Môžem sa slobodne rozhodnúť pre interrupciu?
Ahojte, ak som kvôli nedopatreniu otehotnela môžem sa slobodne rozhodnúť pre interupciu alebo musím mať na to nejaký dôvod?
Veda sa zhoduje v tom, ze ludsky zivot zacina pocatim, vidte na: https://dennikn.sk/blog/239731/veda-ludsky-zivo...
odporucam precitat do konca, je tam dost dokazov a su k tomu aj zdroje.
@ami134 Takto položená otázka, kedy začína život, je úplne nezmyselná. Žiadny život totiž nezačína - nedôjde k žiadnemu zázraku, kedy sa niečo neživé, zmení na niečo živé. Živí sú rodičia a ich pohlavné bunky tiež (nezmysel porovnávat to s ODUMRETOU kožnou bunkou). V celom tom článku môžeš slovo zygota nahradiť slovom nádor a význam sa nezmení - rast, vlastná DNA, reakcie na okolie, metabolizmus.
@kristiii "Alebo ťažko postihnuté deti, mentálne a fyzicky, myslíš, že ich život im stojí za to?"
toto bolo cez čiaru, nemyslíš? 🙂 Ak to berieme čisto materialisticky, tak kvalita života zdravotne postihnutého človeka nie je taká ako zdravého. To je jasné. Ale zase, nie je to čiernobiele, niekedy majú zdravotne postihnutí viac elánu ako tí, ktorí sú zdraví. Celkovo však, áno, utrpenie bolí. Zvlášť, keď nie je dostatok lásky od okolia. Nechcem byť násilný, ale opäť sa vrátim ku kresťanskej viere 🙂 tá to všetko objasňuje. Pohľad cez ňu je pohľad nádeje, napr. aj to, že človek má šancu dostať sa do radostnej večnosti, domov. Pri takomto pohľade majú tie slová, že "život je dar" ešte hlbší význam, pretože napr. už len ten fakt, že sme vznikli, nám dáva šancu dostať sa k Bohu, do radosti, bez ohľadu na to, aké nepriaznivé podmienky tu máme - či má niekto z nás postihnutie, je chudobný atď.
@annm81 závisí, čomu človek verí, ako sa na to pozerá, sú lekári, ktorí to vidia inak (a to sú lekári, majú medicínske vzdelanie, celkovo, vzdelanie v oblasti biológie nič nevylučuje, veda a viera nie sú v protiklade). Je aj taký film, myslím, že Kauza Kristus sa volá. Malo by to byť podľa skutočnej udalosti. Pozerám, že knihu napísal Lee Strobel, napísal ich viac, on je tou hlavnou postavou, ktorá hľadá pravdu. A ide tam o takéto dokazovanie, rozhovory s odborníkmi a zisťovanie, či to o Ježišovi môže byť pravda.
@fruitys nie nemyslím, napísala som ťažko postihnuté mentálne a fyzicky, pretože presne také deti som myslela. Čiže deti, ktoré poriadne ani nevnímajú realitu plus sú ležiace a pod. Tie sú určite plné elánu. Nemyslela som tým niekoho "len" na vozíku, bez ruky, s autizmom..kto chcel, pochopil. K tvojej viere sa ti vyjadrovať nejdem. A čo tie dve deti, ktoré som spomínala predtým? Prečo reaguješ len na postihnuté a chudobné?
@annm81 ale nádorové bunky sa delia nekoordinovane, náhodne, narozdiel od toho zygota má svoj rast presne naprogramovaný a prebieha vždy rovnako, pokiaľ sa vyslovene niečo nepokazí. A pohlavné bunky rodičov tiež samé nevytvoria dospelý organizmus, takisto ani iná živá bunka nedokáže vyrásť v človeka, nebolo to myslené len na tie odumreté
@fruitys Mojej kamarátky mama pracuje s takými deťmi ktoré každý deň bojujú, majú halucinácie, žijú v strachu, nevedia sa hýbať, rozprávať.
Nie je postihnutie ako postihnutie.
Pozri si prosím ťa koľko existuje článkov o rodičoch ktorí to už finančne nezvládajú.
Prečo im nejdete všetci pomôcť a radšej tu vypisujete možno o neexistujucom Bohovi?
Môj manžel s takými deťmi pracuje a vychovať ich, pracovať s nimi stálo rodičov kopec námahy a tie deti majú len šťastie, že sa narodili do zabezpečenej rodiny kde si rodičia túto starostlivosť dovoliť mohli.
Takže namiesto kecania prispejte nejak k pomoci.
