moralistkou.

anonym_b4fadf
30. okt 2025
@nicoletta98

@nicoletta98 Moralistky sa starajú o svoje deti, ktorým dali šancu na život a prebrali zodpovednosť za svoje činy a nevyhovárajú sa trápne na peniaze a že pomaly by im dieťa umrelo od hladu (dve by ešte prežili ale to tretie skrátka smola🙈).Poukázať na zlo sa hádam môže, či? Skutok je zlý sám o sebe, bez toho či ten, ktorý na to poukáže, si nejaké deti sám adoptoval alebo nie.

kiki68
30. okt 2025
@sissy27

@sissy27 tie deti tam nie su pravne volne, inak by uz boli adoptovane. Prave skrz ti, ze ludia su sebecki a chcu si ponechat cestu, alebo nemaju na to kapacitu. Samozrejme najvacsia tuzba he po novorodencoch. Anonymny porod je najrychlejsia cesta babatka k nivym rodicom. Nie, ja nevidim dovod zabijat deti len z dovodu, ze je to idealne riesenie ako z toho von. Hlavne ked mame xy ludi, co to dieta chcu. Kludne mi to dieta moze pani doniest pred dvere, my by sme ho prijali. Ja uz rodit nemozem skrz vek a posledne velke komplikacie. Ale keby som tehotna, tak si to dieta vziat nenecham. Ved zit sa da aj bez noh, cize by som to riskla a dieta nezabila.

kiki68
30. okt 2025
@anonym_autor

@kiki68 určite nie radsej ho dam prec kym je jednoduchšia cesta

@anonym_autor Rovno aj sterilizaciu, uz davno si mala na nej byt, nez robit si deti. Toto nepochopim, ked nechcem uz dalsie deti, tak tu mame definitivne riesenie.

autor
30. okt 2025
@anonym_0f7c6d

@anonym_autor no tak toto o Vas/Tebe dost vypoveda. Nam sa takto postastilo stvrte, ja si neviem predstavit, ze by tu dcera nebola. A radsej teda bude dieta mat len 1 zmysluplny kruzok, ktory zaplatit viem, ako keby som o zivot pripravila to mladsie.
Kupovali sme stary dom, prerabali, stale prerabame, zateplit nam treba, auto sa pokazilo tak, ze sme museli zacat riesit nove, hypoteka na krku. Tiez ziadny luxus, dovolenka ani neviem, co je. Ale nikdy som v tomto kontexte o tom nerozmyslala, ze joooj, lepsie by nam bolo, keby nas bolo 5 a nie 6.
Ale je to Vase rozhodnutie, to som len konstatovala bez sudenia, zo svojho pohladu. Hoci viem, ze ma nazvu moralistkou.

@anonym_0f7c6d tak ti poslem cislo uctu a posielaj mi kazdy mesiac apson 500 e....my vieme co si mozme dovolit

sissy27
30. okt 2025
@kiki68

@sissy27 tie deti tam nie su pravne volne, inak by uz boli adoptovane. Prave skrz ti, ze ludia su sebecki a chcu si ponechat cestu, alebo nemaju na to kapacitu. Samozrejme najvacsia tuzba he po novorodencoch. Anonymny porod je najrychlejsia cesta babatka k nivym rodicom. Nie, ja nevidim dovod zabijat deti len z dovodu, ze je to idealne riesenie ako z toho von. Hlavne ked mame xy ludi, co to dieta chcu. Kludne mi to dieta moze pani doniest pred dvere, my by sme ho prijali. Ja uz rodit nemozem skrz vek a posledne velke komplikacie. Ale keby som tehotna, tak si to dieta vziat nenecham. Ved zit sa da aj bez noh, cize by som to riskla a dieta nezabila.

