Problémová mladšia sestra otehotnela
Ahojte baby, mám 25, skoro už 26r. Ujala som sa svojej 16r sestry, naša mama bola alkoholička a potom čo som skončila na výške a začala som pracovať som si ju mohla vziať k sebe. Otec nám dal našťastie byt a mali sme teda kde bývať, ja som začala pracovať. Takto to je už niečo krátko cez rok. Snažím sa, ja sa naozaj snažím, ale tak nie som často doma. No sestra mala všetko čo potrebovala, rozprávala som sa s ňou o veciach a viem, že nemala ľahké detstvo, lebo som si prešla tým istým. Tiež ma bili ako žito, výšku som si zaplatila viac menej sama a žila som celé tie roky na intráku. V práci toho je veľa, ale sestru brávam na výlety, venujem sa jej keď môžem. Vzala som ju psychológovi, proste som jej dala to čo som ja nemala, ale v rozumnej miere. No sestra začala robiť problémy v škole, tým to celé začalo, padla do zlej partie a ja som nevedela čo si počať. Psychologička mi povedala aby sme sa odsťahovali, lenže ako som mohla? Nedovolila som si predať byt a zmeniť prácu. Tak som so sestrou zmenila psychologičku a chvíľu bol pokoj, lenže ako sa ukázalo bolo to tichu pred búrkou. Pred pár dňami prišla s pozitívnym tehotenským testom. No rozplakala som sa, uznávam nemala som, mala som byť tá silná. Lenže viete ja to ako tak utiahnem v tejto situácií, nevyskakujeme si, som rada, že niekde pracujem. Ale mám hrozný strach, ani neviem či chcem nejakú radu... Asi sa len potrebujem vysťažovať, som úplne zúfalá. Ani neviem ako sa sestra chce postarať, keď som si s ňou sadla aby sme sa porozprávali tak ona si to maľuje ako vzdušné zámky viete, lenže otecko má tiež len 16r, žiadna škola, no proste nič. A ja sa o dieťa tiež nedokážem postarať, veľmi ma to bolí, bojím sa a naozaj neviem ako ďalej. Ona si nevie poriadne ani uvariť, štúdium jej robilo problémy už ako netehotnej, s bábom to isto nedá. Mám už týždeň hlavu v smútku. Nemôžem ísť za mamou a kamarátky tiež nemajú deti. Sestra sa v izbe vymkýňa a správa sa ako puberťák, vraví, že preháňam, lenže ja jediná to beriem ako dospelá osoba. A uvedomujem si, že z môjho platu to neutiahneme, nezarobím zle, zarobím okolo tisíc eur, ako ktorý mesiac, lenže splácam ešte svoje auto a oh... ani neviem čo viacej mám napísať, je mi zle...
Ahoj, si skvela sestra mas guraz a odvahu...a zle obdobie. Pozeraj sa trochu aj na seba, na svoj buduci zivot. Tvoja sestra berie Tvoju snahu uzivit Vas ako samozrejmost...potrebuje narazit a riadne. Nepreberaj za nu zodpovednost. Mlady chuj sa na nu vykaslal, aj jeho rodina. Nech ide na potrat. Po skole nech ide robit, nemozes ju zivit donekonecna. Bolo by fajn, keby sa casom osamostatnila. Ta vaha, ze sa o nu musis postarat musi byt taziva. Ale Ty nemusis! Pomahaj jej ale zi svoj zivot, nie ten jej. Tvoja obeta bola zatial len na skodu.
Zaujímalo by ma, že ako sa teda tá ml. sestra rozhodla a že čo teda bude ďalej.
@acrobaleno autorka pisala ze mlada sa rozhodla ze pojde na potrat ked jej autorka da na neho polku a ze ten jej s ktorym to caka sa zatajuje. Akoze drblo by ma. Ja by som jej polku dala ale akonahle by mohla ist na brigadu, tu polku by mi vratila do posledneho centu..
@eliska13 ze utopia 😀 ja by som skor povedala, ze tu sa rozoznaju ludia, ktori lamentuju nad zivotom ake je vsetko tazke, nespravodlive atd a ti zivotaschopni, ktori vedia, ze maju zivot len vo svojich rukach a ked nieco nespravia nic im nespadne same z neba ani sa same od seba nezlepsi. Moze ist autorka alebo jej sestra ku psychologicke (ako tu mnohe radili), vyrozpravat sa ale na konci dna si moze pomoct len ona sama. Pre kazde zlepsenie treba vzdy nieco urobit. To sa tyka autorky aj jej sestr.
Poznam kocku, ktora v 16 otehotnela, nemala nikoho, nic, vystudovala medicinu a teraz je z nej uspesna doktorka v Prahe. Tieto dve maju jedna druhu a vlastny byt (o to lahsie), vsetko sa da ked sa chce 😉 .
Ja som sa pocas denneho studia velmi tazkeho odboru starala o dvoch vyrazne mladsich surodencov, pracovala a k tomu predala viac bytov (a este som na tom zarobila) a rozhodne sa nepovazujem za ziadnu superzenu. Naucilo ma to, ze zivot prinasa aj tazsie situacie a problemy su na to aby sa riesili. Netreba hladat problem tam kde nakoniec byt nemusi.
