icon

Problémová mladšia sestra otehotnela

2. dec 2019

Ahojte baby, mám 25, skoro už 26r. Ujala som sa svojej 16r sestry, naša mama bola alkoholička a potom čo som skončila na výške a začala som pracovať som si ju mohla vziať k sebe. Otec nám dal našťastie byt a mali sme teda kde bývať, ja som začala pracovať. Takto to je už niečo krátko cez rok. Snažím sa, ja sa naozaj snažím, ale tak nie som často doma. No sestra mala všetko čo potrebovala, rozprávala som sa s ňou o veciach a viem, že nemala ľahké detstvo, lebo som si prešla tým istým. Tiež ma bili ako žito, výšku som si zaplatila viac menej sama a žila som celé tie roky na intráku. V práci toho je veľa, ale sestru brávam na výlety, venujem sa jej keď môžem. Vzala som ju psychológovi, proste som jej dala to čo som ja nemala, ale v rozumnej miere. No sestra začala robiť problémy v škole, tým to celé začalo, padla do zlej partie a ja som nevedela čo si počať. Psychologička mi povedala aby sme sa odsťahovali, lenže ako som mohla? Nedovolila som si predať byt a zmeniť prácu. Tak som so sestrou zmenila psychologičku a chvíľu bol pokoj, lenže ako sa ukázalo bolo to tichu pred búrkou. Pred pár dňami prišla s pozitívnym tehotenským testom. No rozplakala som sa, uznávam nemala som, mala som byť tá silná. Lenže viete ja to ako tak utiahnem v tejto situácií, nevyskakujeme si, som rada, že niekde pracujem. Ale mám hrozný strach, ani neviem či chcem nejakú radu... Asi sa len potrebujem vysťažovať, som úplne zúfalá. Ani neviem ako sa sestra chce postarať, keď som si s ňou sadla aby sme sa porozprávali tak ona si to maľuje ako vzdušné zámky viete, lenže otecko má tiež len 16r, žiadna škola, no proste nič. A ja sa o dieťa tiež nedokážem postarať, veľmi ma to bolí, bojím sa a naozaj neviem ako ďalej. Ona si nevie poriadne ani uvariť, štúdium jej robilo problémy už ako netehotnej, s bábom to isto nedá. Mám už týždeň hlavu v smútku. Nemôžem ísť za mamou a kamarátky tiež nemajú deti. Sestra sa v izbe vymkýňa a správa sa ako puberťák, vraví, že preháňam, lenže ja jediná to beriem ako dospelá osoba. A uvedomujem si, že z môjho platu to neutiahneme, nezarobím zle, zarobím okolo tisíc eur, ako ktorý mesiac, lenže splácam ešte svoje auto a oh... ani neviem čo viacej mám napísať, je mi zle...

bodkolienka81
2. dec 2019

@mariska1989 neviem, ako to funguje realne, ale upsvar riesi : Ak má maloletá matka právoplatné rozhodnutie súdu o priznaní rodičovských práv a povinností vo vzťahu k maloletému dieťaťu, je oprávnenou osobou nielen na priznanie príspevku pri narodení dieťaťa, ale aj pre priznanie nároku na prídavok na dieťa a tiež na rodičovský príspevok. Oprávnenou na príspevky sa maloletá matka stáva až odo dňa právoplatnosti rozhodnutia súdu. Ak by súd vo výrokovej časti rozhodnutia priznal rodičovské práva maloletej matke odo dňa narodenia dieťaťa, tak by si mohla uplatniť nárok na prídavok na dieťa aj spätne.

Maloletá matka, ktorá uzatvorila manželstvo

Uzavretím manželstva sa maloletá matka stáva plnoletou a teda aj oprávnenou osobou na uplatnenie nároku na príspevky z dôvodu starostlivosti o svoje dieťa.

drobcek53
2. dec 2019

@mariska1989 podľa mojich info môže mať nárok na rodičovský, ak jej súd prizná rodičovské práva, čo po dovŕšení 16 rokov podľa zákona o rodine je možné "Súd môže priznať rodičovské práva a povinnosti vo vzťahu k osobnej starostlivosti o maloleté dieťa aj maloletému rodičovi dieťaťa staršiemu ako 16 rokov, ak spĺňa predpoklady, že výkon tohto práva zabezpečí v záujme maloletého dieťaťa." (ale nie som právnik, môžem sa mýliť)

saskia_98
2. dec 2019

@drobcek53 vidis ze to dieta ani sama autorka clanku nechce, mlada ma hlavu v oblakoch a ty si ides furt svoje. Idealizujes to tam, kde sa to idealizovat neda. Ja som za to aby mlada porodila a dala dieta na adopciu. to, ze by si to mohla v buducnosti vycitat je len jej chyba pretoze ked vedela v 16 roztahovat nohy nech zvlada aj dosledky.

