icon

Ako zvládnuť obavy pred interrupciou?

30. okt 2025

Ahojte, viem ze to nie je vhodna tema na MK ale caka ma tento zakrok a mam obavy ako to celé prebehne. Dieta si nechat nemozeme kvoli financiam. Cela sa trasiem ked na to len myslím, mam sa bat ?

anonym_df4143
30. okt 2025
@mandzula

@anonym_df4143 Co je vedecky podlozene, ze zeny, ktore podstupili interupciu, su psychopatky? To sa tam docitam?

@mandzula citaj s porozumenim a neprekrucaj. Skus si precitat co to je postabortivny syndrom, neboj neuskodi ti to

hopsas
30. okt 2025

@anonym_autor správne si povedala dieťa. Je to dieťa. A ty ho ideš zabiť. Čo by ženy, ktoré deti mať nemôžu, dali za to, aby jedno mali...

anonym_bf0ec3
30. okt 2025
@hopsas

@anonym_autor správne si povedala dieťa. Je to dieťa. A ty ho ideš zabiť. Čo by ženy, ktoré deti mať nemôžu, dali za to, aby jedno mali...

@hopsas veru nenapisala zhluk buniek. 🤔 myslim ze nie je 100 percent rozhodnuta.

cyneric
30. okt 2025
@anonym_df4143

@mandzula moja zlata, je to vedecky podlozene, uci sa to aj na medicine a je to postabortivny syndrom
https://is.muni.cz/th/358731/lf_b/Postabortivny...

@anonym_df4143 Hneď druhá či tretia veta pod pojmom post-abortívny syndróm... "Postabortívny syndróm je stresová reakcia, ktorú niektoré ženy prežívajú po potrate." Sama autorka bakalárskej práce (čo je síce práca vedecká, ale vzhľadom na metodiku môžeme polemizovať o tom ako veľmi je validná) podotýka že sa to netýka všetkých žien. O niekoľko paragrafov nižšie ďalej uvádza: "Mnoho lekárov a odborníkov postabortívny syndróm neuznáva, pretože nie sú schopní uveriť, že potrat môže mať pre niekoho taký význam." V rámci opisu má taktiež krásny komentár "Najskôr si sama [žena] musí uvedomiť, že má problém a že potrebuje pomoc. Tiež je dôležité aby žena uznala aj svoju časť zodpovednosti a viny a vyjadrila emócie k tým, ktorí ju v jej rozhodnutí ovplyvnili", kde sa vyfarbuje na ktorej strane argumentu pro-life a pro-choice stojí.

mandzula
Autor odpoveď zmazal
anonym_df4143
30. okt 2025

A vy vsetky, co schvalujete tento zlocin a zverstvo na nenarodenych detoch, a sirite klamstva, ze to nic nie je a ze zena si neponesie ziadne nasledky, znicite tym zivot mnohym zenam, takze ste spoluzodpovedne, ale to im uz nepomoze

mandzula
30. okt 2025
@anonym_df4143

@mandzula citaj s porozumenim a neprekrucaj. Skus si precitat co to je postabortivny syndrom, neboj neuskodi ti to

@anonym_df4143 @anonym_df4143 ty prekrúcaš svoje slová, bavíme sa tu o potratoch a ty píšeš "kazdy kto vykona zlo, zvlast ked zabije nenarodene dieta, nesie si nasledky, to nas lisi od zvierat. Iba psychopati a emocialne naruseni jedinci to mozu znasat bez nasledkov, tomu verim", píšeš teda o ženách, ktoré potrat podstúpili, ja od teba žiadam dôkaz, že tie, ktoré to znášajú bez následkov, sú psychopatky, a ty sem moceš postabortivny syndrom.

mandzula
30. okt 2025
@anonym_df4143

A vy vsetky, co schvalujete tento zlocin a zverstvo na nenarodenych detoch, a sirite klamstva, ze to nic nie je a ze zena si neponesie ziadne nasledky, znicite tym zivot mnohym zenam, takze ste spoluzodpovedne, ale to im uz nepomoze

@anonym_df4143 A co tie, ktore sebe (aj tomu dietatu) znicili zivot, ked si nechali dieta, ktore nechceli? Mas tu x takych tem.

