icon

Aký máte názor na potraty?

29. sep 2022

Pekný deň…chcem len vedieť aký máte názor na potraty? Mňa poslednú dobu vytáča keď vidím ako ženy zdieľajú články a fotky s titulmi: POTRAT JE VRAŽDA, ZAKÁŽME POTRATY…každá žena ma právo rozhodnúť sa..paradoxom je že vela žien v mojom okolí, ktoré zdieľajú tento názor majú 5 detí chodia z materskej na materskú, bez nulových pracovných skúsenosti a manžel pracuje v zahraničí a nosí domov peniažky… chcela by som vidieť tie ženy čo to zdieľajú keby boli znásilnené a ostali tehotné či by si to dieťa nechali ak by im to pripomínalo tu hroznú udalosť a mali z toho vážne psychické problémy a to dieťa vopred nenávideli…alebo keby máte 1000% potvrdené ze vaše bábätko je vážne choré a po pôrode zomrie okamžite alebo prežije týždeň- dva…samozrejme nepáči sa mi keď zabezpečené ženy sú nezodpovedné a chodia na potraty ako na kávičku, ale su aj iné situácie ako som opísala hore kedy mi príde potrat lepšia možnosť…

cecilia29
29. sep 2022

Podla mna je to vrazda, svoje dieta by som nikdy nezabila , v ziadnej vyvinovej fazs jeho zivota , nech by bolo akekolvek a od kohokolvek

gabika128
29. sep 2022

Dúfam, že túto tému zmaže admin 🙏🤦‍♀️

martinq54
Odpoveď bola odstránená
autor
29. sep 2022

@martinq54 a teda trestá sa aj žena ktorá by mala z toho napríklad vážne psychické problémy? Nebolo by potrestané aj bábätko, ktoré by bolo nechcené a nenávidené matkou? ale tu zas poviete že dieťatko môže dostať novu inú rodinu…a čo je žena inkubátor? Že musí donosiť v tomto prípade dieťa na úkor svojho psychického zdravia?! Nevravim že je to v každom prípade znásilnenia, ale trošku sa zamyslite lebo v tomto prípade nadrziavate len jednej strane a to je dieta a nie matka…

bessie12
29. sep 2022

@martinq54 ja som proti potratom, ale v takomto pripade s tym suhlasim. Ked to nechce, tak nech ide na ten potrat. Takze s takymi hovadinami ty na mna nechod. Ja sa na to pozeram z inej strany ako ty.

martinq54
Odpoveď bola odstránená
ckocka
29. sep 2022

@martinq54 Ak žiješ na Slovensku tak ťa žial musím opraviť, zákon jej dáva právo na potrat, právo vraždiť a rozhodovať o niekoho bytí či nebytí je tvoj nezmyselný argument.

martinq54
Odpoveď bola odstránená
ckocka
29. sep 2022

@martinq54 Nazvi si ako chceš znamená opustiť logiku. Buď to robíš schválne, alebo to druhé.

lenkakravcova
29. sep 2022

@martinq54 Prečo potom zabitie napr sliepky voláme iným pojom? 🙂 Ak je definícia života od počatia po prirodzenú smrť, tak denne konas kvôli obzive vraždy zvierat alebo ich minimálne schvaľuješ. Prečo v tomto prípade používať iný slovník? 🙂 či ako sa to hodí?

mjk40
29. sep 2022

Pokiaľ ide o môj názor som proti potratom a podľa mňa je to vražda. Avšak si nemyslím, žeby mala byť interupcia nejako natvrdo zakázaná zákonom. Lebo by bolo veľmi ťažké to ustrážiť. Skrátka, ak žena bude chcieť ísť na interupciu tak si cestičku nájde. No a trestať ju za to? Veď oveľa horšie zločiny zostávajú nepotrestané. Žena, ktorá bola na potrat je už dosť potrestaná. Ďalší trest nepotrebuje. Ona skôr potrebuje pomoc.

heln
29. sep 2022

nesuhlasim s potratmi, ale zivot nie je cierno-biely a otazka potratov tiez nie je bipolarna, bud ano alebo nie, je to kazdym pripadom individualne a roznorode.
nepaci sa mi tvrdenie, ze zena ma pravo rozhodovat o svojom tele, lebo tym rozhoduje aj o zivote niekoho ineho. ale ked si vezmeme kolko ludi je na zemi a kolko sa globalne urobi potratov, tak je to taky pocet, ze by populacia rastla exponencialne. nie som za zakazanie, nelegalny trh by rozkvital, alebo by zeny pouzivali "ludove" metody. dalsia vec, irituje ma ked niekto povie, ze je to len zhluk buniek, lebo nie je, je to zarodok ziveho cloveka s miliardami buniek a zakladom pre vsetky organy. videla som viac dokumentov o potratoch, v tom zmysle ze lekar z potratovej kliniky, z ameriky, po case povedal, ze je to ohromny biznis, ze robia "prednasky" o sexualnej vychove mladym dievcatam a namiesto toho aby ich vzdelavali v prevencii im daju kontakty na kliniku, cim si vychovavaju klientelu, ten lekar to kvoli svedomiu prestal robit a natocil o tom dokument. ale urcite som presvedcena, ze kazda zena o tom rozhodnuti velmi tazko rozhoduje a nie je to jednoduche, aj tie co sa tvaria, ze idu ako na kavicku to urcine vo vnutri prezivaju tazko a nedaju to na javo. takze co teraz?

