Išli by ste na mojom mieste na potrat?
Ahojte, jedná sa o dosť pre mňa citlivú tému preto píšem anonymne.
Jedná sa o to, že som študentka na VŠ, 3.ročník takže ešte 2 mi treba. Celý život som bola skôr kariérne založená a perfekcionistka odkedy pamätám nikdy som sa ako mama nevidela ani v budúcnosti ale napriek tomu deti mám veľmi rada a rada s nimi trávim čas len nemám pocit, žeby som bola dobrou mamou. Čo sa týka tehotenstva som úplne na začiatku a nechcela som otehotnieť ale nejednalo sa ani o nehodu.... je to dosť komplikované.... v skratke nie vždy žena to dokáže ovplyvniť... preto prosím nerozoberajte to ako som otehotnela a že máme spať s ochranou, mala som brať antikoncepciu atď.. ani teraz sa mi o tom nepíše ľahko ale k téme... Mám priateľa staršieho (31r.) zarába slušne takže dieťa by určite bolo zabezpečené ale aj z jeho strany je komplikácia pretože je cudzinec sme od seba necelé 2hod. lietadlom, stretávame sa tak často ako sa len dá, či už on príde ku mne na pár dní alebo ja tam, v lete trávim celé 3-4 mesiace do začiatku školy som len s ním, nemáme žiadne konflikty, veľmi dobre spolu vychádzame takže dieťa by sa nenarodilo ani do polorozpadnutej rodiny aj keď človek nikdy nevie, on dieťa vždy chcel ale teraz zatiaľ o ňom nevie a ak sa rozhodnem ísť na potrat ani mu to nepoviem, že som čakala dieťa. Určite partner sa tu presťahovať nepresťahuje, to viem na 100% nevie jazyk a ani by nemal taký plat aký má v zahraničí, ja vzhľadom nato, že študujem tiež sa tam nemôžem presťahovať (prerušiť štúdium nepripadá do úvahy ani externé).
Odkedy som zistila, že som tehotná začali sa vo mne byť pocity, či naozaj chcem o dieťa prísť už som tak 50/50, čo sa týka toho, či sa chcem stať mamou alebo nie a to mi vôbec nepomáha pretože neviem si predstaviť ako ho v našej situácii budeme vychovávať, on určite bude chcieť byť s ním, čo najviac a ja keď ho vynosím 9mesiacov a následne porodím tiež. Máte nejaké nápady ako by sa to dalo vyriešiť? Už niekoľko dní rozmýšľam ale stále mi z toho vychádza, že ten potrat bude najjednoduchšie riešenie napriek tomu, že niečo málo sa v mojich materinských citoch "zlomilo."
Ešte raz na záver len dodám nie, školu neukončím ani nepreruším už len kvôli tomu, že ak porodím dieťa a vo vzťahu o 10,15 rokov niečo nevyjde chcem aby bolo zabezpečené aby malo všetkého dostatok, nehovoriac o tom, že nechcem byť ani počas vzťahu závislá od partnera.
Ako píšete, potrat bude najjednoduchšie riešenie. Ľudia majú tendenciu vyberať si najjednoduchšie riešenia, lebo tú ťažšiu cestu by nezvládli. Najbizarnejšie na tom je to, že tie najjednoduchšie riešenia sú v konečnom dôsledku z dlhodobého hľadiska tie najhoršie. Nekomplikuje si svoju situáciu ešte viac svojím myslením, vidíte to všetko príliš čierne. Negatívne myšlienky von a uvidíte, ako sa vám všetko rozjasní, otvorí cesta. Dieťa by bolo nádherné, robilo by vám radosť. Ak sa rozhodnete inak, výčitiek sa nikdy nezbavíte. Nepíšem všeobecne, píšem konkrétne o vás.
Ak ste dieťa nechceli, tak to bola nehoda 🙃 jedine, ze by ta teda znásilnil ale to by si asi nechcela s nim byť...
Povedz to priateľovi, prečo by si sa mala rozhodovať sama?
Prosím nechaj si ho, všetko sa časom vyrieši a ty nájdeš tie správne riešenia na všetko a dieťatko Ti to mnohokrát oplatí.
Ja by som na potrat nesla. A za tvojich okolnosti uz vobec nie.
A keby si dokončila len bc. a potom až išla na ing. keď sa dieťa narodí? Zaleží či ti má kto pomôcť s ním tvoji rodičia a tak, ale tak neviem mať dieťa s cudzincom s tým, že ani jeden nespraví žiaden kompromis ako sťahovanie je ťažko niečo potom vymyslieť a riešiť, aby bolo všetko super proste vždy to nejakou formou vyjde ako zlé riešenie pre niekoho či už potrat je ťažké rozhodnutie a ovplyvní ťa to do konca života alebo zanechanie štúdia , ale ja som názoru, že škola nezaručuje ideálne zabezpečenie do budúcnosti.
Z popisu som pochopila ze ta znasilnil?? Ze si to nemohla ovplyvnit.
