icon

Umelé prerušenie tehotenstva

miska1821
18. aug 2022

Ahojte dámy, mam 30 rokov a zistila som ze som tehotná. Avsak neplánovane. Nechcem si to nechať, nakoľko som si tehotenstvo plánovala úplne za iných okolností a po druhé sa na to vôbec emocionálne ani psychicky necíti. Chcem sa spýtať, ktorá ste bola na UPT? Aké to bolo? A mate skúsenosť ze ste otehotneli po UPT? Najviac mam obavu ze uz nebudem môcť mať v budúcnosti dieťa, ak už naozaj sa budem na to cítiť. Za každú odpoveď vopred ďakujem. A prosím neodsudzujte ma vopred keď ma nepoznáte.

kukulienka999
Autor odpoveď zmazal
any_soj
19. aug 2022

@kris_tin257 "ak teda žena potrati v prvom trimestri tak dieťa tým pádom spáchalo samovraždu?" 🙈 Nie. Lebo (samo)vražda vyžaduje aktívne a schválne pričinenie. Inak sa to volá prirodzená smrť, či už na rakovinu v 80tke alebo placentálnu insuficienciu v 2. trimestri alebo po uraze v 10 rokoch.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
cecilia29
19. aug 2022

@jabadabadu to je tvoj osobny nazor ? Napr. taka rakovina prsnika moze byt oneskorenou reakciou na "hranie sa s hormomi" - teda pri prudko stupajucom hcg sa prsia prripravuju na laktaciu a zrazu bum, je po tehotenstve. Samozrejme pri mechanickom poskodeni maternice je jedno o aku kyretaz ide. Preto sa pri MA snazia uz kyretazi vyhnut.

ibajaanikiny
19. aug 2022

@miska1821 ty si asi moj klon🤣ja som so svojim bola 2,5 mesiaca,ked sa nam “prihodilo”. 3 mesiace som bola v depresii zo vsetkeho,zakrok zaplateny,uz len na druhy den prist…noc predtym preplakana,bola som na najlepsej ceste dosiahnut velky ciel v kariere,do toho bum,tehotna. Na mamu som sa necitila nikdy,vzdy som vravela,ved mozno raz,ale este toto a tamto a tam ist…fuuuu,dnes sa nenormalne za tie myslienky hanbim a vzdy poviem svojmu,ze aky prazdny zivot som bez mojej malej mala. Normalne rodina zo mna nemoze,vsetci sa bali a trpli,ze ju po porode ani neprijmem,ale ja ju milujem viac ako cokolvek na svete. Neskutocne trpim myslienkami,co by bolo,keby…vycitam si to velmi,preto chcem byt pre nu tou najlepsou mamou…prehodila moje vyhybky a priority a aj ked nie som moc veriaca,kazdy den dakujem bohu za nu…a chlap?najlepsi tato na svete🥰

monika1308
19. aug 2022

Neviem aké máš k tomu dôvody , ja som mala dosť vážne dôvody . A to už som mala dve deti . To že raz pôjdeš na UPT z teba neplodnu neurobí . Robí sa normálne vyskrab ako pri MA len plod nie ke mŕtvy . A teraz po rokoch od UPT mám ďalšie dieťa úplne bez problémov . Nebudem to písať že to budeš ľutovať sní ta presviedčať . Je to tvoj život a tvoje telo

kejty283
19. aug 2022

@miska1821 ahoj no na tvojom mieste by som to neurobila. Je kopec možností ako priviesť to bábätko na svet a keď sa na neho necítiš tak sa ho vzdaj keď tak napr. aj do hniezda záchrany. Ja Ti poviem jedno, mám 30 rokov s manželom sme sa 4 roky snažili o bábätko, ktoré sa nam nakoniec aj podarilo, no v 10tt sme o neho prišli bohužiaľ musela som ísť na kyretáž... Je to to najhoršie čo sa môže stať pre ženu a hlavne pre takú ktorá neskutočne túži po bábätku. No takže určite si to ešte premysli ale spravíš chybu, ak si ho dáš preč a môže prísť doba kedy to budeš eše ľutovať, ale už bude neskoro....

nevenka
19. aug 2022

@cecilia29 moj lekar, hoci je cisty ateista a pragmatik, ked mi robil sono na potvrdenie 3.a 4. tehotenstva, tak si popod fuz zasomral, no nic, dieta je dole hlavkou a nizko, musim sono robit cez brucho, aby som ho vedel pomerat. Nepovedal plod, zhluk buniek, toto, ta vec....

nevenka
19. aug 2022

@kejty283 v jednom komente pise, ze by ho nevedela vynosit a dat prec. Takze podla mna, tak pevne rozhodnuta, ze chce potrat, byt nemoze. Ked ho nechce, tak ho nechce, ci uz na zaciatku alebo na konci. Ale zatial si to dieta nevie predstavit, ono je to fakt par bunkove stvorenie, ale "hotove" dieta, ktore si predstavi, uz by prec nedala. Podla mna presvedcena o potrate nie je tak uplne...len dedukujem.

