Problémová mladšia sestra otehotnela
Ahojte baby, mám 25, skoro už 26r. Ujala som sa svojej 16r sestry, naša mama bola alkoholička a potom čo som skončila na výške a začala som pracovať som si ju mohla vziať k sebe. Otec nám dal našťastie byt a mali sme teda kde bývať, ja som začala pracovať. Takto to je už niečo krátko cez rok. Snažím sa, ja sa naozaj snažím, ale tak nie som často doma. No sestra mala všetko čo potrebovala, rozprávala som sa s ňou o veciach a viem, že nemala ľahké detstvo, lebo som si prešla tým istým. Tiež ma bili ako žito, výšku som si zaplatila viac menej sama a žila som celé tie roky na intráku. V práci toho je veľa, ale sestru brávam na výlety, venujem sa jej keď môžem. Vzala som ju psychológovi, proste som jej dala to čo som ja nemala, ale v rozumnej miere. No sestra začala robiť problémy v škole, tým to celé začalo, padla do zlej partie a ja som nevedela čo si počať. Psychologička mi povedala aby sme sa odsťahovali, lenže ako som mohla? Nedovolila som si predať byt a zmeniť prácu. Tak som so sestrou zmenila psychologičku a chvíľu bol pokoj, lenže ako sa ukázalo bolo to tichu pred búrkou. Pred pár dňami prišla s pozitívnym tehotenským testom. No rozplakala som sa, uznávam nemala som, mala som byť tá silná. Lenže viete ja to ako tak utiahnem v tejto situácií, nevyskakujeme si, som rada, že niekde pracujem. Ale mám hrozný strach, ani neviem či chcem nejakú radu... Asi sa len potrebujem vysťažovať, som úplne zúfalá. Ani neviem ako sa sestra chce postarať, keď som si s ňou sadla aby sme sa porozprávali tak ona si to maľuje ako vzdušné zámky viete, lenže otecko má tiež len 16r, žiadna škola, no proste nič. A ja sa o dieťa tiež nedokážem postarať, veľmi ma to bolí, bojím sa a naozaj neviem ako ďalej. Ona si nevie poriadne ani uvariť, štúdium jej robilo problémy už ako netehotnej, s bábom to isto nedá. Mám už týždeň hlavu v smútku. Nemôžem ísť za mamou a kamarátky tiež nemajú deti. Sestra sa v izbe vymkýňa a správa sa ako puberťák, vraví, že preháňam, lenže ja jediná to beriem ako dospelá osoba. A uvedomujem si, že z môjho platu to neutiahneme, nezarobím zle, zarobím okolo tisíc eur, ako ktorý mesiac, lenže splácam ešte svoje auto a oh... ani neviem čo viacej mám napísať, je mi zle...
odvhadzam z tejto diskusie, je to tazka tema oni dve si to takto ako my tu musia riadne vydiskutovat a najst spolocne riesenie, riesila by som aj tych odbornikov na emocie, pretoze to dieta pre nieco take je cize aj to by trebalo riesit.
a a este baby treba tu vediet dalsie fakty. Komu je zverena mladistva do opatery. Ak rodicom, ti maju na nu vyzivovaciu povinnost minimalne do ukoncenej pov. sk. ochadzky. alebo do ukoncenia studia.
ak sestra tak to prechadza na nu... pise ze sa sestry "ujala" , my nevieme ci ju ma aj ofialne priklepnutu sudom do starostlivosti. Ak ano, ma k nej vyzivovaciu povinnost, ked mlada ukonci pov. sk. dochadzku dobrovolne ci nedobrovolne v diagnostaku.... a dalej nebude chciet pokracovat v studiu, co ju uz nik nedonuti ak nechce ... tak vyzivovacia povinnost rodicov alebo sestry sa skonci.
az potom bude musiet mlada niest zodpovednost za dieta i seba dajme tomu v ramci nejakych zakonov , lebo ani vtedy este nebude plnoleta 18 r.
proste by som ju s tymi faktami oboznamila, pisomne ak sa nerozprava...take su fakty. skolu musis dokoncit min. 1 rocnik, dieta ak si nechas, bud sa staras, alebo sa postara stat.. koniec bodka.
nie take ze ja si porodim, sestra "daco" urobi aby o to male bolo postarane, ine smeny, zaplatit opatrovatelku alebo co..
