icon

Problémová mladšia sestra otehotnela

2. dec 2019

Ahojte baby, mám 25, skoro už 26r. Ujala som sa svojej 16r sestry, naša mama bola alkoholička a potom čo som skončila na výške a začala som pracovať som si ju mohla vziať k sebe. Otec nám dal našťastie byt a mali sme teda kde bývať, ja som začala pracovať. Takto to je už niečo krátko cez rok. Snažím sa, ja sa naozaj snažím, ale tak nie som často doma. No sestra mala všetko čo potrebovala, rozprávala som sa s ňou o veciach a viem, že nemala ľahké detstvo, lebo som si prešla tým istým. Tiež ma bili ako žito, výšku som si zaplatila viac menej sama a žila som celé tie roky na intráku. V práci toho je veľa, ale sestru brávam na výlety, venujem sa jej keď môžem. Vzala som ju psychológovi, proste som jej dala to čo som ja nemala, ale v rozumnej miere. No sestra začala robiť problémy v škole, tým to celé začalo, padla do zlej partie a ja som nevedela čo si počať. Psychologička mi povedala aby sme sa odsťahovali, lenže ako som mohla? Nedovolila som si predať byt a zmeniť prácu. Tak som so sestrou zmenila psychologičku a chvíľu bol pokoj, lenže ako sa ukázalo bolo to tichu pred búrkou. Pred pár dňami prišla s pozitívnym tehotenským testom. No rozplakala som sa, uznávam nemala som, mala som byť tá silná. Lenže viete ja to ako tak utiahnem v tejto situácií, nevyskakujeme si, som rada, že niekde pracujem. Ale mám hrozný strach, ani neviem či chcem nejakú radu... Asi sa len potrebujem vysťažovať, som úplne zúfalá. Ani neviem ako sa sestra chce postarať, keď som si s ňou sadla aby sme sa porozprávali tak ona si to maľuje ako vzdušné zámky viete, lenže otecko má tiež len 16r, žiadna škola, no proste nič. A ja sa o dieťa tiež nedokážem postarať, veľmi ma to bolí, bojím sa a naozaj neviem ako ďalej. Ona si nevie poriadne ani uvariť, štúdium jej robilo problémy už ako netehotnej, s bábom to isto nedá. Mám už týždeň hlavu v smútku. Nemôžem ísť za mamou a kamarátky tiež nemajú deti. Sestra sa v izbe vymkýňa a správa sa ako puberťák, vraví, že preháňam, lenže ja jediná to beriem ako dospelá osoba. A uvedomujem si, že z môjho platu to neutiahneme, nezarobím zle, zarobím okolo tisíc eur, ako ktorý mesiac, lenže splácam ešte svoje auto a oh... ani neviem čo viacej mám napísať, je mi zle...

kitycat
3. dec 2019

poslat sestru na potrat alebo dat dieta na adopciu, krv nekrv ak na to clovek nema ...treba mysliet na buducnost a hlavne tvoju. Viem mne sa to lahko pise. Ak nemas podporu zo strany otca a jeho rodiny nemas na vyber. Je velke stastie ze aspon mate ten byt. Prestav si ze by si este splacala hypoteku a do toho sa vam pritrafi takyto syslik.

A este, nestaraj sa o niekoho kto nema zaujem o tvoju pomoc

zenazaba
3. dec 2019

Co tak sa poradit s detskym ombudsmanom? Matka chlapca, ktory je otcom dietata, nemoze len tak povedat, ze si zaplati pravnika, aby nemuseli platit vyzivne. Chlapec sice nema prijem, ale rodicia maju vyzivovaciu povinnost voci svojmu synovi a tym padom aj voci svojmu vnucatu. Rovnako i vasi rodicia, bezohladu na to, aki su. Za predpokladu, ze neboli sudne zbaveni rodicovskych prav. Vsetko by som riesila oficialne a pisomne. Skus sa obratit na niekoho kompetentneho http://www.detskyombudsman.sk/potrebujes-poradit-3
Taktiez si zozen mailovu adresu na niektoreho z chlapcovych rodicov a to, co si vytelefonovala, im posli pisomne. Aby si sa mala o co opriet v pripade sudov.