cecilia29
20. aug 2022

@nevenka doktor najlepsie vie co to je. Mnohi preto upt vobec nevykonavaju aj ked su ateisti

zuzinabila
22. aug 2022

@kukulienka999 novorodenec , ktory je dany na adopciu je takmer vzdy umiestneny v rodine . tie, ktore ostavaju v detskom domove su bezne deti, ktore nie su právne volne (napr. o ktore rodicia prejavia sem-tam zaujem) takze sanca, ze dieta by si niekto adoptoval je takmer 100%

omama40
22. aug 2022

@veselo_neveselo u nas sa da len chirurgicky, chemicky nie

omama40
22. aug 2022

@rikarika to ako myslis pozametat pred vlastnym prahom? si snad myslis, ze kazda zena ma za sebou interrupciu? v okruhu mojich kamaratok nikto, ani ja a miliony dalsich zien tiez neboli na UPT. ale asi na teba plati stare zname prislovie:podla seba sudim teba..

omama40
22. aug 2022

@kris_tin257 panecku, ty mas ale logiku. cize ked ma nahodou prejde auto, tak som podla teba spachala samovrazdu?🙈dievca, rozlisuj co je zabitie, co je vrazda, co je samovrazda,atd

omama40
22. aug 2022

@stanulienkat ty vyhlasujes take veci, za ktore sa ani gynekologovia ani psychiatri nikdy nezarucia. Ty mas vestcku gulu ci odkial vies, ako to u nej bude? vsetci odbornici su v tom velmi opatrni, ze je riziko, co vsetko moze nsatat po fyzickej aj psychickej stranke po UPT. a vsetci, co ste jej to lajkli ste tiez nad vecou, ze?☹

stanulienkat
22. aug 2022

@omama40 nie, ani gynekologovia, ani psychiatri to nevedia. Najlepsie to vedia panbickarky na MK.

omama40
22. aug 2022

@sima1415 nikto netvrdi, ze tehotenstvo je najkrajsie obdobie. stoji to vela po kazdej stranke. ale kvoli tomu zabit dieta??

omama40
22. aug 2022

@kaktusik007 ty mas deti?

omama40
22. aug 2022

@kris_tin257 vražda to nie je len podľa zákonov niektorých krajín. ale zákony sa menia aj časom...možno raz príde čas, keď sa aj toto bude legislatívne považovať za vraždu.dufam

omama40
22. aug 2022

@jabadabadu no ved aj zeny po kyretáži po spontánnom potrate majú toto riziko rovnaké ako tie po interrupcii, kto vraví, že nie a zavádza?

omama40
22. aug 2022

@stanulienkat hlavne ty vies, ze bude po interrupcii v pohode, ze? si ako pes co brese za plotom, ale za plot by sa neodvazil.😅

stanulienkat
22. aug 2022

@omama40 🤣🤣🤣😆😆😅😅😁😁ano

simsalabim
22. aug 2022

@omama40 ja naopak verim, ze zenam toto pravo nikto neodoberie - az ked bude 100% antikoncepcia.

omama40
22. aug 2022

@stanulienkat ty si riadne mimo, dievca

stanulienkat
22. aug 2022

@omama40 👍🖕

sunyrose
22. aug 2022

Dnes sa veľmi často stretávam s tým, ako moje okolie razí filozofiu "ži a nechaj žiť!"...Aká škoda, že tento postoj mnohokrát neplatí v prípade, keď v tele matky sa rodí "neplánovaný" nový život...A nie je pravda, že nebudete mať výčitky svedomia /možno až do konca svojho života/, lebo to, že niektoré mamičky výčitky svedomia nemajú, ešte nie je zárukou toho, že to bude aj váš prípad...Mala som spolužiačku, ktorú rodičia donútili na potrat..., je niekoľkokrát rozvedená a dieťaťa sa už nikdy nedočkala a ani nedočká...Človek nemá právo siahnuť na život iného človeka /ani toho nenarodeného, bezbranného/, lebo nedokáže vytvoriť "ani steblo živej trávy"...., dokáže život iba reprodukovať a zdá sa mi, že už aj to je a ešte viac bude v dohľadnej dobe pre mnohých veľký problém....Život prináša aj "škrty cez rozpočet", ale nezabúdajme, že niektoré naše rozhodnutia ovplyvnia celý náš život.

jane89
Odpoveď bola odstránená
kaktusik007
22. aug 2022

@omama40 ano, mam deti. Preco?

omama40
22. aug 2022

@kaktusik007 len sa pytam.mala som z tvojich odpovedi pocit,ze nie.take chladne slova o materstve...

kaktusik007
22. aug 2022

@omama40 nie chladne, ale pragmaticke. Som ostala sama s detmi 1,5 a 2,5 rocnymi, do toho moje vazne ochorenie, nemoznost pracovat, nemoznost dat niekam deti niekomu na starost... Ono je super ako tu zeny pisu ze deti su radost, a ako su stastne ze nakoniec si potrat rozmysleli... Ale realne naozaj ak zena dieta porodi najblizsich 10rokov si neoddychne, ono sa to v tych cca 9 rokoch lame kedy je to miestami aj partak a uz zalezi ze aky zaklad si do dietata vstepila, ale realita je taka ze naozaj 20 rokov mas proste zodpovednost... Ako ano, netreba sa toho bat, nejako bolo a bude, ale takto to proste realne je.