Ja este dodam, na margo toho ze vela sa tu pise aka je vybavicka draha, ze KOMPLET detska vybava od oblecka az po postielku a kocik, sa da bez problemov zohnat doslova za par euro na bazaroch, dovolim si tvrdit ze aj zadarmo. Jedine co treba kupovat su plienky a MOZNO nutrilon ktory je najvyssia polozka, ktora ale vobec mozno nebude potrebna
@joannita a ďalej? Lieky, výdaje, keď dieťa bude v škôlke, škole, atď. Netreba sa pozerať len na prvé roky dieťaťa, ale trošku hľadieť do budúcnosti. A sorry, ale nič nie je zadarmo a ohľadom dieťaťa už vôbec nie. Vlastne pre tehotnú sestru by to asi zadarmo bolo, lebo veď všetko by hradila tá pracujúca 🤷🏼♀️
Ako starsia sestra, ktora sa tiez starala o mladsich surodencov chapem, ze sa na sestru v nudzi nevykasles (moji nastastie neboli problemovi ale zase su dvaja). V tvojej situacii by som spravila nasledovne:
Neprehovarala by som sestru na potrat ani adopciu. Ak to sama nechce, raz by ti to velmi vycitala.
S otcom dietata a jeho rodinou by som nepocitala a ani ich nezapajala do starostlivosti (z toho co si pisala nie su OK takze zbytocna pritaz navyse, jedine by som ich donutila platit vyzivne, sice to bude smiesynch par eur ale aspon plienky to pokryje, v sestrinej situacii sa kazdy cent pocita).
Sestre by som ihned v skole vybavila individualny studijny plan (s diagnozou tehotenstvo to nebude problem), pokial nebude mat pocas tehotenstva zdravotne problemy rozposlala by som jej zivotopis (vytvoris to na nete cez sablonu za par minut) na lahke brigady (nieco typu vydavanie klucov vo fitku, stikanie listkov v kine, praca v kniznici - cosi na co nepotrebuje ziadne vzdelanie a je to fyzicky nenarocne). Povedala by som jej, ze jednoducho bude musiet nieco robit kym neporodi lebo taky je zivot slobodnej matky. Tie skusky na individualnom zvladne (oni prizmuria oci ked spomenie dieta a bude sa aspon tri dni predom ucit, povedala by som jej, ze ak ich neda bude musiet zacat platit dve tretiny za energie v byte - co by som samozrejme nedodrzala ak by ich nedala ale pri novom rezime si nebude ista ci to neurobis tak sa bude aspon trochu snazit).
Nechala by som ju v tom byte byvat zadarmo (koniec koncov je to aj jej byt). Stravovala by som sa v meste a doma nechala prazdnu ladnicku, jej rychlo dojde, ze odniekadial treba brat peniaze na jedlo. Velmi rychlo sa nauci varit lebo si dobre rozmysli ci da 6 eur za fast food alebo 2eura za spagety s paradajkovou omackou, ktore vydrzia dva dni. A kym sa to nenauci tak bude hladna, jej problem. Ked bude mat krce od hladu zacne to riesit.
Ked sa dieta narodi nechala by som ju nech sa o nho stara sama, neboj sa, zvladli to aj jednoduchsi, zvladne to aj ona. Sice to bude bieda ale z rodicaku a tych par eur co bude mat vyzivne pokryje najzakladnejsie vydavky na jedlo a dieta. Ked bude dieta suce do jasli (tusim stat dava na ne prispevok) povedala by som jej, ze ho tam musi prihlasit a zacat normalne pracovat lebo chcem predat byt a rozdelit si sumu z neho.
Pockala by som kym bude nejake dva tri mesiace v praci a dieta v jasliach a potom by som byt predala... Obe budete mat cast na nieco vlastne a vezmete si kazda svoju hypoteku.
Sice to potrva este dva roky (no tak ci tak by si ju u seba mala do 18tky ked uz si si ju raz vzala) ale zbavis sa jej a nebudes si nikdy nic vycitat. Hlavne jej nikdy nedavaj na vyber lebo ona nevie co chce, mysli na to, ze je to este dieta, vzdy sa spravne rozhodi a nenapadne ju do toho dotlac kym sa nenauci fungovat nezavisle od teba.