anonym_bf0ec3
30. okt 2025
@mandzula

@anonym_df4143 @anonym_df4143 ty prekrúcaš svoje slová, bavíme sa tu o potratoch a ty píšeš "kazdy kto vykona zlo, zvlast ked zabije nenarodene dieta, nesie si nasledky, to nas lisi od zvierat. Iba psychopati a emocialne naruseni jedinci to mozu znasat bez nasledkov, tomu verim", píšeš teda o ženách, ktoré potrat podstúpili, ja od teba žiadam dôkaz, že tie, ktoré to znášajú bez následkov, sú psychopatky, a ty sem moceš postabortivny syndrom.

anonym_af6ed2
30. okt 2025
@sara07

@anonym_autor nerozmyšlala si o interupcii formou tablety , ked sa objednaš vycestuješ do čiech alebo rakuska na kliniku ? či to už nestihaš
ja ta chápem je to tažké rozhodnutie , tiež by sme totálne nedali proste 4 dieta pri tychto platoch a cenách

@sara07 ja som bola na upt v septembri a tabletku mi vyslovene dr neodporucala, môžu sa vyskytnúť veľké komplikácie.Druhu musíš zjesť doma, to nieje tak ze das si jednu a koniec.Tiez som povodne chcela ísť do CZ.Nakoniec som šla na klasický upt.Vycitky som nemala a ani nemám žiadne

mandzula
30. okt 2025

@anonym_bf0ec3 uz konecne pochop, ze chcem dokaz na tie psychopatky, ja nikde nepopieram, ze niektore zeny mozu mat problem. Ty pochop, ze nie vsetky. A zas čo iné má písať Štandard...

cyneric
30. okt 2025

@anonym_bf0ec3 A teraz nejaký zdroj ktorý nefiguruje ako nedôveryhodný/pochybný na Konšpirátoroch so skóre nad 5+, prosím.

anonym_ff1fc6
30. okt 2025
@anonym_autor

Mame dve deti ,dom na hypotéku ten treba este dokoncit ...prijem mame fajn ale tretie dieta by sme nedali prostr uz teraz je vsetko drahe a to nevyzadujem luxus ale nebudem rozmýšľať kde otocim 100 euro a či prvému zapaltim kruzok alebo kupim plienky...

@anonym_autor prezije aj bez kruzku a krpec s bavlnenymi plienkami, nevrazdi ho💧

autor

Dnes o 12:12
Mame dve deti ,dom na hypotéku ten treba este dokoncit ...prijem mame fajn ale tretie dieta by sme nedali prostr uz teraz je vsetko drahe a to nevyzadujem luxus ale nebudem rozmýšľať kde otocim 100 euro a či prvému zapaltim kruzok alebo kupim plienky...

ivik4
30. okt 2025

Jasne.. zena ktora pozna ine kt. Si spomenu a lutuju, vie. Ale MY ktore pozname zeny ktore to naozaj, naozaj nelutuju lebo boli na niekolkych potratoch a ziju bez akychkolvek spomienok a trapeni, nevieme 😃. Milujem 😃😃
To sa uz neda citat tieto dristy ludi co si nevidia dalej od svojho nosa. Este raz : Nie, niesme vsetci ludia rovnaki. Niekto to znesie ako šmahom ruky a ide dalej, dokonca to spravi hoc aj 3x . Tam aj trochu logicky rozmyslat treba, zena ktora by spominala,fnukala a hltala lieky na psychiku lebo to spravila, to nespravi znova a znova. Haha aj krasne reci zien po potrate v style : chvalabohu mam to za sebou, nikdy nechcem na krku fagana .... napriklad aj to Vam pride ako lutost ? 😃 a to som naozaj napisala len smietko z toho co dokaze niekto, kto to naozaj ani sekundu nelutuje,povedat.
Nie, niesu vsetky zeny rovnake

diaamax
30. okt 2025

Inak mi tu chybaju stalice. Tipujem pod ruskom anonymity sa ru prejavuju v plnej parade

