Problémová mladšia sestra otehotnela
Ahojte baby, mám 25, skoro už 26r. Ujala som sa svojej 16r sestry, naša mama bola alkoholička a potom čo som skončila na výške a začala som pracovať som si ju mohla vziať k sebe. Otec nám dal našťastie byt a mali sme teda kde bývať, ja som začala pracovať. Takto to je už niečo krátko cez rok. Snažím sa, ja sa naozaj snažím, ale tak nie som často doma. No sestra mala všetko čo potrebovala, rozprávala som sa s ňou o veciach a viem, že nemala ľahké detstvo, lebo som si prešla tým istým. Tiež ma bili ako žito, výšku som si zaplatila viac menej sama a žila som celé tie roky na intráku. V práci toho je veľa, ale sestru brávam na výlety, venujem sa jej keď môžem. Vzala som ju psychológovi, proste som jej dala to čo som ja nemala, ale v rozumnej miere. No sestra začala robiť problémy v škole, tým to celé začalo, padla do zlej partie a ja som nevedela čo si počať. Psychologička mi povedala aby sme sa odsťahovali, lenže ako som mohla? Nedovolila som si predať byt a zmeniť prácu. Tak som so sestrou zmenila psychologičku a chvíľu bol pokoj, lenže ako sa ukázalo bolo to tichu pred búrkou. Pred pár dňami prišla s pozitívnym tehotenským testom. No rozplakala som sa, uznávam nemala som, mala som byť tá silná. Lenže viete ja to ako tak utiahnem v tejto situácií, nevyskakujeme si, som rada, že niekde pracujem. Ale mám hrozný strach, ani neviem či chcem nejakú radu... Asi sa len potrebujem vysťažovať, som úplne zúfalá. Ani neviem ako sa sestra chce postarať, keď som si s ňou sadla aby sme sa porozprávali tak ona si to maľuje ako vzdušné zámky viete, lenže otecko má tiež len 16r, žiadna škola, no proste nič. A ja sa o dieťa tiež nedokážem postarať, veľmi ma to bolí, bojím sa a naozaj neviem ako ďalej. Ona si nevie poriadne ani uvariť, štúdium jej robilo problémy už ako netehotnej, s bábom to isto nedá. Mám už týždeň hlavu v smútku. Nemôžem ísť za mamou a kamarátky tiež nemajú deti. Sestra sa v izbe vymkýňa a správa sa ako puberťák, vraví, že preháňam, lenže ja jediná to beriem ako dospelá osoba. A uvedomujem si, že z môjho platu to neutiahneme, nezarobím zle, zarobím okolo tisíc eur, ako ktorý mesiac, lenže splácam ešte svoje auto a oh... ani neviem čo viacej mám napísať, je mi zle...
@janinah Prečo by to mali obe ľutovať? Môže to ľutovať žena, čo to podstúpila. Či ty ľutuješ prípadné nerozvážne činy tvojich súrodencov, ktoré počas života porobili, prípadne robia? Dievča má aj matku a je to problém matky, že to nezvládla. Sestra supluje aj nemožné a ešte dostane naložené.
@janinah Tieto strašidelné predzvesti sú už na smiech. Môže ľutovať, ale aj nemusí a skôr to vyzerá, že nebudú ľutovať.
podla mna by adopcia bola lepsia cesta,mala by to v hlave dokonca zivota ako vystrahu. teraz pojde na potrat,o dva tyzdne ani nebude vediet ze tam bola a do pol roka sa cela situacia zopakuje,ved vsak co ked sa to takto rychlo podarilo vyriesit raz preco to takto neriesit pokazde.Toto je cesta,ktora ju len podpori v nezodpovednom spravani,lebo vsak vzdy ju lahkou cestou z kazdeho pruseru vytiahnes.
@gagik Aj sa počúvaš? Teraz má mať jedna aj druhá celý život pokazený, aby sa "poučila". Našťastie autorka to má v hlave usporiadané a rozhodli sa ako sa rozhodli.
