Kyretáž: áno alebo nie?
Ahojte, viem, že to tu bolo už asi miliónkrát, no naozaj si neviem rady. Miesto tehotenskej knižky som na začiatku 12. týždňa dostala papierik s nálezom "missed abort" a lekár mi povedal, že sa mám čo najskôr objednať na kyretáž. To nebolo možné, pretože som mala silný kašeľ, s ktorým narkóza nehrozí. To mi povedal aj lekár v nemocnici, v ktorej som zákrok plánovala absolvovať. Ten bol zároveň veľmi prekvapený z rozhodnutia môjho lekára, vraj bábätko ostalo na úrovni 9. týždňa a má len dva centimetre, vraj nevidí dôvod na kyretáž, mám sa vraj rozhodnúť sama, ale on by počkal na samovoľné spustenie. Ak rátam správne, 2-3 týždne mám v sebe mŕtve embryo/plod. Občas cítim pobolievanie ľavej strany podbruška, občas cítim bolesti, akoby sa mal spustiť menzes, ale inak sa fyzicky nič nedeje. Najradšej by som pretrpela akúkoľvek prirodzenú bolesť, ale bojím sa zákroku. Bolo to moje prvé tehotenstvo a logicky chcem predísť problémom s otehotnením do budúcnosti... Máte pre mňa tip, ako vyvolať krvácanie, prípadne ako situáciu vyriešiť čo najbezpečnejšie?
@jah0da ja som mala úplne v pohode to čistenie doma. Fakt ako bežný menzes. Len išli zo mňa väčšie zrazeniny. Trvalo to asi 6 dní. Nič extrémne som nezažila,vdakabohu. Dr. mi pichol oxytocin, aby sa stiahla maternica a skôr prešlo krvácanie. Som veľmi rada, že som sa vyhla kyretazi. Drz sa!!!
Ja tiez som.za kyret...
Mala som samovoľne potrat aj kyretaz a jednoznačneby som nečakala. Vďaka kyretazi budeš mať aj prostredie pre budúce tehu ako nové vdaka tomu moje tretie tehu bolo konečne uspesne
@kochanka juj, toto by som netvrdila. Pri prírodzenom vyčistení Ti nezasahuju do krčka, nemusíš podstúpiť celkovú narkozu a zo sliznice Ti odíde len toľko, koľko má. Pri kyretazi Ti nasilne roztvoria krcok, podstúpis celkovú narkozu a zoskrabu Ti preistotu veľa sliznice.
Viem, že nie vždy to ide prirodzene, ale pokiaľ je to možné, treba to nechať prirodzene odzniet.
V zahraničí robia kyrety fakt len výnimočne.
Inak ti chcem napisat ze ano je tam sanca vidiet to co mozno ty nechces vidiet. U mna to tak bolo. Takze to velmi nesleduj. Co sa tyka toho ze sa nevycistis tak dobre ako pri kyrete to nieje celkom pravda. Aj pri kyrete sa stava ze sa musi docistovat alebo sa zadre priliz a vznikaju neskor zrasty alebo v krajnom pripade sa pretrhne. A potom sa moze zaniest infekcia co sa tiez casto stava. A je to v narkoze co tiez prinasa rizika. Ja som mala 2 potraty doma a po oboch som do 3 mesiacov otehotnela. Lekar na kontrole povedal ze keby som mu nepovedala ze som bola tehotna tak nevie. Pricina potratu nemala samozreme s tym ako som potratila predtym nic spolocne.. drzim ti palce samozrejme keby sa ti cokolvek nezdalo tak bez do nemocnice ale to ta uz urcite poucil lekar o tom co je a co uz nieje v poriadku😘
@jah0da ahoj, mala som presne ako ty, v 11tt embryo bez akcie zodpovedajuce 9tt, prezila som si to doma a nelutujem, ja som praveze bola po tom posilnena (psychicky), nemyslim si, ze by som znasala lepsie, keby som mala ist na kyretaz. Krvacanie trvalo skoro 3 tyzdne, raz som upratovala, zoskocila zo schodikov a hop, bolo to vonku, ale kontrakcie som citila ten den pomerne intenzivne (veeelmi nepravidelne), takze som uz dufala, ze sa to konecne podari, lebo tych 20 dni krvacania mi prislo takych, ze nevies dokedy cakat, ci este pre samovolne vycistwnie nieco urobit atp. Embryonalne obaly som si obzrela, cele som to chcela preskumat, ale nemala som sukromie, nie je to nic strasne, mi to pripadalo ako zltok slepacieho vajca, dovnutra som nevidela, same sa vstrebalo co v nom bolo, taka homogenna tepla hmota velkosti toho zltka... a po definitivnom potrate som uz len 2 dni mala spinenie a takmer okamzite som otehotnela. Datum od ktoreho sa mi pocitalo druhe tehotenstvo bol ten, kedy doslo k vyluceniu embrya z mojho tela, vtedy sa spustil novy cyklus a o niekolko malo dni som uz bola zas v tom (uspesne tehotenstvo). Ja som asi chlap, nepovazujem ten potrat za nejaky traumatizujuci zazitok, je genialne ako si telo vie poradit s neuspesnym tehotenstvom, sledovala som sa a teraz viem, ze moje telo pracuje spravne, je to moj chram, vazim si ho dovtedy ovela viac 🙂
@dazdovka Pripadám si ako usmoklená citlivka, keď čítam tvoj príspevok. Klobúk dole. Ja som asi niekde medzi, nechcem si to veľmi sentimentálniť a tiež nemám rada, keď mi blízki v snahe pomôcť hovoria o "bábätku, ktoré šlo do nebíčka". Na druhej strane som ešte nemala deň bez sĺz, odkedy som sa dozvedela, že mu prestalo biť ❤️. Ďakujem!
ja by som sa nebala, minuly rok v juli som bola na kyretaz tiez v 11 tt, prve tehotenstvo a v oktobri som otehotnela zas a teraz som v 28tt. Je to ale individualne.