diaamax
30. okt 2025
@ivik4

Jasne.. zena ktora pozna ine kt. Si spomenu a lutuju, vie. Ale MY ktore pozname zeny ktore to naozaj, naozaj nelutuju lebo boli na niekolkych potratoch a ziju bez akychkolvek spomienok a trapeni, nevieme 😃. Milujem 😃😃
To sa uz neda citat tieto dristy ludi co si nevidia dalej od svojho nosa. Este raz : Nie, niesme vsetci ludia rovnaki. Niekto to znesie ako šmahom ruky a ide dalej, dokonca to spravi hoc aj 3x . Tam aj trochu logicky rozmyslat treba, zena ktora by spominala,fnukala a hltala lieky na psychiku lebo to spravila, to nespravi znova a znova. Haha aj krasne reci zien po potrate v style : chvalabohu mam to za sebou, nikdy nechcem na krku fagana .... napriklad aj to Vam pride ako lutost ? 😃 a to som naozaj napisala len smietko z toho co dokaze niekto, kto to naozaj ani sekundu nelutuje,povedat.
Nie, niesu vsetky zeny rovnake

@ivik4 predbehla si ma!
Este by som doplnila, ze uplne milujem ked tu citam, ze co na ti deti. Jak keby pred tymto krokom sa zvolavali doma porady a hadzali listocky do vazy a citali srdcervuce vylevy ako: nezabijaj mi surodenca bla bla. To za 1) a za 2) kednu z nich, co poznam ja na posledny potrat jej dcera dokonca viezla. Vyzdvhla, dala s mamkou cigu a sli domov. Nezavalila ju sprskou vycitiek ze precooooo mama precoooo som ja mohla ostat a to dieta nieeee🤦🏻‍♀️. A za 3) jak sa tu idu za vieru schovavat a kazde druhe slovo Boh. Ale ze ten ich vsemohuci Boh sam vravel ze nesud to uz akosi nie…

anonym_68c241
30. okt 2025

@anonym_autor Ja som bola na potrate. Ty sa čoho bojíš? Prečo sa celá trasieš? Fyzicky je to bez problémov. Prídeš na operačku, uspia ťa a zobudíš sa na izbe, budeš mať slabé až stredné menštruačné bolesti. Takže fyzicky v pohode, psychicky oveľa horšie. To bude bolieť oveľa viac. Ja doteraz nechápem ako som tam mohla ísť. Nechápem, ako som dokázala prekročiť prah tej operačky. Mala som milión dôvodov, prečo si to bábätko nemôžeme nechať. Boli tam aj financie. Bola tam aj práca, že by mi skončila pracovná zmluva. Malo to byť tretie dieťa. Ako sa to skončilo? Tretie dieťa už mám, otehotnela som asi rok a pol "potom", ale už plánovane. Finančne sme spravili všetko pre to aby to bolo fajn. Čo sa týka práce.... Pracujem v štátnej správe. Zmluvu mi predĺžili, takže myslela som si, že som v pohode po tejto stránke. No a teraz je tu konsolidácia a veľmi ľahko sa mi môže stať, že zrušia miesta čo sú na MD/RD. Beriem to ako veľkú lekciu, že ak sa tak stane, tak mi život ukáže pekný prostredník. Že nie ja si budem určovať ako bude môj život vyzerať. Ale že keď niečo raz mám zapísané v osude, tak sa mi to stane. Teraz to malé všetci strašne zbožňujeme, ja stále nechápem ako som dokázala ísť na potrat. Často rozmýšľam, či je to tá istá dušička, často sa jej ospravedlňujem. Mám tri dievčatá a často si pomyslím, že ktovie či to pred tým nemal byť chlapček. Fyzicky som sa zotavila veľmi rýchlo, psychicky doteraz nie. A to som na potrat išla na 100% presvedčená, že to chcem, že tretie isto mať nemôžeme. Takže asi tak. Čo ti poviem.... Keby ťa niečo zaujímalo, tak sa kľudne pýtaj.

simihu
30. okt 2025
@anonym_autor

@kiki68 určite nie radsej ho dam prec kym je jednoduchšia cesta

@anonym_autor Prepáčte , aj keď ste v ťažkej situácii, celkom ma zaráža,ako píšete o svojom dieťatku, ktoré nosíte pod srdcom,.Že ho dáte preč, kým je to ešte ľahké.... Veľmi smutné , také bezcitné🙁Zahodiť ako takú nepotrebnú vec.Uvažovali ste o aj tom, v čom by jeho príchod na svet obohatil Vás a vašu rodinu?Vaše deti? Nielen o tých negatívach, ktoré sa zaiste dajú prekonať.
Ono, neskôr tú interupciu môžete veľmi ľutovať, keď Vám začnú napádať myšlienky,že aké by mohlo byť to moje dieťa teraz?Čo by robilo?Ako by vyzeralo?Psychicky to mnoho žien nenesie a trápia sa potom do konca života.
Zo ❤️Vám prajem správne rozhodnutie.Aby ste mala pokoj v ❤️,aj v duši a hlavne pomoc a podporu od najbližších v tejto pre Vás náročnej situácii.
@anonym_autor