acrobaleno
29. sep 2022

Čo je dnes s týmito témami? Zase si tu niekto robí prieskumy?

kandelabra
29. sep 2022

tak ono sú prípady, kedy je diskutabilné, či potrat áno alebo nie, napr. znásilnenie, zdravotné problémy, o tom by sme sa mohli baviť hodiny. Ja osobne nie som fanúšik potratov, hlavne v prípadoch, kedy žena nechce dieťa, lebo sa vyspala so susedom a muž by ju zabil, alebo si úplne normálny pár povie, že si to nemôže z finančných dôvodov dovoliť. To ma vie vždy dostať, lebo žijeme v 21 storočí a pri dnešných formách antikoncepcie a tabletiek po (ktoré sú mimochodom tiež diskutabilné, ale o tom téma nie je) mi to príde ako vrcholné svinstvo zabiť dieťa, ktoré sa na svet nepýtalo, ocitlo sa tu vďaka nezodpovednosti dvoch ľudí. Ak nechcem alebo nemôžem mať teraz dieťa, tak sa v prvom rade chránim. Ale držím si svoj názor pre seba, nikomu by som to takto do očí nešplechla, je to ich rozhodnutie, nie moje.
Tiež názor, že do istého času je to len zhluk buniek a nie dieťa - do istej miery súhlasím, v prvých dňoch po oplodnení sa to tak dá nazvať, ale v čase, keď žena zistí, že je tehotná, tomu tak už nie je. Dieťatku už bije srdiečko, vyvíja sa, a aj život v maternici naň má už vplyv, niele po fyzickej stránke, ale aj psychickej.
Za zrušenie potratov však nie som. Ak nebudú potraty legálne, bude sa to robiť nelegálne, čo je oveľa väčšie zdravotné riziko pre ženy. Alebo budú pribúdať vraždy novorodencov, či vycestovanie na potrat niekam do zahraničia. Ak niekto potrat chce, tak si cestu nájde. Nechajme to na rozhodnutí a svedomí každého človeka.

viestta
29. sep 2022

@martinq54 keď raz budeš tehotny v nepriaznivej situácii potom sa ozvi. Pokiaľ zástava v tejto debate právo mužov, tak venuj svoju pozornosť výchove mužov k zodpovednému sexu. Pretože aj napriek tomu, že máme 21.storocie, ešte stále je ochrana pred nežiaducim tehotenstvom na pleciach žien. Pre pohorie mužov sa ženy kŕmia hormonmi, nechajú si zakladať cudzie telesa do maternice. Pri splodeni dieťaťa treba dvoch, ale odsúdená je len žena ak podstúpi interrupciu. To ona otehotnela sama od seba? Len žena riskuje svoje zdravie ci si dieťa nechá, či nenechá. Ak si to dieťa nechá, najväčšie bremeno ostáva tak ci tak na pleciach ženy.
Keby ste vy, chlapi, pristupovali k sexu zodpovedne, keby ste používali hlavu, tak by bo aj mne aj nechcených tehotenstievv ale aj potratov.
Vykrikovať, o tom ako ženy nemajú morálku je asi ľahšie ako aktívne predchádzať tomu aby ktorákoľvek z
nás bola postavená pred takúto voľbu.

ninusa221
29. sep 2022

Podla mna ked ma zena 5 deti a otehotnie v 40tke a proste dalsie uz nechce nak ide na potrat, napriklad ked dieta ma byt chore tak nak ide tiez ked vie ze to nezvládne, ja nikoho neodsudzujem poznam strašne vela žien ktore išli na potrat kvoli tymto dôvodom..
Keď to dieta je nechcene radšej nak to dopadne takto ako by sa mala aj matka aj dieta trapit cely zivot. Nie nieje to vražda je to katkine rozhodnutie a keby ja mam mat chore dieta tak urcite idem na potrat aj keby traktory padali z neba…

ziarifka
29. sep 2022

@lenkakravcova na youtube je video "Kdy začíná život? Etika bioreprodukční biomedicíny". Sú tam rozobrate pohľady vedy a rôznych náboženstiev (judaizmus, kresťanstvo katolici a protestanti, islam, hiduisti, budhisti...) na otázku, kedy začína život, umelé oplodnenie, výskum na embryach, upt.

