Rodičovstvo je naozaj voľba?
ach jaj... dávnejšie bolo že, ! Predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok na sobotnom sneme strany (21. júna) vyhlásil: „Byť matkou je to najviac, čo vie žena urobiť.“ ...
No a tento týžden na umeleckom kurze sme sa dosť rozkecali aj o kultúre a historii tých krajín s ktorými súvisí a tak. A už ani neviem ako presne k tomu došlo, ale vedúca kurzu spomínala kultúry kde sú ženy viac tlačené do materstva, hlavne mať deti a tak a zrazu len... "U nás nikto nikoho netlačí do toho mať deti!" začala tvrdiť... chvíľu sa debata krútila
okolo toho a potom som ja spomenula, že keď som ešte bola na výške, všetky baby sme si mysleli, že isto musíme mať deti, ale máloktorá moja spolužiačka povedala, že to ozaj CHCE, že sa na to teší... a tá vedúca kurzu že "aaaale, žiadna ani v tej dobe do toho nebola nútená!"
Ostatné baby jej začali hovoriť, že no, ako ktorá rodina.... niektoré rodiny nútia..a ona furt že nie,že to sa nedeje... A potom jedna hovorí, že veď aj televízia na akej sme vyrastali bola taká ... skoro každý happyend bol o tom, že hurá, budeme mať deti.... postavičky zo seriálov aj telenoviel vždy mali deti nakoniec.. a ona výhovorky, že nad tým nerozmyšla keď pozerá TV... no a zrazu len
tresla hlášku , že... "Ale veď to je prirodzené, chcieť byť mama!!"..🙄🙄😒
...akože pokrytectvo ..vraj nieeee, nikto vás nenuti ,naša kultura nás nenuti a zrazu ten postoj sama od seba dá nahlas, dá tvrdenie, že ved je toprirodzené......a všetky čo nechcu byť rodičmi sú teda neprirodzenééé??? 🙈 .. no a tak
som sa ozvala a hovorím ,že je dosť ludí čo sa ponáhlali a nechali sa dotlačiť a dnes
priznávajú, že ĽUTUJÚ že sú rodičmi, že si to mali lepšie rozmyslieť...
A ona:
"Tak to je ale potom nezrelý človek!!!"... bože... tak najskôr vraj nás nikto do materstva nenúti, potom vraj je to prirodzené chcieť byť mama a kto nechce je asi teda neprirodzený, a nakoniec že ak sa niekto
dal takýmito rečami donutiť, tak je to celé jeho vina, bol nezrelý!!...
😒 a celé na kurze ktorý ani nemá byť o takej téme.
Tuším, že to, čo je "prirodzené" je hlavne pokrytectvo..........
@sara07 preco sa tak do silvike navazas? Ved jadne napisala, ze 80% ludi chce mat deti. Nie 100%. Registruje, ze nie u kazdeho je to rovnako, ale u vacsiny ano.
A aj u zvierat sa stava, ze sa nespusti "matersky instinkt" a mladata uhynu. Nie sme v tomto az tak odlisni od zvierat. Ale, ludske mlada nastastie povacsine nezomrie....
@zltalienka a ty si ako čítala prvy prispevok od silvike vôbec ?
@zltalienka nemám pocit žeby som sa navažala
prečo hned do toho tahate negativizmus ?
ale chápem každy ma iné vnimanie čo napíše niekto iny ,a nemám rada ked niekto vytahuje z kontextu ako ty napr teraz
@sara07 tvoj prispevok voci silvike: "dávaš jasný názor že takto je toto len spravne
nemam pocit že pripuštaš že inak by to malo byt , neviem či si to uvedomuješ .."
Nepisala vobec ze iba takto a len toto je spravne. Pisala o ludskej biologickej prirodzenosti, pisala o tom, ze ludia si vedia korigovat. Nepisala, ze je SPRAVNE mat deti. Len ze je to pre 80% ludi prirodzene.
A Ty dokola tocis, ze ona vravi co je spravne a co nie. Nic take nepisala.
