icon

Rozhodnutie o interrupcii

17. máj 2025

Ahojte, to čo chcem napísať, nepíšem preto aby ste sa pohoršovali ale preto, aby to zmenilo názor dievčat a žien na Utp.
Sama som tento krutý čin spáchala, v tehotenstve je bežné že ste ako na hojdačke po psychickej stránke. Všetky tie ale čo chcete ísť na potrat dobre to zvašte, to čo Vás bude čakať potom je smrť samej seba. Áno prvé umrie dieťatko vy však už umierať budete každý deň o to horšie že umierate s tým čo bude v budúcnosti. Nič Vás už tešiťnrbude, budete prázdne a stále budete myslieť nato ako ste tam prišli a chceli ujsť. Nie je to bunka je to dieťa, v tedy som bola tak unavená psychicky s obavami o budúcnosť že som nevedela čo robiť, keby mi niekto v nemocnici povedal alebo ukázal snímok ujdem. Je to len chvíľkové, po 3 mesiacoch je to už túžba držať dieťa v náručí. O nič neprídete môžte len získať to najviac na svete. Panna Mária povedala " nebojte sa deti mať, bojte sa ich nemať". Prosím Vás je apsolutne jedno koľko rokov mate kde bývate a čo je pre Vás dôležité. Po 9 mesiacoch si uvedomíte že to čoho ste sa vzdali nebolo podctatne lebo ste vyhrali skutočnosti poklad na tomto svete.
Ani naše mami nás nepotratili, nepotracajme deti ktoré tu Pan Boh poslal. Véd aj vy ste plodom lásky svojich rodičov. Nech vaše deti boli splodene akokoľvek majú to isté právo ako vy ŽIT ŽIVOT.

hopsas
17. máj 2025

Presne ako hovoríš autorka. Nepoznám ženu čo oľutovala že si dieťa nechala. Ale poznám dosť takých čo ľutujú, že si ho nenechali.

simsalabim
17. máj 2025
@cecilia29

@simsalabim lenze sú štáty, kde právny systém považuje plod za dieťa od počatia, alebo od nižšieho týždňa ako u nás. Čiže na to nemáš jednotný nazor . Áno, tu to zákonom je povolené. Len či je to správne? Právny systém sa mení v časovom úseku, alebo je aj rozdielny medzi krajinami. Ten istý plod, to isté embryo je v inom čase, alebo na inom mieste človekom. Jednoducho to nie je fér.

@cecilia29 podla mna nie je fer, ak su prava zeny zredukovane na inkubator. Tehotenstvo a porod telo zeny preukazatelne poznacia. Vychova dietata jej uplne zmeni zivot. Preto jedine ona ma pravo rozhodnut, ci dieta vynosi a aj vychova. V demokratickej spolocnosti je limit na interrupciu 12.tyzden a to sa mi zda rozumny kompromis, ktory haji prava oboch stran.

betulinka1
17. máj 2025

Kazda zena ma pravo sa rozhodnut, ci uz su to rodinne dovody alebo hlavne ekonomicke. Ked sa tak rozhodne matka, je to uplne v poriadku a nech to uz dalej neriesi a ide dalej.

cecilia29
17. máj 2025
@simsalabim

@cecilia29 podla mna nie je fer, ak su prava zeny zredukovane na inkubator. Tehotenstvo a porod telo zeny preukazatelne poznacia. Vychova dietata jej uplne zmeni zivot. Preto jedine ona ma pravo rozhodnut, ci dieta vynosi a aj vychova. V demokratickej spolocnosti je limit na interrupciu 12.tyzden a to sa mi zda rozumny kompromis, ktory haji prava oboch stran.

