icon

Rozdielne názory na potrat

5. nov 2022

Ako by ste vyriešilo moju situáciu? Nechcene som otehotnela a neplánujem si to nechať. Môj partner je opačneho názoru a dieťa by chcel. Povedal, že ak si to nechám zobrať tak som u neho skončila, že by nedokázal žiť s vrahyňou. Ja na ten potrat teda určitě pôjdem, nenechám si zničit život len pre to že to niekto iný chce. Ale nechcem stratiť priateľa. Máte nejaké rady ako to medzi nami urovnať?

doriiis
5. nov 2022

@zmrzlinka2021 ...len si zabudla na to,že ona zjavne nechce nič z tohto

bluka2
5. nov 2022

@huginko zákon (okrem iného) hovorí jasne, je to volba ženy

zmrzlinka2021
5. nov 2022

@zuzanockamt Nič nemusí - ved písem, moze babatko poslat do hajan 😉
A prečo to má vyznam? Nie prečo ale pre koho - pre jej dceru alebo syna. Ona porodi a moze odist a uzivat si pohodličko, relaxik, žiť si svoj zivot.

A dieta ostane s druhym rodičom, milovane.

huginko
5. nov 2022

@bluka2 tak jedine zakon

vinkel
5. nov 2022

Urob podľa seba. Len si prečítaj rizika potratu aby si neskočila, že nebudeš mat vlastne deti. A tiež by som sa porozprávala s priateľom, že ak náhodou babatko sa narodí postihnuté či aj vtedy bude to akceptovať a nevykašle sa na mna lebo on bude chcieť zdravé dieťa.

zmrzlinka2021
5. nov 2022

@doriiis
no tak uz len babo dat skantriť 😉

@bluka2
Hovorí to zákon ale je to v rozpore s princípom rovnocenosti zeny a muza. Rovocenost nema byt len v tom, ze mam ja vyhody, ale aj v tom, ze tie vyhody dostane druha strana.
Napr. ak zena dieta porodi a muz to dieta nechce, je prinuteny na neho platit alimenty - nema moznost slobodne sa rozhodnut odmietnut dieta. Kym zena odmietnut dieta moze - ide na potrat. Pritom dieta je z muza a zeny.
Len zakon a spolocnost muzovi podsuva rolu zivitela a platiča. Ale muzi su aj ludia, rodicia, citlivi, laskavi, milujuci svoje rodiny, svoje deti. Ale pokial ide o zivot babatka v brusku - proste podla zakona su "nič".

zuzanockamt
5. nov 2022

@zmrzlinka2021 A predtým sa dokaličiť tehotenstvom a pôrodom, keď o to vôbec nemala záujem, len aby bol iný šťastný?

bluka2
5. nov 2022

@huginko tak zvyčajne sú zákony v demokrackych krajinách postavené na nejakej logike, a v tomto prípade aj pochopiteľnej a vyhovujú bežnej populácii bez extrémnych názorov / tendencií

kacenocka2
5. nov 2022

Rady na vyriešenie takej situácie sa rôznia.. Môže sa stať že v budúcnosti budeš chcieť mať dieťa a nemusí sa podariť..Mám susedku, ktorá raz potratila a teraz bojuje 3 roky s umelým oplodnením,a nemôžu sa dopracovať k dieťaťu..ale keď už to dieťa za každú cenu nechceš, prečo si mu povedala že si tehotna?!To si mu mohla rovno zatajiť.a keď tak rozmýšľaš,myslím že by si nemala problém ani s výčitkami svedomia v budúcnosti

doriiis
5. nov 2022

@zmrzlinka2021 ..myslím si,že v otázke tehotenstva žena a muž nebudú nikdy rovnocenni

zmrzlinka2021
5. nov 2022

@zuzanockamt Ak nema zaujem, ako pisem, vzdy moze si dat babatko skantrit.
Ale musi chapat, ze clovek, ktory svoje dieta miluje, nebude chciet ostat s osobou, ktora mu dala preč vlastne dieta.