@zltalienka a ty si ako čítala prvy prispevok od silvike vôbec ?
@sara07 a citam este raz, co take tam napisala, ze sa Ti zda, ze napisala, ze jedina spravna moznost je mat deti ?
Za to, ze napisala, ze sme od prirody takto nastaveni? Sama si uznala, ze to je naozaj tak.
Za to, ze napisala, ze pre vacsinu (80%) je to prirodzena volba? Nenapisala ze pre 100%, tak co riesis. Tych 20 % ludi maju dnes kopec sposobov ako zabezpecit, aby nemali deti. Zeny sa dnes nemusia vydavat, nemusia ani sex.zit a ak sa rozhodnu, ze chcu sex.zit, mame dostupnu antikoncepciu od vymyslu sveta a keby predsa len bola "priroda" silnejsia, mame zo zakona moznost potratu, tak kde je problem?
To, ze niekto polozi otazku? Hadam mame slobodu slova, ci nie?
@abbey1 ach jajjj asi tak ... 😂😂😂😂
to čo ty tu mne tu vyčitaš tak sranda je že robíš presne ale presne to čo mi vyčitaš tymto prispevkom ale neva😂😂😂
ako máš niekde zhadzovanie alebo invektiva ??? odo mna ?
a čo takto si prečitat prvy prispevok od silvike 😂😂😂
@sara07 Čítala som. Jej, i tvoje. Nikde si nevysvetlil, čím sú ľudia nemajúci deti odsudzovaní v našej krajine.
Áno, ľudia sa pýtajú, občas niekto možno i menej prijemne či nástojčivo. Ale tam to končí. Nechápem to generalizovanie. A keď čítam tvoje príspevky ženám tu, mám z nich dojem, že by sa snáď mali ospravedlniť, že rodičovstvo považujú za prirodzenú túžbu u väčšiny ľudí.
@sara07 a citam este raz, co take tam napisala, ze sa Ti zda, ze napisala, ze jedina spravna moznost je mat deti ?
Za to, ze napisala, ze sme od prirody takto nastaveni? Sama si uznala, ze to je naozaj tak.
Za to, ze napisala, ze pre vacsinu (80%) je to prirodzena volba? Nenapisala ze pre 100%, tak co riesis. Tych 20 % ludi maju dnes kopec sposobov ako zabezpecit, aby nemali deti. Zeny sa dnes nemusia vydavat, nemusia ani sex.zit a ak sa rozhodnu, ze chcu sex.zit, mame dostupnu antikoncepciu od vymyslu sveta a keby predsa len bola "priroda" silnejsia, mame zo zakona moznost potratu, tak kde je problem?
To, ze niekto polozi otazku? Hadam mame slobodu slova, ci nie?
@zltalienka pokial máš pocit že silvienko to napisala bez poškrvny, tak nemá vyznam drat klavesnicu , začina platit tzv.werichovo pravidlo
ja proste suhlasim s autorokou --
@sara07 Čítala som. Jej, i tvoje. Nikde si nevysvetlil, čím sú ľudia nemajúci deti odsudzovaní v našej krajine.
Áno, ľudia sa pýtajú, občas niekto možno i menej prijemne či nástojčivo. Ale tam to končí. Nechápem to generalizovanie. A keď čítam tvoje príspevky ženám tu, mám z nich dojem, že by sa snáď mali ospravedlniť, že rodičovstvo považujú za prirodzenú túžbu u väčšiny ľudí.
@abbey1 prekrucaš abey zase . neriešim
ja ako chápem že ty si matka na 120% - to nie je znevažovanie ale v pozitivnom vyzdvihujocom písané ... len z toho čo tu občas zachytim informacie ...
no ja napr nie som len na 80% cca
a čo ..
takže v tomto sa nazorovo proste nestretneme , nerieš
@zltalienka pokial máš pocit že silvienko to napisala bez poškrvny, tak nemá vyznam drat klavesnicu , začina platit tzv.werichovo pravidlo
@sara07 nerozumiem ani tomu co myslis, ze: "to napisala bez poskrvny" ja ju nehodnotim, ci napisala nieco dokonale, uplne spravne alebo ako to vlastne myslis. Ja len pisem, ze ona nikde nenapisala, ze je jedina spravna moznost je mat deti. A Ty si to z nejakeho dovodu takto pochopila. Ako to mala napisat, aby to bolo "bez poskrvny"?