@simsalabim
...zákon o interupcii je komunistický. Ostatne krajiny ho následne prebrali. Lekár ktorý za to bojoval v Amerike po zhliadnutí usg záznamu nasledne 100% otočil a bojuje proti interupciam.
....žena nie je inkubátor, je matka. Plod nie je zhluk buniek. Reagovala si na.diskusiu nižšie. Žena uisla na potrat lebo si len tak zmyslela ze dieťa bude postihnute....Kto chráni ten plod , ktoré ma matku psychicky nie ôk? Prečo ju žiaden doktor nezastavil a neposkytol info o vcastnej diagnostike , psychologickej ppdpore a pod? Ľudské embryo nemá žiadnu hodnotu v tomto svete. Ale skus zabiť embryo orla.
Dnes je skutočne milión spôsobov ako neotehotniet ak nechceš otehotnieť. . ..

martinmmartin
17. máj 2025
@cecilia29

@simsalabim
...zákon o interupcii je komunistický. Ostatne krajiny ho následne prebrali. Lekár ktorý za to bojoval v Amerike po zhliadnutí usg záznamu nasledne 100% otočil a bojuje proti interupciam.
....žena nie je inkubátor, je matka. Plod nie je zhluk buniek. Reagovala si na.diskusiu nižšie. Žena uisla na potrat lebo si len tak zmyslela ze dieťa bude postihnute....Kto chráni ten plod , ktoré ma matku psychicky nie ôk? Prečo ju žiaden doktor nezastavil a neposkytol info o vcastnej diagnostike , psychologickej ppdpore a pod? Ľudské embryo nemá žiadnu hodnotu v tomto svete. Ale skus zabiť embryo orla.
Dnes je skutočne milión spôsobov ako neotehotniet ak nechceš otehotnieť. . ..

@cecilia29 ten lekar v zivote predtym nevidel usg zaznam? Mas prosim jeho meno? Odkial tuto informaciu mas ty? Nieco tu nesedi.

simsalabim
17. máj 2025
@martinmmartin

@cecilia29 ten lekar v zivote predtym nevidel usg zaznam? Mas prosim jeho meno? Odkial tuto informaciu mas ty? Nieco tu nesedi.

@cecilia29 no a? Ak ten lekat zmenil nazor, ok (ale zabery v tom filme su zamerne znanipulovane). Ak je zakon “komunisticky” a prevraty - ok. Podstatne he ti, aby zena mala moznost sa rozhidnut.
@martinmmartin volal sa Betnard Nathanson.

gazpalm
Autor odpoveď zmazal
gazpalm
17. máj 2025

Prepac , ja som upt podstupila a nic nelutujem ...maj aj 10 deti , ja mam 2 a proste viac nechcem...neviem co ta trapi na zivotoch inych 😉

hopsas
17. máj 2025
@gazpalm

Prepac , ja som upt podstupila a nic nelutujem ...maj aj 10 deti , ja mam 2 a proste viac nechcem...neviem co ta trapi na zivotoch inych 😉

@gazpalm nie je ti ľúto že dvom svojim deťom si dovolila žiť a tomu tretiemu nie?

gazpalm
17. máj 2025
@hopsas

@gazpalm nie je ti ľúto že dvom svojim deťom si dovolila žiť a tomu tretiemu nie?

@hopsas ehm...nie 😏 ale vidim , ze tebe to je luto viac ako mne 😉 ja proste 6 tyzdnovy plod , neberiem ako hotove dieta , ked ty ano ..ok ...tvoj nazor ...a stale hovorim maj aj 10 deti , je to uplne vasa vec ..

javiemneviem
17. máj 2025

Príde vám v poriadku zabiť dieťa? Ako….
Toto je veľmi silná a citovo nabitá otázka, no je aj veľmi zjednodušená. Keď hovoríme o potrate, nemôžeme ignorovať ženu – jej život, zdravie, okolnosti, psychické i sociálne podmienky. Často mám pocit, že táto miestami až fanatická propaganda proti interrupciám úplne vymazáva ženu z rovnice.

Áno, každá žena má právo rozhodnúť sa, či chce alebo nechce pokračovať v tehotenstve. A ak niekto tvrdí opak, mal by si položiť otázku: Prečo spoločnosť, ktorá tvrdí, že každé dieťa sa dá vychovať, zároveň toleruje plné detské domovy?
Prečo slobodné matky žijú na hranici chudoby?
Prečo rodičia chorých detí musia organizovať zbierky, aby im mohli zabezpečiť základnú zdravotnú starostlivosť?
Prečo toľko detí vyrastá v prostredí, kde si v istom veku želajú, aby sa radšej vôbec nenarodili?

