icon

Spoveď po miniinterupcii

tehulka1111
29. jan 2014

ahojte boli ste niekto po interupcii alebo mini interupcii na spovedi.. čo vam povedal na to knaz.. dal vam rozrešenie.. ako reagoval.. odsudil vas za to.. ☹

tutky
30. jan 2014

mile zienky ak ste nestaly pred rozhodnutim ci ist na interupciu alebo nie,nemate pravo tu niekoho riesit,tak nechajte ju na pokoji vam neublizila len sebe viem o com hovorim,a knaz,resp.farar by ti mal dat rozhresenie,nekomentovat prosim nemam zaujem tuto temu rozoberat

chokma
30. jan 2014

@tutky vacsina tu ani neriesila odsudenie interupcie, ale to, ze sa na fore zabava vymyslanim, ak si citala cele vetvenie diskusie. ci to tak je, to z nas nik nebude na stopro vediet, ved nevieme, kto je za monitorom... inak interupciu odsudila sama zadavatelka tym, ze hlada sposob ako sa z toho ocistit, nie zeny, co jej odpisali prvotne.

Na okraj temy (ak by bolo predsa kuuuuusok pravdy na celej tejto konspiracii): rozhresenie od knaza a odpustenie od Boha; to odpustenie je zadarmo a predsa clovek musi nieco spravit. zadavatelka ukazala, ze je nevykvasena mladucka uz len tym, ze ju trapi hlavne to, ci bude moct prijat sviatost manzelstva prvotne, ani raz sa nezmienila o tom, ze by ju trapil pravy dovod... takze to prave odpustenie, ktore ocakava, pride az neskor. Ja odporucam pozriet si nie sice tradicny krestansky film, ale predsa o velmi vyraznej krestanskej myslienke, a sice o vykupeni a odpusteni - Constantine. Hlavny hrdina dosiahne svoje vykupenie, ked zabudne na seba a zacne mysliet na inych. Nie je to az take lahke dosiahnut ako sa zda...

tutky
30. jan 2014

nie necitala som to cele ale niektore komenty ma zarazili pretoze clovek by sa mal vyjadrovat vtedy ak vie o com rozprava mne je divne ze vobec to dokazala napisat s takou lahkostou ja sa nestaviam ani na ziadnu stranu a viem ze kazdy ma svoj nazor,ani neviem ci pise pravdu a ani ma to vlastne nezaujima 🙂 mne je smutno uz len ked o tom pisem......,takze nechcela som nikoho urazit ani sa dotknut 🙂 🙂 a ak ta slecna ozaj nema co robit a vymysla si tak je to ubohe lebo tu bolest a prazdnotu aj ked mam rodinku neprajem nikomu

chokma
30. jan 2014

@tutky ani ja... je to kruta tema, hlavne, ked to tu maju citat mamicky, ktore sa k babatku nevedia dopracovat a maju za sebou uz par potratov, alebo aj zeny, ktore mali na to svoje dovody. ja som kedysi, ked som mala mozno tolko, co zadavatelka temy, tiez kategoricky odmietala a odsudzovala interupciu. dnes nemozem povedat, ze by som ju neodsudzovala, ale pozeram sa na to z viacerych uhlov. ktovie, co by som spravila ja, keby som sa ocitla pred konkretnym problemom, ci uz po znasilneni, ci by som mala silu vynosit dieta alebo ak by bolo tak chore, zeby ani porod neprezilo, atd. Objektivne a nestranne sa lahko hovori, horsie je to, ked stoji sam clovek pred takouto realitou. Takze neodsudzujem, ale tu je cely pristup k veci zadavatelky volajaky pokruteny, mozno to suvisi s vekom... preto si myslim, ze ak to, co tu pise, naozaj prezila, tak vycitky este len pridu a bude potrebovat nielen formalne rozhresenie, ale odpustenie, ktore sa jej dostane az ked prestane mysliet na hovadiny ako ci sa moze teraz svadbit v kostole...