Werichovo pravidlo nepoznam, ujo google mi nic nenasiel...mozes vysvetlit, ak sa Ti chce.
@sara07 a myslim si, ze si svojim predposlednym prispevkom nepriamo uznala, ze silvike nenapisala to, z coho sa ju tu snazis stoj co stoj usvedcit...lebo ak by si mala dokaz, tak ho pouzijes.
Ale kedze sa dokazy minuli (alebo ziadne nie su) tak ides riesis "poskrvny"...teda z mojho pohladu nepodstatne veci...teda odklanas pozornost od merita veci....
Samozrejme, ze je to volba, v tomto storoci sa neda donutit niekoho mat dieta. Ak ma niekto slabe nervy a donuti ho okolie, manzel, rodicia atd… tak je to jeho chyba. Ak manzel dieta chce a zena nie, tak tu mame predsa rozvod a zena sa moze branit aj takymto sposobom, ak manzel chce dieta silou mocou. Rodicia mozu mat narazky, ale to je maximum co mozu, splodit dieta za svoju dceru nemozu. A kazda volba ma svoje pozitiva aj negativa. Ini ludi sa mozu na volbu mladej zeny pozerat rozne, v ich ponimani to moze byt zle rozhldnutie, ale to je zase ich nazor, zena, ktora je rozhodnuta deti nemat, tak to nebude analyzovat. Nazor ineho ju zaujimat nebude a nema ju zaujimat. Kazdy clovek moze mat nazor aky len chce. Bezdetni tiez nemozu kazat spolocnosti, co si o nich ma niekto mysliet.
Či sa nám to páči, alebo nie, na biologickej úrovni sme ako zvieratá a máme pudy a jedným z nich je rozmnožovaci pud, ktorý zabezpečuje zachovanie rodu. To, že ho niektorí nemajú vyvinutý alebo ho úmyselne potláčajú je úplne v poriadku je to každého vec.
To, že žena je považovaná v spoločnosti za nositeľku života tiež vyplýva z jej biologickej funkcie, keďže tá je prirodzená a daná, tak sa prirodzene očakáva, že bude naplnená. To ale neznamená, že v súčasnej dobe, v 21. storočí je nejaká žena nútená do roly rodičky/matky. To už je ken subjektivne vnímanie jedincov, ktorí si myslia, že keď sa matka spýta dcéry, kedy plánuje deti, tak ju núti tie deti mať. Myslím si, že sa tu zišlo pár takých žien, čo nechcú alebo nevedia pochopiť, čo slovo nútiť znamená, keď si myslia, že sú nútené do roly matky a že ich niekto núti rodiť deti.
Takže milé dámy, vyjasnite si pojmy - prirodzené a nevyhnutné, dobrovoľné- nútené
@abbey1 prekrucaš abey zase . neriešim
ja ako chápem že ty si matka na 120% - to nie je znevažovanie ale v pozitivnom vyzdvihujocom písané ... len z toho čo tu občas zachytim informacie ...
no ja napr nie som len na 80% cca
a čo ..
takže v tomto sa nazorovo proste nestretneme , nerieš
@sara07 Teraz ti už vôbec nerozumiem.
Praveze toto je jedna z oblasti, kde sme sa posunuli milovymi krokmi. Na Slovensku sa rodi vyse 40 percent deti mimo manzelstva, takze uz ani manzelstvo enpovazujeme za dolezite.Úhrnná plodnosť na Slovensku v roku 2024 klesla na historicky nízku úroveň, pričom sa narodilo len 46 241 detí, čo predstavuje jednu z najnižších úrovní za posledné storočie. Dlhodobo sa miera plodnosti pohybuje pod hranicou 1,6, pričom po prechodnom raste opäť klesá k 1,2 – 1,3. Na zachovanie populacie treba mieru plodnosti 2,1. Takze toto dokazuje, ze plodnost rapidne klesa a na Slovensku to zachranuje populacia romov a v EU, populacia imigrantov. Toto vsetko dokazuje opak toho, co tvrdi autorka. Ak by boli zeny nutene rodit, bola by miera populacie ina.