@gagik dat dieta na adopciu ako vystrahu? Ty si uplne v poriadku? Byt 9 mesiacov tehotna, porodit, odovzdat dieta a mat to pred ocami cely zivot koli detskej naivite a 5 minutam nezodpovednosti? Nabuduce ked sa nieco nepodari, nezabudni zobrat remen a ztrieskat sa 25 ranami ako to robili mucednici, aby si si zapamatala, ze to nemas opakovat. Uplne staci, ze dievca nema milujucu rodinu, caka dieta s chlapcom ktory ju nemiluje a mozna svokra ju nazvala pobehlicou. Ake ma dievca v zivote stastie? Keby si nebola zla zena skrz naskrz, tak by si si precitala, ze tuzila ostat s chlapcom do ktoreho sa zamilovala, a preto chcela miminko - co je uplne prirodzena tuzba zien. Namiesto toho ide na potrat. Ostane sama, bez chlapca, bez miminka, stale bez rodiny po potrate. Ty si fakt hus.
@kittykat22 a co je na tom zle dat decko na adopciu?poucila by sa z toho drbnuta sestra,niekto by bol stastny ze si adoptuje babo.lepsie ho je zabit a za pol roka znova a potom znova?lebo sa mlada nevie vpratat do koze?ci si myslis ze mladej sa po interupcii stane svata?
@gagik Myslím, že to nie je na tebe, aby si jej veštila život. A hlavne to nie je tvoja vec. Nie sú povinné robiť "bábom" nikoho druhého šťastným. A mám pocit, že autorka to ako vraždu nevníma, takže neprojektuj svoje fabulácie na iných.
@acrobaleno tak nech vydarena sestricka, tym ze sa jej vybavi interupcia vidi ako sa z kazeho "problemiku" da elegantne vycuvat...len tak dalej
@gagik Áno, "našťastie" aj interrupcia je stále možným riešením problému. Nie je na tebe, aby si ju ty "trestala". Toto je moja posledná reakcia na teba, keďže nemá význam s tebou diskutovať na túto tému. Ty máš svoj názor a ja svoj.
@gagik dat dieta na adopciu nie je nic zle, ked sa pre to rozhodne dospela zena, ktora tuzi priviest dieta na svet a dat ho inej milujucej rodine. Ktora chape co to znamena byt tehotna, porodit, ma volu, silu a hlavne mentalnu kapacitu k tomu, spravit tak zasadny zivotny krok. Dospela zena, dokaze mat z takeho rozhodnutia celozivotnu traumu a vycitky. A tato diskusia je o 16 rocnom dietati. Neviem ci nedokazes prijat, ze clovek si zasluzi odpustenie a ist v zivote dalej, alebo si taka zla preto, lebo ty sama nedokazes nerobit tie iste chyby dookola.
@kittykat22 ty si myslis ze na adopciu davaju deti zodpovedni chapajuci ludia, lebo chcu pomoct inym ludom co nemozu mat deti?no a neviem ci prave tato problemova sestra je v stave ze sa na svojej chybe pouci skor si z tohto vsetkeho odnesie,ze zivot ide dalej a keby neco segra pomoze .
@gagik myslim, ze sa uci kazdy den, ze zivot nie je med. Kazdy den, ked nema doma mamu ani tatka ktori by ju milovali a podporovali. Uplne staci, ze nema tu jedinu zakladnu potrebu ktore by malo mat kazde dieta. To ti nestaci, ze ju chlapec s miminkom nechce, ze ju nechce ani potencionalna nova rodina, ze ju sestra nemoze ani nechat rozhodnut co chce - pretoze nie je v tej pozicii, a musi ist na potrat? Co po nej este chces? To ti fakt nestaci to nestastie ktore to dieta v zivote ma? Ona je dieta, ktore tuzi byt milovane.
Ja osobne si myslím, že sa sestra veĺmi poučí a dobre si rozmyslí s kým bude robiť čo nabudúce. Prešli sme si spolu mnohým, rada by som ju podporila aby dieťa vychovala, avšak na to nie je dostatočne zodpovedná, ono nejde len o tie financie. To by sme možno aj zvládli, ale ona uznala, že by nevydržala s malým bábom sama 12h. Myslím si, že vynosiť, porodiť a vzdať sa toho by jej ublížilo oveľa viacej. Sama uznala, že to bola hlúposť, je to naivné a na deti bude mať kopec času v momente kedy bude pripravená. Rozprávali sme sa o tom už konečne v pokoji. Všetko sme si ako tak vysvetlili. Povedala som jej o čom potrat je a ako prebieha, mrzí ma to, ale som rada, že sa to vyriešilo. Ďakujem za rady a vypínam sa...