Tieto otázky nekladú odporcovia interrupcií. Ich pozornosť končí pri plode. Žena – živý človek s emóciami, zdravotným stavom a sociálnym zázemím – akoby ani neexistovala.

Ak sa skutočne chceme baviť o „ochrane života“, mali by sme začať tým, že budeme chrániť aj život ženy. Lebo rešpekt k životu sa nemôže začínať a končiť len pri pôrode.

Je čas prestať sa tváriť, že tento problém má jedno správne riešenie. Sme v 21. storočí – diskutujme, počúvajme sa, ale hlavne: rešpektujme slobodu druhého človeka rozhodnúť sa podľa vlastného svedomia a životnej situácie.

maja22
17. máj 2025
@zuzanockamt

@lenkakravcova Náboženskí fanatici a prolife fanatici ponúkajú len jednu možnosť. Nič iné.

@zuzanockamt píšeš, že “ Náboženskí fanatici a prolife fanatici ponúkajú len jednu možnosť. Nič iné.” Je to presne opačne. Len jednu možnosť majú zástancovia umelých potratov. Zabi dieťa, vyriešiš problém! Náboženskí fanatici a prolife fanatici ponúkajú viac možností: nechaj dieťa žiť a môže byť tvoje, ak si to rozmyslíš, alebo môže byť niekoho, kto po dieťati túži, môžeš rodiť pod svojím menom, môžeš rodiť utajene, môžeš to s dieťatkom vyskúšať a keď sa nebude dať, dak ho do hniezda záchrany… Smrť dieťaťa je konečné riešenie, ktoré viac možností nemá a nedá sa to zvrátiť.

zuzanockamt
17. máj 2025
@maja22

@zuzanockamt píšeš, že “ Náboženskí fanatici a prolife fanatici ponúkajú len jednu možnosť. Nič iné.” Je to presne opačne. Len jednu možnosť majú zástancovia umelých potratov. Zabi dieťa, vyriešiš problém! Náboženskí fanatici a prolife fanatici ponúkajú viac možností: nechaj dieťa žiť a môže byť tvoje, ak si to rozmyslíš, alebo môže byť niekoho, kto po dieťati túži, môžeš rodiť pod svojím menom, môžeš rodiť utajene, môžeš to s dieťatkom vyskúšať a keď sa nebude dať, dak ho do hniezda záchrany… Smrť dieťaťa je konečné riešenie, ktoré viac možností nemá a nedá sa to zvrátiť.

@maja22 Ja som za slobodnú voľbu. A tá zahŕňa aj UPT. Náboženskí fanatici túto voľbu neponúknu. Prečo by žena mala prežívať riziká tehotenstva a pôrodu,keď nechce.

maja22
17. máj 2025
@zuzanockamt

@maja22 Ja som za slobodnú voľbu. A tá zahŕňa aj UPT. Náboženskí fanatici túto voľbu neponúknu. Prečo by žena mala prežívať riziká tehotenstva a pôrodu,keď nechce.

@zuzanockamt Lebo už nerozhoduje iba o sebe.

zltalienka
17. máj 2025
@sszuzu8

Toto sa mi zdá vrcholne cez čiaru. Žena ktorá otehotnela už akokoľvek neplánovane a rozhoduje sa čo urobiť a skúsi viac použiť racio než city sa po tomto príspevku bude cítiť ako totálny odpad. Psychika sa do poriadku dá časom. Bude to ako na hojdačke ale to je normálne. Zaráža ma ze sa nehovorí o tom keď sa upt "nepodarí". Nie je to bežný rýchly zákrok. Následky po môžu byť fyzické na celý život

@sszuzu8 "Zaráža ma ze sa nehovorí o tom keď sa upt "nepodarí". Nie je to bežný rýchly zákrok. Následky po môžu byť fyzické na celý život"
Vies napisat viac?