anickabasnicka
5. nov 2022

@katuskamala1 takovym zpusobem,jakym vy mi predhazujete,ze mam omezeny pohled a z mych slov jde zloba.a to jen proto,ze jsem proti anonymnim porodum.....jo,lepsi anonymporod nez dite po porodu!!! zabit a hodit do popelnice,ale ona si vybrala interupci,a to je rozdil. ... a uz jsem to tady nekde psala,rict tehotne,vsak porod anonymne,to dite hned pujde do adopce,kde se bude mit mooooc dobre,tak to je podle me,jako rict,jsi nezpusobila se o dite starat,namas ho rada,ale na porod pro druhe lidi nam poslouzis.

zmrzlinka2021
5. nov 2022

@doriiis ani nie su, ale je tehotenstvo dôvod, prečo jeden moze rozhodnut a druhy nie? To je ako mentalita - ty vynosis, porodis, odkojis..preto ty budes mat na starosti aj celu domacnost a cely zivot deti.
Je fajn chciet ferovnost, ale vacsina ludi ju chce pre seba, nie realnu ferovost.

thoughtfulweirdo
5. nov 2022

Keď chceš ísť na potrat, choď. Dieťa je síce aj partnerove, ale rozhodnutie v praxi len tvoje 🤷🏻‍♀️ každopádne, z neho by som toho zlého určite nerobila. Snáď ste spolu neboli mesiac. Je úplne bežné a normálne, že sa názory človeka vyvíjajú a menia následkom životných skúseností a vo vašom mladom veku aj prirodzeného dozrievania. Pred pár rokmi si mohol byť istý, že deti nikdy nechce, ale časom dospieť k inému poznaniu, alebo dozrel nárazovo v situácii, keď zrazu stál pred "reálnym" dieťaťom, nie len teoretickým. Bez ohľadu na minulosť, vaše názorové a hodnotové smerovanie je teraz už očividne rozdielne a nemá význam snažiť sa to spolu ťahať ďalej. Každopádne, ty si daj do budúcna veľký pozor na správne užívanie hormonálnej antikoncepcie a HLAVNE sa už nespoliehaj na jedinú možnosť ochrany. Dnes ich je na trhu dostatok a dajú sa pohodlne kombinovať hormonálne, bariérové a chemické. Absolvovať 10+ upt za život by určite nebolo nič príjemné.

doriiis
5. nov 2022

@zmrzlinka2021 ...a ešte taká malá poznámka.Chlapov,čo chceli mať strašne deti až kým ich reálne nemali je plno.Asi to nemusíme ďalej ani rozoberat

zuzi0911
5. nov 2022

Co sa týka vzťahu tak ten uz asi skončil ...toto sa urovnat nedá...
Všetci dobre vieme ,,ze nič nie je 100% -ne...
Ak idem s niekym do postele a dieťa nechcem tak aj napriek antikoncepcii predsa nedovolím, aby ma "napustil"...akože uzivat si naplno to áno, ale zobrať zodpovednosť to nie....kazopadne je to vec každého z vás...mňa svedomie ničiť nebude....

huginko
5. nov 2022

@bluka2 no, ved každý má svoj názor...

bluka2
5. nov 2022

@zmrzlinka2021 práve naopak. Tento zákon podporuje rovnocennost. Tvoja logika by dávala jedine nejaký zmysel (alebo náznak) keby sa muži v spoločnosti podieľali na starostlivosti o deti rovnakým dielom ako ženy. A to nie je zďaleka ten prípad. Ak žena bude mať dieťa, v spoločnosti je najbeznejši scenár, že ona prevezme väčšinu ak nie celú starostlivosť, ona má z toho dôvodu prekážky v kariére a pracovnom živote, nižší plat za rovnakú prácu ako muž, nižší dôchodok, vyššie riziko stareckej chudoby. Takže, ak nechce dieťa a môže sa svojim rozhodnutím vyhnúť týmto efektom, je to jeden z krokov k rovnoprávnosti žien.