@terezka1947 a v ktorom veku je to podla vás normálne
taháme sa za slovička
podla mna je skoro v 15 ale bežne začínaju aj v 14 ,
žijeme dlhšie a aj vtedy sa žilo dost dlho len muži väčšinou kratšie pre zranenie z nostop vojena ženy lebo rodili vkuse
podla v 18 to je zase moc neskoro, to sa v triede už za mojich čias bralo ako stara panna, nie každy má potrebu sa uchovat čistá až do manželstva
myslime na Teba. Vela stastia, nech sa Vam aj so sestrou v zivote dari ❤️
@gagik a nevraví sa nerob to čo nechceš aby nerobili iny
ja nepletiem ale poukazujem
ona má zrejmy iny štyl života ale odsudzovat ju hned riešit aka bude no to je teda fakt bravo
je mi jasné o čo ti ide, ked tak moc riešiš adopciu tak prispej aj ty k nej nie ? o čo ti ide o štastie inych nie ? alebo potom o čo ? o právo na život ? tak ho daj , nechce sa ti rodit , no ani jej sa proste nechce rodit
@gagik to, co tu prezentujes, nie je nazor, ale diagnoza 🤦♀️
@vedorka to som nepovedala... Povedala som ze by sa mala v tejto oblasti viac vzdelat jej mladšia sestra.. Keďže asi ma medzery a je nevyspela i keď si myslí že je dospelá... Ale tak asi očividne.. Nie... A na školách sa táto téma zanedbáva a celkovo pohlavné organy a tiež sa moc ne preberajú ale ako kde.... Niekto to berie z rýchlika na skole takže z toho deti nemajú nič a potom sa čudujú niektorí že prečo... Sa 16 +- nezamyslaju ale rozmýšľajú niečím inym ako mozgom
@clarke ze to som nepovedela... 😁 myslis nenapísala tu do fora a ja som si to vycucala z prsta a adresovala tebe? 😀 😀 😀 skopirovala som tvoj príspevok od slova do slova:
"Podľa mňa potrat není riešenie... Však keď nechcela tvoja sestra dieťa tak na čo s ním spala.."
To naozaj po tom, co to tu ostane, da sa to aj spatne vyhladat napises, ze si to nepovedala ( nenapísala) ?
Ja niekedy žasnem.... 😁
@namornicka janinah to je baba čo má silno krestansky názor že intrupcia je vražda a preferuje to tu dost tvrdo od moralizovanie , križovy vypravu vrahov atd
vôbec sa nečudujem že tu to takto píše , to tu je ešte do pohody diskusia
@vedorka ideš sa do mňa navazat alebo co? Som povedala dve rozdielne myšlienky a ty si ich spojila dokopy... Asi si nečítala som sem písala viac príspevkov a keď si reagovala na utrzok a zle pochopila tak sa nabudúce spýtaj... Som povedala... Vieš čo nájdi si všetky co som napísala a potom sa vyjadruj...dobre bud tak zlata aby si pochopila celkovo moju myšlienku
@clarke nenavazam sa, v podstate je mi to fuk. Iba som sa pobavila a nebudem to uz dalej rozoberat. 😀 Ziadne " spojené dve myšlienky". Ziaden moj volny preklad tvojej vety. Asi nebudem reagovat na všetky tvoje príspevky, reagovala som len na jeden a skopirovala celu tvoju zabavnu vetu, otazku. Ta veta sa inak žial vysvetlit neda. Napisala som ti ju od slova do slova, to je cele, ake spajanie? 😀 Nic nespojene, nic nezmenene, nepridane, ziaden volny preklad, ci nepochopena myšlienka. Tvoja obrana je uplne smiesna 😁
@vedorka tak vtipna si až si trápna... Áno povedal som to ale nepochopila si ten skryty význam ktory tam bol... Bolo vyššie povedané... Ze by si mala doštudovať biológiu atd predtým ako s niekym ide jej mladšia sestra niečo skúšať čiže aj ochranu a tak... Tak som to myslela... Keď dobre viem tak na zakladke je taka prednáška.. Kto by sa to malo brat celkovo o menštruácii a aj o chrane a tak...

Uz kazdy si je strojcom svojho stastia.