terezka1947
30. jan 2014

@tehulka1111 ...nie je mi jasne ako rozhresenie pomoze tvojmu svedomiu....nechapem.... dobrovolne ides na interupciu,cely cas o nej rozmyslas a teraz akoze pojdes na spoved (fararovi mozes povedat-nepovedat,co len chces) a je ti uz fajn? uz ta to netazi?
hmmm,tak to keby tak fungovalo 😉 ....ak nieco naozaj nelutujes,tak naco potom riesis spoved?nema vyznam...ved to nema logiku 😉

gubcikova
30. jan 2014

@22adusa22 mne dajte pokoj ja som neni veriaci takže do mňa sa nenavážajte

gubcikova
Odpoveď bola odstránená
gubcikova
30. jan 2014

milá @elika74 ak chceš niečo riešiť rieš to tu a nepíš mi priblblé IP.

gubcikova
Odpoveď bola odstránená
22adusa22
30. jan 2014

@gubcikova tak potom prečo ste to napísali tak ako nejaký človek ktorý ju už odsúdil???preto ten koment k vám

gubcikova
30. jan 2014

@22adusa22 ja som napísala to čo som mala na jazyku.najpr sa tu pýta ako môže zabiť bábo(plod)ešte v bruchu sama doma a potom sa tu pýta či dostane rozhrešenie.načo provokuje zbytočne?v jej témach sú veľké nezrovnalosti a len klame a zavádza mamičky

gubcikova
Odpoveď bola odstránená
22adusa22
30. jan 2014

@gubcikova témy predtým som necítala iba túto....popravde samotné UPT je drahá záležitosť a každý najprv skúša rokmi overené veci ako sa toho plodu zbaviť-tak spatne napísané....nevieme dôvod prečo to spravila ale odsúdiť ju tiež nie je správne....Chcela od nás iba podporu a podrzanie ju možno v najťažších chvíľach....niekedy aj to dosť na psychiku pomôže a nebudú také výčitky...

tykat
30. jan 2014

@igiana ale tak toto je strašné 😒 ....myslím že by to malo platiť len na hriechy ktoré človek urobí nevedome, lebo potom kdejakému vrahovi je Bohom odpustené keď hriech oľutuje, človek by mal najprv myslieť až potom konať, ak niekto činí s úmyslom zabiť nemá čo potom ľutovať, ako môže byť zodpovedný za svoje hriechy keď dopredu vie že mu bude odpustené???

Ja som neveriaca a snažím sa správať vždy tak aby mi nebolo čo odpúšťať. Aby som sa ráno mohla sama sebe pozrieť v zrkadle do očí. A nie, že urobím niečo zlé tak čakám, že keď ma doženie ľútosť a svedomie tak mi niekto zhora povie, že mi odpúšťa. Ak urobím niečo zlé tak s tým budem žiť ďalej a viem že mi nikto neodpustí, že si to musím vyžrať až do dna. A nie skrývať sa za niekoho kto moje hriechy zoberie na seba.

monhla
30. jan 2014

@billam má pravdu. 3tt je vlastne samotné oplodnenie /cca - záleží to podľa menštruácie/ Takže ak si nebola na umelom oplodnení /čo asi nie/ tak 3tt neexistuje. Mne test ukázal 2 čiarky v čase menštruácie a podľa dr som bola v 6tt, aj to si nebol 100% istý či som ozaj tehu a objednal ma na kontrolu za týždeň. A to chodím ozaj k dobrému odborníkovi.

Teraz k téme - toto je fórum pre mamičky. Moc kňazov sem nechodí, takže sa nevieme vyjadriť k Tvojej otázke. Pokiaľ totiž viem, pri ťažkých hriechoch sa hodnotí každý prípad zvlášť. Závisí od osoby, od okolností, od miery oľutovania a pokánia. Takže choď za kňazom a spýtaj sa priamo tam. Ak Ti vynadá a neporadí, choď za ďalším. Na Slovensku ich je ozaj dosť.

terezka1947
30. jan 2014

@tykat ..vies,nie je lutost ako lutost...kazdy ma pravo na odpustenie....ALE,ak robi nieco zle s tym,ze AJ TAK sa mu odpusti,ved zajde na spoved a je to ok......taaaak toto asi tazko bude skutocna lutost...toto je len a len vypocitavost a nema to s clovekom,kt.sa snazi zit cely zivot podla nejakych moralnych zasad alebo s krestanom absolutne nic spolocne....