javiemneviem
17. máj 2025
@maja22

@maja22 Reagujem na tvoje tvrdenie, že "pro-life" postoj ponúka viac možností než rozhodnutie o interrupcii. Na papieri to možno znie presvedčivo – že žena môže dieťa porodiť a dať ho na adopciu, do hniezda záchrany, alebo si ho nechať. Ale skúsme sa na to pozrieť realisticky. Koľko ľudí naozaj čaká v rade na adopciu chorého, postihnutého, alebo znevýhodneného dieťaťa? Koľko takých rodičov osobne poznáš? Pravda je taká, že ak si má niekto vybrať, vyberá si zdravé novorodeniatko, ideálne bez komplikovaného pôvodu. Aj keď je to kruté, ale je to realita. Tváriť sa, že každá žena má "toľko možností", je veľmi jednoduché. Tie možnosti, ktoré uvádzaš, sa často neopierajú o systémovú podporu, ale o vieru, že "nejako to dopadne". A k tej údajnej “jedinej možnosti” v prípade interrupcie – tá sa nerodí v žene určite len tak. Ženy si ju vyberajú preto, že niekedy iná možnosť v ich realite/ živote naozaj neexistuje. A nie je na nikom, kto tú skúsenosť nemá, aby ich súdil.

zuzanockamt
17. máj 2025
@maja22

@zuzanockamt Lebo už nerozhoduje iba o sebe.

@maja22 Ale rozhoduje. Rozhoduje o svojom tele, svojom zdraví, svojom pracovnom obmedzení, atď. Nikto jej do toho nemá čo hovoriť a diktovať, že UPT nie, že len donosiť dieťa je správna cesta. Kto bude potom riešiť jej psychické problémy z tohto rozhodnutia?

martinmmartin
17. máj 2025
@simsalabim

@cecilia29 no a? Ak ten lekat zmenil nazor, ok (ale zabery v tom filme su zamerne znanipulovane). Ak je zakon “komunisticky” a prevraty - ok. Podstatne he ti, aby zena mala moznost sa rozhidnut.
@martinmmartin volal sa Betnard Nathanson.

@simsalabim Jaaaj takze v 1973 jeden otocil svoj nazor a tym padom to co znamena? Kolko lekarov odvtedy nazor neotocilo?

marca12
17. máj 2025

Kazdy si musi niest nasledky za svoje ciny. Nikomu nemozes prikazat ako ma zit. A nie kazda zena je zrutena po potrate. Mnohym sa aj ulavi. Ano v idealnych podmienkach by bolo krasne,keby sa deti rodili do milujucej rodiny,kde su s laskou prijate. No ak by som videla velku prekazku a vedela,ze to nezvladnem asi by som tiez uvazovala o interupcii. Mnohi radia dat dieta do domova. No nie kazde dieta ma krasny zivot v domove alebo po adoptovani. Toto je velmi tazka tema a nema jednoznacny smer a dopredu nikdy nevies ako sa spravne rozhodnut. Jedina istota je niest nasledky a zodpovednost za rozhodnutie.

katulienkax
17. máj 2025

Choďte už s tými potratmi do ritky a starajte sa pekne o seba, adoptujte si aspoň po 2 nechcene deti, ináč sú to len bohapustne prázdne reči. A tento stat nechá rodinu s postihnutým dieťaťom sa trápiť samých ako vedia a hlavne chlapi nech sa hanbia , opustiť tehotnú , alebo svoje dieťa mat len pre chválu so svojimi kamošmi hlavne nech sa stará žena.