@malasandrika este raz precitat co som napisala. Pisem o zakladnej vybave, nie o celozivotnej starostli o dieta. Taktiez pisem, ze reagujem na margo toho, co pisali ostatne ze zakladna vybava je draha. Zakladna vybava moze byt ZADARMO a taktiez oblecenie, hracky a podobne az do cojaviem 12tich rokov mozu byt zadarmo.
Stale sa tu bavime o tom co bude ked sestra porodi a nebudu peniaze, nie o tom ked dieta bude mat 10rokov a sestra snad uz bude samostatnejsia v 26rokoch ze.
No keď nejde po dobrom tak po zlom, postrašiť sociálkou, že ju budú riešiť...či by jej bolo.dobre na ulici....pubertiacka na seba upozorňuje, mám doma tiež 16 ročnú a vystrkuje rožky, ale sme na ňu dvaja dospelí...
Vyzeráš byť múdra baba, takže buď bábo preč alebo mladá musí začať spolupracovat
@negymama ano máš pravdu oficiálne ani jedna z 3 možností brigadnickej zmluvy pokial nemá uzatvorené dochádzku , tu dochádzku má skončit tento šk rok, čiže podla mna keby moc chcela tak aspon toto by si doriešila
ale na čierno upratovat alebo starat sa o niekoho to sa dá ale pochybujem že to bude pubertačka robit ked si nevie za vlastným zadkom bez frflania a donucovania upratat
Ja ani neviem čo napísať :( je mi ta hrozne luto, lebo si tak silný človek a veľmi bojuješ a život ti ešte hádže polena pod nohy
Ak chceš, premysli a napis mi správu. Som okolie Bratislavy, mám jedno dieťa a druhé príde na svet vo februári. Myslím si, že sestre sa narodí dieťa neskôr (ak si ho teda chce nechať). Napadlo mi, že ti môžem postúpiť veci po malom. Ale je to chlapec :( tak aspoň niečo by možno pomohlo aby si nemusela vyhadzovať peniaze na veci. Mám aj nejaký starší kocik, ktorý by sa aspoň na začiatok hodil
Moc moc ma to mrzí a ak aspoň takto môžem, tak rada pomôžem. Premysli a napis ak by si chcela.
Držím silno palce, verím, že tento boj ti raz prinesie úroky a budes šťastná
Súhlasím s vysie povedanymj vecami chodte so sestrou navštíviť rodičov toho chalana pre diskutujte to.. A uvidíš ako sa t tomu ostatní postavia.... Vieš že to asi teraz nemáš ľahké ale skus jej povedať nech si nájde brigádu.. Lebo ona si asi myslí že všetko dostane len tak na podnose.... Nech sa aj ona zaujíma a postará... Choďte za vedením a po riešte to.. Ze co a ako a co oni navrhujú...
Klobúk dole pred tebou, neviem si ani predstaviť, čím si si prešla a prechádzas. Je toho na teba zrejme viac ako dosť. Nechcem sa ta nejak dotknúť, uraziť, ale sestra hodila svoj problém na tvoje plecia a pre ňu svet gombickom a ty sa staraj. Nerozmýšľala si nad tým, že by si sa o takejto veci poradila napr. aj s tou jej psychologickou? Myslím tak, celkovo co ona na to hovorí, či sa s ňou o tom rozprávala, ako to vníma celú situáciu, či to vidí tiež tak, že sestre je to šuma fuk, sak nejak bude, alebo ma pocit, že sa k tomu postaví zodpovedne. Tiež možno keby jej vysvetlila ona ako iná dospelá osoba, možno autorita z pozície doktora, čo ju všetko caka, že by sa nad tým všetkým inak zamyslela. Neviem, no. A určite by som bombardovala rodičov toho chlapca. Keď aj cez nejakého mediátora alebo neskor súdnou cestou, to sa týka aj ich. V tomto smere hlavne nikoho nelutovat, lebo teba (vás) nebude ľutovať nikto. Drzim päste a daj vedieť ako to celé napreduje.
Nemyslím si ze je riešenie ako niekto spomenul potrat potom sa tvoja sestra nepouci lebo si bude mysliet že problémy sa ľahko dajú odstrániť... Keď chces napíš mi.. Vidím na tebe že si silná osoba.. Len nemôžeš byt na ňu taka mäkká lebo potom ti to prerastie cez hlavu ja viem ze jej chceš nahradiť mamu a sa snažíš len keď budeš mäkká tak si bude viac dovolovat.. A ako si povedala ze si nechcela meniť prácu.. Si ju mohla prehodiť na inú školu. A tiež by s ňou mala asi na at tému sexualita a sexuálna výchova a celkovo sex a s tým súvisiace veci... Aby vedela všetko pre aj proti nie len zw ona vyskúša a ze sa jej nič nestane...
