icon

Rozhodnutie o interrupcii

17. máj 2025

Ahojte, to čo chcem napísať, nepíšem preto aby ste sa pohoršovali ale preto, aby to zmenilo názor dievčat a žien na Utp.
Sama som tento krutý čin spáchala, v tehotenstve je bežné že ste ako na hojdačke po psychickej stránke. Všetky tie ale čo chcete ísť na potrat dobre to zvašte, to čo Vás bude čakať potom je smrť samej seba. Áno prvé umrie dieťatko vy však už umierať budete každý deň o to horšie že umierate s tým čo bude v budúcnosti. Nič Vás už tešiťnrbude, budete prázdne a stále budete myslieť nato ako ste tam prišli a chceli ujsť. Nie je to bunka je to dieťa, v tedy som bola tak unavená psychicky s obavami o budúcnosť že som nevedela čo robiť, keby mi niekto v nemocnici povedal alebo ukázal snímok ujdem. Je to len chvíľkové, po 3 mesiacoch je to už túžba držať dieťa v náručí. O nič neprídete môžte len získať to najviac na svete. Panna Mária povedala " nebojte sa deti mať, bojte sa ich nemať". Prosím Vás je apsolutne jedno koľko rokov mate kde bývate a čo je pre Vás dôležité. Po 9 mesiacoch si uvedomíte že to čoho ste sa vzdali nebolo podctatne lebo ste vyhrali skutočnosti poklad na tomto svete.
Ani naše mami nás nepotratili, nepotracajme deti ktoré tu Pan Boh poslal. Véd aj vy ste plodom lásky svojich rodičov. Nech vaše deti boli splodene akokoľvek majú to isté právo ako vy ŽIT ŽIVOT.

gazpalm
17. máj 2025
@hopsas

@gazpalm je to hrozne čo píšeš ani neviem čo povedať

@hopsas ved jasne ty to beries uplne inak a ja tiez ...v podstate , ty nemas absolutne nic s mojim zivotom , telom , tym ,ako ja sa rozhodnem...takze nemusis v podstate hovorit nic ...lebo ja sa rozhodujem sama za seba a urobila by som toto rozhodnutie znova

naily
17. máj 2025

Vieš čo autorka kvôli takýmto ľuďom, sa človek až hanbí priznať, že je kresťan.
Keby si napísala pod nickom a nie anonymne toto zúfastvo... že si si tým prešla a si ochotná POMÔCŤ ženám, mamám, dievčatam ktoré nevedia ako ďalej, podporiť ich a pomôcť aj finančne (lebo to je veľakrát dôvod na Potrat) tak ok. Ale ty si ideš na Potrat vyspovedas sa a pohoda a teraz ideš súdiť... Neuveriteľné.
Potrat je východisko pre mnohé ženy. Žiaľ. A takto to napísať je naozaj pokrytecké. Ja nie som za potraty ale kto tej žene pomôže? No kto? Ty? Reálne budeš sponzorovať do 18 tky? Taká žena je často sama už s deťmi alebo naozaj bude mať piate postihnuté. Kto sme my aby sme súdili? A ako bolo vyššie spomenuté ja som z kresťanského prostredia všetci sa bijú do pŕs aké je to hrozné, vražda ale koľko deťom sa pomáha v detskom domove? ...kto si vezme adoptuje rómske deti? Postihnuté deti... Ja ti poviem kto... Nikto nikto nikto z tých úžasnych kresťanov. Podpora pro life je Max. rok a potom čo ďalej? Neuveriteľné. Tak ak tak veľmi chces pomáhaj skutkami, tieto reči naozaj nikomu nepomôžu.

bielasovicka
17. máj 2025

Každý nech sa rozhodne podľa seba. Netreba nútiť svoje názory nikomu. Bodka.

