icon

Je umelé prerušenie tehotenstva hriech alebo zabitie?

18. apr 2024

Je podľa vás upt veľký hriech ? Je to naozaj zabitie ?

rozculena
18. apr 2024

@dagmarovita nejaký chruňo ťa znásilní,ty náhodou otehotnieš a nevyprávaj mi,že budeš celá šťastná,že budeš mať decko,to ti tak verím.Namiesto toho,aby si sa dostala nejako z tej traumy,tak to decko ti to bude pripomínať do konca života.Tak určiteeee

30katrusa40
18. apr 2024

Po cirkevnej stránke áno. Skús daku poradňu. Ale nazývať by sa to malo umelé ukončenie. Lebo keď sa niečo preruší ešte sa dá pokračovať. Ale v tomto prípade pokračovanie možné nie je

viestta
18. apr 2024

@haraburdova ano, uznavam, ze na svoj pohlad mas svoje dovody. Akceptujem to. Nebudem ta presviedcat o opaku. Skus akceptovat moj nazor, ze kazdy sa moze slobodne rozhodnut tak ako mu svedomie dovoli. Tym netvrdim, ze interrupcia je spravne riesenie, je to posledne mozne riesenie a nemali by sme obmedzovat slobodnu volbu pre kazdu, ktora sa dostane do takej situacie, a ani ju nemame pravo sudit, nech sa rozhodne akokolvek.

thirstymonk
19. apr 2024

@rozculena ak by niekto moji zenu znasilnil a otehotnela by... Prijal by som to dieťa ako svoje. Na to zober jed! Lenze ja som chlap a ne nagelovany debilko na kolobezke. Tato logika je uplny mindfuck. Akoze ked ta niekto znasilni, tak maj pravo toho znasilnovaca rozmixovat na fasirky, povysavat a kydnut do hajzlu. To ti neberiem. Ale ako za to moze to dieta?

K zhluku buniek: vsetci sme zhluky buniek, obycajny prach a popol. Nase tela tvoria 13 miliard stare chemicke prvky, ktore sa syntetizovali dakde na druhom konci vesmiru. Ked si vezmes, ze vacsinu nasho tela tvori vlastne vakuum a na tej najnizsej urovni su atomy velke ako mravce a vzdialenost medzi nimi je asi ako zo zeme na mesiac. Tak vacsinu "medzi" tym sa nenachadza nic. Ani vzduch. Proste vakuum. Sme.v tomto svete uplne nic. A vo vesmire ani nehovorim.

Ale to je uplne normalne pocas dejin celeho ludstva. V praveku "nic" bol clovek z ineho kmena. V staroveku bol "nic" vojnovy zajatec. Potom boli nic krestania, potom cernosi, v 20.storoci nic boli zidia, teraz su nic nenarodene deti. Uvidime, ako to dospeje dalej... Ale ruzovo to nevidim.

thirstymonk
19. apr 2024

To ze ja nemam maternicu neznamena, ze nemam pravo sa k tomu vyjadrovat. Bez spermii by totiz ziadna maternica nebola potrebna. Dieta nie je vlastnictvom, ale darom.

anjelok
19. apr 2024

@thirstymonk to je od teba velmi pekne, ze by si prijal take dieta. Len ci by ho prijala aj tvoja zena. A ver mi, ze to, co by povedala teraz, nemusi byt zhodne s tym, co by nastalo, keby sa to realne stalo.

anjelok
19. apr 2024

@thirstymonk vyjadrit sa mozes, k svojmu dietatu urcite. Ale zial len vyjadrit, nie rozhodnut. V tomto muzi tahaju za kratsi koniec v rodicovstve, tak ako zeny zase tahaju za kratsi koniec v inom stadiu rodicovstva.

anjelok
19. apr 2024

@dagmarovita ked zena take dieta prijme, tak na potrat predsa nepojde. Znasilnena zena pocala nedobrovolne, ona sa nerozhodla by tehotna a mat dieta. A nema pravo za nu rozhodnut nikto iny. Ak sa zena rozhodne tehotenstvo ukoncit, tak za ukonceny nevinny zivot je zodpovedny len a len nasilnik.

jana_eyre_2
19. apr 2024

Každý má na to iný názor.. môj je - ja osobne by som to nikdy neurobila, lebo viem že by som s tým vedomím nevedela zit.. ale nikto.mi nedal právo súdiť ženy ktoré sa pre upt rozhodli, pretože nežijem ich život a neviem čo bolo za ich rozhodnutim..

katulienkax
19. apr 2024

@thirstymonk ja by som take dieta neprijala pretoze dieta od nasilnika bude mat geny nasilnicke nech si hovori kto chce co chce, mozno bude aj degenerovane od nasilnika. A nemohla vy som to dieta lubir ako dieta pocate v laske

katulienkax
19. apr 2024

Inac cirkev je posledna , co by mala kazat o ptratoch, ma tolko krvi na sebe za celu historiu ludstva, dufam ze sa smazia v pekle- kriziacke vypravy, svate vojny v mene panenky Marie, upalovanie bosoriek

thirstymonk
19. apr 2024

@katulienkax netvrdim, ze je to lahke. Bolo by to velmi tazke a prave v takychto veciach sa dokaze ci je chlap naozaj chlapom. Lenze ked tu od podaktorich z vas citam prispevky o vasich muzoch, tak zalamujem rukami, co ste si to vybrali 🤦 (myslene vseobecne, nie konkretne teba...) chlapov, co maju zodpovednosti asi jak 6 rocne decko. Bola by to rozhodne jedna z najtazsich veci v zivote, ale verim, ze by som to zvladol. Ktovie. Dufam, ze sa to nikdy nestane.

