icon

Problémová mladšia sestra otehotnela

2. dec 2019

Ahojte baby, mám 25, skoro už 26r. Ujala som sa svojej 16r sestry, naša mama bola alkoholička a potom čo som skončila na výške a začala som pracovať som si ju mohla vziať k sebe. Otec nám dal našťastie byt a mali sme teda kde bývať, ja som začala pracovať. Takto to je už niečo krátko cez rok. Snažím sa, ja sa naozaj snažím, ale tak nie som často doma. No sestra mala všetko čo potrebovala, rozprávala som sa s ňou o veciach a viem, že nemala ľahké detstvo, lebo som si prešla tým istým. Tiež ma bili ako žito, výšku som si zaplatila viac menej sama a žila som celé tie roky na intráku. V práci toho je veľa, ale sestru brávam na výlety, venujem sa jej keď môžem. Vzala som ju psychológovi, proste som jej dala to čo som ja nemala, ale v rozumnej miere. No sestra začala robiť problémy v škole, tým to celé začalo, padla do zlej partie a ja som nevedela čo si počať. Psychologička mi povedala aby sme sa odsťahovali, lenže ako som mohla? Nedovolila som si predať byt a zmeniť prácu. Tak som so sestrou zmenila psychologičku a chvíľu bol pokoj, lenže ako sa ukázalo bolo to tichu pred búrkou. Pred pár dňami prišla s pozitívnym tehotenským testom. No rozplakala som sa, uznávam nemala som, mala som byť tá silná. Lenže viete ja to ako tak utiahnem v tejto situácií, nevyskakujeme si, som rada, že niekde pracujem. Ale mám hrozný strach, ani neviem či chcem nejakú radu... Asi sa len potrebujem vysťažovať, som úplne zúfalá. Ani neviem ako sa sestra chce postarať, keď som si s ňou sadla aby sme sa porozprávali tak ona si to maľuje ako vzdušné zámky viete, lenže otecko má tiež len 16r, žiadna škola, no proste nič. A ja sa o dieťa tiež nedokážem postarať, veľmi ma to bolí, bojím sa a naozaj neviem ako ďalej. Ona si nevie poriadne ani uvariť, štúdium jej robilo problémy už ako netehotnej, s bábom to isto nedá. Mám už týždeň hlavu v smútku. Nemôžem ísť za mamou a kamarátky tiež nemajú deti. Sestra sa v izbe vymkýňa a správa sa ako puberťák, vraví, že preháňam, lenže ja jediná to beriem ako dospelá osoba. A uvedomujem si, že z môjho platu to neutiahneme, nezarobím zle, zarobím okolo tisíc eur, ako ktorý mesiac, lenže splácam ešte svoje auto a oh... ani neviem čo viacej mám napísať, je mi zle...

acrobaleno
3. dec 2019

@bianka532 Ale autorka to dieťa nechce a ani sa o to nechce starať. Kto má právo ju o to žiadať? Ešte aj aké detstvo mala?

korunka1
3. dec 2019

@bianka532 to vážne?
"tych 5 rokov to potiahne sestra namiesto rodica sa obetuje zmeni pracu...sestra sa bude starat o babo kym bude v skole "

bianka532
3. dec 2019

@korunka1 pozri ja sa na to pozeram z mojho pohladu ja by som to urobila. kazdy by urobil nieco ine. ale ja keby som v 16 otehotnela by ma nik neposielal na potrat. viem ze u nas mam podporu. a ja by som tiez nikdy neposielala na potrat sama som potratila dieta a viem ake je to tazke mat dieta a donosit. a viem ze dieta meni egoistku na ineho cloveka.

bianka532
3. dec 2019

@acrobaleno to som necitala ze nechce. ja som si myslela ze chce. ak nechce tak tomu rozumiem.

bianka532
3. dec 2019

@korunka1 dokonca u nas keby 16 otehotnala by sa este aj vsetci potesili ze konecne ma nejaky zmysel v zivote a nebude robit hluposti.

