Rozdielne názory na potrat
Ako by ste vyriešilo moju situáciu? Nechcene som otehotnela a neplánujem si to nechať. Môj partner je opačneho názoru a dieťa by chcel. Povedal, že ak si to nechám zobrať tak som u neho skončila, že by nedokázal žiť s vrahyňou. Ja na ten potrat teda určitě pôjdem, nenechám si zničit život len pre to že to niekto iný chce. Ale nechcem stratiť priateľa. Máte nejaké rady ako to medzi nami urovnať?
Ziena potrebuje hlavne odbornu pomoc, aby sa dokazala rozhodnut plne a informovane so vsetkym, co ju caka. napr.poradnu alexis
Tvarit sa , ze zivot bude rovnaky jej nepomoze, on sa spat rovnaky uz nevrati. rozhodnute je nenavratne , nebude ho moct zmenit. Lebo ho urobila pod vplyvom nie ok psychiky , emocionality, nezrelostou alebo cohokolvek.
ahoj autorka. ty si sa už vlastne rozhodla. nekomunikuj teda viac na modrom koníkovi, lebo sa tu budú iba výriť zbytočne emócie a nikomu to ďalej nepomôže.
nie som zástankyna interupcií, ale som zástankyňa ženských práv a možností. ako matka viem, že byť na dieťa sama, sama študujúca a dokončujúca VŠ nie je v žiadnom prípade sranda. tu ti reálne žiadna z tých svetoborkýň nepomôže, keď už budeš mať bábo na svete, ale internet toho znesie, tých kydov a súdičiek.
ten komiksový úryvok čo tu odznel že "poroď dieťa a daj ho partnerovi" - to písal nejaký mimoň.. vieme ako by to v praxi vyzeralo. takže - rozhodni sa podla seba a čo najskôr.
držím Ti palce. dobudúcna sa chráň lepšie, nechcem Ťa súdiť, ale antikoncepcia zlýha pri užívani antibiotík, pri vynechaní tabletky, hnačkách atď. dobudúcna v podobnej situácií zváž aj kondomy a vyhnúť sa sexu počas ovulácie.
To sa neurovná, ak si pre neho vrahyňa. To ste mali riediť predtým, než ste začali sexuálne žiť, čo urobíte, ak by si náhodou otehotnela, tam by ste hneď prišli na to, že sa nezhodujete na riešení a vyhla by si sa súčasnej situácii.
Už som to raz v podobnej diskusii písala, na Slovensku by sa mal urobiť nejaká štúdia ohľadom účinnosti hormonálnej antikoncepcie, lebo to je nenormálne ako to tam zlyháva, to je mimo všetky štatistiky. Alebo sú Slovenky absolútne neschopné dodržiavať stanovený režim, berú tabletky halabala, nechránia sa navyše, keď by mali… alebo je tam nejaká iná “záhada”
Ak nechcem dieťa, tak používam spoľahlivú antikoncepciu, istim to kondómom a keď sa niečo prihodí okamžite zoberiem tabletku po, ale to by bolo treba použiť rozum a to boli, všakže?!
Necakaj, ze Ti na MK niekto odsuhlasi potrat…..to si musis rozhodnut sama v sebe.A kedze si uz rozhodnuta, tak to neodkladaj, pretoze cim neskor pojdes, tym to bude horsie
Máš ho rada, preto tak podráždene reagujes.
Vieš, ze o neho prídeš "kvôli tomu dieťatu"
Ten rozchod ta bude ešte dlho bolieť... No bohužiaľ.
Zmier sa s tým a chod do toho
Ak má žena to "právo" rozhodnúť,že pôjde na potrat a ONA rozhodne,kto.dieta sa z jej narodí,kt.nie,prečo nemá to isté právo si povedať,kedy s kt.babatkom otehotnie?
Prečo keď ma to "právo" rozhodnúť o smrti,nemá to "právo" rozhodnúť o počatí?
To za akých bohov sa mi tu pasujeme?a všetko matky,kt.dima deti máme,vynosili sme ich 9mesiacov,mnohé ťažko k nim prišli?
Ako si môžme dovoliť povedať,moje telo,moje rozhodnutie?
To je čo za hlúposť,kto s tou hlupou vetou prišiel a ako hlúpe ovce ju opakujeme?že sa stáva "pravdou"?
Ale toto nie je o tolerancii,ži a nechaj žiť.
Tu ide o vážny vec,tu nemôžme potlapkat ženu,chooood,kľudne. Nič sa nedeje. To je úplne v poriadku. Bežne sa to už robí. Berieme za toto potlapkanie ten potrat aj na seba.
Autorka:
Nerieš už názory na tejto sociálnej sieti, nerieš fanatičky s kvetnatým prejavom. Ani jedna ti pomocnú ruku nepodá, len majú plné ústa rečí, lebo je to in.
Ty musíš pozerať len a len na seba, iba na seba. Držím palce ešte raz a stoj si za svojím rozhodnutím, nech sa deje čokoľvek.