Plno deti sa narodilo zo znasilnenia, alebo mimo manzelstva, alebo s kadejakymi poruchami... A mnohi z nich priniesli svetu vela. Z detskych domovov vzisli mnohi herci, ale aj vedci, lekari, pravnici... Ktovie kolkych objavitelov lieku na rakovinu sme uz zabili tym, ze "zena mala pravo sa rozhodnut"... Ale to uz je filozofia. Na druhej strane, vraj hitlerovu matku doktori posielali na potrat a nesla. Cize tak ako sme prisli o dobrych ludi, sme zarucene prisli aj o zlocincov.

viestta
19. apr 2024

@thirstymonk dieta by malo by pocate z lasky a prijate s laskou. Tu by sme s teoriou mohli skoncit a prejst k praxi. Co ak zena otehotnie z vynuteneho sexu? Vynuteneho vlastnym muzom. Ano, stava sa to celkom casto, ze chlap si svoju zenu necti a nemiluje ju az tak aby pochpil, ze ked ona povie nie tak to je nie. Sebecky hladi len na uspokojenie svojich pudov. Ano, su take zvazky. Ma chlap aj vtedy pravo o niecom rozhodovat? Bezohladny buran, ktory nie je schopny ovladat svoje pudy, bez schopnosti pristupit k zivotu zodpovedne spolodi dieta do nefunkcneho vztahu...

medea2003
19. apr 2024

@gribka1 Aj ten pan od Trnavy, co mlatil styri deti a zamykal pred nimi chladnicku, to robil z osobneho nadtavenie, fakt je osobne nastavenie pre niekoho moralny argument?

gribka1
19. apr 2024

@medea2003 Načo také porovnanie, ktoré s týmto konkrétne nemá nič. Úplne mimo, nepatrí všetko do jedného mecha.

feb13
19. apr 2024

Otazka asi chcela smerovat inde, ale z teologickeho hladiska sa hriech nedeli na velky a maly. Vsetky su rovnako velke a rovnako zle. To len my ludia mame tendenciu robit akusi stupnicu hriechov.

kremlicka250
19. apr 2024

Ako to citis ty,to je dolezite. Ze ti tu polka ludi povie ,ze je to vrazda a druha polka ,ze nie je nic nezmeni na tom, ako to citis ty. Nikto z nas nieje v tvojej situacii, takze nas nazor je uplne nepodstatny. Tie co ti povedia ze je to hriech, nebudu vychovavat tvoje dieta a tie co povedia,ze je to ok, nebudu zit s pocitom po potrate.
Je to velmi tazke rozhodnutie a nikto to bohuzial za teba nerozhodne.
Ale hlavne neries to, kto si co mysli tu. Dolezite je,co si myslis ty. Drzim palce.

mladena
19. apr 2024

Takto ti poviem, veľa žien potratí spontánne bez toho, aby si to želali. Kto vtedy zhrešil a "zabil" to dieťa? Boh? Tak kto je potom lepší? Nesúď a nebudeš súdený.

mima172
19. apr 2024

Pri podobných témach mi napadne len jedno: "Zástancovia potratov zabúdajú nato, že aj oni sa narodili". Je "komické", že im právo na život nebolo odopreté ale iným by ho vzali bez váhania.
Autorka: za mňa áno, vražda je veľký hriech.
Inak je smutné, že sme na fóre o rodičovstve a toľko žien tu obhajuje ukončenie tehotenstva z vôle ženy (neznášam pojem "prerušenie" - čo je len prerušené, to sa dá obnoviť).

rusalinka
19. apr 2024

Autorka, a ty si čo vlastne myslíš? Čo čakáš, aké odpovede? Nenašla si tu iné diskusie o tomto, už miliónkrát riešené?
Samozrejme, že veriaci človek ti povie, že je to hriech.
Samozrejme, že ateista ti povie, že to hriech nie je, lebo nerieši či je niečo "hriech" alebo nie, keďže nerieši hriech ako taký.
Samozrejme, že aj veriaci aj ateista ti povie, že je to otázkou tvojho svedomia a najlepšieho vedomia.
Nech si tu prečítaš čokoľvek - tvojmu svedomiu to neuľaví.

