icon

Smrť bábätka a jej emocionálny dopad na vzťahy

21. júl 2025

Ahojte,
so švagrinou sme boli naraz tehotné (rozdiel 2 mesiace), všetko sme prežívali spolu od začiatku, posielali si fotky, zdieľali rôzne informácie, keďže pre obe z nás to bolo prvé tehotenstvo. Žiaľ bábätko im umrelo v 8 mesiaci a musela porodiť mŕtve dieťatko. Zlomilo nás to všetkých, ja som začala trpieť hrozným strachom, že sa to stane aj mne a od 6m som mala ostať doma v kľudovom režime, lebo som sa začala otvárať. Naše bábätko sa narodilo presne v termíne, zdravé a krásne. Moja švagriná to ťažko nesie, je psychicky zničená, nechce sa s nami kontaktovať, sčasti to chápem. Napísala som jej správu, že nech si vezme toľko času, koľko potrebuje, ak by čokoľvek potrebovala sme tu pre ňu. Naša dcéra mala včera krst a prišiel len švagor, švagriná by to nezvládla. Napísala som jej večer, že ako sa ma a odpísala mi, že nech jej dám pokoj, že radšej sa to malo stať nám, lebo ja som mladšia a ešte v pohode otehotniem a údajne som ju uriekla, lebo som zavidela, že čakajú chlapca. Popravde sa snažím pochopiť jej reakciu, ale ak mám byt úprimná dosť ma to vzalo. Hrozne ma to celé mrzí a ani neviem, že ako mám teraz reagovať. Som aj trochu nahnevaná, že také veci píše, ale rozumiem, že je zničená. Čo by ste robili? Nechali to tak alebo sa to pokúsili nejako riešiť?

ivik4
21. júl 2025

Hlavne sa jej uz nepytaj ( ak jej teda nahodou nedas pokoj) ze ako sa ma. Lebo je to nonsens pytat sa potom co sa jej stalo, zatial co ty si stastna matka. Chapem ze sa nevies vzit do jej kože a toho ako velmi jej to dokaze ublizit

autor
21. júl 2025
@anonym_c1beea

len ukázala svoju pravú povahu. Zato že máme my dieťa doma postihnuté mám robiť teraz peklo celému okoliu? Som ticho nikde nechodíme a s manželom si všetko prechádzame samy.
príde mi to od nej veľmi hnusné . Nikto jej to určite neprial tak nech sa troška spamätá .
Pľuť síru na všetkých naokolo jej nepomôže.

@anonym_c1beea mňa dosť zamrzelo, že si mysli že som ju uriekla. To nechápem že ju také niečo napadlo.

autor
21. júl 2025
@ivik4

Hlavne sa jej uz nepytaj ( ak jej teda nahodou nedas pokoj) ze ako sa ma. Lebo je to nonsens pytat sa potom co sa jej stalo, zatial co ty si stastna matka. Chapem ze sa nevies vzit do jej kože a toho ako velmi jej to dokaze ublizit

@ivik4 nejdem ju kontaktovať vôbec. keď bude chcieť ona, tak sa ozve. Keď nie, tak nie.

basullinka
21. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_c1beea mňa dosť zamrzelo, že si mysli že som ju uriekla. To nechápem že ju také niečo napadlo.

@anonym_autor nezamýšľaj sa nad týmito slovami, z jej reakcie je evidentné, že potrebuje odbornú pomoc. Vyčíta všetkým všetko ...

karolinakr_ba
21. júl 2025
@anonym_autor

@basullinka no on vyslovene povedal, že sa posledné 3 mesiace trápi, že sa jej nikto neozve, že ani najbližšie kamaratky a že každý od nej dáva ruky preč, že sa cíti sama. ako som už písala, my sme naozaj boli skôr veľmi dobre kamarátky ako len svagriné. Tak som nechcela, aby mala pocit, že sa teraz starám len o dieťa a na ňu kašlem a netrápi ma ako sa má. Myslím na ňu stále, posledný kontakt sme mali v januári keď sa to udialo, odvtedy som jej nepísala, komunikujeme len so švagrom. Asi som jej naozaj nemala písať v deň krstu, len vplyvom emócii mi prišlo strašne ľúto, že sa cíti sama.