stormie
30. jan 2014

Dlho som odolavala ale neda mi to - to moze veriaci porusit desatoro, ist na spoved, dostane rozhresenie a zase je z neho cisty neposkvrneny clovek??? Az mi zily na krku navreli ako ma to vytocilo! V prvom rade nemala dotycna sexovat ked nie je v manzelskom zvazku a v druhom rade predsa kazde pocatie je bozia vola! Zhresila a teraz caka ze farar jej da za 'trest' 20 x otcenas a vsetko je ok? Prilis malo za vrazdu a este sa obhajovat tym ze to nie je interupcia len miniinterupcia?? Je to vrazda ziveho tvora a to desatoro zakazuje. A mimochodom nie som veriaca...

terezka1947
30. jan 2014

@stormie ...asi tazko bude veriaca....lebo takto lahko to nefunguje ani u "neveriacich"....nie je mozne zmazat svoju vypocitavost len tak....a smrt je stale smrt,nech si to obhajuje kto chce a ako chce ☹

stormie
30. jan 2014

@terezka1947 ked nie je veriaca tak nechapem zmysle zalozenia tejto temy ?? Ked niekoho zabijem a nie som veriaca tak ma urcite nebude zaujimat co mi na to povie farar

nikus20
30. jan 2014

@gubcikova ja suhalsim stebou ze sa nehanbi najprv sa pyta ako zabit..potom sa tu chce spovedat ! a ze nemame do toho nic ze nevieme preco to spravila..no rasdej ani enchcem vediet!:D

macamac
30. jan 2014

@gubcikova 😕
10 hodín po oplodnení???
😕 😅
a inak tá elika je neaktívna 😕
ako môže písať IP?

terezka1947
30. jan 2014

@stormie tomu nerozumiem ani ja 😒

iwesska
30. jan 2014

@amadora Presne si to vystihla, ja mam tento isty pocit. Viac zla pachaju ti "akoze veriaci", ktori si myslia, ze sa staci vyspovedat - vinu tym padom hodit na ineho a svedomie ciste. Nehovorim, ze su vsetci taki, ale uz velakrat som sa o tom presvedcila. Mna by hryzlo svedomie asi do konca zivota, oni sa vyspovedaju a dalej si spokojne ziju so svojimi hriechmi.

terezka1947
30. jan 2014

@stormie resp. bude asi iba "akoze"veriaca 😀

sandracs
30. jan 2014

@rebeka7501 Katolíčky ju nebudú odsudzovať, najostrejšie reakcie boli od neveriacich.

rora
30. jan 2014

@gubcikova no na to nemam co povedat :D neviem ci sa mam zasmiat alebo co..... ale nejak mi nejde ani jedno ani druhe..... uf

kamila.k.
30. jan 2014

neda mi neprispiet - ani nie koli zene, ktora zacala tuto dikusiu, ale koli reakciam.
Mozno vam je zname meno Mária Simma - je rakúskou mystičkou. Už 50 rokov ju vďaka osobitnému Božiemu daru, ktorý je v dejinách Cirkvi známy, navštevujú duše v očistci. O čom jej tieto duše hovoria?

tu je uryvok z rozhovoru so sestrou Emmanuelou: (knižné vydanie "Prekvapujúce tajomstvo duší v očistci")

- Sestra Emmanuela: „Ktoré z hriechov najčastejšie spôsobujú to, že nás dostanú do očistca?“
- Mária Simma: „Sú to hriechy proti láske k blížnemu, zmilovaniu sa nad niekým, tvrdosť srdca, nepriateľstvo, ohováranie... Ohováranie, klebety, krivé obvinenia sú najhoršie pošpinenia, ktoré vyžadujú dlhé očíslovanie.“

Mária si spomína na jeden príklad, ktorý ju veľmi prekvapil. Bolo to svedectvo o jednom mužovi a jednej žene. o ktorých sa blízki príbuzní u nej informovali, či sa nachádzajú v očistci.
Na veľké prekvapenie tých, čo sa na nich spytovali, žena bola v nebi a muž bol ešte stále v očistci. Žena zomrela pri potrate, zatiaľ čo muž bol často v kostole, viedol veľmi počestný a nábožný život. Mária sa teda znovu informovala, lebo si myslela, že sa pomýlila. Avšak nie - bolo to naozaj tak, ako povedala. Zomreli takmer v rovnakom čase, ale žena s veľkou pokorou vzbudila v sebe hlbokú ľútosť a bola veľmi skromná. Jej muž. naopak, kritizoval každého, bol stále zaneprázdnený, sťažoval sa a všetkých osočoval. Preto bol jeho očistec veľmi dlhý. Mária ešte dodala: „Netreba posudzovať ľudí podľa vonkajších znakov!'1 Prehrešenia proti láske k blížnemu sú také hriechy ako: odvrhnutie niektorých ľudí. ktorých nemáme radi, odmietanie odpustiť niekomu, každá nevraživosť, ktorú v sebe živíme a pod.