greentrees
17. máj 2025

Čo mi z uvedeného vyplýva,že dotyčná pani ľutuje svoj čin a má odvahu verejné varovať pred dôsledkami - čo je na tom divné, nepochopiteľné?? Ba naopak....je to krásne gesto ♥️

keksik83
17. máj 2025

Na interrupcii som bola, vôbec sa necítim byť prázdna, iná, svet sa mi nezrútil, rozhodnutie neľutujem. Nie, nie som odľud, citlivá a empatická som až-až, ale som aj racionálna a zodpovedná. Môj muž je lekár. V istých veciach máme obaja jasno - dieťa je požehnaním, ale je dôležité, aby naň boli rodičia pripravení, aby na jeho výchovu mali energiu, čas, fyzické, psychické a materiálne možnosti. Nebudem mať dieťa, keď mu nemôžem poskytnúť po všetkých stránkach to, čo pre zdravý rozvoj osobnosti potrebuje. Pracujem s deťmi a mám do činenia s deťmi zo všelijakých rodín... Bolo to pred takmer desiatimi rokmi. Ešte dodám, ja som sa rozhodla za seba, nemám potrebu nikoho presviedčať, aby urobil tak či onak. Je to každého osobná voľba.

mandarinka555
18. máj 2025

Koľko peňazí si za to dostala? A nabudúce prispievaj každej žene, čo nešla z existenčných dôvodov na UPT, tak cca 500€ mesačne! Ale každej!!!

zobaka
18. máj 2025

posinterupčný syndrom je strasna vec, prajem ti aby si nasla pokoj

terezka1947
18. máj 2025

Smutné je to,že v dobe ľahko dostupných možností ako nepotehotniet,či trebárs aj možnosti anonymne porodiť,hniezd záchrany, atď ešte stále sa nájde žena,kt.s ľahkosťou povie verejné,len tak,akoby hovorila o kabelke,kt.zvaxovala,či si ju nechá,či nenechá a vráti,že na potrat bola,lebo to tak cítila.
Aj malá peniaze,aj zázemie,ale....je to už pre ňu diskomfirt,brzda v kariére a predsa,veď dieťa je v istom štádiu ešte "nedieta".
Všetky tu píšete hraničné situácie,kedy je tehotenstvo ťažké kvôli znásilneniu,možnému ťažkému zdravotnému postihnutiu,ťažkej finančnej situácii ženy, či nátlaku muža, rodiny,atď. To všetko tu ženu núti nerozhodnut sa slobodne,je to pre ňu ťažké.
Ale začína byť viac žien,kedy potrat je pre nich jednoduché a rýchle riešenie momentálneho diskonfortu v kariére,v nemožnosti ísť na zaplatenú dovolenku,či iná "veľmi" vážna situácia. A toto je ukecavane ako " právo" ženy.
V konečnom dôsledku je to fakt v tomto pripade úplne slobodne právo ženy,kt.uplne slobodne zrealizovala.
No a toto je pre mňa desivá situácia,kde sme sa ako spoločnosť dostali. Zrelativizoval sa život,zdravie-myslime si,že všetko máme v rukách. Smelo a bez zábran sa hlasime ku pravu,kedy sami budeme určovať čo je ok a čo nie je.
Na jednej strane ideme tvrdiť,že žena má právo rozhodovať o dieťati,či si ho nechá a na druhej,sa druhá žena nevie sama rozhodnúť,že si dieťa necha,lebo potratu nechtiac,bez zjavnej príčiny nevie zabrániť. Jedna,čo ho stratila v rovnakom.mesiaco ako druhá,čo ho zabila,za ním plače, druhá sa verejne pochváli.
Už sme sa pasovali do majstrov sveta nad všetkým.