doriiis
5. nov 2022

@zmrzlinka2021 ...a kto iný by mal rozhodovať o tehotenstve jednej ženy ako ona sama?

zuzanockamt
5. nov 2022

@zmrzlinka2021 Samozrejme, veď s tým musí počítať.

sense
5. nov 2022

@zmrzlinka2021 koľko mužov chce a túži, a koľko žien takých mužov dieťa ešte ani neporodia a oni už obrabaju inú, alebo sa vrátia z pôrodnice, dieťa placé à po týždni preplakanych noci ženu opustia lebo zrazu prisli na To ze dieťa nie je ako to dieťa z reklamy na Pampers alebo nie je na baterky ze vyberieš a máš pokoj. Tehotenstvo a prvé mesiace po pôrode za mávajú nejednym stabilným vzťahom ci manželstvo a nie. To ešte vzťahom kde si názory v podstatnej veci odlišné.

zmrzlinka2021
5. nov 2022

@bluka2 Vies, lenze nikde nie je napisane, kto ma kolko toho prevziat voci detom, domacnosti. To je vzdy vecou dohody medzi partnermi. Ziadnym zakonom nemas nariadene, ze zena ma prvziat vacsinu ci celu starostlivost o domacnost a deti a ma vykonavat menej kvalifikovanu pracu. Toto je dosledkom pestovania rodovych stereotypov, ktore su skodlive, ale je na kazdej zene, ako si to nastavi vo vztahu a vobec, ci je ochotna pokracovat vo vztahu s clovekom, co nie je jej rovnocenym partnerom.

@doriiis o tehotenstve nie muz, ale muz by mal mat moznost sa vyjadrit, ci prijme rolu otca. Ak nie, nemal by byt pisany v rodnom liste. Zena sa moze pocas tehostenstva rozhodnut, ci porodi. Muz nema moznost sa rozhodnut o dietati. Je to nerovnoceny pristup

doriiis
5. nov 2022

@zmrzlinka2021 ...rozhodnúť sa či porodis môžeš do ukončeného 3 mesiaca.Potom už porodiť musíš.

katuskamala1
5. nov 2022

@anickabasnicka omezeny pohled ano, ten mate. Viac sa k vasmu nazoru neda povedať, lebo to nema zmysel.. Majte ho svoj, nech sa paci, ale neatakujte ma ked vyjadrujem ja svoj AUTORKE (NIE VAM!).

doriiis
5. nov 2022

@zmrzlinka2021 ...aha.takze podľa tvojej logiky.Mas muža,ty dieťa nechceš,on áno,tak ty otehotnies,vynosis,porodis,staráš sa aj keď nechceš len preto aby sa tvoj mužík cítil rovnocenný s tebou?

zmrzlinka2021
5. nov 2022

@doriiis áno, ja tomu rozumies. Lenze chlap nema moznost sa vzdat otcovstva.

doriiis
5. nov 2022

@zmrzlinka2021 ...ale má právo sa zbaliť,vypadnúť a nikdy viac nevidieť svoje dieta

zmrzlinka2021
5. nov 2022

@doriiis Nie, ta logika tkvie v tom, ze ak ona dieta nelubi a on ano, pre dietatko je lepsie, ze bude aspon s jednym rodicom ktory ho bude milovat, ako prist o zivot.

K prispevku 22:01 - nie je to take lahke, alimenty musi platit kazdy muz

doriiis
5. nov 2022

@zmrzlinka2021 ...a vzdať otcovstva sa dá ak dobre viem.

vinkel
5. nov 2022

@zmrzlinka2021 Má právo ak stym matka súhlasí. Súd ho zbaví práv a povinnosti a bude vymazaný z rodného listu.