drobcek53
2. dec 2019

@saskia_98 ja si idem furt svoje, ale predsa aj ty si ideš furt svoje 🙂 jednoducho... žiadnu budúcu matku (ani tú 16 ročnú) by som do potratu/adopcie netlačila, pokiaľ by to sama nechcela. a tento svoj názor nemám v pláne zmeniť (tak ako nepotrebujem aby si ty menila názor o ideálnom riešení vo forme adopcie)

vedorka
2. dec 2019

@evalin88 neviem ci vies ako funguje vyzivne, ale nemusi vidiet ani euro.... Cele roky, resp.staci euro raz za par mesiacov a nic nezmoze...

autor
2. dec 2019

Tak ja ju nemôžem dotlačiť do potratu. Ďakujem ale za rady, zajtra sa s ňou skúsim porozprávať ako si to predstavuje so školou a prácou. Som rada, že som sa mohla vyrozprávať, lebo už som toho mala na hlavu. A nikto to moc nerieši, jeho rodičia na to kašlú, naši tiež, ona s ním sa tvári že nič.
Ako jasné z bytu ju nevyhodím, ale ja som jej povedala, že ako riešenie ak chce, ja ho pokojne predám a v deň jej 18nástin jej z neho dám presnú polovicu, ani o cent viac, ani menej. Ja na neh nechcem zarobiť alebo čosi. Mňa netrápia ani peniazs, nejako by ske to možno aj utiahli, ale starostlivosť ma trápi, lebo viem aká je...

vedorka
2. dec 2019

Ja uz odpoviem iba tebe. Sama si si odpovedala, tym, co si napisala.. A podľa mňa máš triezvy pohlad na vec. Neboj sa rozhodnutia, rozhodneš sa spravne. V tvojom veku je skor obdivuhodné, ze nemas naivny pohlad a nemas tendenciu sa hrat na hrdinku. Držím ti velmi palce v živote, želám všetko dobré, je úžasné, kde si a ako sa snazis. Hlavne po tom vsetkom, co si si v zivote musela prežiť.. Kludne mozes byt aj ty sobecka a mysliet iba sama na seba.

saskia_98
2. dec 2019

@drobcek53 idem si svoje lebo buduca matka je akurat nezodpovedne decko co zabudne vyvencit este aj psa. Jak sa bude starat o decko ? Ho necha hladne alebo pokakane lebo zabudne ? Ver tomu ze to tak bude a bude sa starat sestra ktora sa o to decko starat nechce.. Ved ked si taka samaritanka, zober si mladu k sebe a staraj sa.

bodkolienka81
2. dec 2019

@vedorka pri vyzivnom bola tiez schvalena uprava zakona - Žena nebude musieť čakať tri mesiace, ale už po dvoch mesiacoch neplatenia výživného príde matka na úrad práce, a ten bude mať povinnosť podať automaticky trestné oznámenie na muža, ktorý neplatí. Je to významná pomoc pre rodiča, ktorému druhá strana neplatí výživné na dieťa,"

laska201
2. dec 2019

Mne sa zda ze takato tema tu raz uz bola.tiez so sestrou a ta zostala tehotna.

martinajurkechova
2. dec 2019

Toto je naozaj strašná situácia a ešte horšie je to čím ste si museli v detstve prejsť. Ak sestra to dieťa chce, tak ju netlac do potratu. Teraz sa oň určite nebude vedieť postarať, ale možno keď sa malé narodí a ona bude musieť predčasne dospieť všetko si uvedomí. Začne brať vážne školu a možno sa bude viac snažiť v svojom živote robiť už len správne rozhodnutia. Uvedomujem si, že to musí byť pre teba hrozné starať sa o sestru a teraz ešte toto. Ak by som bola na tvojom mieste asi by som zvážila dať dieťa do domova s tým, že keď bude sestra plnoletá dokončí si strednú, zamestná sa a môže si dieťa zobrať naspäť. Neviem teda či je to v súčasnosti možné aby matka dala dieťa do domova, ale stále bola s ním v kontakte.