Hnev, nevraživosť, ktoré v sebe udržiavame, vedie k najhoršiemu. Pokiaľ ide o slová, nikdy nemôžeme dostatočne zdôrazniť, že kritizovanie a zlomyseľnosť môže naozaj zabíjať, a naopak, dobré slovo môže uzdravovať.

zvysok si mozte docitat tu: http://www.kruciata.sk/?obsah=5038

klaudulenka
30. jan 2014

každý nech sa pozrie na seba...odsudzujem potrat len tak z rozkoše ale ak je na to zdravotný dôvod tak ho schvaľujem!

iwesska
30. jan 2014

Akoze nic v zlom, preco si to urobila, je len a len tvoje rozhodnutie a tvoja vec. Ale niest zodpovednost za svoje ciny, ci uz ich lutujes, alebo si na ne hrda, musis len a len TY SAMA . Preto neviem preco ta trapi, co na to povie nejaky knaz, biskup, papez a nieviem kto este z cirkvi, ktorym je to srdecne jedno, lebo on neziju tvoj zivot, on s tym nebude zaspavat ani vstavat. To je fakt taky alibizmus, urobit nieco a potom to hodit na niekoho ineho aby niesol moje vycitky svedmomia 😖

bullinka
30. jan 2014

@stormie ano mas pravdu, v tom ze zabila ziveho tvora. No napriek tomu ju nemozem odsudzovat a sudit. To nieje moje pravo, robit take veci.
Mne ako veriacej sa to tazko vysvetluje neveriacim, pretoze vy sa na nas pozerate uplne inymi ocami ( vacsinou nas beriete ako ovecky, ktore idu za stadom, hluche a neme - vyjadrenie mojho manzela ) a pokym ten veriaci nema take vyjadrovacie a mozno tak trochu aj presviedcacie schopnosti, tazko Vam to dokaze vysvetlit, aby ste to co i len trochu pochopili. Ja mam manzela neveriaceho, takze chapem tvoj pohlad na tuto vec.
Ano, je jedna vec to, co je napisane, ze by sme robit nemali a druha vec, ze to robime. Tak ako mnohí z nas sexuju pred manzelstvom, ohovarame, osocujeme atd... Na to by ti povolni povedali, ze Boh dal cloveku slobodnu volu a moze sa priklonit bud na stranu dobra, alebo zla. Ano, castokrat si vyberieme tu horsiu stranu. Ale Boh vo svojej velkej laske dokaze odpustit hocico. Vam sa zda spoved ako nieco, ze vsak tam pridem, klaknem si, poviem, co ma mozno trapi, a mozno aj to, co nie, aby bol p. fararko spokojny a on mi odpusti. Mozno to tak niektori aj robia. Ale to nieje ucelom spovede. Prava spoved Ti poskytne velke oslobodenie, a ked je dobre vedena, chapavym knazom, ktory je knazom telou aj dusou ( su medzi nimi aj taki, ci verite, alebo nie ) prave pri tej spovedi si castokrat aj ten clovek uvedomi, ake skody napachal v zivote a sam sebe dokaze odpustit veci, ktore dovtedy bez vysledku riesil. A ten pokoj, co do vas vstupi... tak to uz je ina kava, ktoru dokaze pochopit len ten, co to zazil.
A ona prave potrebuje taketo odpustenie.
Ano, mozete namietat a co ti seriovi vrahovia, ktori pozabijali 20 ludi a potom sa vyspovedali, aj im bolo odpustene? Neviem, knaz by povedal, ze ak to uprimne olutoval, tak ano. Ja niesom o tom presvedcena. Ale to sa mi tu nedozvieme. To je tajomstvo.

Tak a dufam, ze teraz sa tu nezacnete do mna vsetky navazat. Mam toho dost v realnom zivote, tak ma prosim usetrite zbytocnych komentarov.