@anonym_autor mozno reagovala aj na blizke kamaratky takto a teda ju radsej nekontaktuje uz nik..

moonlight1210
21. júl 2025
@jaskolka

@moonlight1210 áno,to je pravda. Ale toto už je reakcia a spôsob vyjadrovania, ktory je veľmi cez čiaru a svedčí o tom,že skutočne dotyčná potrebuje asi aj odbornú pomoc. Lebo to môže zle skončiť.

@jaskolka rozhodne prechadza fazou hnevu, ked obvinuje kazdeho a cely svet. Hovori veci, za ktore sa neskor mozno aj ospravedlni (alebo nie).
Ale teraz jednoducho chrli svoju bolest na kazdeho a hlada vinnika.

Povedala skarede veci. A hoci nie su prijatelne, na druhej strane nie su tak tragicke.
Jej reci nikomu neublizia (okrem toho, ze rozosmutnia matku). Ani autorkinmu babatku nijak neublizia.
No jej dieta nikto nevrati.

Co by som vzala viac do uvahy, je ale prave to hladanie "vinnikov". To aby sa nepreklopilo do nejakych nerozumnych akcii.
Ked miesto fazy vyjednavnia, prejde potom do fazy pomsty svetu (teda ludom, ktorych poklada za urazku, ze vobec su stastni a bolo im dopriate).

procrastique
21. júl 2025

Blbé od teba bolo, že si sa jej ozvala a očividne prechádza smútkom/hnevom a tak si to vyventilovala na tebe... a očividne ti aj povedala to, čo jej teraz ide hlavou, že by bola radšej keby sa to stalo tebe. Čož je logicky jasné, každý by bol radšej, keby sa to stalo niekomu inému a nie jemu.

mikadooo
21. júl 2025

@anonym_autor ona hrozne trpí a kope okolo seba. Nechaj ju prosím tak a nesúď ju. Odpusti jej, hovorí z nej obrovský hnev, hnevá sa na celý svet. Jedného dňa to prejde, možno sa ti aj ospravedlní, neviem aká je povaha, každopádne - nechaj ju teraz tak, cíti sa hrozne, hnevá sa, žiali, možno si aj želá umrieť, ťažko povedať, smrť vlastného vytúženého dieťatka musí byť niečo hrozné. Ty máš doma malý poklad, ona hrob na cintoríne (ak vôbec). Momentálne vás možno aj nenávidí. To všetko asi časom prejde. A možno aj nie. Najlepšie čo môžeš urobiť, aby si to nezhoršila, je nekontaktovať ju, skúsiť si niečo naštudovať o tom, ale pocity sa preháňajú v hlavách matiek, ktorým umrelo malé bábätko a čakať. Žiadne fotky bábätka, ani nič podobné. Ak kontakt, tak píš švagrovi, ale aj to by bolo lepšie, keby písal muž a konkrétne veci, nie vypytovačky "ako sa majú" a "že je ti to ľúto" a blabla.

autor
21. júl 2025
@basullinka

@anonym_autor nezamýšľaj sa nad týmito slovami, z jej reakcie je evidentné, že potrebuje odbornú pomoc. Vyčíta všetkým všetko ...

@basullinka áno, tiež si myslím, že možno odborník by jej pomohol, len to musí chcieť ona a musela by spolupracovať. Švagor je z toho tiež veľmi smutný, že to odmieta, pretože vidí, že sa trápi a vykrikuje aj jemu všeličo, aj ho obviňuje. Ona terapiu neuznáva, vraj nenechá robiť zo seba blázna a ešte za to ma platiť.

karolinakr_ba
21. júl 2025
@ivik4

@ivik4 podla Vas teda ako naviazat kontakt po tomto? Akoze toto je sialene tazka situacia.. ak sa clovek neozve, druha strana moze mat pocit, ze sa na nu vsetci vykaslali.. ak sa ozve, tak ako inak, ak nie otazkou ako sa ma?