maja22
17. máj 2025
@javiemneviem

@maja22 Reagujem na tvoje tvrdenie, že "pro-life" postoj ponúka viac možností než rozhodnutie o interrupcii. Na papieri to možno znie presvedčivo – že žena môže dieťa porodiť a dať ho na adopciu, do hniezda záchrany, alebo si ho nechať. Ale skúsme sa na to pozrieť realisticky. Koľko ľudí naozaj čaká v rade na adopciu chorého, postihnutého, alebo znevýhodneného dieťaťa? Koľko takých rodičov osobne poznáš? Pravda je taká, že ak si má niekto vybrať, vyberá si zdravé novorodeniatko, ideálne bez komplikovaného pôvodu. Aj keď je to kruté, ale je to realita. Tváriť sa, že každá žena má "toľko možností", je veľmi jednoduché. Tie možnosti, ktoré uvádzaš, sa často neopierajú o systémovú podporu, ale o vieru, že "nejako to dopadne". A k tej údajnej “jedinej možnosti” v prípade interrupcie – tá sa nerodí v žene určite len tak. Ženy si ju vyberajú preto, že niekedy iná možnosť v ich realite/ živote naozaj neexistuje. A nie je na nikom, kto tú skúsenosť nemá, aby ich súdil.

@javiemneviem Je mi jasné, že ľudia nestoja v rade na postihnuté dieťatko. Aj keď ja poznám jednu rodinu, ktorá si také dieťatko osvojila. Ale nie je to ani o tom, že by ženy chodili na potrat výlučne zo zdravotných dôvodov. Často je to o pohodlnosti, dve deti a dosť. A nie je pravda, že je to len na rozhodnutí ženy. Tým, že máme uzákonené právo voľby a je to legálne, často do toho rozhodnutia dotlačí ženu jej vlastný muž. Dá jej ultimátum, buď dieťa, alebo ja. Tá nešťastnica si z rozumových dôvodov vyberie muža, ide na potrat, aj keď to sama nechce a nie je nič neobvyklé, že ju ten mužov postoj tak hlboko zraní, že sa s tým nedokáže vyrovnať a ren vzťah sa rozpadne tak či tak. Táto “slobodná voľba” je neslobodná, keď žena podstupuje umelý potrat pod psychickým nátlakom. Aj to je dôsledok, o ktorom sa málo hovorí.

maja22
17. máj 2025
@zuzanockamt

@maja22 Ale rozhoduje. Rozhoduje o svojom tele, svojom zdraví, svojom pracovnom obmedzení, atď. Nikto jej do toho nemá čo hovoriť a diktovať, že UPT nie, že len donosiť dieťa je správna cesta. Kto bude potom riešiť jej psychické problémy z tohto rozhodnutia?

@zuzanockamt O svojom tele žena rozhoduje, keď si dá predĺžiť mihalnice a odsať tuk z brucha. Dieťa v jej bruchu nie je jej telo, je to cudzie telo, s vlastnou dna. Žiadna žena po 9 mesiacoch neporodí mačku, šteňa, ani z nej nevylezie tenké črevo, porodí ľudskú bytosť, je to človek, ktorý má zrazu také isté právo na život ako ona.

zuzanockamt
17. máj 2025
@maja22

@zuzanockamt O svojom tele žena rozhoduje, keď si dá predĺžiť mihalnice a odsať tuk z brucha. Dieťa v jej bruchu nie je jej telo, je to cudzie telo, s vlastnou dna. Žiadna žena po 9 mesiacoch neporodí mačku, šteňa, ani z nej nevylezie tenké črevo, porodí ľudskú bytosť, je to človek, ktorý má zrazu také isté právo na život ako ona.

@maja22 Ja mám iný názor. A len ja rozhodujem, či chcem ďalšie dieťa. A keď nechcem,vyriešim to UPT. Ak by teda zlyhala HAK.

maja22
17. máj 2025
@zuzanockamt

@maja22 Ja mám iný názor. A len ja rozhodujem, či chcem ďalšie dieťa. A keď nechcem,vyriešim to UPT. Ak by teda zlyhala HAK.

@zuzanockamt Ja viem, že máš iný názor a že by si v pohode absolvovala UPT. Ja zasa hovorím, že UPT a jeho legalizácia sú morálno-filozofickým problémom, ku ktorému má človek pristupovať so všetkou zodpovednosťou a že nie je všetko zlato, čo sa blyští…

ewellina
17. máj 2025
@zuzanockamt

@zuzanockamt Ja, ja, ja ... Čo k tomu dodať ...

simsalabim
17. máj 2025
@martinmmartin

@simsalabim Jaaaj takze v 1973 jeden otocil svoj nazor a tym padom to co znamena? Kolko lekarov odvtedy nazor neotocilo?