Veľmi smutná doba,keď sa ženy začínajú hrdiť tým,že si privyrabaju ako prostitútky(už sú na to sofistikovanejšie názvy) a dobrovoľne chodia na potraty.
Vlastne...nič sa nedeje. Sloboda.

oblecenie99
18. máj 2025
@terezka1947

Smutné je to,že v dobe ľahko dostupných možností ako nepotehotniet,či trebárs aj možnosti anonymne porodiť,hniezd záchrany, atď ešte stále sa nájde žena,kt.s ľahkosťou povie verejné,len tak,akoby hovorila o kabelke,kt.zvaxovala,či si ju nechá,či nenechá a vráti,že na potrat bola,lebo to tak cítila.
Aj malá peniaze,aj zázemie,ale....je to už pre ňu diskomfirt,brzda v kariére a predsa,veď dieťa je v istom štádiu ešte "nedieta".
Všetky tu píšete hraničné situácie,kedy je tehotenstvo ťažké kvôli znásilneniu,možnému ťažkému zdravotnému postihnutiu,ťažkej finančnej situácii ženy, či nátlaku muža, rodiny,atď. To všetko tu ženu núti nerozhodnut sa slobodne,je to pre ňu ťažké.
Ale začína byť viac žien,kedy potrat je pre nich jednoduché a rýchle riešenie momentálneho diskonfortu v kariére,v nemožnosti ísť na zaplatenú dovolenku,či iná "veľmi" vážna situácia. A toto je ukecavane ako " právo" ženy.
V konečnom dôsledku je to fakt v tomto pripade úplne slobodne právo ženy,kt.uplne slobodne zrealizovala.
No a toto je pre mňa desivá situácia,kde sme sa ako spoločnosť dostali. Zrelativizoval sa život,zdravie-myslime si,že všetko máme v rukách. Smelo a bez zábran sa hlasime ku pravu,kedy sami budeme určovať čo je ok a čo nie je.
Na jednej strane ideme tvrdiť,že žena má právo rozhodovať o dieťati,či si ho nechá a na druhej,sa druhá žena nevie sama rozhodnúť,že si dieťa necha,lebo potratu nechtiac,bez zjavnej príčiny nevie zabrániť. Jedna,čo ho stratila v rovnakom.mesiaco ako druhá,čo ho zabila,za ním plače, druhá sa verejne pochváli.

Veľmi smutná doba,keď sa ženy začínajú hrdiť tým,že si privyrabaju ako prostitútky(už sú na to sofistikovanejšie názvy) a dobrovoľne chodia na potraty.

@terezka1947 z čoho to vyplýva? Že začína byť viac žien, pre ktoré je interupcia riešením, nakoľko dieťa je brzdou v kariére, či celkovo diskomfortom? Lebo ak ma pamäť neklame, štatistika je už pekných pár rokov taká, že u nás klesá nielen počet interrupcií, ale zároveň aj uzivateliek hormonálnej antikoncepcie. Ide teda o dlhodobo klesajúci trend v oboch smeroch (mimochodom, paradoxne).

K autorke sa nebudem bližšie vyjadrovať, lebo by som aj tak spochybnila vôbec jej existenciu, či pravdovravnost (keďže sa to tu hemží vymyslenymi príspevkami a vymýšľať príspevok na túto temu mi príde úplne hyenicke) a to nechcem, lebo ak je naozaj skutočná a prežíva bolesť, veľmi ma to mrzí a verím, že sa čo najskôr sa do poriadku a dokáže si odpustiť sama sebe.

sense
18. máj 2025

Tak ako si dá rozhodla ty, nechaj rozhodnúť sa ak iné.... To že máš psychické následky ty, neznamená že budú mať aj iné.... Nevraviac o Tom že z tvojho príspevku ide toľko pokrytectva az

cecilia29
18. máj 2025
@terezka1947

@terezka1947 uplne súhlasím. Ja.sa tu už nejdem ani k nikomu vyjadrovať. Myslím, že spoločnosť je v r..i , lebo ideme úplne proti prirodzeným zákonom. Už nič nerešpektujeme. Ak je pre ženu matku jej dieťa parazitom, záťažou, niečím navyše a nemá problém ho dať odstrániť tak je to zlé. Ide často o to tretie dieťa, ktoré nezapadá do štandardov . Lebo už by neboli 2 dovolenky, peniaze na harvard? A aj keď počet potratov klesá, horšie je ako sa k tomu stavia spoločnosť. Pre okolie je jednoduchšie poslať na potrat ako pomôcť., podporit. A stačí si prečítam na MK , ako sa k tomu stávajú ine matky , ktore vychovavaju dalsie budice marky otcov ? .Mam pocit, že skôr doktori dostávajú rozum, lebo klesá počet nemocníc, kde je možné potraty vykonávať.

