Umelé prerušenie tehotenstva

kikusikkk
28. jún 2023

Dobry den zeny, chcem sa spytat zien ktore si tym presli, nie moralistkam a zastupkynam Boha na zemi, ci ste sa dokazali vyrovnat s umelym prerusenim tehotenstva. Nejde o mna, ide o moju dobru kamaratku, ktora sa nachadza vo.velmi zlozitej situacii, dalsie dieta nikdy nechcela a je rozhodnuta si ho nechat vziat. Potrebujem realne skusenosti zien, aby som vedela aky postoj k tomu zachovat a popripade ju (ne) podporit vo svojom rozhodnuti.

kikusikkk
autor
28. jún 2023

@kikusikkk este doplnim ze predstava dalsieho dietata ju vyslovene desi

colsami
28. jún 2023

Mam blizku kamaratku, ktora si tym presla. Nevyrovnala sa s tym nikdy, zatial doteraz. Cim bola starsia tym viac ju to zozieralo a tym vacsi problem s tym ma, lebo s odstupom casu vidi, ze aj ked bola v tazkej situacii a mala nejedno dieta, uz aj to dalsie by vychovali aj uzivili.

kikusikkk
autor
28. jún 2023

@colsami dieta by ale musela zivit sama

kamatopo
28. jún 2023

Otec je kto? Myslím tým či dokáže prispievať?

kikusikkk
autor
28. jún 2023

@kamatopo dokazal by, nemal by na vyber ale velke peniaze by to neboli, bola by ,,sama" na dve deti a to ju naozaj desi, ona to dieta naozaj nechce, ale tiez sa boji ze si to bude do konca zivota vycitat, ale boji sa aj toho ze by si vycitala,ze nesla na potrat

kamatopo
28. jún 2023

Ja som mala kamarátku čo mala s mužom dve deti. Tretie si už neželal a doslova ju zaviezol na kliniku. Rozvrátilo im to manželstvo. Teraz je vydatá druhý krát a má aj ďalšie dieťa no vidím ,že ju to aj po 15 rokoch žgrie.

btus
28. jún 2023

poznám ženy, ktoré si s tým prešli. A viem, že ani jedna svoje rozhodnutie neľutuje. Každá si zvážila pre a proti. A vedela do čoho ide. Ak je kamarátka presvedčená, že to chce, tak nech to urobí. Nech sa nepýta na takéto veci tu MK, lebo tu sú skôr ženy moralistky a nenachádzajú sa v situácii ženy, ktorá sa pre tento krok rozhodla. Držím palce nech s rozhodne správne a nech svoj rozhodnutie nikdy neľutuje, či už bude také alebo také.

kikusikkk
autor
28. jún 2023

@kamatopo a ona to dieta povodne chcela a donutil ju muz? Pretoze ona toto dieta nechce

kamatopo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kamatopo
28. jún 2023

@kikusikkk to tretie bola náhoda v tom manželstve. Bolo na ňu tlačené a myslím že v tej situácii ani sama nevedela čo chce. Niečo podobné ako tvoja známa. Vie že je to život no má strach či to dá.

kikusikkk
autor
28. jún 2023

@btus ahoj dakujem za tvoju spravu, na MK sa pytam ja lebo neviem kde inde sa dostanem k realnym skusenostiam, chcem ju podporit v jej rozhodnuti ale az ked si budem ista ze vie co robi a ze jej to viac neublizi ako pomoze

simsalabim
28. jún 2023

@kikusikkk moja kolegyna podstupila interrupciu (3.tehotenstvo) a nikdy to nelutovala. Uz odvtedy preslo snad 30 rokov.

jaskolka
28. jún 2023

Na toto jej nikto na svete neodpovie... Áno, môže to byť tak, že bude ľutovať a trápiť sa v každom prípade. Ale môže byť aj tak, že bude neskôr spokojná, že si dieťa nechala. Alebo opačne, bude spokojná neskôr , že šla na potrat.
Jednoducho sa nedá povedať, ako to bude a ako to bude ona znášať. Je to príliš citlivá a súkromná vec, nedá sa nijako v tom vopred vedieť, ako to bude v budúcnosti znášať.
Ona aa musí rozhodnúť. A aj znášať dôsledky toho rozhodnutia. Lebo len ona s tým bude žiť. Môžeš jej povedať, že nech už sa akokoľvek rozhodne, budeš tu pre ňu. Ale nijako ju neovplyvnuj, aby sa zo napokon nrotocilo proti tebe.