oliva276
3. dec 2019

Myslím, že je toto vyfabulované, na jar bol takmer totožný príbeh, a nechce sa mi veriť napríklad tej zhode o azylovom dome matky dievčat, rovnako nesúhlasnom postoji otca dieťaťa, odmietavosti chlapcových rodičov ap... No ale budiž, ak by tehotná mladistvá šla ku gynekológovi, ten má povinnosť jej prípad nahlásiť na odbor soc. vecí a ten má povinnosť konať, hlavne ak je dievča z neusporiadaných pomerov - tehotná dievčina s nedokončenou šk. dochádzkou by pravdepodobne bola umiestnená do ústavného zariadenia (Reedukačné centrum v Zlatých Moravciach), tam by pokračovala v škole, je možné si tam urobiť aj učňovskú školu - popri starostlivosti o dieťa.

Tým chcem povedať, že v takýchto prípadoch bremeno starostlivosti na seba preberá štát (rodič má povinnosť prispievať určenou sumou) a tak tieto hypotézy čo, ako bude či malo by byť, sú mimo misy.
Ak teda ide o skutočný príbeh...

joannita
3. dec 2019

Takto to ale nefunguje ze oni si zaplatia pravnika a budu platit 50e 🙂 to sa len vyhrazaju aby si to vzdala. Ich pravnik nerozhoduje o vyske vyzivneho ale sudca ano. Vobec im uz nevolaj to nema zmysel, napis im oficialny list/email kde im OZNAMIS skutocnosti a oznamis im ze vec postupujes svojmu advokatovi a ze mozu si by isti ze 50e to nebude. Velmi neprijemny (ale slusny) list by som im napisala, aby sa poriadne zlakli aj oni. Nenechajte sa zastrasit oni len skusaju.
A naozaj by som kontaltovala nejakeho pravnika a pred tym listom by som sa s nim poradila. Existuju aj centra pravnej pomoci kde nemusis platit.

evalin88
3. dec 2019

@vedorka moze v tom pripade sudom vymahat zrocne vyzivné....

cickamon
3. dec 2019

@oliva276 az uplne take rovnake tie pribehy niesu aj ked ano podoba tam je, ze tehotna 16-tka a zodpovedna "sestra" - uvodzovky lebo v tom prvom pripade neslo o biologicku sestru ale sesternicu ...naviac tam nemali byt po otcovi, ani ich nikto nezneuzival, matka byvala v rovnakom meste nie na vychode a podobne ... vlastne zhoda je v 16-rocnych "rodicoch" kde otec dietata stym nic nechce mat spolocne (myslim ze 80% chlapcov v tom veku by sa zachovala podobne), a matka trva ze si babatko necha bez akejkolvek namahy a pri kazdej prilezitosti si nechat nieco vysvetlit sa rozplace namiesto hladania riesenia (ale to je bohuzial tiez klasicke chovanie pubertiacok) , a zatvarani oci u "starych rodicov" z otcovej strany kde je to zasa klasicke chovanie rodicov rozmaznaneho chlapca (ved my stym nic nemame co od nas chces nas syncek je vtom nevinne zviedla ho ta k.. tak nech si to vyriesi po svojom )...vlastne vsetci sa podla mna zachovali "ukazkovo" vzhladom na svoj vek a vychovu a situaciu... nikto nechce prebrat zodpovednost a tak od toho daju ruky tak daleko ako to len ide ....naco si v dnesnej dobe este vyrabat dalsie problemy ...smola ze niekto na to doplatit v konecnom dosledku musi...

simsalabim
3. dec 2019

@drobcek53az sa mi to zda neuveritelne, tolko 15r tehotnych. Aj moja sestra je ucitelka, vyse 20 rokov, a to viem o jedinom pripade za cely cas. Divne. Asi to bude prostredim.