@jah0da objimam ta, je to zazitok nezvycajny, zena si pri nom prezije pseudoporod, ale emocne to musi spracovat inak. Ver mi, dovod, preco sa embryo prestalo vyvijat bol vazny, je to lepsie akoby sa malo narodit tazko postihnute dieta, alebo aby si bola ohrozena ty na zivote kvoli nejakej nekompatibilite, dalsie tehotenstvo uz bude o inom... Asi to bude krute co poviem, ale aj ked sa po uspesnom tehotenstve narodi zdrave dieta, este neznamena, ze si vyhrala, kazdy den ide o zivot, tato skusenost je nic proti tomu, ked vidis svoje dieta chore alebo v bolestiach...
Drzzim ti palce, nech sa rozhodnes pre kyret, alebo aj nie, nech ta tato skussenost neoslabi, zivot ide dalej, cakaju ta urcite aj krajsie dni 🙂
@som_ponorka Tak veľa zdravia vám! 🤗
@dazdovka Ja viem, ja viem. Okrem chorôb je každý deň plný nebezpečenstva a prekvapení. Niekedy aj navonok úplne zdravý človek odíde zo sveta z ničoho nič, to je zas o inom. Nikto nikdy nemáme vyhraté.
Musím ale povedať, že telo asi pochopilo, čo od neho chcem a začalo krvácať už tak "ozajsky" (klopem si na drevo, nech to nezakríknem). 🙊
Napíšem ti moju skúsenosť. Prvé moje tehotenstvo bolo keď som mala 18. Išla som proste na potrat lebo iné riešenie nebolo.. po kyretazi mi nastali také problémy že som myslela že sa mi rozpadla maternica. Padali zo mňa kusy ako kuracie pečienky a takmer som vykrvácala a umrela. Teraz som tretí krát tehotná s dvojičkami a jedno žiaľ zomrelo. Nosím ho v sebe a že vraj sa vstrebe.. takže s tou otravou si nemyslím že by u teba mohla nastať ak ja nosím v sebe mŕtve bábo.. čítala som veľa o tom že ženy na kyretaz nešli.. že počkali samé . Nechala by som to na prírodu. Ak samozrejme nemáš nejaké problémy len strach.. každopádne ti želám aby to dopadlo dobre a ty si bola opäť tehotná a podarilo sa ti to dotiahnuť do úspešného konca.
@mamcotka Ďakujem, že si sa podelila, aj keď o nepríjemnú skúsenosť... Keby to bolo väčšie, tak určite neriskujem, ale naozaj tie 2 centimetre sa mi zdajú zvladnuteľné. A minimálne od včerajška mi je psychicky trošku lepšie, aj pre telo je zrejme menší šok, keď sa s hormónmi lúči postupne. Držím palce!
@jah0da AKTUALIZÁCIA: V sobotu o pol deviatej večer prišli bolesti, ktoré som sa snažila mierniť Panadolom a Ibalginom, neúspešne. Vystupňovali sa do fakt príšerného utrpenia, ktoré ani neviem k ničomu prirovnať, chcelo sa mi škriabať omietku nechtami. O pol druhej v noci zo mňa vyleteli dve obrovské zrazeniny a nastal POKOJ, ešte som pomedzi to stihla aj vracať. Odvtedy krvácam opäť tak "normálne" menštruačne, aj s kŕčmi, na ktoré zaberajú normálne lieky. Uvidíme, ako dopadne kontrola u lekára. Ak by som to mala podstúpiť ešte raz, tak si určite zadovážim niečo silnejšie na tlmenie bolesti. Každopádne som na seba hrdá, že som to zvládla, je to silná skúsenosť. Píšem svoj zážitok najmä kvôli dievčatám, ktoré majú toto rozhodnutie pred sebou (nikomu to neprajem, ale viem, že sa to stáva často...) Určite nie u každej to ma takýto priebeh, v mojom prípade aspoň to krvácanie bolo zvladnuteľné s tým, že som si naozaj každú hodinu menila vložku. Z psychologického hľadiska je podľa mňa jednoduchšie podstúpiť zákrok, pre mňa bolo najhoršie práve vedomie o tom, čo zo mňa práve vypadávalo. Veľmi mi záleží na tom, aby u mňa bolo všetko funkčné a v poriadku, nechcela som riskovať poškriabanie či prepichnutie maternice, slabý krčok maternice a podobne, takže preto som to riešila takto. Mám 25, takže zas až tak veľa času neostáva, ak rátame, že plodné sme 10-14 ráz do roka na pár hodín...
Ďakujem vám všetkým, ktoré ste sa podelili o názor a všetkým vám tiež želám, nech už v živote nič podobného riešiť nemusíte. ❤️

@selest Pijem ho pravidelne. Napomôže spusteniu?