ale ja pisem z mojho pohladu ako je to u nas. mozte sa hnevat aj toto je nazor

malasandrika
3. dec 2019

@bianka532 sestra by mala zmeniť prácu, aby nerobila nočné?! Prosím?! Snáď sestra nohy nerozťahovala, aby sa teraz ešte viac obetovala ako doteraz. Samozrejme, že každý normálny človek rieši aj peniaze, pretože som ešte nevidela, aby sa rodina dala uživiť len z lásky a milých slov. Rodinu živí práve tá pracujúca sestra, nie tá tehotná, takže je logické, že rozmýšla aj smerom, že ako by uživila 2 hladné krky.

korunka1
3. dec 2019

@bianka532 jasne, akceptujem. Len je to také dvojsečné...ty by si rozhodla, nech sa sestra stará , preorganizuje život, ale ona tej nezodpovedne kafrať do života nemôže .

cacianka
3. dec 2019

Uz tu popísali baby dosť názorov a rád.
ja odporucam zobrat pubertacku na UPSVAR -odbor rodiny a deti.nech vam realne kolizne pracovníčky vysvetlia co a ako.
možno by mala sestra vediet ze je na dobrej ceste ist do diagnostického zariadenia alebo azylového domu ak chce nadalej fucat sa,vymetat diskoteky, zanedbavat skolu a nepracovat.
možno by bolo dobre zorganizovať stretnutie 3-4 mamicky aby jej pekne kazda písala na papier reálne náklady pocas tehotenstva, vybavicku pre dieta a naklady minimalne 1-3roky po porode. Napíšte aj jej naklady na život - od jedla, čistiacich a hygienických potrieb, nejake jej oblečenie,obuv, cez poplatky za bývanie 1+1, mobil, lieky, vitaminy Kedze od "otca" sa neda ocakavat ziadny prispevok,teda par rokov urcite nie,pretoze ak by to aj riešili súdnou cestou,tak sú rôzne možnosti ako robit obstrukcie a natahovat určenie otcovstva a výživného, tak nech si dievča uvedomí ze kazde euro na toto vsetko by musela zohnat ona, iba ona.
Dajte jej najavo ze keď uz chce takto dospiet a ako dospela si uzurpovat pravo na dieťa, tak odo dna rozhodnutia bude znášať aj dôsledky.rozdelené hospodárenie a každá si bude do bodky platit iba to svoje, svoje potreby a naklady .teda ona za seba aj dieťa.
Po tom všetkom čím ste si prešli, sa vobec nečudujem ze sa necitite stať druhou matkou terezou a zachraňovať nieco co ste nespôsobili.mate pravo na svoj zivot, na svoje rozhodnutia, uz to je dost ze suplujete sestre rodicov a robite jej domov, nestazujte si to zodpovednosťou za JEJ nerozvazne a nezodpovedne kroky.svoje bremeno si nesiete zodpovedne, neberte si na plecia dalsie.
Velmi vam zelam dobre rozhodnutia .

bianka532
3. dec 2019

@korunka1 a kde je napisane ze ta 16 rocna nebude pomahat sestre?
a keby to bola mama a nie sestra? my matky sa obetujeme pre deti. tiez nikdy nevie ci nedostane rakovinu a raz jej to este mozu obe vratit aj to dieta. ale zbytocne lebo rozhodnutie je na nich ako sa dohodnu. ja pisem z mojho pohladu. mozno teraz s nou burcuju hormony a o rok dva bude normalna baba. ten potrat a adopcia sa mi zda ako posledne riesenie? a ak otehotnie zas? su aj take zeny co lahko otehotneju aj cez antikoncepciu co potom? inak poznam jednu co mala dieta v 16 a dokoncila aj vysoku si predstavte. vsetko nie je len cierne a biele. nevadi ze ma tu budete kritizovat. pretoze fakt u nas sa ocakava ze ta sa prespi s tym kazdy rata a tesia sa z vnucata.. cize som chcela prispiet aj inym pohladom

bianka532
3. dec 2019

@cacianka suhlasim samozrejme treba to brat zodpovedne a porozpravat sa o tom a co to vsetko obnasa a postavit sa k tomu. vydiskutovat to