drobcek53
3. dec 2019

@simsalabim možno prostredím, neviem. jedná sa o gymnázium. ale ja napr. viem aj o spolužiačke zo ZŠ čo mala ako neplnoletá dieťa alebo aj spolužiačky z VŠ mali niektoré už toľko ročné deti, že ich podľa výpočtov mali pred 18tkou. keď sa zamyslím tak v svojom okolí mám naozaj dosť prípadov, o kt. viem že mali deti naozaj skoro 🙂 možno som si to vždy len príliš všímala, ktovie 😀

autor
3. dec 2019

Skúsim aai ako radíte, inak u gynekologičky sme boli, nikam nás nenahlasovala ani nič nevolala. Sestra nemá 15r, vlastne keby porodila už má 17, takže si nemyslím, že no.. ono nie je trestné mať sex v 16. Proste zatlačím a poviem jej aké možnosti som ja ochotná akceptovať a ona nech sa zariadi. Inak ju mám zverenú aj súdom a to výživné od matky keď sme sa chceli súdiť nám bolo povedané, že je to zbytočné lebo žije v azylovom dome a že proste posiela toľko čo má. Nemá ani majetok čo by jej vzali, ani vodičák ani nič. A keďže každý mesiac pošle aspoň tých 10eur tak...

Aj keby rodičia toho chlapca poslali len 50eur, ono až tak nejde o financie, to by som už prežila a uskromnila sa. Lenže ide o to, že ja si myslím, že sa nezvládne o dieťa postarať.

Ale návštevy zo sociálky sme mali už predtým samozrejme a ako nehrozilo mi, že ju vezmú alebo čo. Ona mala všetko čo potrebovala, to nie je tak, že by sme žili nejako zle, ja som ju ani nerozmaznávala. Ona doma pomohla, strašne frflala, ale pomohla. Len ide o to, že nie je samostatná, jej ak niečo nepoviem 1000x tak ako keby som nepovedala ani raz. Niekedy robotu aj dobre odfláka. Ju treba stále kontrolovať, na všetko sa jej pýtať, doslova nad ňou stáť. Preto boli aj problémy v škole, ja keď som náhodoh niečo nepripomenula už to nebolo a už mi učiteľka volala no

autor
3. dec 2019

Ja som taká nahnevaná lebp celý život nesiem traumu z rodičov, mama čo ma mala ochrániť na nás kašlala a namiesto toho aby raz bola silná nás nechala trpieť. Na štúdium som makala sama, teraz keď nám už mohlo byť dobre zasa mám vychovávať dieťa lebo no? Ja nerozumiem kde nechala rozum. Akože rodičia toho chlapca no ako ktorý chalanisko by chcel v 16tich uplakané bábo keď mesačne môže poslať smiešnu sumu a má pokoj? Ja som jej nechcela zle, ujala som sa jej hneď ako som toho bola schopná, na sociálke ma prelustrovali ako takého vraha. Po súde som sa ťahala s matkou čo sa hrala na najväčšiu obeť a teraz zasa mám riešiť ďalšie problémy. Už aj ja prestávam mať silu.

acrobaleno
3. dec 2019

Úprimne? Hľadaj čo najjednoduchšie riešenie.

namornicka
3. dec 2019

A môže neplnoleté dievča mať oficiálne zverené dieťa? Nedovoľ aby ho napísali na teba a budeš mať vyriešené. Keď sa so sestrou nedá komunikovať tak nekomunikuj ani ty a rob si svoje a mysli na seba.

autor
3. dec 2019

@acrobaleno to sa aj pokúsim, ako viem, že by ma niektoré zlynčovali, ale ja na potrate nevidím nič zlé. Ostatne šanca, že nebude môcť mať deti tam je aj keby porodila. A mne sa ani nezdá, že ona to dieťa chce. Ona sa len upla na predstavu toho, že je to milé a môže hádzať fotky na net podľa mňa a že chalanisko by bol už len jej no.

saskia_98
3. dec 2019

Ja som po prirodzenom porode ostala bez maternice, čiže to že može ostat neplodna po potrate je asi take percento ako u mna. Toto vobec neries. Ked v tom vidis riesenie, pritlac na nu. Sama vies najlepsie aka je a ked chce len fotky hadzat na net, ma smolu...

