Umelé prerušenie tehotenstva
Dobry den zeny, chcem sa spytat zien ktore si tym presli, nie moralistkam a zastupkynam Boha na zemi, ci ste sa dokazali vyrovnat s umelym prerusenim tehotenstva. Nejde o mna, ide o moju dobru kamaratku, ktora sa nachadza vo.velmi zlozitej situacii, dalsie dieta nikdy nechcela a je rozhodnuta si ho nechat vziat. Potrebujem realne skusenosti zien, aby som vedela aky postoj k tomu zachovat a popripade ju (ne) podporit vo svojom rozhodnuti.
Musela som podstúpiť z dôvodu vážnej VV dieťaťa nezlučiteľnej so zivotom. Bola som v hroznom stave vyše roka. Neviem si predstaviť zabiť zdravé dieťa. S tým by som žila veľmi ťažko.
@martinka13 máš môj obdiv človek musi v živote ťažko prežiť naša jedina dcérka nám zomrela žiaľ a bôľ v duši ešte prídal lekár ktorý mi povedal nikdy viac žiade dieťa mať nebudete.V tu chviľu mi srdce vytrhli z hrude za živa strašný poci.Dcérka už zomrela bolo 3 roky ale nikdy sa s tým ako rodičia nezmierim to sa nedá.Držim TI veľmi palce zo zdravotných dôvodv je úplne ina vec ale ako píšeš zdrave a namiesto toho aby mu dala sílu a vôľu žiť u nejakých rodičov ktorý ho z láskou vychovaju si da vziať.Nepochopim nikdy.
@diaszoky áno tento tvoj komentár bol úplne na mieste, gratulujem 👍
@kris_tin257 Nuz asi vies preco lebo bol pravdivy. Ale kazdy robime podla svojho vedomia a svedomia. Koniec koncov ta neodsudzujem to bude robit Boh
@dilino
@diaszoky
A viete mi tam ukázať tu neporovnateľnosť? Chcete od ľudskej osoby, ktorá má svoje práva, aby sa na základe vašej ideológie a proti svojej vôli stala predmetom medicínskeho výkonu (zdrojom). A to ešte dokonca smerom k tkanivám, ktoré nie sú ľudskou osobnosťou! Chcete povedať, že choré dieťa - ľudský jedinec, má menšie práva ako plod???
P.S. dilino : a ty si videla kamarátku autorky, vieš, čím si prešla atď.?
@diaszoky každý vidí pravdu niekde inde, nabudúce odporúčam si svoje moralisticke názory nechať radšej v hlave, druhá strana o ňu nestojí 😉 nepoznáš ma, nevieš môj príbeh tak nemáš právo ani dôvod hodnotiť mňa a moje konanie ... Autorka sa pýtala na skúsenosti žien nie na panbickarske moralizovanie. Pekný deň
@annm81 presneto je problem tohto sveta! Iba my my a my. Ideme sa posrat sami zo seba!My mame pravo brat inym zivot inym ublizovat len my a my . Ludia si myslia ze su majstri sveta ze mozuumelo vyrabat deti na ivf rovnako im brat zivot! Viacej pokory by trebalo ludom!! A poviem ti preco neporovnatelne to je to iste ako by ti dr povedal: pani xy zabite svoju 10rocnu dceru a nechate zit to dieta v lone! Vas to nebude stat nic ani boliet a ani ju! Presne to je neorovnatelne
@kris_tin257 ja diskutujem ako kazdy ! Takze asi tak a tym ze tam das smajlika ktory sa
Smeje len zakryvas nieco co vies, ze nieje ok
@diaszoky tak diskutuj tam kde o to stoja a nestaraj sa do mňa, nepýtala som sa ťa na tvoj názor. Ja otvorene rozprávam o interupcii a som s tým vyrovnaná, kebyže to nie je pre mňa ok tak to neurobím. Ak potrebuješ svoje názory ďalej zdieľať, vieš kde je najbližší kostol.
Ja by som sa hlavne do toho nemiešala.
Je to vyložene jej vec!
@diaszoky Prosím? Prepáč, ale ťažko sa rozumie tvojim vetám. Myslím, že si absolútne nepochopila analógiu. Ja sa pýtam, na základe čoho žiadaš niekoho podstúpiť medicínsky zákrok na záchranu života tretej osoby (dokonca len hypotetickej osoby). A prečo sa ti zrazu nepáči, keď oslovím nejakého človeka s úplne rovnakou požiadavkou - podstúpiť medicínsky zákrok na záchranu života tretej osoby.