petronelag
18. máj 2025
@cecilia29

@terezka1947 uplne súhlasím. Ja.sa tu už nejdem ani k nikomu vyjadrovať. Myslím, že spoločnosť je v r..i , lebo ideme úplne proti prirodzeným zákonom. Už nič nerešpektujeme. Ak je pre ženu matku jej dieťa parazitom, záťažou, niečím navyše a nemá problém ho dať odstrániť tak je to zlé. Ide často o to tretie dieťa, ktoré nezapadá do štandardov . Lebo už by neboli 2 dovolenky, peniaze na harvard? A aj keď počet potratov klesá, horšie je ako sa k tomu stavia spoločnosť. Pre okolie je jednoduchšie poslať na potrat ako pomôcť., podporit. A stačí si prečítam na MK , ako sa k tomu stávajú ine matky , ktore vychovavaju dalsie budice marky otcov ? .Mam pocit, že skôr doktori dostávajú rozum, lebo klesá počet nemocníc, kde je možné potraty vykonávať.

@cecilia29 Je to tak, interupcia je neprirodzený zásah do chodu maternice, a ako prebehne, či sa jazva na nej zahojí bez následkov, to nikto, ani lekár nemôže zaručiť, lebo nato vplýva veľa ďalších vecí, sú aj také prípady, že po tomto zásahu nasleduje neplodnosť.

zuzanockamt
18. máj 2025
@cecilia29

@cecilia29 To nie je touto spoločnosťou. Odjakživa sa žena snažila zbaviť nechceného dieťaťa. A boli to poriadne kruté spôsoby. A že ubúda nemocníc, kde tento zákrok vykonajú? Je množstvo nových kliník, kde to majú v ponuke. A nové kliniky pribudli.

terezka1947
18. máj 2025

Okrem násilných a špecifických situácii,keď žena otehotnie,sa ja pýtam,kde je otec?
Žena má právo rozhodnúť o tele?keď chce,nech ide na plastiku,dá si umelé nechty,či vyoperovať žlčník.
Ale to dieťa je súčasťou otca,rovnako aj otca a matky. Žena ho vynosi v tele,obetuje mu časť života,ale otec bol rovnako prítomný na začiatku,takže má byť aj počas rozhodovania o dieťati a rovnako sa má podieľať na starostlivosti.
Takže nemáme iba egoistucke ženy,ale aj egoistuckych mužov.
Opäť prizvukujem,nebavím sa o špecifických a násilných otehotneniach. A či chceme,či nie,väčšina potratov-aj v okolí je práve z pohodlnosti a z toho,že nechcem už riešiť od začiatku plienky,ostať doma z práce,kde som sa konečne opäť niekde posunula,atďt.
Tie vyššie uvedené špecifické otehotnenia a následný potrat nie sú celkom slobodným rozhodnutím ženy.
Ten druhý prípad,to je úplne slobodne rozhodnutie.
A práve to je desivé. Že sa spoločnosť musí zákonmi chrániť pred egoizmim rodičov.