cickamon
3. dec 2019

pozri teba nech nejaky rev neobmakcuje ...normalne ju posad pred seba a vysvetli ako sa veci maju. ze ty si to dieta nevezmes na starost lebo na to jednoducho nemas a ona ako neplnoleta dieta do starostlivosti nedostane ... tak nech sa sprava zodpovedne a ked chce si to dieta nechat nech si najde opatrovnika ale stebou nech nerata, alebo pojde na potrat alebo dieta donosi a ked nebude mat opatrovnika skonci male na adopcii... osobne si myslim ze taku 16-tku vidina tehotenstva a porodu vobec nelaka naviac ked este skonci bez dietata a s moznostou strii, nastrihu ci dotrhania, zastavovania laktacie a podobne ... mozno by jej take video z porodu aj stacilo a otvorilo oci 😀

vierkainka
3. dec 2019

Ak tam veľmi mladá dáma vykrikuje že to dieťa chce a ze si ho nechá, tak nech sa páči. Mat dieťa je obrovská zodpovednosť, ale pre ňu, nie pre teba. Už si sa obetovala dosť... A ver mi, ak podľahnes a nakoniec vo všetkom povolís, obráti sa to proti tebe. Viem o com hovorím... Tiež som bola v úlohe staršej sestry a ostala som až po uši v problémoch...oanataj,ze za dobrotu na zobrotu.. Si správna rozumná baba, ale uvedom si, že svoju mladšiu sestru nemôžeš furt ťahať za ručičku. Musí dospieť. Ty si buduj svoj život, svoje zázemie. Nehraj úlohu náhradnej matky, bud sestra. Nič viac. Otehotnela, je to vážny krok, tak nech sa vážne a dospelo začne správať. A ty tiež hlavu hore, nefnukaj, trochu zatvrdni srdce, zloz ružové okuliare a bud raznejsia.drz sa a nezabudni mydluez aj na seba. 🌼Neibetuj sa, je to zbytočné. Všetko má svoje hranice, aj súrodenecké láska, či pomoc v tejto tvojej konkrétnej situácii.

cacianka
3. dec 2019

@gagik tak čítaj, lebo jatris rany...

deximix
3. dec 2019

Áno ukázať jej telo po pôrode, a riziko že po potrate nebude môcť mať deti to je myslím už dosť zastaralé keď ešte to robil kadekto a hocako lebo hanba a tak.... A oboznámiť ju že nie každý chlap ju bude potom chcieť aj s dieťaťom.... Iné by bolo keby bola rozumná. Ale ona evidentne nie je. Ma ešte čas. Aj na chlapov aj na deti. A ja by som jej dáko zrušila net. Účet na instagrame a na blbostiach. Evidentne jej platíš aj mt aj ten net. Nech sa preberie. Net nie je realita!

sara07
3. dec 2019

@airaw len problém je že ked dieta pôjde do škôlky tak ich bude živit sama , chyba jej jeden šk rok, to keby moc chcela tak invidualny planom by to dala, ale jej sa nechce ani normalne chodit do školy nie to inak

sara07
3. dec 2019

tak toto si teda neviem predstavit ako ide sa starat o dieta, kojit ho, kupat, a ked náhodou niečo vyvedie že zabudne skontrolovat teplotu mlieka alebo vody na kupanie, tak malér zase na starosti
je mi to luto že to tak šialene romanticky si predstavuje,nemáte na okoli niekoho s malym dietatom čo by jej to reálne povedal aj vysvetlil komu by verila že to nie je len kočikvat a sediet na kavičke, že to stíha fakt malé %, ja neviem ja som nestihla tu kavu ani pri 3
adopcia alebo v krajom pripade interupcia

nefertiti5843
3. dec 2019

@drobcek53 Prečo by ona mala niesť spoluvinu? Ona mladému nohy neroztiahla a neotehotnela . Ona má svoj život a prečo by ho mala obetovať ? Už sa neobetovala dosť, že sa stará o vzdorovité decko , ktoré si nevie ani šnúrky na topánkach uviazať ? Má ísť ako na materskú, či čo? Kto ich bude živiť ? Mladá sa starať nebude, čiže ona bude musieť odísť z práce...Akosi si to nedomyslela ☹ A zasraná má jeden jediný problém a to, že trtkoš jej nedvíha mobil....Keď prídu skutočné problémy a hlavný sústavný nočný plač dieťaťa, tak mladá zdupká, že po nej ani smrad neostane 👎

drobcek53
3. dec 2019

@nefertiti5843 Predpokladám, že reaguješ na môj komentár včera 19:49. Písala som tam (okrem iného), že či si vie predstaviť, že by niesla "spoluvinu" za to, že jej sestra nemá vlastné dieťa pri sebe - za predpokladu, že by ju dotlačila do potratu/adopcie. A stojím si za tým.. Bez ohľadu na okolnosti keď niekoho dotlačíš do niečoho čo sám nechce, tak za to spoluvinu nesieš. Veď to je predsa logické... Či keď by si niekoho do niečoho dotlačila/donútila, tak máš pocit, že za to rozhodnutie nenesieš aj ty zodpovednosť??