7lenka11
29. sep 2022

ja to beriem tak, že je to každého osobná vec a nikoho za to nesúdim, keďže nepoznám pozadie.. osobne by som to nikdy neurobila.. ale tak každý nech si zodpovedá za svoj život a svoje rozhodnutia

januska12323
29. sep 2022

Nech sa každý rozhodne podľa svojho svedomia 🙏

mandzula
29. sep 2022

Nech sa kazda, ktora odsuzduje zeny, ktore sa rozhodli pre potrat, okamzite hlasi do poradovnika na osvojenie deti, ktorych su plne detske domovy.

lenkakravcova
29. sep 2022

@ziarifka To záleží aký islam myslíš 🙂
Tiež nemáš rovnaký výklad na rôzne témy v kresťanstve protestantskom - v jednotlivých cirkvách vs katolíckom vs inom.
V islame je cca 73-74 vetiev, takže aj výklady sú rôzne.
Napr. právna škola maliki zakazuje interupciu úplne, oproti tomu hanbali ju povoľuje v prípade: znásilnenia, poškodenia plodu ba dokonca rozhodnutia rodičov do toho 110 dňa.
Odpoveď teda závisí od smeru o ktorom hovoríme.

osky
29. sep 2022

Mas tu uz milion takychto tem.pozri si ich!
A presne ako niekto vyssie pise-aj tak si kazda spravi ako chce.
Skoda virit debatu!

ziarifka
29. sep 2022

@lenkakravcova práve o tom je tá prednáška. Že neexistuje jednotná odpoveď a nikto s nikým sa nezhoduje. Hodila som to tu len pre zaujímavosť na rozšírenie obzorov 🙂

Akurát tam z čisto biologického hľadiska hovorí, že život existuje už pred počatím - spojí sa živé vajíčko so živou spermiou. A koho to zaujíma, je tam pekne popísaný proces umelého oplodnenia. Prednáška je vedená vedecky, nie nábožensky.

mandzula
29. sep 2022

@ziarifka to je zaujimavy pohlad - to by potom znamenalo, ze "vrazdime" kazdym neoplodnenym vajickom a prehltnutou spermiou... och, tohto nech sa niektori nechytia.😃

danik1505
29. sep 2022

Vlastný.

lenkakravcova
29. sep 2022

@ziarifka Z biologického hľadiska súhlasím 🙂
Len zase potom je tu otázka, ak to niekto berie z čisto biologického hľadiska - prečo rovnakým spôsobom vraždiť napr. vajcia :D lebo podľa toho je to už kurča.
To by sme boli vrahovia od rána do večera, keďže takmer každý z nás denne alebo aspoň raz za pár dní konzumuje živočíšnu stravu.

estrella5
29. sep 2022

Je to pre mňa vražda, ale zároveň by som nebola za zakázanie. Myslím si, že cesta je v edukácii, nie v zákazoch. Ak by chcela žena podstúpiť potrat a bol by zakázaný, obávam sa, že by si aj tak mnohé hľadali cestičky - formou vycestovania tam, kde by potraty povolené boli až po tie horšie scenáre ako snaha vyvolať si potrat sama... Namiesto zákazov by sa malo viac dbať na sexuálnu výchovu. Veď v dnešnej dobe je toľko možností ako zabrániť neželanému tehotenstvu, že ak som v situácii, že by som prípadne šla na potrat, tak viem skombinovať aj viac antikoncepčných metód a riziko otehotnenia sa môže blížiť skoro k nule 🤷‍♀️ Rovnako ja keby som znásilnená (čo je častý argument pre potraty), tak by som okamžite zháňala tabletku po. Čo síce tiež nie je 100%, ale určite lepšie ako čakať a potom riešiť potrat...

mandzula
29. sep 2022

@estrella5 k tomu znasilneniu - clovek (nastastie) netusi, v akom psychickom rozpolozeni ta zena je, ci je vobec schopna na nieco take okamzite mysliet.

vevesh
29. sep 2022

No podla mna, nech sa do toho stat a verejnost nemiesa, tak ci tak ostane to dieta na pleciach predovsetkym matke (popripade aj otcovi, ak nezdrhne, co je momentalne dost moderne...). Nemam problem s regulaciou, ale ani jeden extrem nie je dobry- ani zakazanie potratov a ani ich vykonavanie az do 9 mesiaca...

viestta
29. sep 2022

@estrella5 áno, znásilnenie je častý argument. Takých potratov je zanedbateľné množstvo. Na druhej strane, nikto nezistoval aké percento potratov je dôsledok vynúteného sexu. Co si budeme nahovárať, veľmi dobre vieme, že sa to deje a deje sa to často. Právne je vynuteny sex znásilnenie, aj ten v manželstve, ale kde niet žalobcu, niet ani sudcu. Také ženy majú dosť iného trápenia, neželané tehotenstvo je len špička ľadovca. Také ženy majú aj bez odsudzovania spoločnosťou dosť ťažký život. Kto pomôže takým ženám? Ti moralisti asi ťažko. Kto pomôže ich deťom?