simsalabim
18. máj 2025
@terezka1947

Okrem násilných a špecifických situácii,keď žena otehotnie,sa ja pýtam,kde je otec?
Žena má právo rozhodnúť o tele?keď chce,nech ide na plastiku,dá si umelé nechty,či vyoperovať žlčník.
Ale to dieťa je súčasťou otca,rovnako aj otca a matky. Žena ho vynosi v tele,obetuje mu časť života,ale otec bol rovnako prítomný na začiatku,takže má byť aj počas rozhodovania o dieťati a rovnako sa má podieľať na starostlivosti.
Takže nemáme iba egoistucke ženy,ale aj egoistuckych mužov.
Opäť prizvukujem,nebavím sa o špecifických a násilných otehotneniach. A či chceme,či nie,väčšina potratov-aj v okolí je práve z pohodlnosti a z toho,že nechcem už riešiť od začiatku plienky,ostať doma z práce,kde som sa konečne opäť niekde posunula,atďt.
Tie vyššie uvedené špecifické otehotnenia a následný potrat nie sú celkom slobodným rozhodnutím ženy.
Ten druhý prípad,to je úplne slobodne rozhodnutie.
A práve to je desivé. Že sa spoločnosť musí zákonmi chrániť pred egoizmim rodičov.

@terezka1947 ja si zas myslim, ze sa spolocnost musi chranit pred demagogmi, ktori by sa ostatnym miesali do zivota a prikazovali im, co maju robit. Zena ma urcite vacsie pravo sa rozhodnut ako muz - tehotenstvo vplyva na jej telo, porod ho poznaci takisto. Nehovoriac o tom, ako velmi sa jej zmeni zivot, ked si dieta necha. Tak, ako pred kazdym inym vaznym zivotnym rozhodnutim (zmena prace, stahovanie, odchod do cudziny, sobas.....) clovek zvazuje vsetko mozne, rovnako by to malo byt aj pri nechcenom tehotenstve. "Pohodlnost" je, ked idem do blizkeho obchodu autom, nie to, ked sa rozhodnem, ze dieta je nad moje fyzicke, psychicke aj financne sily.
A treba akceptovat aj to, ze to, co je pre jednu zenu spravne rozhodnutie, bude pre inu nespravnym rozhodnutim. Zopakujem znovu, ze umoznit potrat do 12. tyzdna je rozumny kompromis a na toto pravo sa nesmie zene siahat.

terezka1947
18. máj 2025
@simsalabim

@terezka1947 ja si zas myslim, ze sa spolocnost musi chranit pred demagogmi, ktori by sa ostatnym miesali do zivota a prikazovali im, co maju robit. Zena ma urcite vacsie pravo sa rozhodnut ako muz - tehotenstvo vplyva na jej telo, porod ho poznaci takisto. Nehovoriac o tom, ako velmi sa jej zmeni zivot, ked si dieta necha. Tak, ako pred kazdym inym vaznym zivotnym rozhodnutim (zmena prace, stahovanie, odchod do cudziny, sobas.....) clovek zvazuje vsetko mozne, rovnako by to malo byt aj pri nechcenom tehotenstve. "Pohodlnost" je, ked idem do blizkeho obchodu autom, nie to, ked sa rozhodnem, ze dieta je nad moje fyzicke, psychicke aj financne sily.
A treba akceptovat aj to, ze to, co je pre jednu zenu spravne rozhodnutie, bude pre inu nespravnym rozhodnutim. Zopakujem znovu, ze umoznit potrat do 12. tyzdna je rozumny kompromis a na toto pravo sa nesmie zene siahat.

@simsalabim vieš,ono vždy je to na rozhodnutí ženy. Slobodnom.
Pretože akýkoľvek podľa teba"demagóg" síce môže niečo povedať priamo jej,napísať na fóre,vysielať v telke,či presadzovať v parlamente,vždy je tu slodibna možnosť pre ženy,slobodne sa v tomto rozhodnúť. My ich deti nebudeme živiť,ale nebudeme ani v koži ženy,čo to urobila a nebude nás trápiť jej svedomie.
Nikoho za potrat štát neodsudi,trestná sankcia žiadna nie je.
Kde je kto teda oberaný o slobodu v rozhodovaní?
Akurát sa tak každý môže slobodne vyjadriť k tejto téme,to je všetko. Ak jeden je za,druhý proti=diskusia.
Ale súhlasím v jednom- treba sa naučiť akceptovať iných.