@kiki68 to si na omyle, že všetky tie deti v starostlivosti štátu nie sú právne voľné, nejaká časť samozrejme nie, ale stále je ich dosť voľných a nikto ich nechce, lebo zdravotný stav, lebo vek, lebo etnikum... Takže nech sa páči, smelo do toho, adoptuj a staraj sa, možností je dosť.

anonym_7af42d
30. okt 2025
@anonym_b4fadf

@nicoletta98 Moralistky sa starajú o svoje deti, ktorým dali šancu na život a prebrali zodpovednosť za svoje činy a nevyhovárajú sa trápne na peniaze a že pomaly by im dieťa umrelo od hladu (dve by ešte prežili ale to tretie skrátka smola🙈).Poukázať na zlo sa hádam môže, či? Skutok je zlý sám o sebe, bez toho či ten, ktorý na to poukáže, si nejaké deti sám adoptoval alebo nie.

@anonym_b4fadf nejde tam l3n o jedlo. Dieta mas na cely život. Finančné sa on staráš do 20 ? 24 ? Kým študuje. A to nemáš par drobných.

cyneric
Autor odpoveď zmazal
anonym_b4fadf
30. okt 2025
@anonym_7af42d

@anonym_b4fadf nejde tam l3n o jedlo. Dieta mas na cely život. Finančné sa on staráš do 20 ? 24 ? Kým študuje. A to nemáš par drobných.

@anonym_7af42d Samozrejme...ale s takýmto postojom by ľudia nemali mať deti žiadne lebo veď životná situácia sa môže zmeniť zo dňa na deň, tak v lepšie ako aj horšie. Nikto nevidí do budúcna a často sa stáva že práve to nechcené dieťa sa stáva veľkým požehnaním pre rodičov.

autor
30. okt 2025
@anonym_7af42d

@anonym_7af42d presne ale skoda vysvetľovať nieco ...uz teraz je jedno dieta finančné náročné...a to ze niektoré maju aj 4 je ich vec ...je to nase rozhodnutie ...a netvarme sa na Slovenskú, že štát dieta výchova ... rodičia maju vychovať a ja som si vedoma toho ze by sme robili len na deti aby mali aspon zaplatené povinné veci

anonym_a8f954
30. okt 2025
@anonym_bf0ec3

@anonym_autor skus kontaktovat Poradnu Alexis pre neplanovane tehotne. Je to krok, ktory uz nevezmes spat a aj ked ti tvrdia ze nie zanecha to v tebe vazne nasledky, ktore sa prejavia casom a mozno aj hned. Ako budes moct zit s myslienkou, ze si zabila vlastne dieta. Skor ho daj na adopciu. Vtedy budes mat sancu si obnovit vztah s dietatom ak budes mat zaujem. Co by ine za to dali. A je to velky hriech.

@anonym_bf0ec3 Veď jej pošli peniažky, zaobstaraj všetko, čo bude treba, prispievaj pravidelne. Moralistka.

anonym_a8f954
30. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_7af42d presne ale skoda vysvetľovať nieco ...uz teraz je jedno dieta finančné náročné...a to ze niektoré maju aj 4 je ich vec ...je to nase rozhodnutie ...a netvarme sa na Slovenskú, že štát dieta výchova ... rodičia maju vychovať a ja som si vedoma toho ze by sme robili len na deti aby mali aspon zaplatené povinné veci

@anonym_autor Neboj sa, zvládneš to. Viac by ťa ubíjal život s ďalším dieťaťom, na ktoré nemáš peniaze. Môžeš sa tu vykašľať zvysoka na tieto moralistky. Rob tak, ako tebe vyhovuje.

anonym_7af42d
30. okt 2025
@anonym_a8f954

@anonym_bf0ec3 Veď jej pošli peniažky, zaobstaraj všetko, čo bude treba, prispievaj pravidelne. Moralistka.

