Je lepšie mať jedno dieťa alebo viac deti?
Ahojte chcela by som sa opýtať je mať lepšie jedno alebo 2 detičky ? Ja mám jedného chlapčeka má 18 mesiacov a už by bol najvýšší čas mať 2 ale sa bojím pôrodu atd.. znova byť tučná atd.. čo si myslíte vy je lepšie mať súrodenca alebo radšej sama ?? Nechcem spraviť niejakú chybu roky utekajú a ja som čoraz staršia chcem mať do už za sebou aj to 2. Ale bojím sa a neviem sa fakt rozhodnúť ostať pri 1 alebo čo. vaši známy alebo vy máte koľko detí ? asi vätšinou 2 -3 si myslím málo 1 bábo majú. Fakt neviem prosím poradte či sa dať na to 2 dakujem 🙂
Urcite aspon dve...ak bude jedinacik neskor to budes lutovat...
ja mám dvoch súrodencov a v detstve som si s jedným vôbec ale vôbec nerozumela....Teraz je to už iné....ale stále také vlažné. Takže súrodenecká láska nie je vždy na 100% istá....Ani potom prípadne v dospelosti......Vidno, ako majetky, dedičstvo a pod. môže súrod. rozhádať na život a na smrť. Ale dve deti je tak akurát....Ja sama mám len jedno....hm. Neviem či je to dobre alebo zle.....To sa nedá povedať....ešte je na to aj skoro........Ale kebyže mám dve, tak budú dve......Proste niekedy to za nás vyriešia okolnosti, zdravot. stav, finančný stav a pod. možno inak, ako by sme chceli.....
Ja mam dve a pochadzam z veľkej rodiny v ktorej naozaj vsetci dobre vychadzame. Mam dve sestry a brata, veeela bratrancov, sesterníc a ich detí proste vela. Neviem si bez nich predstavit zivot. Velmi mi pomahaju teda sestry aj s detmi. Keby som bola na vsetko sama asi to nedam a nie len preto mam sa komu vyrozpravat, postazovat, vyplakat ked chlap je furt prec. Ano mala som vela kamaratiek a kamaratov ale ako prisli deti zostala mi len rodina a nevymenila by som ju za nic Kamarati ako prisli tak odysli ale rodina vzdy zostava. Nehovorim ze kamaratov nemam ale to je ine. Fakt neviem ake je to mat konflikty v rodine preto ja som za velku rodinu ... je to urcite tazsie ale stoji to za to... a ja neverim tym co hovoria ze by najradsej cely zivot boli sami. My sme tvory spolocenske ano su typy ludi ktori maju radi klud a zase na druhej strane ludia spolocenskejsi ale kazdy jeden clovek potrebuje citit blizkost toho druheho, pomoc ci radu... moj nazor nikomu nic neberiem... kazdy mame ten svoj. A ty musis citit ako to chces... ale za mna urcite chod do toho nebudes lutovat 🙂 nevymenis ich za nic na svete aj keby boli 4 🙂
Ja mám o 6 rokov mladšiu sestru a medzi deťmi mám 5 ročný rozdiel a je to skvelé, po 18 mesiacoch si to neviem predstaviť sa snažiť a to mám skvelé detičky. 1 dieťatko nie je žiaden horor, radšej jedno ako žiadne a aj ako mať kopec detičiek a nič im pre nedostatok financií nedopriať. Ja som ale po súrodencovi veľmi túžila ako si pamätám, preto je podľa mňa vo všeobecnosti lepšie súrodenca mať, aj u nás je veselšie odkedy máme malého, ale to je na každom. 🙂 🙂
@simculllka mne osobne to nevadi ale dcera je introvert po otcovi....ona aj ns ihrisku kym su tam dve tri deti pohoda sk ich je tam viac tak uz je len pozorovatel pripadne sa hra bokom...ked ale uz niekoho pozna tak uz je viac otvorena....aj hracky na pirsku pozicia aj cudzim detom ale hra sa sama...aj ucitelky v skolke ze aj ked he konflikt ze ona nie je nikdy vyryvatelom ale ze uz sa brani nie rucne ale uz sa brani a ked vidi ze fohoborom to nefunguje tak vycuva
@libawet ja mam 6 rocnu dcerku a prednedavnom mi povedala, ze jej bracek je to najlepsie co sme jej mohli dat... A co poznam jedinacikov, tak v dospelosti jej im luto, ze im rodicia nedopriali surodenca... Ale to je iba moj nazor. Ja som rada, ze nam bolo dopriate dat jej surodenca, aj ked verim, ze nie kazdemu sa z roznych dovodov da...