ewellina
18. máj 2025
@simsalabim

@simsalabim Tí "demagógovia" nechcú nikomu nič prikazovať, chcú len poukázať na to, že každá ľudská bytosť (a tou je nepochybne aj plod do 12 týždňov) má právo na život. Pre mňa sú demagógovia tí, ktorí im toto právo upierajú.

simsalabim
18. máj 2025
@terezka1947

@simsalabim vieš,ono vždy je to na rozhodnutí ženy. Slobodnom.
Pretože akýkoľvek podľa teba"demagóg" síce môže niečo povedať priamo jej,napísať na fóre,vysielať v telke,či presadzovať v parlamente,vždy je tu slodibna možnosť pre ženy,slobodne sa v tomto rozhodnúť. My ich deti nebudeme živiť,ale nebudeme ani v koži ženy,čo to urobila a nebude nás trápiť jej svedomie.
Nikoho za potrat štát neodsudi,trestná sankcia žiadna nie je.
Kde je kto teda oberaný o slobodu v rozhodovaní?
Akurát sa tak každý môže slobodne vyjadriť k tejto téme,to je všetko. Ak jeden je za,druhý proti=diskusia.
Ale súhlasím v jednom- treba sa naučiť akceptovať iných.

@terezka1947 @ewelina praveze takychto demagogov mame v parlamente. vdaka takymto demagogom musia slovenske zeny ist po potratovu tabletku do Rakuska ci CR, pretoze na Slovensku treba tu hriesnicu potrestat rizkovejsou interrupciou v celkovej anasteze. Takyto demogogovia chcu potraty zakazat uplne.

ewellina
18. máj 2025
@simsalabim

@terezka1947 @ewelina praveze takychto demagogov mame v parlamente. vdaka takymto demagogom musia slovenske zeny ist po potratovu tabletku do Rakuska ci CR, pretoze na Slovensku treba tu hriesnicu potrestat rizkovejsou interrupciou v celkovej anasteze. Takyto demogogovia chcu potraty zakazat uplne.

@simsalabim Však to je jasné, že láska k dieťaťu sa nanútiť nedá. Ale naozaj nevieme nájsť iné riešenie, než fyzickú likvidáciu jedinca?

simsalabim
18. máj 2025
@ewellina

@simsalabim Však to je jasné, že láska k dieťaťu sa nanútiť nedá. Ale naozaj nevieme nájsť iné riešenie, než fyzickú likvidáciu jedinca?

@ewellina ale ved v niektorych pripadoch ano a v inych nie. Pocet interrupcii dlhodobo klesa. To je ok, nie? A pokym nenajdeme sposob, ako plod transplantovat inej zene ci do umelej maternice, budu zeny, pre ktore je upt spravnym riesenim a do urciteho tyzdna jej to musi byt umoznene.

terezka1947
18. máj 2025
@simsalabim

@simsalabim načo tu vyvolávať hystériu.
Nikdy potraty legislatívy vne zakázané nebudú.
A kto chce,vždy si ten potrat zariadi.
Ešte raz sa pýtam,kto bráni legislatívne žene ísť na potrat?nikto. Čiže kľudne môže ísť koľkokrát chce.

ewellina
18. máj 2025
@simsalabim

@ewellina ale ved v niektorych pripadoch ano a v inych nie. Pocet interrupcii dlhodobo klesa. To je ok, nie? A pokym nenajdeme sposob, ako plod transplantovat inej zene ci do umelej maternice, budu zeny, pre ktore je upt spravnym riesenim a do urciteho tyzdna jej to musi byt umoznene.

@simsalabim Tak potom umožnime zabiť dieťa aj tým ženám, ktoré už dieťa porodili a nevládzu alebo nechcú sa oň starať. Rovnaká logika.