brankovamama
21. júl 2025

Sú dobré a zle dni. Jeden deň jej je smutno, že sa jej nikto neozve, druhý deň má od rána nervy, že sa to stalo jej. Nikto, naozaj nikto, kto nebol v takej situácií nemôže napísať, či to prehnala alebo nie a či by sa on sám tak nezachoval.
Mali ste dobrý vzťah, vieš, že naozaj nie je sviňa, iba je zlomená. Ako kamoška si urobila, čo si vedela, aby si jej dala na vedomie, že si tu stále pre ňu. Reagovala si na slová švagra, chcela si pomôcť. Isto jej nepomohlo, že on bol na krste a ona nie, aj keď to bolo spravne. To je proste ďalší zaberak na dušu, že už mohli mať aj oni po krste.
Ak sa má vrátiť k vášmu kamarátstvu, tak čas je to jediné, čo jej môžeš dať. Možno to budú ešte mesiace, možno roky.
Možno sa aj hanbí.
Nevravím, že som priala niekomu smrť dieťaťa, ale boli chvíle, keď som sa pýtala, prečo my. Na viac som nemala odvahu, aj keď Boh mi je svedkom, že v srdci som mala všetko, nielen lásku.
Myslím si, že už je sama zo seba zhrozená čo napísala a hanbí sa.

autor
21. júl 2025
@karolinakr_ba

@ivik4 podla Vas teda ako naviazat kontakt po tomto? Akoze toto je sialene tazka situacia.. ak sa clovek neozve, druha strana moze mat pocit, ze sa na nu vsetci vykaslali.. ak sa ozve, tak ako inak, ak nie otazkou ako sa ma?

@karolinakr_ba no presne toto mi išlo hlavou, že som nechcela, aby si myslela, že mne sa narodilo dieťa a ona ma nezaujíma. Ja by som jej ani nepísala, len na základe toho, že švagor spomenul, že sa sťažuje, že sa jej nikto neozyva, je sama a všetci dávajú od nej ruky preč, som jej napísala.

autor
21. júl 2025
@brankovamama

Sú dobré a zle dni. Jeden deň jej je smutno, že sa jej nikto neozve, druhý deň má od rána nervy, že sa to stalo jej. Nikto, naozaj nikto, kto nebol v takej situácií nemôže napísať, či to prehnala alebo nie a či by sa on sám tak nezachoval.
Mali ste dobrý vzťah, vieš, že naozaj nie je sviňa, iba je zlomená. Ako kamoška si urobila, čo si vedela, aby si jej dala na vedomie, že si tu stále pre ňu. Reagovala si na slová švagra, chcela si pomôcť. Isto jej nepomohlo, že on bol na krste a ona nie, aj keď to bolo spravne. To je proste ďalší zaberak na dušu, že už mohli mať aj oni po krste.
Ak sa má vrátiť k vášmu kamarátstvu, tak čas je to jediné, čo jej môžeš dať. Možno to budú ešte mesiace, možno roky.
Možno sa aj hanbí.
Nevravím, že som priala niekomu smrť dieťaťa, ale boli chvíle, keď som sa pýtala, prečo my. Na viac som nemala odvahu, aj keď Boh mi je svedkom, že v srdci som mala všetko, nielen lásku.
Myslím si, že už je sama zo seba zhrozená čo napísala a hanbí sa.

@brankovamama nikdy sa na ňu hnevať nebudem, ani jej nemám čo odpúšťať, ona je skvelý človek a toto je nepredstaviteľná bolest, veľmi ma to celé mrzí a trápi, je mi ľúto, že jej nedokážem pomôcť. chcela som jej dať vedieť, že nie je sama a môže sa hocikedy ozvať, aj keď teda nie som asi vhodný adept.

andrejka1974
21. júl 2025

@anonym_autor pozri nemala to povedať , aké určite to tak nemyslela potrebuje čas veľa času ja keď som prišla o našu Dianka nenávidela som celý svet mala 4 mesiace a vyrovnávala som sa s tím veľmi dlho našťastie ja som otehotnela hneď o mesiac a narodil sa mi zdravý syn nechaj ju chvíľu tak , keď tak kontaktuj len švagra on ti povie čo a ako ja som tiež každého preklinala vyhýbala som sa ihriskami všetkým malým deťom až časom som o tom dokázala rozprávať je to už 28 rokov ale v srdiečku je stále nehnevaj sa na ňu ma to ťažké časom to trošku prebolí a bude aj tvoje dieťa milovať