@saskia_98
@acrobaleno
mlady sa prestal zatajovat, pokecal si, dohodli sa mladšia sestra s otcom že pôjde na potrat a on jej dá nan polku , druhu polku cvaka staršia sestra
pôjdu ešte za psychologičkou hned aby to zvládla , chodí k nej pravidelne
@missdiva no ale nie každy je taká stár ako ty, niekomu to ide lahšie niekomu tažšíe, niekto prerazi a je uspešny a niekto skončí za pasom tak je a bude
kto na to má chce a ide mu to jasné že je uspešnejší ako ten druhy ,a pisat ako sa to dá lebo mne to ide je pekná podpásovka, každy človek má svoje pozitva a negativa, niekto je šikovnejší niekto ludskejší atd
to máš to isté ako ked matka dre so synom doma, doslova, terapie, kone, psy, plavanie na uvolnenie , sama študuje lek knihy po nociach, chodi na prednašky kurzy , doma robí veci aby mohlo dieta napredovat a aj tak užasne dokonalé okolie naštastie len čast zahlasi že dieta je spratek, matka sa nestará a nevie, - keby tu babu nepoznam, keby nedonesie každu chvilu niečo nové a vidím že fakt to dieta je niekde inde aj ked má pas atypic tak tiež možno neuverím, a ver že presne takéto odsudzovanie a lamentovania a vynašanie sudov ju vždy rani a musi sa otriasat , boha tak matka doslova obetuje všetko len aby to dieta potiahla lebo vie že má šancu len mu treba pomôct, že niečo čo sa nemá naučit sa nauči a ide dalej ...ale aj tak je to ten spratek nevychovany a lemra matka čo si vala šunky pri kavičke, - podotykam ona ani kavu nepije ale oni to vedia lepšie
@missdiva Netreba sa porovnávať s druhými, lebo to závisí od človeka, keby sme všetci boli rovnakí, tak sme všetci doktori alebo právnici, alebo bezchybní ľudia. Skôr ide o to, že treba odhadnúť svoje možnosti. Staršia sestra vie, že by to nedala, nechce už znášať ďalšie sr*čky, tak to vyriešia takto. Pre nich je to najlepšia voľba.
No aspoň, že sa dohodli. Fuu, ale ja byť na mieste staršej sestry, tak taký preplesk by tá krpaňa dostala, že by si to za klobúk nedala.😂
@lapersefona keby mala 16 a bola v takej situácii ako sestra autorky tak bez váhania!
@sara07 v prvom rade ja nikdy nikoho neposudzujem a nestaram sa do druhych presne preto, ze nikdy nevies cim si clovek prechadza a preco robi co robi.
Nehovoriac o tom, ze je uplne ina situacia ked sa ti narodi chore alebo postihnute dieta, toto nebolo predmetom temy.
@acrobaleno ja som len autorke poradila co by som ja spravila na jej mieste. to neznamena, ze sa musi mojou radou riadit. podla mna je sanca, ze by dieta sestru nakoplo k zodpovednejsiemu zivotu. samozrejme druha vec je, ze to dieta by asi nemalo zo zaciatku velmi kvalitny zivot (ale to uz je sestrina chyba)...
@missdiva Ok, a ja na jej mieste by som tiež zvolila potrat. Nikde nie je záruka, že by ju to dieťa nakoplo a celá starostlivosť by ostala na autorku. A možno by si mladšia povedala, že keď je to prešlo raz, prejde jej to znova a bum v 18-tke by mala ďalšie.
@acrobaleno dobre si napísala, že možno si by si povedala, ale vôbec to tak nemusí byť, môže to úplne zmeniť jej pohľad na život. To je ťažko v tomto radiť, pretože každý sme úplne iný, len osobne ja by som si vyčítala keby som si dala dieťa vziať, predsa len to bábo za to nemôže.
@loldi2 Všetko je to v štádiu hypotézy. Aj to, že by ju to zmenilo a dala by si život do poriadku alebo aj to, že jej to bude vyčítať, či by sa zmenila. Ťažko sa hovorí, keby bolo keby. V reálnom živote sú aj také aj také prípady. Ja napríklad poznám babu, chodila so mnou na ZŠ a v 16 mala dieťa a je to "tragédia", veľakrát sa vyjadrila, že mala ísť radšej na potrat a vyčíta rodičom, že ju donútili si nechať to dieťa. A v podstate sa o tú malú ani nestarala, vyrastala u starých rodičov a vôbec spolu nemajú vzťah.
A ešte doplním, že mala aj druhé dieťa, neskoršie a má je vidno, že ho má oveľa radšej ako tú prvú. Mne sa ťažko niečo odsudzuje alebo radí z pohodlia.