@kristiii čítal som to, je to hrozné, no i tak, z toho, čo som napísal, vyplýva princíp pohľadu na život, na každý jeden život, ktorý je darom.
@medda_beda prispel som napr. tým, že som autorke témy dal odkaz na stránku a vymenoval niektoré organizácie, ktoré sa zaoberajú hmotnou pomocou ale i poradenstvom. Tým, že vymenujete, aké rôzne utrpenia ľudí môžu existovať, nezmení nič na tom, že človek nemá čo rozhodovať o tom, či niekto žiť bude alebo nie. A útočný tón ste si mohli odpustiť.
@fruitys Žiadny tón na internete nie je.
To je tá nevýhoda internetovej komunikácie.
Ja napíšem za seba, že by som žiť nechcela, vďačná by som ti nebola ak by som vedela, že sa takému životu dalo vyhnúť.
@ami134 V prípade oplodneného vajíčka sa vyslovene niečo pokazí v každom druhom prípade- a to hovoríme len o takých fatálnych chybách, ktoré vedú až k prirodzenému potratu.
Článok bol o tom, či zygotu nazývať živou, respektíve začiatkom života. Ibaže to, že je živá málokto rozporuje. A keďže málokto rozporuje, že živé sú všetky štádia od rodičov, cez ich pohlavné bunky až po novorodenca, aký zmysel má hľadať začiatok života? Žiadne prerušenie tam totiž nie je. Iná je otázka, či zygotu nazývať človekom - dajú sa použiť rôzne argumenty a dá sa o tom diskutovať, ale autor článku sa o nič také nesnažil, alebo ak snažil, použil zlé argumenty (dokazoval zaradenie do kategórie "život", nie zaradenie do kategórie "človek").
@medda_beda nevyjadril som sa presne, mal som na mysli túto poznámku "Takže namiesto kecania prispejte nejak k pomoci.", ktorá mi 2x úctivá neprišla. Vyjadril som sa k postoju k životu, ak máte vy iný postoj, tak máte, nemusíte so mnou súhlasiť.
@fruitys Tak sa ospravedlňujem ak si to tak pochopil.
Ja som to myslela tak, že každý kto sa chce miešať do života toho druhého nech tomu človeku aj osobne pomôže so starostlivosťou o dieťa.
Lebo je naozaj jednoduché radiť druhým a iné je to sám prežívať.
@fruitys vidíš, a podľa mňa by sa konkrétne tieto dve deti vyhli niekoľkomesačnému až niekoľkoročnému utrpeniu, ak by sa nenarodili. Ale pre teba bol ich život dar. Pre mňa naopak trápenie.
A súhlasím s @medda_beda v jej názore, že ak chce byť niekto silno prolife nech aj aktívne pomáha (nie nejakým posielaním odkazov na organizácie na internete). Toto nie je reálna pomoc. Reálne pomôžeš, keď si vezmeš nejaké nechcené dieťa z DD alebo sa budeš angažovať aspoň ako Buddy, budeš dlhodobo pomáhať nejakej slobodnej mamičke alebo rodine s ťažko postihnutým dieťaťom a pod.
@medda_beda v pohode 🙂
@kristiii no áno, pozemský život takého dieťaťa je trápenie... K tej prolife poznámke, ten odkaz, ktorý som poslal, je reálna pomoc a tí ľudia jej vedia adresne pomôcť, pretože majú skúsenosti a ďalšie kontakty. A keď už sme pri tom, upozorniť na zlé rozhodnutie človeka, prípadne poskytnutie mu rady nie je niečo, čo by človek nemohol urobiť, aj ak napr. si nezoberie dieťa - podľa tejto logiky by asi väčšina 18 ročných ľudí mala držať ústa, pretože si nemôžu osvojiť dieťa. A rada je taktiež pomoc, veď si len zober obyčajnú psychologickú pomoc, to je pomoc, nie? A ten psychológ si tvoje dieťa zoberie? Asi nie, dá ti taktiež rady a ešte na tom aj zarobí, však je to jeho práca. Takže, objektivitu.
@annm81 práveže autor poukazoval na to, že zygota je samostatný organizmus, nie len že je živá. Lebo je pravda, že živé sú aj pohlavné bunky, aj hocijaké iné bunky v tele človeka, ale ony nie sú samostatnými jedincami, len stavebnou súčasťou organizmu. Zygota je ale organizmus sama osebe a preto je aj človekom
@hopsas moze ti ma byt luto ako len chces, ja som za moznost volby aj v tomto pripade. Moznost volby pre zenu, ktora jedina vie preco sa pre toto rozhodla a nikto na svete nema pravo jej rozhodnutie sudit, nikomu nemusi svoje rozhodnutie odovodnovat. Ani ty nemas pravo sudit ktorukolvek z nas.
@fruitys pre oplodnenie vajicka treba dvoch, za nezelane a neplanovane tehotenstvo je zodpovedny aj muz, ale vzdy si to odnesie zena. Ci uz sa rozhodne tak ci onak, ona na svojich pleciach nesie vacsie bremeno. Preco sa neapeluje na muzov aby zabranili neplanovanym tehotenstvam? Preco sa len zeny odsudzuju ak sa rozhodnu... Kde je ta vasa muzska zodpovednost?
@viestta samozrejme, že aj muž je za otehotnenie zodpovedný. Lenže v otázke ohľadom potratu sa lekári nepýtajú muža, tak asi preto sa hlavne apeluje na ženu, aby ho nepodstupovala. Ak má manžela, tak samozrejme, aj apelovanie na neho môže pomôcť, keďže je napr. otcom a manželom ženy, je jej blízky a na jeho názore jej záleží. Ak je muž neznámy či ušiel a podobne, tak potom sa neho veľmi apelovať nedá.
@viestta Keby sme navrhli vyvážený zákon o zákaze interrupcií, tak by sa malo zaviesť pravidlo, že každý muž, ktorý odmietne niesť zodpovednosť za svoje dieťa (od doby počatia, teda aj živiť tehotnú ženu, ktorá má obmedzenia, bez ohľadu na to, či s ňou žije alebo nie), by mal byť sterilizovaný (tehotenstvo je podstatne väčšia záťaž a väčší zásah do tela ako sterilizácia), tak som zvedavá, koľko mužov by malo naďalej pocit, že interrupcie treba zakázať
@annm81 Presne táto istá myšlienka napadle aj mne 👍
@hopsas Človek nadobúda ľudské práva po narodení, nie v maternici. Plod v maternici nemá autonómiu. Prosím ťa, presuň svoje vzdelávanie mimo google, nie všetko čo tam nájdeš je pravdivé, hľadaj overiteľné zdroje a štúdie 🥱

Dobry den, autorka🙂. Ja by som Ti poradila tolko, nechod na potrat, tvoje dieta neprislo nahodou. Je pre teba darom, ktory ti zamerne bol dany od Boha. Ak v Boha neveris, potom sa aspon skus zamysliet nad tym, ze aj tvoj zivot je pre teba prave takymto darom, ktory mohol byt lahko zniceny v pripade ze by sa tvoji rodicia tak rozhodli...bola si vtedy rovnako bezmocna ako toto dieta, ale oni sa rozhodli ta prijat a lubit (tomu verim a dufam😉) a teraz tu mozes byt, a to je uzasne! Tak isto si ty povolana toto dieta prijat a umoznit mu narodit sa a prezit krasny zivot, ktory mu bol dany. Ak by si sa predsa len nemohla alebo nechcela o dieta starat, stale je tu moznost dat ho na adopciu a urobit tak stastnymi hned dvoch dalsich ludi😉. Nakoniec, podla toho, co som citala na jednej stranke (kde pisu svoje pribehy zeny, co podstupili potrat, vola sa cantstaysilent.com), potrat cloveka stastnym neurobi. Vsetky zeny, co tam pisali, svoje rozhodnutie lutovali, a to aj po niekolkych desiatkach rokov, vlastne asi do konca zivota. Kazda z nich sa citila vinna, ze zabila svoje dieta (a napriek tomu, ze doktori tam o nom rozpravali ako o tkanive, kazda z nich si po potrate jasne uvedomovala, ze ide o ziveho cloveka-dieta). Tie pocity, ktore ony popisovali, by som ti nikdy nezelala, mnohe sa pokusili o samovrazdu, aj opakovane...bolo pre ne tazke odpustit samym sebe. Myslim si, ze ak si svoje dieta nechas, nebudes to lutovat a verim ze si ho dokonca oblubis, mozno ti bude v mnohom napomocne, bude ta milovat, nikdy nevies, ci ti trebars raz aj nezachrani zivot...(skratka hocico sa moze v tvojom zivote diat, kvoli comu si raz uvedomis, ze tvoje dieta je pre teba obrovskym darom, ktoreho by si sa uz nikdy nechcela vzdat...) Tak ti teda zelam, aby si sa rozhodla spravne, aby ta Boh pozehnaval, aj tvoje dietatko😊. Modlim sa za vas oboch🙏myslim na vas, mam vas rada.