@shee11 študujem zdravotnícky obor už od strednej, ďakujem za radu ale presne viem do čoho idem. A aj som to oplakala. Veď ja to vôbec neberiem na ľahkú váhu.
@anickabasnicka zdieľam tvoj postoj .
to dieťa porodene anonymne sa naozaj nemusí dostať do milujúcej rodiny.
Mám kamarátku, adoptovanu, matka ju tak veeeelmi chcela , že doteraz má problémy, lebo bola vychovaná iba ako kus, ako telo, nie bytosť. Bez objatia, lásky, radosti, bez tepla domova. Úplne studený odchov.
A tiež poznám mamičku, ktorá vychováva svoje dieťa sama. Dlho sa im nedarilo počať, skúšali všetky možnosti, aj niekoľko ivf, až sa raz konečne po rokoch podarilo. Tatko nadšený a hrdý že bude otec, ale odrazu debil, v polovici tehotenstva len tak zdrhol.
Aj keď naozaj nie som zástanca ineterupcii, podporujem rozhodnutie ženy , pretože len ona vie ako to medzi nimi je, aké sú všetky okolností jej rozhodnutia.
Tie útoky a osočovanie čo tu ženy predvádzajú, sú tak úbohé....
Že titul je jej prednejší ? otras, veď chce mať vzdelanie, odbor, na tom základe si budovať vhodné pracovné zázemie , príjem a základ kedy sa uživí ona, aby nebola na príťaž v sociálnom systéme a keď sa rozhodne deti mať, tak sa určite o ne postara lepšie ako socka bez vzdelania.
@doriiis straaaašne chceli, aj druhé aj tretie, ale v drvivej väčšine aj tak zdrhli. Lebo chceli. Aj tie deti - je ich viac opustených otcom ako matkou. A ešte čerešnička - ani platiť nechcú na svoju krv, lebo z výživného 50e si žena kupuje kabelky a topánky, tak ani cent navyše, lebo si kúpi aj šál....
Presne tak, dieta ti život nezničí, zničis si ho sama tvojim zlým rozhodnutím. Mám v okolí 3 priateľky, ktoré z rôznych dôvodov boli na potrate,.dnes sú dospelé ženy 40+ každá má deti a ver že toto ich tazi celý život a povedali keby mohli vrátiť čas späť, nikdy NIKDY by na potrat nešli, je to stále pre nich bolestivá neznesiteľná spomienka a výčitky.
Nekaz si život a neukoncuj život tvojmu dieťaťu.
@terezka1947 ...prečo ty o svojom tele nechas rozhodovať niekoho iného? Áno,žena má 100% právo povedať,teraz chcem byť tehotná,teraz nie.Budem mať 5 deti,nebudem mať ani jedno....to sú všetko veci,o ktorých má právo rozhodnúť len a len konkrétna zena
@doriiis kto to povedal?
@terezka1947 ...tvoja otázka znela: Ako si môžme dovoliť povedať moje telo,moje rozhodnutie?
@doriiis kto povedal,že moje telo,moje rozhodnutie?
Ok,nebudem už nič písať.
Každý máme svoj život,každý nesieme zodpovednosť za svoje rozhodnutia.
A nesieme zodpovednosť aj za to,koľkým sme potlapkali po pleci a povedali,rob,čo robíš,je to dobré,ja by som to tiež tak urobil.
A dodávané im tak silu urobiť zlé veci. Lebo veď,to nebude nás potrat,čiže ani nás problém.
A ja som predsa neurobil nič zle. V duchu hesla:nemoralizujme,veď nikto ti ruku nepodá,iba tí rádia,nebudú chodiť v tvojich topánkach.
Áno,nebudú.
Ale ani vy,čo radíte:chooood,nepočúvaj,robíš dobre,stoj si za svojim,je to tvoj život....ani tie nebudú chodiť v topánkach ženy,kt.ten potrat odobrili.
Čiže čo je horšie?
"Moralizovanie"?
Alebo ľahkovážne (veď z cudzieho krv netečie) "chod,som s tebou,držím ti palce,bude to fajn"?
Peknú nedeľu všetkým.
@terezka1947 ...to je úplne jedno kto to povedal.Dolezite je,že je to tak a že to platí.Aj tebe peknú nedelu
@lilope no toto s tým kondómom sa mi stalo tiež, keď som jeden krát pri sexe bola veľmi suchá. Ale tam na to aspoň prídeš okamžite a vieš to riešiť tabletkou po.
@katuskamala1 žijeme na Slovensku. Pár krát som robila dobrovoľnícku v detskom domove a myslím si, že zjesť tabletku a potratit zhluk buniek ktory ešte nemá vedomie je omnoho milosrdnější ako porodiť dieťa a odsúdiť ho na neúspech. Pretože deti z detských domovov vo väčšine prípadoch nekončia ako z tých krásnych príbehov že "čelil som osudu a vypracoval som sa" veľká časť z nich skončia ako bezdomovci, feťáci alebo trosky
@zmrzlinka2021 no to sa veľmi ľahko povie, porodiť a odísť. To už by som s tým dieťaťom radšej ostala aj za cenu toho že sa na mňa chlap časom vykasle. Ale aký má význam donosit nechcene dieťa, ktorému neviem dať toľko lásky koľko by si zaslúžilo? Jasné asi by som ho ľúbila, ale to dieťa vycíti že je nechcene, že sa trápim. Radšej to ukončiť kým je ešte čas. Veď čo je to za nezmysel. Bývali by sme u rodičov. Ja bez materskej lebo som nikdy nepracovala a on s platom ktorý uživí max. Jedného človeka. Toto je podľa vás život? Fakt je podľa mňa nezodpovedné dieťa porodiť do tohto.