kris_tin257
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
annm81
28. jún 2023

@kikusikkk Ja by som odporučila, aby si sa nepridala otvorene ani na jednu stranu. Kamošku si vypočuj, ale nesúď. Sama si totiž bude niesť následky svojho rozhodnutia. Výčitky a špekulovanie "čo by bolo keby..." môžu prísť aj v jednej aj druhej situácii. Na jednej strane otázky, aké by to dieťa bolo, na druhej zas, aké by to bolo bez ďalšieho dieťaťa. Na jednej strane sú možné výčitky, že dieťa zabila, na druhej, že dieťa nemá rada.

Ubezpeč ju len v tom, že chápeš, že je to ťažké rozhodnutie a že nech sa rozhodne akokoľvek, si tu pre ňu.

77daniela77
28. jún 2023

Mam kamaratku,cakala tretie,isla na zakrok.....je to uz asi 20 rokov a ju to stale trapi.....

domka222
28. jún 2023

Kamoška tiež bola. Nikdy svoje rozhodnutie nelutovala

banderaska29
28. jún 2023

moja sesternica to neoľutovala, odľahlo jej po zakroku, otehotnela s nesprávnym mužom... dokonca sa nie raz vyjadrila, že mala depku iba počas toho kym bola tehotna a paradoxne po interrupcií to prešlo.

mimi252
28. jún 2023

Ja som bola na potrate pred 3 rokmi. Mala som vtedy uz 2 rocnu dceru. Dalsie dieta sme nechceli no zlyhala antikoncepcia. ja som vtedy mala vazne psychicke problemy, poporodnu depresiu+ traumu po porode. Druhe tehotenstvo by som nezvladla. Bolo to moje rozhodnutie, no nelutujem ho. netvrdim ze som vobec nemala vycitky ale beriem to tak, ze to tak proste muselo byt. Kazda zena to ale preziva inak. Samotneho zakroku sa bat nemusis. Trva to asi 15 min v celkovej narkoze. Nic necitis preberies sa a a je po vsetkom. No po tom som sa citila taka.. prazdna. bol to velmi zvlastny pocit, ani to nedokazem opisat. Rozhodni sa podla seba ako to citis. Drzim palce

dilino
28. jún 2023

V dnešnej dobé ked sú rôzne prostriedky ochrany sa nechraniť ked dieťa nechce ja to nepochopím.Nie sme v dobre Flinstona.Vieš koľko je tu žien ktoré boli niekoľkokrát na ivf,na rôzne iné formy aby otehotneli a nedari sa im čo by všetko dali za to aby sa maminami stáli.Ja TI pišem ako ked som bola ja mama a dcérka mi zomrela 11 ročná. Aj ked bola ťažko chora postihnuta ležiaca ale dala by som všetko an svete zato aby tu s nami bola. A dostala som do oči odpoved nikdy žiadne deti mať nebude vieš aký to bol pocit ako ked by TI niekto vytrhol srdce za živa z hrude.Pocit bezmocnosti plaču nádeje neprespate noci má dostali na uplné dno.Ved môže ho aj porodiť na anonymný pôrod ísť po pôrode ho ani neuvidi a ide hned domov ak je na tom zdravotne dobre.Nikdy dieťa neuvidi dieťa dostane novu identitu a môžu si ho adoptovať ľudia ktorý po deťoch túžia ta túžba sa im nikdy nenaplní.Sú ľudia čo by nezabili ani zviera a nie to človiečika.ON má voľbu porodiť ho anonymným pôrodom a hned pôjde domov nikto sa jej nebude pýtať prečo.To ONA ked porodi to je za prísných podmienok nikto ju neuvídi a ani ONA dieťa.Za mňa potrat áno v prípade ťažkeho poškodenia ešte nenarodeneho dieťaťa alebo ak by rodička bola v ohrozený života za mňa potrat zdravého dieťaťa nema žiadne ospravedlňenie kedže sú rôzne formy antikoncepcie a nie len lieky, aj teliesko aj naplaste sú už teraz.