drobcek53
2. dec 2019

@saskia_98 Rešpektuj prosím aj iné názory a nie len ten svoj ako jediný a správny 🙂 Ja mám názor taký a ty zas taký, normálna vec... Pekný zvyšok večera/noci

vedorka
2. dec 2019

@bodkolienka81 vies, mne sa to nechce rozoberať, vsetky tie kľučky ako sa to da obísť. Roky chodim na policiu, prebehol nejeden sud, výnimočne cosi z vyzivneho uvidim. Ale v podstate zakony su kratke a ten kto v nich vie chodit, neplatí...

bodkolienka81
2. dec 2019

@vedorka viem si to predstavit. Tak len dufat, ze stat si bude robit svoju pracu..

juliet86
3. dec 2019

poradna alexis

judar
3. dec 2019

Poslat ju na potrat a dat na par mesiacov do decaku ...nohy roztahovat vedela frfle, vsetko jej je jedno, nevie toto nevie tamto .....a tebe by stiahla cely zivot do jej kelu ...pri takychto ani psycholog nepomoze skor tvrda realita nech sa spamata ...stat sa take daco nam chlap by ju bol razom vyhodil stym ze nieje povinny sa on starat za taketo preslapy nezodpovedneho cloveka

erickatt
3. dec 2019

Ako ze popri škole nestiha? Sobota, nedeľa... Nech sa paci brigádovať do Teska... Ako keby chodila na neviem aku skolu a učila sa do noci!! Moze sa fľakat?? Má čas brigádovať.. co vlastne robi po obede??

negymama
3. dec 2019

@martinajurkechova taketo deti uz teraz nejdu do domova, babetko by islo do profesionalnej rodiny a tam by sa onho starali v rodinnom prostredi, kym by sa nerozhodlo co dalej, bud by bolo dane na adopciu, alebo pribuznym ak prejavia zaujem starat sa. v pripade ze by dala dieta na adopciu , bolo by to velmi rychle, po malickych zdravych detoch je obrovsky dopyt. nasi znami adoptovali 11 dnoveho chlapca, od babetka bol u nich rovno z nemocnice, ziaden decak ani nevidel.

deximix
3. dec 2019

@erickatt nerobí určite nič, flaka sa, roztahuje sa, hra sa na mobile.... Keď nemá čas brigádovať ani psa vyvenčiť nebude mať čas ani na babo. Sestra príde z prace, uz vo dverách jej poda urevane babo, una bude vynervovana. Kojiť nebude lebo ona nebude celé noci s babom hore. Nebude si dávať pozor co zje. Na úradoch vybaví taky trt. Ani to sa jej nebude chcieť. Parádna budúcnosť pre všetkých...

martinajurkechova
3. dec 2019

@negymama viem, že každý by si chcel adoptovať malé bábätko, ale čo takéto matky čo dieťa chcú len momentálne sa oň nemôžu postarať?

aksuram
3. dec 2019

@martinajurkechova ak sa matka dieťaťa nevzdá ale momentálne sa in nedokáže postarať, je dieťa umiestnené v Centre pre deti a rodinu,maličké deti sú fyzicky u profesionálnych náhradných rodičov, ktorí sú zamestnancami daného centra( kedysi detské domovy). Matka( biologická) rodina má právo sa s dieťaťom stretávať, byť informovaná o jeho zdravotnom stave, vývoji atď. Dieťaťu si hľadá pestunska rodina, ktorej by dieťa bolo zverené do starostlivosti súdom. Je to dlhodobejšie riešenie, ak je jasné, že situácia v biologickej rodine saza pár mesiacov nevyrieši. Matka bude mať právo sa s dieťaťom stretávať aj keď bude umiestnené v pestúnskej rodine. Keď sa situácia matky stabilizuje, môže začať proces o návrat dieťaťa do biologickej rodiny, ktorá má vždy prednosť pred akoukoľvek náhradnou formou.