haraburdova
19. apr 2024

mna neuveritelne fascinuje ako sa zeny v tejto diskusii zastavaju toho ze nejaka zena sa rozhodne zavrazdit dieta vo svojom tele a obhajuju to ako jej pravo. mame pravo na zivot nie pravo na vrazdu 😫 to ste v pohode asi aj s inymi vrahmi co behaju po svete, taky co napriklad pozajtra zabije susedu alebo co, sak to bola jeho slobodna volba doprdele. a ano je to TO ISTE lebo clovek ako clovek.

a k potratom v usa, v state california je potrat povoleny do posledneho tyzdna tehotenstva a aj po porode. ano aj zavrazdenie dietata po porode volaju potrat.
je mi na vracanie ked si predstavim ze na zemi ziju ludia co robia taketo veci. mengele je proti novodobym lekarom suvix.

kremlicka250
19. apr 2024

@haraburdova pani haraburdova, nikto vam vas nazor neberie, ale nikomu svojimi vyrokmi a urazkami nepomozete. Cely vas prispevok znie velmi agresivne a tymto sposobom na "svoju stranu" urcite nikoho nepresvadcite. Hovorit o empatii a zaroven byt slovne agresivny je trosku ironicke.
Ak mate v sebe vela lasky pre vsetky nenarodene deti,skuste ju venovat tym narodenim. Na svete je vela domovov,opustenych deti ,ktore by urcite prijali objatie,mile slovo. Skuste ju venovat tam,kde zlyhava stat.

cecilia29
19. apr 2024

Viete. Tu mame len 2 možnosti. Buď ten plod je človek alebo nie je. Ak je človek, tak určite není človekom až od 12 ci 25tt. A ak je človekom, nikto nemá mat právo zabiť ho, lebo porušuje jeho právo na život. Ak hovoríme o plode ako o človeku tak potom tu by nemalo byt žiadne ale (okrem ohrozenia zivota matky )

gribka1
19. apr 2024

@cecilia29 A kto určí, či je to už človek, cítiaca bytosť.

dagmarovita
19. apr 2024

@gribka1 biologia

gribka1
19. apr 2024

@dagmarovita Fajn, podľa diskusii to jasné nie je. Pre a proti, dva tábory.

rusalinka
19. apr 2024

@gribka1 vieš, ono tu ani nejde o dva tábory a dva názory. Ono, keby sa nejako ujasnili biologické fakty, tak by to bolo o niečom inom, nielen o viere a svedomí a neviem čo ešte.
Pri spojení sa vajíčka a spermie začína nový život. To je proste fakt. Nemusí prežiť, ale aj môže. A teraz - aký život začína? Je to kuriatko? Delfín? Alebo od toho momentu (ktorý vlastne ani nevieme na sekundu presne určiť) začína život ľudský? Áno, samozrejme, spočiatku je to len nejaké delenie buniek, ale buniek samostatných, nie buniek tela matky alebo otca. No buniek koho? Človeka? Či niečoho iného? ... čo sa týka nejaké cítenia a určenia času, dokedy je to zhluk buniek a odkedy je to už cítiaca ľudská bytosť - áno, ako to môže niekto určiť, že od 12 týždňa? To akože úderom polnoci sa odrazu zhluk deliacich sa buniek stane človekom a cítiacou bytosťou?
Ak to dovtedy nebola cítiaca ľudská bytosť, máme právo ju zabiť zničiť? Ak sa človek už narodí, no má nejakú vývojovú chybu necíti, nevníma - máme právo ho zabiť, lebo necíti?... no ja neviem. Ja to vnímam takto. Áno, možno (určite) som ovplyvnená aj svojou vierou, kde ľudský život je život od momentu počatia (ktorý ani nevieme určiť úplne presne), no toto sú pre mňa také tie otázky, na ktoré mi odpoveď asi nikto nedá, lebo sa to vysvetliť asi nedá.
Áno, chápem situácie keď viem, že dieťa bude postihnuté, že sa jedná o dieťa počaté násilím, že všelijaké situácie... ale to, že to chápem, neznamená, že pre mňa je zbavenie sa niečoho nevinného, kto za nič nemôže, riešením daných situácií...

gribka1
19. apr 2024

@rusalinka Priznám sa, že našťastie som niečo takého nemusela riešiť. Ale si myslím, že ak by sa to hypoteticky stalo, tak by som nechcela, aby niekto iný rozhodoval o tom ako sa zachovať. Aj s tým pocitom viny do toho tie ženy idú. Niektoré to ľutujú celý život, pre iné je to nič. O to dieťa sa bude starať práva tá matka ktorá to dieťatko donosí. Nikto iný nebude mať za to zodpovednosť. A preto tá ťarcha je len na nej. Bez toho, aby sme ju odsudzovali. Viacmenej by sme o tom ani nevedeli.

thirstymonk
19. apr 2024

Ja len nedokazem pochopit, ako moze jedna matka zabit v sebe "zhluk" buniek a o par hodin reve, lebo v ciganskej osade zabili a zozrali dajake psisko

gribka1
19. apr 2024

@thirstymonk To je z reálneho života toto?