nevenka
28. jún 2023

Toto podla mna zavisi od konkretnej zeny, ako sa pozera na zivot celkovo. Ja by som umrela kvoli vycitkam. Ja mam neplanovane deti 2 zo 4, ja som teda veriaca a mna by matala predstava, ze som mohla mat toto a tamto krasne dieta a ja som sa ho zbavila, lebo...lenze ja mam dobreho muza, co sa o nas stara a toto je tiez podstatne.
Ak je to citliva osoba, tak sa s tym bude vyrovnavat tazko. Ak je ciste pragmaticka, tak mozno to bude vnimat ako vybratie slepeho creva. Toto dopredu nikto nikdy nevie. A zvlast cudzi ludia na fore. Lebo tu najdes x zien, co su v pohode a y tych, co nie su...

simsalabim
28. jún 2023

@dilino antikoncepcia nie je 100%. Tehotenstvo tiez vplyva na zenske telo, porod takisto a casto velmi negativne. Ak zena toto nechce, je jej rozhodnutim a jej pravom tehotenstvo ukoncit. Tak, ako ty mas v jej situacii tiez pravo sa rozhodnut podla seba.

diaszoky
28. jún 2023

@kris_tin257 tvoje dieta je v hrobe hlavne ze ty si spokojna ach🤦‍♀️😞

diaszoky
28. jún 2023

@simsalabim pravo? Pravo zobrat niekomu zivot nema nik iba boh

dilino
28. jún 2023

@simsalabim jasne tak ked nie je 100 percentna antikoncepcia tak aspoň dám šancu žiť dieťaťu ako sebecký si ho dať vziať.Normálne mňe je na grc že dám si odobrať zdrave dieťa ONO sa na ten svet nepýtalo to bola nezodpovedna voľba dvoch rodičov.Môže porodiť anonymným pôrodom.Ja ked soma mala dcéru bola tam v tom čase žena a bola anonymne na pôrod.No fajn pre niekoho je lepšie dieťaťu vziať život pre jej debilinu.Pekné s pohľadu matky.

zafir
28. jún 2023

@kikusikkk nevieme, čo zažíva. Ale, treba poznať VŠETKY možnosti. Tá prvá nie je vždy tá najlepšia. A čas ukáže, že ani najjednoduchšia. Som na seba hrdá, že som tento typ rozhodovania ustála a práve dnes moja zdravá a šikovná dcéra oslavuje 5 rokov.

annm81
28. jún 2023

@dilino Myslím, že autorka sa pýtala na iné veci, ale keď tu už viaceré na ňu vyťahujete tieto psychologické vydieračky, tak aj ja mám jednu - mám tu v okolí dieťa, čo potrebuje darovať obličku. Čírou náhodou je tvoje dieťa úplne ideálny darca a iného sme nenašli. Bolo by od teba férové, aby si svoje dieťa podrobila operácii, rizikám a následkom z nich vychádzajúcich. Nebuď sebec a daj tomu dieťaťu šancu žiť, to dieťa nemôže za to, že je choré.

ahhola
28. jún 2023

Keď si do toho zaplietla morálku, Boha a ďalšie dieťa ju desi... , mala sa dat vykastrovat a nemusela po vyskraboch.
80.roky sú už dávno preč s pomerom 1:1 narodených a vyskriabanych.
HAK snáď vie zbastit kazde ráno.?

rillwen
28. jún 2023

V krajine s takto bohatým a rozvinutým sociálnym systémom ako poskytuje naša krajina je dôvod "ďalšie dieťa by neuživila" iba falošné ospravedlnenie vlastnej pohodlnosti. Totiž dieťa si vôbec nevyžaduje veľa peňazí, iba veľa času.

cookie29
28. jún 2023

Ja dost dobre nepochopim, ked toto vie, ako moze otehotniet :(

V kazdom pripade, byt na Tvojom mieste, tak som neutralna ako Svajciarsko. Vypocut, byt pritomna atd ano, ale v ziadnom pripade nedavat Tvoj nazor ani nic. Nikdy nevies, ako sa vyvinie situacia a ludia velmi radi hladaju vinnika....

A dalsia poznamka, ako to ludia zvladli... kazdy clovek je iny, kazdy to berie inak a kazdy ma svoj vlastny postoj. A ludia maju vo vacsine pripadov "fasadu", kazdy ma nasadenu nejaku masku a tvari sa a co sa deje vnutri vie len on, aj to nie vzdy... takze to co tu napisu ludia nemusi mat nic spolocneho s realitou.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre