Prečo mi psychiater nechce stanoviť diagnózu?
Dobrý deň, chcela som sa opýtať tu, pretože nemám nikoho kto by sa o takýchto veciach so mnou porozprával, v prípade ma neodsudil. Už niaku dobu chodím ku psychologičke, nedávno som začala navštevovať psychiatra niekde pri Ružomberku. Problém mám taký, že mi nič "nechce" diagnostikovať. Chápem, že na to možno potrebuje niaky čas ale problém je skôr taký, že sa ma skoro na nič nepýta (alebo na niake veci, z ktorých by niečo "vyčítal". Nechcem vyznieť ako niekto, kto chce mať niečo diagnostikované pre pozornosť, len chcem vedieť čo sa deje a prečo.
@silvi3972 prečo nutne potrebuješ diagnózu?Určite ju máš ved pises emočne nestabilná osobnosť plus dg sa určuje dlhšie podľa správania a vývoju.Lekara nemen každý má svoj postup môžeš mu všetko povedať ničoho sa neboj.On vie čo sleduje tými otázkami.Preco viac krát prízvukujes, že nepotrebuješ pozornosť?Obvinili ťa niekto, že to robíš, aby si na seba uputavala?
Bude ti lepšie neboj sa pomôžu ti, ale aj ty sa musíš otvorit
@silvi3972 to je tazka tema :( verim ze ti pomozu :(
@eliska13 chápem, ale ja chcem vedieť o co ide preto chcem diagnózu. keď mi nikto nechce nič povedať nemám ako s tým spolupracovať a neviem co mam od toho čakať. chápem ze niesom profesionál, ale príde mi divne ze vedia o tom že som sa o samovraždu pokúšala veľa razí a nerieši sa to. potom keď mi to vinde s tým už asi nič nespravia.
Nechodíš náhodou do likavky ku nadovi ?
@silvi3972 pozri. Teraz mas taky vek, ze sa surodenci hadaju. Ale uvidis ako sa to zmeni za par rokov. Kazdy vek je uplne iny a kazdy prinasa nieco ine. Mozno mas pocit, ze teraz je to zle a takto to bude stale, ale nebude. Ked budes trocha vacsia, starsia, uz sa k tebe aj ini ludia budu chovat inak, aj ty sa budes chovat inak. Moze to byt vsetko ovela lepsie. Mozno ti to teraz pride nepredstavitelne, ale zivot vie byt krasny, si mladunka mas cely zivot pred sebou. Keby si vedela, ake mas vsetky moznosti 🙏.
Mas nejake konicky co ta bavia? Robis nejaky sport? Citas nejake pekne knihy? Mala som obdobie - mesiace, ked mi bolo naozaj velmi tazko. No a okrem inych veci mi velmi pomohla jedna konkretna kniha.
Prosim ta uz neskusaj ziadne pokusy. Tak ako hovoria dievcata, bolo by dobre ta hospitalizovat a ked naozaj chces vediet tu diagnozu, rozpravaj sa otvorene s doktormi tak ako tu s nami. Povedz, ze chces vediet co ti je a chcela by si s tym nieco robit.
Ak ti bude kedykolvek tazko, mozes nam tu napisat, aj do tejto diskusie 😉, aj kludne priamo do sukromnej spravy. Myslim, ze sa najde vela ludi ktori by ti chceli pomoct.
Diagnózu pravdepodobne vedia rodicia, píše sa to písmenom a číslicami napr. F43.1 .... určite sa zdover niekomu blízkemu, kto ti vie pomôcť, také stavy nie sú sranda...treba to podchytis teraz v detstve...
@angelous1991 ano
Emočne nestabilná je diagnóza.
Ide o tzv. emočne nestabilnú porurchu osobnosti. Príznaky všetky sedia. Halucinácie, výkyvy nálad, aj sebapoškodzovanie. Iným slovom sa nazýva aj HPO - Hraničná porucha osobnosti. Takže diagnózu už máš... s touto diagnózou treba na sebe makať v psychoterapii, budeš sa o seba starať, naučíš sa rôzne techniky... Držím ti palce...
@angelous1991 preco
Lebo s mojim synom vyšetrenie vyzerá rovnako unhn
@angelous1991 aha chápem, mne osobne pride taký že mu to je jedno. celu dobu ťuká do počítača, spýta sa 2-3 otázky a keď mu doslova poviem o samovražde sa začne smiať? nepríde mi to vpohode. napíšte kľudne do správy
@silvi3972 daj mame prečítať túto diskusiu.
aktuálne som sa dostala ku svojej zdravotnej karte (myslím tak sa to volá) a mam tam rôzne papiere od toho psychiatra atd, nespomína sa tam žiadna diagnóza, žiadne písmená alebo čísla. jedine tam je vypísané ze mam depresívne rozhladi, čiže neviem uz fakt neviem co mi je. mam taky pocit ze to neberie na ťažkú váhu a ze to berú všetci tak, že som v puberte
@micicka práve som nabrala odvahu, šla som za nimi a chcela som im to povedať na rovinu. začala som s tým ze už nevládzem a ze mi je celkovo psychicky zle a na to mi povedali ze ani im neni až tak dobre a ze nejde furt len o mňa, že sú tu aj iný ľudia a vysmiali ma. čiže z toho asi nič nebude
Toto je veľmi slabý psychiater . Povedz rodičom nech ta vezmu inam . My tam chodíme len koli papierom do školy takého doktora by som mohla aj ja robiť .
@angelous1991 rada by som si našla iného no dlho sa čaká, najprv som mala ísť do Martina alebo tam by sa zevraj dlho čakalo. potom sa nám ozvali z Ružomberku ze tam by bolo miesto ze môžeme prísť a myslím si ze rodicia by reagovali tak ze nepotrebujem iného a ze nemajú čas to vybavovať
Vies co,tak ti poviem,z pohladu dietata,ktore si v puberte tiez prechadzalo psych.problemami bez alejkolvek pomoci. Keby sa rodicia o teba vobec nezaujimali,tak ta k tomu psychiatrovi ani nevezmu. Len by ti povedali,ze si vymyslas,si mlada,nema ti co byt a nikam by s tebou nesli. Tak ako to robili moji. Ziaden psycholog ani psychiater,lebo ved "tam chodia len blazni" a ja blazon nie som,len "sa mam spamatat"... Ty nevies o com sa s tym psychiatrom bavili,tak nehovor,ze sa nic neriesi. Ziadne lieky by si nejedla,keby sa nic neriesilo. Len to chce trpezlivost a idealne este terapie u psychologa,skor ich o tie popros,ze sa potrebujes vyrozpravat,uz ked nemaju oni cas.

@euka210 kamarátky moc nemám, mam jedného kamoša ktorý mi je blízky no nechcem ho zaťažovať lebo sa veľmi trápi, rodicia sa hadaju len so mnou, za každú malú chybu mi nadávajú a majú hned problém, to isté aj súrodenci