Kedysi som veľmi veľa diskutovala na tieto témy. Potom som pochopila, že to nikam nevedie, lebo protistrana už má svoje apriori presvedčenie. Dnes mi to akosi nedalo, ale už nebudem viac reagovať, lebo je to len strata času. Kto chce, pochopí, kto nechce, nepochopí

simsalabim
18. máj 2025
@terezka1947

@simsalabim načo tu vyvolávať hystériu.
Nikdy potraty legislatívy vne zakázané nebudú.
A kto chce,vždy si ten potrat zariadi.
Ešte raz sa pýtam,kto bráni legislatívne žene ísť na potrat?nikto. Čiže kľudne môže ísť koľkokrát chce.

@terezka1947 akoze nikdy? To si asi mysleli aj zeny v Polsku.

simsalabim
18. máj 2025
@ewellina

@simsalabim Tak potom umožnime zabiť dieťa aj tým ženám, ktoré už dieťa porodili a nevládzu alebo nechcú sa oň starať. Rovnaká logika.

Kedysi som veľmi veľa diskutovala na tieto témy. Potom som pochopila, že to nikam nevedie, lebo protistrana už má svoje apriori presvedčenie. Dnes mi to akosi nedalo, ale už nebudem viac reagovať, lebo je to len strata času. Kto chce, pochopí, kto nechce, nepochopí

@ewellina nie, nie je to rovnaka logika. Bavime sa o plode, nie o dietati. A ako vravis, diskusia nikam nevedie. Dohodnime sa, ze sa starat do maternic inych zien nebudeme a je to.

ewellina
18. máj 2025
@simsalabim

@ewellina nie, nie je to rovnaka logika. Bavime sa o plode, nie o dietati. A ako vravis, diskusia nikam nevedie. Dohodnime sa, ze sa starat do maternic inych zien nebudeme a je to.

@simsalabim do materníc nie, ale do ochrany života nevinných ľudských bytostí áno

ewellina
18. máj 2025
@simsalabim

@simsalabim a plod je ľudská bytosť. Alebo je to jašterička?

volterra
18. máj 2025
@ewellina

@ewellina je to plod. Nie ľudská bytosť. Síce ľudský ale stále len plod. Pomenuvajme správne. Takisto nepovieš, že si mala na raňajky kura ale vajce.

simsalabim
18. máj 2025
@ewellina

@ewellina nie, je to zarodok, z ktoreho moze byt clovek. A nemusi. Preto plod zo zakona nemoze dedit, napriklad. Ale mne sa uz o tomto dsdkutovat nechce, nikam to nevedie. Staci, ak kazda z nas akceptuje pravo kazdeho na vlastny nazor a akceptuje, ze sa treba dohodnut na hranici, kedy je upt este akceptovatelne. Tehotnu zenu treba podporit, ale nenutit do jedneho alebo druheho rozhodnutia.

ewellina
18. máj 2025
@volterra

@ewellina je to plod. Nie ľudská bytosť. Síce ľudský ale stále len plod. Pomenuvajme správne. Takisto nepovieš, že si mala na raňajky kura ale vajce.

@volterra Pre pána .... 😱 Však má svoju vlastnú DNA, bije mu srdce, pozri si obrázky ... Má všetky znaky živého organizmu ako sa deti učia na biológii: rastie, prijíma potravu, atď. ... A to už od začiatku
@simsalabim

ewellina
18. máj 2025
@simsalabim

@ewellina nie, je to zarodok, z ktoreho moze byt clovek. A nemusi. Preto plod zo zakona nemoze dedit, napriklad. Ale mne sa uz o tomto dsdkutovat nechce, nikam to nevedie. Staci, ak kazda z nas akceptuje pravo kazdeho na vlastny nazor a akceptuje, ze sa treba dohodnut na hranici, kedy je upt este akceptovatelne. Tehotnu zenu treba podporit, ale nenutit do jedneho alebo druheho rozhodnutia.

@simsalabim Ani mne sa už nechce, ale nedá mi to. Tá koncepcia, že až od určitého momentu vo vývoji sa človek stáva človekom, veľmi pokrivkáva, pretože nie je možné jednoznačne určiť tento bod. 12 týždňov? A čo ľudská bytosť, ktorá má 11 týždňov a 6 dní a 23 hodín?