Na takeho priatela by som sa vykaslala, navstivila psychologa a babo by som si nechala - ale to je moj pohlad, som uz 10 rokov po VS, cize mam uz ine skusenosti a pohlad na zivot.
Ak si si interupciou neni istá, tak určite na potrat nechoď. Pre taký vážny krok musíš byť naozaj pevne rozhodnutá, naozaj. Ja som neni proti interupciám, je to každého osobná voľba, ale ja si osobne myslím, že ak by som sa k tomu kroku uchýlila ja , musela by som si ním byť úplne na milión percent istá a to ty nie si. Zvládneš to, ak by si školu odložila na rok, dva, svet sa nezrúti...
Toto si Musis ty sama v sebe rozhodnut. Nazor druhych je ti nanic. Ty budes musiet to dieta zabezpecit vychovat popri nom studovat. Alebo ist na upt a zit stym.? Ten vztah vas.. nikto nevie aku mà skutocne perspektivu do buducnosti. Ty ked dostudujes planujes ist zit za nim? Bude jeho krajina akceptovat tvoju VS? On na Svk urcite nepojde. Uz len to ze mu nepovies ze si teho alebo o pripadmom upt o niecom svedci. Mas ppdporu rodicov ? V tvojom veku sa vela zien este neciti na materstvo. To nemusi znamenat ze deti by si nikdy nechcela. Skor je to o tom ze si perfekcionalista a vies ze tvoja situacia nie je idealna momentalne mat dieta. Ibaze ty uz tehotna si. Takze si Musis vybrat. S cim by si vedela zit a s cim nie.
Môj názor. Priateľa nemiluješ, keďže si schopna mu klamať v takej veci. Neviem, čo sa stalo, ale som si istá, že by si to dieťatko dokázala vychovať (či už s partnerom, alebo bez) a dokončiť studium😉
Prosím nechoď na potrat budeš si to vyčitať celí život A to dieťatko ťa už teraz myluje si už mamička 🙏👼🏻🌸❤️❤️❤️
@andreasmola myluje ?
Ja by som priateľa neriešila, ked je daleko ako keby nebol... Je jedno koľko má rokov a či sa máte radi atd. Skôr ma zaujíma tvoja rodina/rodičia. Budú ťa podporovať aby si doštudovala, pomáhať s dieťaťom a tak? Podľa toho by som sa rozhodla. Ak áno a budeš mať v nich oporu aj s pomocou aj s bývaním tak áno, ak nie sama to nedáš, bude to trápenie, to by som išla na potrat.
Ak ťa ten chlap znásilnil tiež sa mi to tak zdá, tak by som sa vykašlala na takého násilneho chlapa. Tiež ti poradím nechaj si dietatko. Pretože je to požehnanie, dieťa je dar. Ver tomu ze ho vychovas . Byť matkou je to najkrajšie čo môže byť. Prosím nechaj si dietatko....
Skolu neukoncis ani neprerusis - ma ti kto s dietatom pomahat? Toto vidim ako klucove. Materstvo je fakt ale fakt narocne.
Podla mna nie je az take hrozne skolu studovat externe alebo prerusit aspon na rok, potom moze ist dieta do jasli, vies kolko mamiciek vystudovalo s dietatom? Stale budes mat vzdelanie, Vsetko sa da, ak je priatel financne zabezpeceny moze vas podporovat aj ked s vami nebude byvat, ak mas podporu od rodiny tak to urcite das a budes skvela mama uz len preto ze sa rozhodnes pre tu tazsiu cestu a podla mna by si to priatelovi mala povedat, je to aj jeho dieta a mozno bude chciet urobit vsetko pre to aby sa o vas postaral 🙂
No, je to ťažké... Lebo ak sa nerozhodne pre potrat, tak určite bude nevyhnutný nejaký kompromis. Ideálne z oboch strán. Určite by to nemohlo ísť ako doteraz. Jasne, ze by chcel byť s vami a ty by si, aspoň načas musela prerušiť školu... Pripadne si ju dokončiť v zahraničí? Alebo by sa na tie 2 roky on presťahoval sem a potom by ste odišli spolu. Ideálne by bolo to prebrať s ním. Co by bol ochotný urobiť on, aby si sa nemusela len ty prispôsobiť.
Nech hľadáte riešenia spolu. Len podotýkam, že je to začiatok kompromisov... Tých bude musieť byt časom ešte veľa. Držím palce.
Rozmýšľaš z úplne opačného konca, dávaš si “na papier” samé proti. Už jasne vieš čo urobí tvoj chlap…neviem, dokážete udržiavať vzťah na diaľku a pravidelne sa stretávate a lietate jeden za druhým aj počas korony a pohoda a žiadny problém. Tak asi dokážete robiť aj kompromisy. Za mna prestaň hádať ako sa asi zachová a povedz mu to. Keď ta z fleku nechá, potom začni premýšľať nad tým či to sama dáš. Alebo naopak, možno ta tak zaskočí svojou reakciou že sa do dvoch týždňov presťahuje na SR a problém vyriešený 😁 nepoznám ho ale proste mám pocit že máš len samé dohady čo by sa asi mohlo stať a na základe nich chceš urobiť take veľké rozhodnutie.