anonym_2bf3b8
30. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Úplne ťa chápem. Mám v rodine viac ľudí čo na potrat museli aj kvôli existenčných dôvodom aj zdravotným. Nikto v rodine (starší nábožensky založený ) to nevedeli a našťastie ani jedna nemá psychickú ujmu .Bude to dobré, ale MK ti v tom nepomôže, akurát tak ťa udupať do zeme!

anonym_2bf3b8
30. okt 2025
@anjelicek26

@anonym_2bf3b8 nase male bolo zdrave, malo trombozu v pupocniku...cele dalsie tehotenstvo som pichala injekcie na zrazanlivost... keby to viem, ze mam dve mutacie, nemuselo sa to stat... je to uz par rokov, zabudnut sa neda...naststie nam Boh doprial este malickeho potom...

@anjelicek26 Úplne rozumiem ako to bolí, hlavne keď sa nato tešíš..pre mňa to bol šok obrovský. A nikdy by som si nemyslela,že to skončí takto..a hlavne keď bolo do konca tretieho mesiacu všetko v poriadku. Ale našťastie aj my máme ešte potom zdravé dieťa 🙏

annalubuska
30. okt 2025

@anonym_autor jednu otázku si prosím polož: Za akú cenu sa budeme mať lepšie? …. Za cenu ľudského života.
Bez akéhokoľvek moralizovania a náboženstva, je to holá pravda. To nie je moralizovanie ale realita. Ak ste s tým ok, žite tak ako si to plánujete.
Osobne mám skúsenosť s kyretom po MA a interrupcia by nebola iná, zdravotne v pohode, zákrok pár minút, potom kvôli sledovaniu po anestéze 2 hodiny poležíš a ideš domov. Za psychiku sa ti nikto nezaručí, nedá sa predvídať a človek až potom spoznáva prípadné dôsledky.

any_soj
30. okt 2025

@anonym_autor ahoj. Ide len o peniaze? S tým vieme pomôcť. Dlhodobo.

any_soj
30. okt 2025
@nicoletta98

@anonym_bf0ec3 ten tvoj boh by sa mohol zľutovat nad tým zlom, čo sa deje vo svete a všade okolo nás, nado mnou nemusí

@nicoletta98 ak obhajuješ potrat (že dieťa to ešte nie je a podobne), tak k tejto tvojej vete o tom, že zlo vo svete, sa hodí to, čo hovorila Matka Tereza - potrat je najväčší nepriateľ pokoja na zemi. Ak je dovolené matkám zabiť plod svojho lona, čo bráni mne zabiť teba a tebe mňa?

anonym_2e0325
30. okt 2025

Mne kyretaz pokazili a už nemôžem mať ďalšie deti 🤷‍♀️ je to rutinny zákrok ale nemusí dopadnúť dobre. Mesiac som sa dávala dokopy. Zápal maternice zle urobená kyretaz nutnosť opakovanej kyretaze šialene bolesti. Aj na takýto scenár sa priprav. Tiež mi hovorili neboj sa veľa žien to prežilo zvládneš aj ty

cyneric
30. okt 2025
@any_soj

@nicoletta98 ak obhajuješ potrat (že dieťa to ešte nie je a podobne), tak k tejto tvojej vete o tom, že zlo vo svete, sa hodí to, čo hovorila Matka Tereza - potrat je najväčší nepriateľ pokoja na zemi. Ak je dovolené matkám zabiť plod svojho lona, čo bráni mne zabiť teba a tebe mňa?

@any_soj Napríklad skutočnosť, že jedno je hromada buniek ktorá nie je schopná života mimo tela ženy a na druhej strane máme dospelého človeka ktorý sa vie brániť a tým pádom je trošku (ha) ťažší na zabitie.