@martinmmartin neviem, to sa pytaj tych, co to povazuju za dokaz toho, ze upt nikdy nie 🤷‍♀️ Ja som za pravo volby.

javiemneviem
17. máj 2025
@maja22

@javiemneviem Je mi jasné, že ľudia nestoja v rade na postihnuté dieťatko. Aj keď ja poznám jednu rodinu, ktorá si také dieťatko osvojila. Ale nie je to ani o tom, že by ženy chodili na potrat výlučne zo zdravotných dôvodov. Často je to o pohodlnosti, dve deti a dosť. A nie je pravda, že je to len na rozhodnutí ženy. Tým, že máme uzákonené právo voľby a je to legálne, často do toho rozhodnutia dotlačí ženu jej vlastný muž. Dá jej ultimátum, buď dieťa, alebo ja. Tá nešťastnica si z rozumových dôvodov vyberie muža, ide na potrat, aj keď to sama nechce a nie je nič neobvyklé, že ju ten mužov postoj tak hlboko zraní, že sa s tým nedokáže vyrovnať a ren vzťah sa rozpadne tak či tak. Táto “slobodná voľba” je neslobodná, keď žena podstupuje umelý potrat pod psychickým nátlakom. Aj to je dôsledok, o ktorom sa málo hovorí.

@maja22 súhlasím, že aj psychický nátlak od partnera je vážny problém a nemal by sa zľahčovať. Určite sú aj ženy, ktoré na potrat idú, lebo sú pod tlakom – či už od partnera, rodiny alebo okolností. A práve preto si myslím, že sloboda voľby je taká dôležitá na každom fronte. Myslíš, že je v poriadku v takej krehkej situácii žene nanútiť jediné „správne“ riešenie? Je to vôbec ešte voľba?
Pozri, sama som matka. Mám dve deti, ktoré som chcela. Ale aj tak môžem zodpovedne povedať, že materstvo je obrovská obeta a extrémne náročné – fyzicky, psychicky, aj finančne. Ak by som sa ocitla v situácii, že zistím, že som neplánovane tehotná, úprimne – neviem, ako by som to zvládla.
Všetci vieme, že aj pri zodpovednom správaní a používaní ochrany môžu nastať situácie, ktoré človek neplánuje. Preto je podľa mňa najspravodlivejšie, ak má žena slobodu rozhodnúť sa bez tlaku, pretože vtedy človek väčšinou koná podľa vlastnej vôle a rozhodne sa správne.

simsalabim
17. máj 2025
@maja22

@zuzanockamt Ja viem, že máš iný názor a že by si v pohode absolvovala UPT. Ja zasa hovorím, že UPT a jeho legalizácia sú morálno-filozofickým problémom, ku ktorému má človek pristupovať so všetkou zodpovednosťou a že nie je všetko zlato, čo sa blyští…

@maja22 ano, rovnako moralno-filozofickym problemom je priviest na svet nechcene dieta… a takisto je moralno-filozofickym problemom aj to, ci nutit zenu dieta priviest na svet, ak to ona nechce… a tak dalej. Je to komplikovana tema a nemyslim, ze ma jedine spravne riesenie. Preto je upt do 12.tyzdna rozumnym kompromisom.

hopsas
17. máj 2025
@gazpalm

@hopsas ehm...nie 😏 ale vidim , ze tebe to je luto viac ako mne 😉 ja proste 6 tyzdnovy plod , neberiem ako hotove dieta , ked ty ano ..ok ...tvoj nazor ...a stale hovorim maj aj 10 deti , je to uplne vasa vec ..

@gazpalm je to hrozne čo píšeš ani neviem čo povedať

cecilia29
17. máj 2025
@martinmmartin

@martinmmartin Film sa vola Nemý výkrik. To bolo obdobie kedy sa usg začalo používať.