nefertiti5843
3. dec 2019

@drobcek53 Áno, na ten včerajší .... Ja predsa nikoho, do ničoho netlačím. Síce, keby som aj tlačila, tak rozhodnutie je na samotnom človeku , čiže aj zodpovednosť za to rozhodnutie, ktoré učinil on sám ! Ale čisto hypoteticky by som mladej zbalila tú jednu igelitku a nech sa stará aspoň sama o seba, no a skôr ako o mesiac by som ju do bytu nepustila. Nech pekne padne na hubu, keď nemala ani toľko rozumu, aby sa chránila pred počatím. Ľutujem prispievateľku, že má taký život a jej vlastné šťastie je ďaleko v nedohľadne

autor
3. dec 2019

No baby sestre neodpísal jej milenec, vyšla z izby a poviem vám, že sa na všetko ppzerá zrazu triezvo. Už ani potrat jej nevadí a sama ho nakoniec chce, že sa dohodli s tým chalaniskom, že on na neho polku dá, ak dám aj ja. Tak chcem zbehnúť ešte za psychologičkou, ale ak nezmení nazor tak ju isto u lekárky objednáme na zákrok. Aj tak ale ďakujem za všetky rady. Vraj si uvedomila, že je to chyba a že asi to naozaj nie je len tak si to bábo nechať...

drobcek53
3. dec 2019

@nefertiti5843 Napísala som "AK BY dotlačila"... a áno, rozhodnutie je vždy na samom človeku, ale ak niekoho do niečoho dotlačíš/donútiš tak to proste "spoluvina" je. Nie 100% zodpovednosť/vina, ale spoluúčasť/spoluvina... Tak to proste je. A nie len v takýchto otázkach. Celkovo v živote - donútenie = spoluúčasť, bodka.. 🙂
K zvyšnej časti komentáru sa vyjadrovať nebudem 🙂 zbytočne to tu autorke spamovať... 🙂

sara07
3. dec 2019

tá psychologička je dobry napad , myslím že by sestre mohla aj v iných veciach trocha otvorit oči
adopcia by bola lepšia volba ale tak to je na nej už

nefertiti5843
3. dec 2019

@drobcek53 Nesúhlasím s tvojim názorom, ale každý má právo vyjadriť vlastný názor.

nefertiti5843
3. dec 2019

Budem rada, ak nám potom napíšeš, ako to celé dopadlo.

drobcek53
3. dec 2019

@nefertiti5843 podľa mňa to nie je názor, ale fakt. aj v trestnom zákone máš uvedené pojmy nie len páchateľ, ale aj spolupáchateľ a aj účastník/návodca. v žiadnom trestnom práve by ti neprešlo, že si niekoho na niečo naviedla/donútila/dotlačila, ale vlastne sa ideš tváriť, že ty na tom žiadnu zodpovednosť nenesieš 🙂 že je odveci sem pchať trestný zákon? no áno, jasné, že sa nebavíme o trestnom čine, ale je mi naozaj záhadou, že niekto ide tvrdiť, že donútenie/navádzanie na niečo ho úplne zbavuje zodpovednosti lebo veď vlastne on/ona sa rozhodla sám/sama.. a čo na tom, že som ho/ju ja vlastne do toho dotlačila 🙂)) Ale toto je podľa mňa dosť mimo tému 😉 Zbytočná debata 🙂

sara07
3. dec 2019

@drobcek53 berieš to len jednostranne
lebo tlačia obe strany na seba
staršia na to ako to ideme vyriešit + postaráš sa o seba
mladšia nič nemusím , postaraj sa o mna + nás
teraz sa do toho zrejme dali chalanovi rodičia tak sa to zvrtlo