@liz_lemon no neviem, ake si mala ty detstvo, ale ja sa stazovat nemozem🙂 a co sa tyka jedinacika, su zvycajne samostatnejsi🙂
@veronicka1901 sama si napisala, ako si urobis , tak mas....
@celasapremenim vies, ja som videla vselijake vztahy a urcite nie som frustrovana. Ozobracenim dietata by som to tiez nenazvala. Kazdy ma inu povahu a nie kazde dieta tuzi po surodencovi. Nasa je taka, ze proste jej nechyba.
To uz na modrom konikovi treba radit kolko deti mas porodit? Ved ty ich budes zivit aj vychovavat. Samozrejme, ze vychova jedneho dietata je omnoho lahsia ako vychovavat dvoch surodencov, ale pre nas o to narocnejsie, ale krajsie ako mat doma jedinaka. Ale to je kazdeho osobny postoj...Ako si urobis tak mas 😀
Ahoj no ja som chcela len jedno aj kvoli porodu aj za to ze som to nezvladala, mala bola narocna dost som sa s nou natrapila ale venovala som jej vsetko az som sa na nu upla. Pred jej tretimi narodeninami dostala febrilny krc kedy prestala dychat a ja som uz bola chora z toho ako ju chodim kontrolovat ci dycha a tak .. Rozhodli sme sa pre druhe aj kvoli psychike aj kvoli tomu ze jej chybal surodenec a nelutujem maleho si velmi uzivam nie ako ju viem do coho som sla a som ovela viac pripravena. Hoci bude mat len tri mesiace uz sa spolu hraju a vidno ich naviazanie sa na seba smeju sa jeden na druheho je to krasne nelutujem .. 🙂 a na svete im bude lahsie dvom 🙂
Hovorim cisto za seba, frazy typu surodenec najlepsi dar, alebo hadam by ste to malej nespravili, ze bude sama, a bude sa mat s kym hrat a pod. ma vykacaju do nepricetnosti.. dovod mat druhe dieta len kvoli prvemu pre mna nie je dovod mat to druhe dieta... musime to chciet obaja, chciet dalsieho clena rodiny a nie zabavku pre prvorodene... na druhej strane sa da aj povedat, ze druhe snad nikdy neolutujes, moze byt nan akurat uz neskoro.. potom mozes akurat olutovat, ze druhe nebolo
@jajka257 Ahoj, ako tak pozerám, asi som jedna z mála, kto Ti tu v tejto diskusii rozumie. Tiež mám len 1 dieťa a som tomu rada. Vôbec si nemyslím, že dať dieťaťu súrodenca je nejaký dar. Jasné, je skvelé, keď si súrodenci rozumejú, ale čo, keď to tak nie je? Veľa mamičiek tu píše, že ich staršie deti si súrodenca želali, ale často tu čítam aj témy o tom, že keď sa to druhé narodí, to prvé žiarli, robí menšiemu zle... @janush písala, že dospelým jedináčikom je ľúto, že nijakého súrodenca nemajú, ale to, po čom oni túžia, je práve ten ideálny súrodenecký vzťah, ktorý nie je nikdy zaručený. Ja mám 1 sestru, je staršia o 1 a pol roka, takže vekovo sme si blízke, mohli z nás byť najlepšie kamošky. Sestru mám rada, nemáme žiadne problémy, ale, proste tie kamošky z nás nie sú, sme príliš rozdielne. A v detstve? To bolo horšie, než zle, neustále sme sa bili a hádali, sestra si myslela, že ona je v práve, že všetko musí byť podľa nej, lebo ona je tá staršia, nikam sme nechodili spolu, lebo ona "s tým deckom" nikam nejde, brala mi veci bez dovolenia, lebo sestry si predsa veci požičiavajú, lenže ona mi požičanú vec buď nevrátila, alebo ju zničila (hlavne topánky, neviem, čo s nimi robila, ale po tom, čo ich mala ona, už boli pre mňa nenositeľné)...