@anonym_autor Ja som napríklad veľmi proti tomu, aby sa rozmnožovali duševne chorí jedinci. A malo by sa im v tom zabrániť hoci aj násilím. Keby bolo na mne, tak ty nemáš problém. Na základe tohoto nezmyselného elaborátu by si bola sterilizovaná v záujme zachovania zdravej populácie.
@anonym_83bbf9 To je taká eugenika, že aj fuzkaty rakúsky maliar by ti závidel. Povinné sterilizácie tu boli a SR ešte stále odskodnuje rómske ženy.
Ja napíšem niečo kontroverzné a som v pohode s tým, že ma niekto za to roznesie na kopytách. Vopred poviem, že nebudem reagovať na odpovede, lebo to bude lem bludný kruh rozličných názorov, emócií stratených v písanom texte a nedorozumení.
Ženy určite nie sú na Slovensku dnes tlačené do materstva. Ale (!) to neznamená, že pre bežnú ženu nie je materstvo prirodzená vec. Keby sme vyhodili nezdravý feninizmus von oknom, ostali by nám sebavedomé ženy, ktoré by sa nesnažili rovnať chlapom v takých hlúpostiach, ako je nezávislosť od detí. Ženy majú srdce pre ľudí, sú jemnejšie, prirodzene empatickejšie, sú lepšie opatrovateľky. Smola je, že feminizmus dotlačil materstvo do momentu, kedy je nevyhovujúce, dieťa je príťaž a bremeno. Dieťa a materstvo stoja feministke v ceste k tomu, aby sa rovnala chlapovi. Ale vieš čo? My SME rovné chlapom. Len nie sme rovnaké. Naše roly sú rozličné, naše telá sú rozličné, naše uvažovanie je rozličné. Feminizmus bol skvelý, keď chcel matkám umožniť pracovať. Dnes feminizmus blahosklonne občas umožní žene byť matkou.
Ja som mama a je to najlepšie zamestnanie, aké by som mohla mať. Dúfam, že si to raz uvedomia aj iné ženy a že pre ne nebude neskoro.
@mauduska ak aj nebudeš reagovať,nevadí.Nenapisaka si nič kontroverzné,ale všetko veľmi pravdivé Je ľudskou prirodzenosťou rozmnožovať sa.Čiže mať dieťa je úplne prirodzená vec.Autorka je veľmi pomýlená a z toho čo napísala,aj fakt nedozreta.Jasne,že nemusí mať každá diéta,len preto,že je žena.Ale pri niektorých si poviem,"keby takto rozmýšľala tvoja mama,tak by tu takáto zbytočná debata ani nebola.Veľa žien pohŕda materstvom,pritom si ani neuvedomia,že sú tu len vďaka rozhodnutiu svojej mamy.

@sara07 Čo u teba znamená slovo rešpektovať?
Dokážeš ty rešpektovať iný názor?
Či už ani názor nemožno vysloviť, lebo je to okamžite považované za nerešpektovanie?
Na Slovensku žijú tisíce a fisuce bezdetných párov, tisíce nezadanych jedincov. V čom sa prejavuje ich nerešpektovanie? Keď sa stará mama spýta na rodinnej oslave, či sa dočká pravnúčat, snáď nebudeme považovať za problém.
@abbey1 ach jajjj asi tak ... 😂😂😂😂
to čo ty tu mne tu vyčitaš tak sranda je že robíš presne ale presne to čo mi vyčitaš tymto prispevkom ale neva😂😂😂
ako máš niekde zhadzovanie alebo invektiva ??? odo mna ?
a čo takto si prečitat prvy prispevok od silvike 😂😂😂