@79bublinka je to pekné ale podľa mňa tehotnú asi nebudú chcieť ani na brigádu aby neohrozila svoje tehotenstvo.cisto len môj názor,môžem sa mylit
Vygoogli si krizove centrum pre mlade matky dotiahni ju tam a ukaz jej ako take mudre skoncili ... rovno ju tam mozes zapisat aj na cakacku... vysvetli jej ze jedno decko si uz vychovavala a ako to dopadlo.. ze chces aj ty zit a rada jej obcas pomozes ale nie stale
Ahoj...ak môžem môj názor slecinka sa cítila byť veľkou ženou...aj chlapa už mala a teraz prišli následky tak teda keď sa cítila taká dospela detstvo skončilo žiadne diskotéky flakanie ale bude v plienkach ako nociach cicikat všetko má svoje dôsledky ....dôsledky prišli na rade je zodpovednosť teraz nech sa ukáže madam. A vieš čo hádam jej to aj prospeje dozreje a uvedomí si čo je život....čo sa týka školy môže externé teraz nech predvedie svoje kvality musí byť zodpovedná je nastávajúca matka...
Čo sa týka Mladý pán by sa nemohol len tak schovať a ani jeho matka a neviem kto povedať my sa starať nebudeme na to sú malý pani existujú zákony nie že sa nebudú starať ale testy otcovstva pekne krásne a výživné platiť ....keď je neplnoletý že nemá brigády a robotu nech platia maminka s ockom ale vy v mínuse nebudete lebo. Bude zatiaľ platiť štát keby sa necinili a mladý pán. Už potom musí splácať štátu ... Rýchlo si rozmysly aj on či bude na svoje dieťa platiť alebo pôjde sedieť....
Výbava pre dieťa oblečko postieľka kočík všetko sa dá pekne z bazosu lacno poprípade aj veľa ľudí daruje oblečko aj postieľku nájdu sa ja stým skúsenosť mám viem o čom hovorím...pôrodné zakúpiť si čo treba ostatok odložiť na horšie časy nie rozflakat maminka
A jedna vec je bude staršia zodpovednejšie tá zodpovednosť bude v nej rast zo dňa na deň....nebude navždy takáto akomje dnes...a tiež nebude návzdy sama a tebe na krku
Dieťa bude mať dajme tomu 3 rocky hajde do roboty maminka tam si môže niekoho nájsť samozrejme už bude vedieť čo od života chce lebo už bude pozerať či je adept vhodny
Byť "otcom " jej dieťaťa už bude hľadať iné kvality bude vyzretá to už nebude detská láska na diskotéky ale partner na žitie a výchovu,zvládli iný ľudia v horších podmienkach verím Zero dáte aj vy....nechcem nikoho uraziť ani vnucovat Vám nič. Je to len čisto môj názor....
Ja Vám prajem všetko dobré veľa zdravia nech sa na Vás usmieva šťastie....pekný deň Vám....🤗🤗🤗🤗
Ja odmietam zmeniť prácu, je to dobrá práca, je v odbore aký som vyštudovala a je dobre platená. Neviem prečo by som sa ja mala 5r starať, áno krv nir je voda, ale ja nie som otrok. Ja už žijem ako slobodná matka, z nášho platu dve vyžijeme, ale ešte malé dieťa si predstaviť neviem. Sestra nemá ukončenú povinnú školskú dochádzku a je tehotná, reálne sa nikde nezamestná. Dnes som zasa navyše telefonovala s matkou toho chlapca a povedala mi, že mladý sa starať nechce a že ona zaplatí právnika aby im nepriklepli viacej než 50eur. Takže od jeho rodičov pomoc čakať nemôžem. So sestrou som sa zasa skúšala baviť, všetko som jej chcela vysvetliť, nedostala som sa ani len k financiám a škole a už mi plakala. Ona si myslí, že dieťa je len hračka a že ja sa nejako postarám, ale ja už nemám silu. Chcem ísť k psychologičke a porozprávať sa aj s tou. Ale vidím to reálne len na adopciu alebo potrat. Ja naozaj nemám silu prísť domov po smene a starať sa o dieťa. Okey, výbavička možno nie je drahá, lenže prečo to mám zasa platiť celé ja? Ja pokojne byt predám a dám jej polovičku keď bude dospelá, lenže...