@anonym_a8f954 nikto jej neprispeje. Hlavne je na smiech, koľko Slovákov si na diaľku adoptuje take dieta v Afrike a na našich sa s prepacenim serie. Je to síce pekne, ale treba si hlavne pomáhať doma 🙃

anonym_d8cc84
30. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor To fakt ti je prednejsi nejaky financny standard ako zivot vlastneho dietata ? Ved by si mala dalsie dieta, dalsie dieta ktore by Ta lubilo, ktore by si naucila nove veci, ukazala mu svet, tesili by ste sa spolu. Ved na to netreba neviem aky extra luxus aby ste boli spolu statsní.

anonym_7af42d
30. okt 2025
@anonym_d8cc84

@anonym_autor To fakt ti je prednejsi nejaky financny standard ako zivot vlastneho dietata ? Ved by si mala dalsie dieta, dalsie dieta ktore by Ta lubilo, ktore by si naucila nove veci, ukazala mu svet, tesili by ste sa spolu. Ved na to netreba neviem aky extra luxus aby ste boli spolu statsní.

@anonym_d8cc84 ty máš koľko detí?

cyneric
30. okt 2025
@sissy27

@kiki68 to si na omyle, že všetky tie deti v starostlivosti štátu nie sú právne voľné, nejaká časť samozrejme nie, ale stále je ich dosť voľných a nikto ich nechce, lebo zdravotný stav, lebo vek, lebo etnikum... Takže nech sa páči, smelo do toho, adoptuj a staraj sa, možností je dosť.

@sissy27 Opravila by som tvoj výrok o tom že deti z detských domovov nikto nechce na “záujemcov sme vyradili pretože neboli v heterosexuálnom manzelskom zväzku a teraz sa čudujeme, že tí čo zostali sú vyberaví”. Je za tým chodenie na vzdelávacie kurzy, návštevy od sociálky, hromada byrokracie, čakacie listiny na niekoľko rokov - je preto pochopiteľné že taký pár bude chcieť dieťa ktoré je im vzhľadovo podobné, zdravé a najlepšie novorodenec. 🙂 Pretože lepšie stráviť život v detskom domove než mať za rodičov dve ženy, dvoch mužov alebo po novom už iba jedného človeka - minimálne podľa našich expertov na vyšších miestach.

anonym_b4fadf
30. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Píšeš o tom veľmi bezcitne, chladnokrvne a pragmaticky. Vy ste sa rozhodli... škoda že aj ten malý človiečik nemá šancu sa rozhodnúť.

anonym_d8cc84
30. okt 2025

@anonym_autor Ja napr. vobec nechapem ako moze jedna zena-matka takto vobec uvazovat ked vyslovene netrie biedu. A presne, situacia sa Vam moze o rok dva tri pat vyrazne polepsit. Mozte byt uplne inde a pritom aj s dalsim dietatkom, ktore Vam prinesie radost (samozrejme aj starost, tak to uz byva v zivote).

anonym_a8f954
30. okt 2025
@anonym_d8cc84

@anonym_d8cc84 A z toho by vyžila? Zaplatila jedlo, vodu, elektrinu? Iste

cyneric
30. okt 2025
@anonym_b4fadf

@anonym_autor Píšeš o tom veľmi bezcitne, chladnokrvne a pragmaticky. Vy ste sa rozhodli... škoda že aj ten malý človiečik nemá šancu sa rozhodnúť.

@anonym_b4fadf Dúfam že tým malým človiečikom raz za čas hodíš mincu keď ich vidíš žobrať ako dospelých. A že prispievaš pravidelne na dobrého anjela alebo do inej organizácie. Nie všetci čo skončia na ulici sú dezolé a môžu si za to sami.

anonym_d8cc84
30. okt 2025
@anonym_7af42d

@anonym_d8cc84 ty máš koľko detí?

@anonym_7af42d 3, o 4. sme prisli este v skorom 6.tyzdni. Ale teda ja by som brala kludne aj styri

anonym_7af42d
30. okt 2025

@anonym_d8cc84 je pravda ze situácia sa môže zmeniť. Môže sa však zmeniť aj k horšiemu, lebo tam len smerujeme.