Ok, ja skusim hodit pragmaticky pohlad a nie pohlad typu Zaborska. Ja tiez nie som materinsky typ a nezmeni sa to ani po porode. Mala som odrobene 4 roky, teraz som bola na materskej, a stale je to malo na to, aby som sa mohla hlasit na senior pozicie. Hladaju skusenosti 5+ a tu pauzu v cvcku vidia, a aj ked je to smutne, vacsinou je to prekazka.
1. Budete s priatelom spolu? Myslim spolu zit, ci sa spolu nastahujete, bude ti financne (musiet) pomahat.
2. Mas podporu rodiny? Ak by to s priatelom nevyslo? Ak by si isla aj externe na mgr/ing. Ma ti kdo strazit dieta pocas skoly, ucenia,.?
3. Dieta v jasliach nie je ziadna sranda, kazdy druhy tyzden chore, statne jasle su kratko otvorene, ..
4. Zabudni na aktivny spolocensky zivot. Jedine ze by rodina bola ochotna pomahat a strazit.
Prerataj si to pragmaticky vsetko sama. Interupcia nie je ziadna tragedia, ak sa zena z akehokolvek dovodu na dieta este neciti. Mam xy kamosiek, ktore na potrate boli a teraz maju krasne rodiny. 🙂
Ja som to pochopila nie ako znasilnenie ale jednoducho on nevytiahol vcas nechranili ste sa .. pri tom vasom vztahu ty stihas do leta vynosit dieta a dat ho na adopciu bez jeho vedomia ..a v lete byt snim Ako vzdy len s par kg naviac. Kedze mu neplanujes povedat ak si dieta nenechas. Ale vas vztah uz nikdy nebude ako pred tym. No co je to za vztah ked mu nechces povedat ze si teho? Len aby si Po lete nemala ten isty problem ..
@queen_mary Napísala si to isté, čo som chcela aj ja.
@miadi veľmi tvrdo mYluje, az sa mi nožík otvoril🤦♀️
Tiez myslim, ze nebolo stastne rozhodnutie sem pisat. Ty si toto musis v sebe spracovat. S niekym blizkym napriklad, najlepsie aj s oteckom, ci ti vedia pomahat kamarati/rodicia, ci vie potencionalny otec pomahat financne v takej miere, ze napr. zozeniete opatrovatelku kym si vybavis skolske veci. Ja byt na tvojom mieste zo skoly neodchadzam, ani neprerusujem. Proste ak by som sa rozhodla si deita nechat, tak by som si zamakala 2 roky a dokoncila to aj s nim, skusila si vybavit podla typu VS nejaky individualny plan, aby som nemusela na kazdej prednaske sediet atd. Toto bude potrebovat riadny bojovy plan. samozrejme interupcia je najjednoduchsie riesenie, ale nemusi byt najlepsie, ked nie ste na tom nejak velmi zle a s partnerom planujete buducnost spolu (kde ako kedy?) a teda velka obeta je to mat dieta v tomto veku. Pre niekoho aj tuto svetlu stranku to ma: za 3 roky mozes mat dokoncenu skolu a doma 2+r dieta, tkore ti v zahranici napr. pojde rovno do skolky a mozes pracovat 🙂
@lenkasarka nemam rada grammar police ale toto mi nedalo 😅neupozornit.
@miadi Ked nevytiahne vcas tak to nie je nehoda?
A ked pise ze nechcela otehotniet, tak asi by sa chranila, ci? Realne chranila lebo prerusovany styk nie je riadna ochrana. Takze bud je autorka naozaj nezodpivedna alebo to ovplyvnit nemohla preto ze cely styk bol nedonrovolny 🤷♀️
Preco by ju mal chlap hned znasilnit?? To si ozaj myslite,ze by s nim dalej bola a uznala mu otcovstvo? 🙄 Bud si vypili,alebo nestihol vytiahnut vcas, alebo zle odsledovane plodne dni a teraz,ze co s vysledkom?🤔🤷♀️
Tak v zivote clovek musi robit kompromisy. Mat 3r.VS nie je malo,uz mas vyssie vzdelanie a robotu mozes mat dobru aj bez dalsich 2r. VS, alebo si ju dorobit neskor. Treba sa rozhodnut medzi karierou a dietatom,ina cesta nie je,ked nechces studovat tehotna a neskor s dietatom. Vztah si si sama vybrala na dialku,takze si musela ratat s tym,ze do buducna to ine nebude a bud sa definitivne prestahujes za nim,alebo to skoncite. Co tu chces vyriesit,ked on nechce zit na SK. To ti fakt nenapadlo,ze budes niekedy s nim mat deti,ze ako to vyriesite? Dost neskoro sa nad tym zamyslas. Toto by som riesila uz po tyzdni vztahu na dialku.
@miadi plne súhlasím

Prepáčte ak je to náhodou chaoticky napísané ale celý príspevok som dopísala so slzami v očiach tak dúfam, že to dáva zmysel...