@zmrzlinka2021 povedzme si narovinu, že starostlivosť o dieťa z veľkej časti rieši žena. A je to práve ona, ktorej je celé dni zle, opuchnutá a musí pri pôrode prežívať neskutočnú bolesť a je možné že ten porod bude rizikový, že celé tehotenstvo bude rizikové. Muž si môže doma prdkat a pozerať telku kým jeho žena ide desiaty krát zvracať. Ešte stále ti príde že je to vyrovnané?
@terezka1947 Ty teda tvrdíš, že o svojom tele nemáš právo rozhodovať sama? Takže aj u lekára nepodpisuješ a nedávaš súhlas na vyšetrenia, nekonzultuješ, necháš so sebou robiť, čo uznajú za vhodné a len držíš?
@kacenocka2 ako si prišla na to, že by som nemala problém s výčitkami svedomia? To si naozaj myslíte že keď ide žena na potrat tak jej to je úplne jedno a nemá žiadne emócie? Takto to majú Max. Nejaké prostitútky alebo fetky ktoré by mohli mať už aj vernostmu kartičku na potraty. A klamstvo voči partnerovi mi príde ako niečo nemysliteľné. Veď je to hlúposť klamať niekomu s kým by som chcela zdieľať svoj život. Vy svojmu partnerovi bežne klamete?
V tomto odbore som ja doma, zhodou okolnosti.. To je na inu debatu.
Ale aspon si videla, ze ake deti koncia v domovoch. Ty porodis s velkou pravdepodobnosťou zdrave dieta. Videla si v domove zdrave biele babatko? Nie. Lebo tie tam nekoncia. Tym je ale ozaj dopriaty pekny klasicky zivot ako v inej beznej rodine ma Slovensku.
Pozri, je to na tebe. Ja toto co pisem povazujem za nesebecky cin, lebo sa v prvom rade pozeras na dieta. A ty si budes po porode zit zivit ako doteraz. Tvojim nasledkom za neplanovane nezodpovedne otehotnenie je to, ze ho vynosis a porodis. Neviem v ktorom tt planujes interrupciu podstúpiť, ale aspon si pozri, ze v 12tt kedy je eate povolená interrupcia uz ale ani zďaleka nejde o zhluk buniek, mojmu dietatu v 12tt zistili uz i pohlavie, takze okrem hlavy ruciciek uz mal proste i pindura narasteneho.. Ziadny zhluk buniek.
Kamoska otehotnela ako moja sestra. Kamoska si to dala vziat. Vzdy ked videla syna mojej sestry, videla som v jej ociach ako ju to mrzi.. Zosmutnrla vzdy.. Dalsia kamoska si dala dieta vziat hned po prvom dietati, nebola pripravena mat dalsie. O par rokov s novym manzelom roky sa snazili o dieta a prekonala strasne vela potratov, lekari sa zhodli - ze na vine bola predchadzajuca interrupcia. Nastastie sa im podarilo donosit dietatko, prelezala v nemocnici dost casu, na liekoch, v strachu... Ono ist na potrat zas nie je take easy, musis si byt vedoma i rizik..
@beataxxx no a to je práve to. Ja si nepýtam súhlas k potratu ale pytala som radu ako zachrániť vzťah. Ale nejak sa to tu zvrhlo a všetky riešia len ako mám naložiť s vlastným telom
@katuskamala1 Ja som veru v DeD videla zdravé biele bábätko aj so súrodencom.

Zeny prestante nutit cudzie deti potratiť. Zeny nepotrebuju podporu k potratom, je totalne abnormalne. Ona potrebuje podporu na to, aby si to dieta mohla nechat , zo vsetkych stran.
Ak sa rozhodne inak je to len a len jej rozhodnutie , nikoho ineho. Len jej osobne rozhodnutie.
Spolocnost a jej blizki maju ju podporit , ako moze, aby jej bolo umoznene dieta vynosit, ak sa tak rozhodne .
co to je "chod do toho" , kde sme sa v ludskej civilizacii dostali.
Nerobte roztlieskavacky ukonceniu tehotenstva cudzich deti.
Lahko sa ukoncuje zivot cudzim detom. Kusok sucitu a vcitenia k cudzim zivotom deti, ze nemoze lusknut prstom a tehotenstvo sa jej nevrati len tak spät.
Stat podporuje a spolocnost zivot a ochranu nenarodenych deti (aj trestne pravo to zohladnuje) , takisto lekari do posledneho informovaneho suhlasu podporuju a nemaju pravo povedat nic proti ludskemu zivotu.