@acrobaleno takú poznám aj ja. Uz v prvom ročníku na strednej rodila. Uz ma tie deti tri. Ani o jedno sa nikdy nestaral, len starý rodičia, s otcom sa vzali, potom rozviedli, tretieho aj predávala v zahraničí. Teraz si užíva život, aj chlapov.... Ľúto mi je tých detí
Toto je tak smutna,zufala situacia a este o to horsia,ze aj riesit sa ide zufalo.
Toto cele nedopadne dobre....
@deximix Nechcem tu víriť diskusie, ale to je podľa mňa oveľa horšie ako potrat.
@acrobaleno môže to dopadnúť rôzne, tých scenároch je niekoľko ako si napísala to ako to dopadne je proste len otázkou času, v tomto ja si nedovolím radiť čo spraviť, lebo keby som na jej mieste tak tožvie akoby som sa rozhodla, je to iné keď človek to len vidí, číta a iné keď tieto veci osobne prežíva :/
Baby dnes sme boli u gynekologičky, máme už papiere vyplnené. Sestru do ničoho netlačím, dostala na výber. Nakoniec zvolila potrat, sama uznala, že to bez pomoci jednoducho nedá a že si to predstavovala inak. Po potrate nasadíme jednoducho antikoncepciu, ideálne nejaké teliesko alebo čosi, aby sa podobná situácia neopakovala. Veľmi pekne ďakujem za všetky rady.
Drž sa a prajem veľa veľa šťastia a lepší život ako si mala detstvo
Po potrate si nech dievca uvedomi,ze sexovat v 16r.je skoro.....nech sa radsej uci.
Lebo o chvilu budete riesit dalsi potrat....problemy sa nedaju "vyriesit" vzdy este vacsim problemom,ale spamatat sa a nastartovat v zivote.
Dost ste to mali tazke,no este si to.mozete skomplikovat s takym pristupom este viac.
Drzim palce
nechapem, po kom si taka zivotaschopna a zodpovedna... sestra moze byt fakt rada, ze ta ma. dufam, ze jej to za par rokov docvakne a budete mat prijemny vztah. drzim palce
@terezka1947 no tak teraz neviem dakedy sa vydavali a to len v kostole boli možné sobáše čiže to muselo byt ok , 15 ročné baby to bolo normálne v 15-16 mat prvé dieta, brali sa pre majetok hlavne
a teraz to zase pre cirkev je skoro ? mám v tom chaos 😝
Ak len trochu mas rada to dietatko tak ho dajte na adopciu normalnym rodinam so zazemim a hlavne vyzretym dospelym ludom. Nechcem urazit tvoju sestru ale je velmi nezodpovedna neviem si predstavit ako by vychovala to dieta? Sama je pubertiacka, velmi mladucka hlavu by mala mat v uplne inych veciach a nie v plienkach, grckach, kolikach, atd. Myslis ze by to zvladla? V noci vstavat k uplakanemu babatku? A ked pojdu zuby? Podla mna je este nevyzreta na vychocu dietata. Dopriala by som mu moznost na uplnu rodinu (mama, otec) a este k tomu aj potesite nejaky par ktory nemoze mat deti. Kazdopadne drzim ti palce a prajem pevne nervy a je mi celkom luto ze aj ty taka mlada si a musis riesit taketo situacie.
@sara07 tak neporovnavaj neporovnatelne.....pred 100a viac rokmi zili ludia inak,aj ovela kratsie...
Nechapem,preco tu toto pises a co.s tym ma cirkev.
By som chcela vidiet,kt.mama chce vidiet svoje 16r dieta sexovat namiesto ucenia....
Tak akože "super"...dieťa ide do biolog. odpadu,problém odstránený a život ide ďalej...myslím,že toto raz obe budete ľutovať...
Ja si myslím, že ak by som sestru donútila donosiť a dať dieťa na adopciu malo by to na jej psychiku väčší dopad. Navyše by musela prerušiť školu a neviem čo by celý rok robila doma, lebo štúdium sa dá prerušiť minimálne len na rok. Plus sama uznala, že vychovať a postarať by sa o to nezvládla a že takto to bude najlepšie. Riziká pôrodu sú navyše vyššie ako pri potrate, tak to už dnes proste je, na internete som o tom veľa čítala a potvrdila mi to aj gynekologička. A povedala mi, že reálne nepozná dievča tak mladé ao je moja sestra, ktoré by malo bezproblémový a dobrý porôd, lebo telo je ešte mladé a nie je vyvinuté. Ale to je na druhú debatu, platí, že stať sa môže všeličo. Naozaj som to obrátila zo všetkých atrán a zvážila som aj či to nebudeme ľutovať a musím povedať, že nevidím jediné proti tohto riešenia... a ani neviem akoby som riešila aby donosila, mať doma tehotnú puberťáčku je nanič, mať doma tehotnú puberťáčku čo dieťa nechce a po pôrode odmietnuť dať dieťa napísať na mňa aby jej ho vzali je celkom tvrdé riešenie len preto aby sa ppučila...

@eliska13 ale ona to robí, ona sa snaži , ona ju zapaja, skôr než tu napíšeš aspon čitaj
ako píšeš totiž niečo čo reálne setra robí a ano nejde to šmahom prutiku za den