sara07
3. dec 2019

@margetakuska ano len vtedy ked mala tvoja mamina 16 tak boli tie baby zodpovednejšie nejak, táto má problém chodit do školy taží sa jej, pomôct s frflaním a donucovaním, - ja neviem ja som si ani len netrufla niečo ceknut nie to polemizovat o pomoci v domacnosti - zabudne vyvenčit psa, teraz sa odmieta bavit a fuka sa to všetko rozhodne nie je nič čo by signalizovalo zmenu alebo aspon trocha zodpovednosti

sara07
3. dec 2019

@erickatt presne dokladat tovar sa sá vždy , alebo do pokladne na skrateny

negymama
3. dec 2019

@martinajurkechova vyssie aksuram ti uz odpovedala...tak to je. tieto male deticky v ziadnom pripade nie su v klasickom detskom domove. Moj syn ma spoluziaka kamarata z detskeho domova, boli sme ho tam par x navstivit, zije v det. domove rodinneho typu, cize v rodinnom dome zije cca 10 deti, zvacsa surodenecke skupiny, o ktore sa staraju vychovavatelia v 2 smenach. po materialnej stranke maju vsetko, casto lepsie ako bezne deti. tety tie mensie deti rano vodia do skolky, skoly, poobede sa ucia so skolakmi. deti maju povinnosti v domacnosti, pomahaju so surodencami... podobne ako deti v rodinach.
tam su hlavne deti ktore boli odobrane rodicom pre nepriaznivu situaciu, dany chlapec mal 8 rokov ked ho so surdencami vzali, malu slovnu zasobu, rodicia sa nevenovali len pili. nechodil do skoly vobec, v 8 rokoch nastupil do 1,rocnika.

sara07
3. dec 2019

@bodkolienka81 ano pokial bude mat otca v rodnom liste, čo nebude mat ak by sa nestal zazrak, čiže natahovačky na sude o určenia otcovstva a to môže trvat aj roky tak ako píše baba kto vie chodit v zakonoch sa má dobre

negymama
3. dec 2019

@sara07 do pokladne nevezmu kym nema 18 rokov, hmotna zodpovednost za peniaze.

sara07
3. dec 2019

@negymama to som nevedela , sa to zmenilo, lebo ja som chodila ale tak to bolo pred rokmi, zmluvu podpisovali ešte aj rodičia, no to je škoda, ale brigada sa dá najst

negymama
3. dec 2019

@sara07 ani brigada, leda nacierno. Brigadovat moze dieta az po ukonceni 10 rocnej skolskej dochadzky, to jest po ukonceni 1 rocnika strednej skoly, ak je teraz prvacka , tak najblizsie od 1, septembra 2020, do povinnej sk. dochadzky sa beru este aj prazdniny ale vraj sa ten zakon ma zmenit, a bude sa moct pracovat na brigadu uz po ukonceni sk. roka, t.j uz v lete.
moze aj skor, ale nacierno... moja kamoska tak roznasa letaky, ze to v reali roznasa jej 15 r. dcera prvacka na strednej. zmluva je na dospelu osobu.
Kto zamestna take dieta skor ako je mozne zo zakona, riskuje pokutu, to malokto chce , ked je dost deciek vo vhodnom veku co chcu brigadovat.

acrobaleno
3. dec 2019

Čo sa s ňou maznáš a diskutuješ. Má 16, ale je to ešte decko, nie je ani plnoletá a ani nič. Ja by som ju postavila pred hotovú vec. Buď adopcia alebo potrat alebo nech ide a postará sa sama. Celý život ju budeš mať na krku a toto nebude prvé decko.

bianka532
3. dec 2019

ku mne chodi 16 ktora aj pije aj spava u frajera, nepocuva, vynechava skolu, ale o babatko sa dokaze perfektne postarat. nechapem preco riesite len peniaze. porodi, dokonci skolu, a bud bude pokracovat v studiu a sestra sa bude starat o babo kym bude v skole alebo nejake externe a popri tom pracovat, ako upratovacka napr. a ked sesrra dospeje co po porode urcite sa zmeni bude starostliva matka. tych 5 rokov to potiahne sestra namiesto rodica sa obetuje zmeni pracu aby nemala nocne napr. preboha ako mozete niekoho posielat na potrat? dieta meni cloveka! vidite len peniaze keby bola z bohatej rodiny by sa to riesilo uplne inak. ona bude to dieta lubit a bude sa snazit a starat sa o neho. a adopciu preco by mala mlada baba dat dieta na adopciu? dufam ze to dievca bude tvrdohlave a neda sa presvedcit.