Veľa ľudí má slovo jedináčik zafixované, ako rozmaznaný sebecký tvor, ale vôbec to tak nie je, môj syn by sa pre kamarátov rozdal, nie je ani sám, ani osamelý, máme okolo seba dosť detí, jeho rovesníkov, s ktorými trávi čas. Kamarátov má šancu si vybrať podľa povahy, ale súrodenca by musel brať takého, aký je. Nechcela by som, aby sa celé detstvo otĺkal a dohadoval so súrodencom, s ktorým by si nerozumel.
@h2
ja len este dodam, ze som stretla velmi vela fajn ludi,co vyrastali bez surodencov a su z nich super spolocenski a stedri ludia. Mozes mat trebars doma tri deti a vychovat kazdeho z nich ako jedinacika a mozes mat jedno a vytvorit mu harmonicke prostredie a dostatok spolocenskych kontaktov (kamarati, susedia, bratranci a podobne). Inak videla som to aj v skolke a na ihrisku napriklad, ze jedinacikovia vyslovene vyhladavali kamaratov a kolektiv, takze naozaj zalezi na vychove tej danej rodiny.
A aby som priliala trosku oleja do ohna, tak len dodam, ze radsej kvalitne vychovany jedinacik ako dieta z mnohopocetnej rodiny, tym myslim viac ako 5 deti.
@h2 presne. Inac, mne vadi, ze sa vzdy navazaju a urazaju jedinacikov....inac, by ma zaujimalo, co by hovorili, keby niekedy poculi ozajstny nazor tych deti, co maju surodenca. Mne minule plakala kolegyna, ze najstarsia jej doma vykricala, ze na co su jej surodenci , ze ona by chcela byt jedinacik. A uz som to pocula od mnohych deti, denne s nimi robim. Takze, to nie je asi az taky dar pre tie deti , ked stale na to frflu😀
@jajka257
Jasne. Spolocenske konvencie robia svoje.
Podla mna kazde dieta chce byt aspon chvilu jedinacikom, o tom ziadna.
@celasapremenim Tak to Tvojim deťom úprimne závidím, my so sestrou sme sa nikdy nevedeli spolu pekne zahrať, vždy sa to zvrhlo na hádku, bitku, krik a plač a to máme naozaj malý vekový rozdiel. Bohužiaľ, aj známi, čo majú medzi deťmi väčší rozdiel, sa sťažujú, že ich deti sa spolu nezahrajú (ale aspoň sa nebijú). ☹

@sense 🙂 ďakujem, ak ide o pozvanie na návštevu. Z nás by ste sa zbláznili, my sme totálne hlučná, ulietaná rodina, deti sa nezastavia, ako je deň dlhý, ak teda zrovna nespia. Z nás by vás asi šľak trafilo, zvlášť ak je vaše dieťa pomerne tiché. Inak, keď som bola naposledy len s jednou dcérou na ihrisku, lebo druhú si vzala babka, tak hovorím mužovi, že aká je to pohodička len s jedným dieťaťom. Ale aj tak by som to nemenila, mne sa páči ten ruch u nás 🙂 aj keď dakedy by som dala za pol dňa ticha bez detí aj nemožné 🙂