vevesh
3. dec 2019

@bianka532 a beries do uvahy, ze ako autorka, tak aj jej sestra boli sexualne zneuzivane a fyzicky tyrane vlastnym otcom. A matka sa iba pozerala???? Ja absolutne chapem autorku a jej obavy. Tu sa nejedna o normalnu rozmaznanu pubertiacku, ktora nevie co od radosti.....Urcite by som sestre pridala na veciach, za ktore ma sama niest zodpovednost a starat sa, cize napr. Financie . Ale urcite nie, aby sa autorka samo obetovala a dievca skrz diagnozy to bude mat salam parky....

saskia_98
3. dec 2019

@bianka532 ja zas poznam taku co v 16tke otehotnela s 27 rocnym, skolu dorobenu nema a do roboty sa tiez nechysta. Jedine + je ze aspon o dieta sa vie ako tak postarat (da nutrilon a prebali) ale co sa tyka domacnosti (upratat, navarit, prat) vsetko robi jej muz lebo ona nevie nic. Aspon ze ziju spolu. A tato bude u sestry kedze fotrovci mladeho ju nechcu a zas si to odserie len sestra..

sara07
3. dec 2019

ja by som jej spísala reálne náklady čo ju čaká
na teraz kym sa dá poctivo do školy a malu brigadu na tej by som trvala
kedže starat sa on ako neplnoletá osoba nemôže to by som jej dala naštudovat zákony aby verila
zobrala by som dieta do starostlivosti s tým, že sa on bude starat, dala by som jej šancu jeden mesiac a potom podla toho ako by sa zmenila /nezmenila . starala sa / nestarala sa by som dala dieta na adopciu , adopciu preto lebo ked ho dá do opatrovníctva v 18 sa končí, kdežto pri adopcii su nahradny rodičia stále a aj pomôžu ako sa dá ako pri vlastnom , to je pre dieta lepšie aj ked pre matku ťažšie
trvala by som na škole/ brigade a o dieta by sa musela vzorne starat, žiadna dalšia smena doma , ked chce byt dospelá matka tak nech no je na 100%

bianka532
3. dec 2019

@saskia_98 dolezita je komunikacia medzi nimi dvoma. aby sa dohodli a urcili si pravidla. ked clovek chce zvladne vsetko. ale ak ta mlada to dieta nechce a stavia sa k tomu tak ze nebude sa chciet pre to male obetovat ine riesenie nebude.
wau to aj taky muzi existuju? takeho by som potrebovala.

cacianka
3. dec 2019

@bianka532 to je ten problém ze necitas pozorne s porozumením a do konca.a nielen ty.
Otrasne detstvo a ledva sa mlada zena stavia na nohy, stara sa plnohodnotne o svoju pubertalnu sestru, tak sestrička sa flaka so školou, beha na flamy, spí s nezodpovedným sopliakom bez ochrany, ale teraz namiesto zodpovedneho riešenia sa ofuci a zamkne v izbe. Lebo ona to dieťa chce ! A basta!nechce skolu, nechce pracu, nevie sa postarat sama o seba ani o poondiateho psa, ale bábätko je malina......dupe si nozickami ako 3r decko.
Ano kazda na z nás ma nejaku poziciu zazemie a podľa toho sa rozhoduje.ale oni 2 maju iba samé seba tak tam je uvaha ako dalej setsakramentsky iná

bianka532
3. dec 2019

@vevesh vies mnoho ludi ma psychicke problemy a maju deti.. mnoho rodicov boli zneuzivanych a maju deti a su dobry rodicia..

bianka532
3. dec 2019

@vevesh tam ide o to aby ta mlada zacala byt zodpovedna a vedoma si toho co sposobila a postavila sa k tomu zodpovedne. aby chcela ak niekto nechce neprinutite ho

majaxy
3. dec 2019

@korunka1 nie, bol tu podobný prípad, len neviem ako to dopadlo. Sestry boli nevlastné

cacianka
3. dec 2019

@bianka532 mlada je ofucana a zavreta v izbe...

cacianka
3. dec 2019

@bianka532 mlada je ofucana a zavreta v izbe...

bianka532
3. dec 2019

@cacianka pozri je to tazka situacia ale pre mna je zivotne tazsie ked mi oznamia ze do 3 mesiacov zomriem . toto ma riesenie ak sestra bude zodpovedna treba sa poradit s od odbornikmi co sa da robit mozno aj upesvar a pod. mozno zvazit aj tu adopciu ak je taka moznost ze vyskusat a potom dat dieta na adopciu??? ale potrat ak nebude moct mat deti uz?? je to na nich

bianka532
3. dec 2019

mozno aj formou psychologa psychiatra hladat riesenie? kedze su tam aj psychicke poruchy.

majaxy
3. dec 2019

Porozoravaj sa s ňou v tom zmysle ze ok, nech si robí čo chce, ale chceš vedieť jej presné plány. Nerozprávaj sa ako rodič, ale ako sestra. To znamená,máme rovnaké povinnosti aj platby. A dieťa bude tvoje.

bianka532
3. dec 2019

@cacianka ona sa odfuci mam takeho doma co sa ofukuje vkuse

saskia_98
3. dec 2019

@bianka532 ale ten zjavne necaka decko ...

sara07
3. dec 2019

čo sa týka školy postupuje sa takto , tu su možnosti
Prerušenie štúdia:
Podľa vyhlášky Ministerstva školstva, mládeže a športu Slovenskej republiky č. 80/1991 Zb. o stredných školách v znení neskorších predpisov sa neprítomnosť žiačky pre tehotenstvo a materstvo ospravedlňuje rovnako ako neprítomnosť pre chorobu.

Riaditeľ strednej školy môže prerušiť štúdium žiakovi, ktorý splnil povinnú školskú dochádzku, na jeho žiadosť alebo na žiadosť jeho zákonného zástupcu, a to až na tri roky.

Riaditeľ strednej školy je povinný prerušiť štúdium žiačke pre tehotenstvo a materstvo, ak praktické vyučovanie obsahuje činnosti zakázané tehotným ženám a matkám podľa osobitných predpisov alebo ak praktické vyučovanie podľa lekárskeho posudku ohrozuje tehotenstvo žiačky.
Ak to dovoľuje charakter učiva, riaditeľ strednej školy umožní žiačke z dôvodu tehotenstva alebo materstva prípravu a vykonanie skúšok, v určených termínoch, ak je neplnoletá, so súhlasom jej zákonného zástupcu. Žiačka môže dochádzať len na vyučovanie predmetov obsahujúcich činnosti, ktoré jej osobitné predpisy nezakazujú.

majaxy
3. dec 2019

Stále si sa mala správať ako sestra. Chápem že to nešlo, ale začni. Sestra sa rovná jedna k jednej. Vykašli sa na školu, keď bude chcieť, spraví ju neskôr. Stanov zákony bytu, poznáš internát. Keď vie spať s chlapmi, musí prevziať zodpovednosť. A ty začni žiť svoj život. Jedna vec je pomáhať sestre, druhá byť zneužívana sestrou

negymama
3. dec 2019

@sara07 co ty stale s brigadou.... nechapes kym nema ukoncenu povinnu sk. dochadzku, 10 rokov, co este nema...tak nemoze oficialne brigadovat? jedine cez niekoho nacierno?

jedine ze niekde sukromne bude upratovat domacnost alebo co. vravela jej setra ze este v domacnosti ako tak pomoze a porobi.

blankaj
3. dec 2019

@bianka532 že "u nas keby 16 otehotnala by sa este aj vsetci potesili " To si z osady ?

bianka532
3. dec 2019

@blankaj nie som z osady a neurazaj ma!!!! to je sila tu na konovi uz ja ked nenapisem poslite tu pubertacku na potrat ako vy tak ma tu nemusite hned urazat

ludia su vsade iny kde z dietata placu inde sa tesia! a urcite z osady nie som