posli ju na potrat prv nez ti znici zivot...bohuzial krute ale je to tak, ako vidno je to jedno nezodpovedne tela a mysli si ze ty sa o nu postaras a momentalne aj o jej dieta a nedajboze ked ti toho otecka dietata bude chcet nasackovat domov- snad nebudes trhat "rodinu" a budes tam mat prizivnikov 3, si mlada na taketo trapenia...
@sara07 na bazaroch. Treba otvorit internet a kopec bab ponuka veci, postielky, kociky, autosedacky.......atd atd zadarmo, alebo za par eur. Predpokladam ze dotycna nepotrebuje novy kocik, novu postielku a nove bodycka.
Dalej na fb existuju stranky kde si pomahaju mamicky v nudzi a kazdy den tam vidim ako si daruju veci a su to pekne veci, pouzite ale pekne.
Ja som mala napr. Prve dieta v 39 a nekupovala som skoro nic lebo vsetko som dostala od kamosiek. Ona pokial nema kamosky s detmi, tak opakujem, na webe najde komplet vybavu ZADARMO, len treba pohladat.
prepac,necitala som uplne celu diskusiu,ale preco sa o sestru nestaraju jej rodicia? nechapem preco riesis sestrine prusery.
Samozrejme máš prácu ktora tá bavi a s!ušné platena to je super...no o dieťa starať nie ty ale jeho mama ....ale ty vieš najlepšie ty si poznas sestru ako to asi teda celé bude reálne prebiehať....ja Vám želám aby ste to čo najlepšie vyriešili vo Vás prospech....a k spokojnosti...
napis sem ked bude sestra pred porodom, viacere vam urcute co to posleme rady;)
A staráš sa o ňu normálne aj zákonne?
No veru nezávidím. Sestra si to ľahko predstavuje. Ty už musis začať konečne žiť.Aj keby šla na potrat tak slečna si to zaplatí? Zase len ty...skús jej nastaviť riadne pravidlá...vyskúšať jej nastaviť budík v noci niekoľko krát či bude ochotná vstávať k malému, možno sa trkne že to nie je len tak. Vyčísli jej koľko stojí výbava, síce dievčatá písali že sa dá zohnať lacno, ale aj na to treba peniaze..takisto strava, keď pôjde dieťa do školy..to nie len zO vzduchu žiť...mrzí ma že ste mali také detstvo a všetko čo ste si prežili, ale musíš byť silná a posielam vsetku pozitívnu energiu čo mám❤️❤️❤️
Budete to mať ťažké, ale zvládnete to.. sestra bude dostávať rodicak 270€ a výživné, hoc aj tých 50€.. a z týchto peňazí nech sa stará o bábätko.. a nech si dokončí aspoň povinnú školskú dochádzku, neskôr môže ísť dieťa do jasli, ona si dokončiť školu, ísť do roboty..
Držím ti palce a poradím ti, neber ohľad na sestru ani ona nebrala ohľad na teba. Nerozprávaj sa s ňou nevysvetľuj jej nič, postav ju pred hotovú vec. Buď si vyberie potrat alebo adopciu. Viem, že sa to ťažko číta, ale najľahšie je niekomu radiť z usporiadanej domácnosti, že "bude to ťažké" ale zvládnete to. Ty už máš "zvládnuté" aj na dva životy. Nenechaj si pokaziť život.

za to ze nechodi do skoly a nema este ukoncenu povinnu s. dochadzku, moze ju skola nahlasit a vezmu ju niekde do diagnostaku alebo co. tam sa nauci discipline , ofucovanie jej nepomoze.
dovtedy porodi a este jej aj to dieta mozu vziat co ako ho chce, ak sa onho nebude riadne starat. ja na mieste sestry, ak vidi ze o dieta sa mlada po porode nestara a kasle nanho. normalne pre dobro dietatka by som ju nahlasila na socialke, v profesionalnej rodine ci u pestunov mu bude lepsie.
a este musi dokoncit minimalne ten povinny prvy rok strednej. to je jedno ake mala detstvo, zakony platia aj pre nu.