Ale cením že si ako jediná napísala autorke že si ochotná jej vypomôcť, na rozdiel od zhluku anonymov.

any_soj
30. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_0f7c6d tak ti poslem cislo uctu a posielaj mi kazdy mesiac apson 500 e....my vieme co si mozme dovolit

@anonym_autor aha už čítam v komentári. Ok. 509€, dohoda? Na koľko? 10 rokov, či na 15? Potom už dačo môže mať aj brigádu, tí starší... Viem sa ti kľudne aj právne zaviazať. Neviem ako, ale právnik by isto vedel poradiť, ako to zariadiť. Nateraz ak chceš, tak aby si mi aspoň trošku verila, môžem dať na svoj FB príspevok o tom, že kto ma pozná, nech napíše niečo o mne, či mi možno dôverovať. Garantujem tam desiatky ľudí, čo sa za mňa zaručia. Potom môžeme riešiť právnika. Kľudne aj prídem za tebou kdekoľvek na Slovensko. 500€ mesačne je suma, ktorú ti rada budem posielať, ak to zachráni tvoje srdce a dušu pred tým, aby si dala zastaviť iné srdce.

petraa44
30. okt 2025

@anonym_autor skús si to ešte premyslieť 🙏 .... Žiť s tým bude veľmi ťažké.
Napis. Môžem ti finančne pomôcť.

anonym_44f671
30. okt 2025

@anonym_autor nemusíš sa báť. A keď sa takto bojíš, tak naozaj budeš mat problémy. Ja som sa nebála, a za chvíľu som aj zabudla ze sa to stalo. Nechcela som už dieťa, tak som podstúpila interrupciu. Bodka.

vorkola
30. okt 2025

@anonym_autor Ano aj ja by som sa triasla keby som isla vrazdit nevinne stvorenie TVOJE VLASTNE DIETA...ano tvoje, kvoli financiam, to nemyslis vazne,,Ved nasa babka sa narodila po vojne,,r.1919,,hlad, nedostatok osatenia ,dalsie 4 deti,a brababicka uz ako vdova vychovalavsetky uz ako dokonca vdova ,ani jedno nezomrelo,.A dnes plne kontajneri osatenia,, V konecnom dosledku pomoze ti aj charita, urcite aj mozno financne,To ,kde zijete ? ved su aj socialne kadejake vypomoce,,..moznosti mas habadej .po porode kojis ,potom prikrm po lyzickach,ach Boze ,ved romovia sa nevyhovraju ze nemaju co jest a vychovaju aj 10 deti, A nakoniec, namiesto upt,chod radcej na utajeny porod,,,AK podstupis dobrovolny potrat,,dokonca zivota budes mat vycitky svedomia,,A takym ,co uz len poradit ?Len toto,co aj ja pisem predcasne ..Nerob to,,,ani nevies,co vsetko,,sa ti tam vnutri moze narusit,Ved usmrtit zivy ludsky tvor, to nie je z päty trn vybrat.Co ak potrat nebude dokonaly ,staci zostat v maternici len par mm zo sliznice uz z ineho cloveka,, a po case sa to moze zvrhnut na onko..Nie kazda upt je dokonala,to nie je polyp, to nie je cysta, to je uz z organu noveho zivota,,nemusi sa to zbadat hned, Ved po upt, ak je rano poslu domov poobede, tak aka kontrola?,,

vorkola
30. okt 2025
@anonym_af6ed2

@sara07 ja som bola na upt v septembri a tabletku mi vyslovene dr neodporucala, môžu sa vyskytnúť veľké komplikácie.Druhu musíš zjesť doma, to nieje tak ze das si jednu a koniec.Tiez som povodne chcela ísť do CZ.Nakoniec som šla na klasický upt.Vycitky som nemala a ani nemám žiadne

@anonym_af6ed2 To len pises tak, ze nemas ziadne vycitky,,a ani ti ich neprajem, lebo poznam take ,ktore tie vycitky dostali po case,trebars uz po dospelych detoch,,a potom si vsetko uvedomia,a najviac ked vseky deti maju uz svoje rodiny ,ona popripade vdova,,,a mnoho, mnoho pripadov,.no Chvala Bohu , ze mame milujuceho Boha ,jeho syna Jezisa Krista,ktory tento tazky hriech ,ak poziadas o odpustenie, ti zmyje z duse,,,ale s vycitkami tie zeny bojuju, az do konca zivota