@kris_tin257 ja sa so teba nestaram ukludni sa nebud podrazdena
Podla mna to lutuju zeny, ktore by to dieta aj chceli, ale bolo donútené sa ho vzdat, ci uz muzom, alebo nedostatok financii... Ak je na 100% presvedcena, ze dalsie dieta nie, tak by to mala zvladnut
@kikusikkk jasne že ju budú tie myšlienky ťažiť, čo by bolo keby, aj keď ich bude chcieť zahnať vždy sa objavia.... ale hold buď alebo. Vieš ono pokiaľ je ona vnútorne presvedčená že to dieťa nechce a nechá si ho lebo.... tie ťaživé myšlienky bude mať tiež. Ty si jej kamoška, podľa mňa tvoja úloha je byť pri nej a vypočuť si ju, vyvaruj sa presviedčaniu buď tak alebo tak. to je vec ku ktorej musí dospieť ona sama.
@dilino úplne súhlasím
@kikusikkk poznam vela zien, ktore utp podstupili, niektore dokonca vo vysokom stadiu tehotenstva a nie kvoli vvch. A musim povedat, ze tie, ktore boli presvedcene o spravnosti rozhodnutia, vobec nelutuju. Tie, ktore boli na vazkach alebo dieta priamo chceli, len okolie a okolnosti ich k tomu donutilo (muz, peniaze, coby ludia povedali na 3,4,6...), tak tie sa s tym vyrovnavaju velmi tazko resp. vobec.
V sedemdesiatych rokoch boli antikoncepcne tabletky vo vyvoji a miniinterrupcia bola povazovana za menej skodlivu, ako dlhodobe uzivanie, vtedy sa to nebralo tak brutalne vazne…….ja si myslim, ze to je kazdeho osobna vec, nikto tam nejde rad, ale ked ma komplikovane vztahy a zivot a zle podmienky, tak je to jedno z rieseni…
Je to hrozne individuálne. Podľa mňa ak s tým je vnútorne vysporiadana a nie je na pochybách, tak je mala pravdepodobnosť, že by ju to neskôr ťažilo. Treba to vnímať aj z tej strany, že keby vychováva nechcené dieťa, tiež to môže zanechať nepekné následky.
@diaszoky pravo sudit ma iba Boh. Zena sa rozhodne podla svojho vedomia a svedomia. A sudit ju bude iba Boh - iba on pozna vsetky okolnosti. My sa sice mozme snazit, aby ziadna zena nebola nutena potrat podstupit, ale v konecnom dosledku je to na nej. Zeny sa vzdy vedeli zbavit nechceneho tehotenstva, tomu nezabranis. Moralizovanie ti tu naozaj nepomoze.
@simsalabim nemoralizujem diskutujem. A kazdy diskutuje podla svojho vedomia a svedomia. Taka je PraUda
Kamoske som dokonca na taký zákrok požičiava peniaze ..nežije práve najusporiadanejsie ..už na prvé dieťa je viac menej sama .Nikdy svoje rozhodnutie neľutovala ..tak to chcela ,a nevie si predstaviť ,že by to bolo inak .
@dilino pozri, hadat sa s tebou nechcem. Mas pravo na svoj nazor a ja tiez. Tehotenstvo a porod vie zenu velmi poznacit a spustit zdravotne problemy. Aj inak ovplyvni jej zivot. Mozno v buducnosti sa bude dat plod transplantovat do umelej maternice. Ale teraz sa neda. O pravach zeny (inkubatora) a plodu (zarodku) vedu diskusie filozofi aj teologovia… spravna odpoved? Podla mna treba robit, co sa da, aby zena plod donosila, no zaroven sa musi rozhodnut ona. Musi mat pravo tehotenstvo ukoncit podla svojho vedomia a svedomia.
Nepodporuje ju ale ani neodhovaraj. Rozhodnutie musí urobiť len a len ona. Pretože aj následky si bude niesť ona. 100 žien okutuje a ma výčitky celý život. 100 žien výčitky mat nebude lebo sa na to pozerajú inou optikou a vedia prečo konali tak ako konali. Ako to bude niesť ona nikto 100percentne nevie.
Ty ak si dobra kamarátka stoj pri nej a bud tu pre ňu nech sa už rozhodne akokoľvek.
@annm81 tak ten príklad s oblickou mi naozaj v tomto prípade nedáva zmysel.
Otehotnenie je väčšinou vedomý akt, ochorenie obliciek väčšinou nie. Jedna sa väčšinou o dospelých jedincov, aké rozhodovanie ci dieťa daruje inému dieťaťu. A to ja som teda za voľbu, ale zmysel tohto nejak neviem nájsť.
@domak2 Ten príklad je otázkou, či je v poriadku žiadať od ľudského jedinca, aby poskytol svoje telo (alebo jeho časť) inému so zdôvodnením, že ten druhý jedinec bez jeho pomoci neprežije.
(znova zdôrazňujem, že v prípade plodu sa nebavíme o ľudskom jedincovi a ako taký by teda mal mať nižšie právo na poskytnutie takejto pomoci ako už narodené dieťa).

@annm81 TY čo splietaš o mojom dieťati nikdy si ju nevidela nevieš čo sme preživali tak sa nemontuj.Radšej hľadaj darcu namisto tých debilin čo trepeš.