fiirsttiime
21. júl 2025

Baby vy tu pindate do autorky ako keby sa jej hneď na druhý deň po smrti babatka ozvala ako sa ma...ak si dobre pamätám ozvala sa jej naposledy v januári co je pol rok po tom ako sa to udialo... na základe aj informácií od švagra
..ja som nikdy takú situáciu nezazila a snáď nezazijem ale písať ze malo babo radsej umrieť autorke? Akože haló ženy... tiez som názoru ze zrejme kamosky tiez cuvli kvôli tomuto a len tak ďalej a odíde aj švagor...
Keď budu mat kamarátky synov vo veku 16 a jedného zrazí auto a druha ako kamarátka by jej chcela pomôcť bola by namieste veta ze zraziť malo tvoje decko lebo neviem co....?
Fakt chore... svagrina mohla odpísať tiez aj inak ze potrebuje čas, ze ju to mrzí ale bolest je silná a nedokáže pozrieť na autorke babo napríklad...

autor
21. júl 2025
@andrejka1974

@anonym_autor pozri nemala to povedať , aké určite to tak nemyslela potrebuje čas veľa času ja keď som prišla o našu Dianka nenávidela som celý svet mala 4 mesiace a vyrovnávala som sa s tím veľmi dlho našťastie ja som otehotnela hneď o mesiac a narodil sa mi zdravý syn nechaj ju chvíľu tak , keď tak kontaktuj len švagra on ti povie čo a ako ja som tiež každého preklinala vyhýbala som sa ihriskami všetkým malým deťom až časom som o tom dokázala rozprávať je to už 28 rokov ale v srdiečku je stále nehnevaj sa na ňu ma to ťažké časom to trošku prebolí a bude aj tvoje dieťa milovať

@andrejka1974 jasne, nebudem už kontaktovať. Ty si silná, že si také niečo zvládla ❤️

pralinka25
21. júl 2025

Mna by tiez zaujimalo vsetky tie co tu pisete ze jen ma dat pokoj neozyvat sa a tak?
To fakt ma byt tak ze ked sa niekomu nieco stane cely svet ma na neho zabudnit otocit sa chrbtom a vykaslat sa na neho? Lebo prave toto tento postoj signalizuje. Kazdy je iny ako zistit komu sa ozvat a koho vyskrtnit lebo trpi? Opustit cloveka v tazkej chvili? Ci co? Ako? Ostane ten clovek so svojou bolestou uplne sam. Ano mozno niekto chce ale ako to zistit inak ako ozvanim sa.mne to pride hrozne

anonym_b054fb
21. júl 2025

No ja švagrinú obhajovať nebudem. Chápem, že to bolí, my sme mali so švagrinami (dokonca 3 naraz) rovnakú situáciu, naraz tehotné, akurát sme to spoločne neprežívali, ale skrátka, obom sa narodilo zdravé bábätko a mne dieťatko s diagnózou. Ťažko som to niesla, nakoľko som najmladšia, bezproblémové tehotenstvo..bolo to náročné, ale fungovali sme ďalej, išli sme na krstiny, a aj keď ma to bolelo, svet sa netočí len okolo mňa a našej bolesti. A uz nikdy by ma nenapadlo priať, nech sa to radšej stane niekomu inému...
Takže, radšej sa už neozývaj, nechaj, nech sa ozve sama ak bude chcieť.

autor
21. júl 2025
@pralinka25

Mna by tiez zaujimalo vsetky tie co tu pisete ze jen ma dat pokoj neozyvat sa a tak?
To fakt ma byt tak ze ked sa niekomu nieco stane cely svet ma na neho zabudnit otocit sa chrbtom a vykaslat sa na neho? Lebo prave toto tento postoj signalizuje. Kazdy je iny ako zistit komu sa ozvat a koho vyskrtnit lebo trpi? Opustit cloveka v tazkej chvili? Ci co? Ako? Ostane ten clovek so svojou bolestou uplne sam. Ano mozno niekto chce ale ako to zistit inak ako ozvanim sa.mne to pride hrozne

@pralinka25 ja som presne nechcela, aby mala pocit, že som sa jej otočila chrbtom, napriek tomu, že sa mi narodilo zdravé dieťa a na ňu som zabudla. napísala som jej, nech sa ozve, tak už to je na nej. chcela som len nech vie, že som tu pre ňu, keď to bude potrebovať.

ivik4
21. júl 2025
@karolinakr_ba

@karolinakr_ba kontakt ma nadviazat Ta ktora o dieta prisla. Ked bude na tom lepsie,sama sa ozve. Teda ak bude chciet . Pamätam sa na tie strasne casy. Urcite sa nepytat pre boha ze ako sa mas 🙄... no uzasne sa musi mat. Duplom ked sa to pyta cerstva matka

andrejka1974
21. júl 2025
@pralinka25

@pralinka25 nie nemyslím , ale potrebuje čas a ona môže kontaktovať švagra mne keď sa to stalo tiež som nikoho nechcela mala som vtedy doma 3 ročného syna a vermi potrebovala som čas a všetci išli cez muža a rešpektovali to a rešpektoval muž aj mňa keď som potrebovala sama som sa zavrela do izby a vypustila emócie vermi prvý rok bol veľmi ťažký ono je to ťažké aj teraz hoci je to 28 rokov čo tu už nie je

karolinakr_ba
21. júl 2025
@ivik4

@karolinakr_ba kontakt ma nadviazat Ta ktora o dieta prisla. Ked bude na tom lepsie,sama sa ozve. Teda ak bude chciet . Pamätam sa na tie strasne casy. Urcite sa nepytat pre boha ze ako sa mas 🙄... no uzasne sa musi mat. Duplom ked sa to pyta cerstva matka

@ivik4 ano, rozumiem Vam, lenze ako autorka uviedla, ta, ktora o dieta prisla sa stazuje, ze na nu vsetci kaslu..

biba_18
21. júl 2025

@ivik4 ako sa má je normálna otázka. nie je ani provokačná, ani rýpajúca. ahoj. ako sa máš? veľa na teba myslím…

mondolina
21. júl 2025
@karolinakr_ba

@ivik4 ano, rozumiem Vam, lenze ako autorka uviedla, ta, ktora o dieta prisla sa stazuje, ze na nu vsetci kaslu..

@karolinakr_ba sťažuje sa len mužovi, za predpokladu, že to nebude posúvať ďalej. racionálne uvažovanie by som u tejto ženy nehľadala.

anonym_c6b9a2
Autor odpoveď zmazal
ivik4
21. júl 2025
@biba_18

@ivik4 ako sa má je normálna otázka. nie je ani provokačná, ani rýpajúca. ahoj. ako sa máš? veľa na teba myslím…

@biba_18 nie to v ziadnom pripade nieje normalna otazka pre zenu ktora porodila mrtve dieta !!!! 😡
Ty si bola v jej situacii ? Ja ano a plne to chapem. Chapem aj to ze ona jej nemala pisat ze mala autorka prist o dieta, no spytat sa ako sa ma je proste hnus. Sice autorka si to neuvedomila

autor
21. júl 2025
@anonym_c6b9a2
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_c6b9a2 Švagor = manželov brat, švagriná = zena manželovo brata

anonym_b6ee89
21. júl 2025

@anonym_autor myslím že je padnuta na hlavu. Nenávidí tvoju dcéru tak sa s tým zmier. Už nikdy kamošky nebudete.

anonym_ab2042
21. júl 2025

Napisala by som jej.” Mrzi ma velmi co sa vam stalo, ale to ta neopravnuje pisat mi take hnusne veci. Nikdy nikomu, ani tomu najvacsiemu nepriatelovi by som nepriala, aby mu odislo dietatko. Strasne si ma sklamala, mas pravo byt nestastna, smutna, znicena. Ale nemas pravo mi pisat taketo strasne veci. Ocakavam od teba, ze sa spamatas a ihned sa ospravedlnis a ja sa budem tvarit, ze tato komunikacia nikdy neprebehla. Ak nie, v tom pripade ta uz vo svojom zivote nechcem nikdy vidiet!”

tykat
21. júl 2025
@evcagabi

Ja nechapem celkom, naco tie vypisovacky. Daj jej jednoducho pokoj. Keby mne umrelo babo, tiez by som ti pokojne splechla do tvare, ze sa to malo stat tebe. Hlavne, ked by si ma otravovala ako sa mam. No ako sa asi ma. Strasne napicu a ty sa pytaj ako blba.

@evcagabi "...tiez by som ti pokojne splechla do tvare, ze sa to malo stat tebe..."
Presne, keby som.chcela aby mi dala navzdy pokoj tak jej napisem toto.