Umelé prerušenie tehotenstva zo zdravotných dôvodov v 17. týždni
Dobrý večer prosím Vás, kto má skúsenosti. Veľmi sa bojím, objednaná som v pondelok 17.1.2022.
@1983petrafrol zazila som to pri svojom druhom tehotenstve. Tiez hlhs syndrom. Bolo to velmi tazke . Ja som mala to stastie ze druhe tehotenstvo uz bolo v poriadku. Ty 2x to iste to je obrovska nahoda. Drzim ti palce aby dalsie uz bolo zdrave a v poriadku. To ti vylieci vsetky rany. Bud trpezliva. Len cas otupi tu velku bolest.
Co sa tyka toho zakroku vlozia ti do posvy tabletku a cakas kedy sa rozbehne porod. Mozes sa rozhodnut ci chces potratene babatko pochovat alebo nie. Ked chces nieco viac sa opytat kludne do sukromnej spravy.
@matafri ďakujem. Ozvem sa. Idem do práce.
@1983petrafrol samozrejme nikto si nevie predstaviť čo prežívaš, len myslím že u farára nepochodis, oni sú za pôrod, toto budú brať ako.....
@1983petrafrol precitaj si toto a potom sa rozhodni je to článok presne o tomto syndrome s popisom ako sa dá takýmto detičkami pomôcť, obrat sa aj na pána primára v DKC mudr Matej nosal ma aj poradňu na MK. Tiež mame srdiečko e dieťatko nám naše pokazené 💛 zistili až po pôrode. Veľmi ti držím ✊✊✊✊ aby si urobila rozhodnutie s ktorým potom dokážeš žiť. http://www.google.co.uk/url?sa=t&source=web&cd=...
@1983petrafrol Držím ti palce a posielam veľa sily, aby si to všetko zvládla. Aj ked teraz to musí byt obrovská bolesť, zaslúžiš si byt v budúcnosti šťastná. Máš moju podporu, nikomu nemusíš zdôvodňovať svoje rozhodnutie, svoj život si zijes ty sama so svojimi detičkami. Veľa sily 🍀
@1983petrafrol Boze moj, je mi do placu za Vas, Teba, deticky...citala som o tom, co je to ten syndrom. A mozno prave pre to, ze 2 z nasich deti mali po narodeni problem so srdieckom, to prezivam takto silno. U nas sa ale nic zle nepotvrdilo a dnes su zdravi, bola to len nejaka horsia adaptacia po porode, ale ten sok a stresy prezivat. Neviem si ani len domysliet, aku hroznu bolest zazivas, ked nic ine nemozem urobit, aspon sa pomodlim za Vas. Aby Vam bolo dopriate mat zdrave babatko...🙏
@rubinka Ty sa prosím ťa radšej nevyjadruj, je mi z teba na vracanie. Prečo tej žene ešte viac ubližuješ?
@autorka, myslim na Teba v modlitbach a prosim Ta, zamysli sa nad tym partnerom do buducna. Toto je hrozne citat. Nechcem sudit, ale naco si s nim, ked Ti nie je oporou, ani nijak materialne Ti nepomaha, citovo...Ale to je teraz jedno, budes mat 2 anjelikov v nebi, raz sa s nimi stretnes. No urcite Ti prajem, aby si este mala aspon jedno zive a zdrave dietatko, surodenca pre Tvojho syna. Si skvela mama! Drz sa!
@acrobaleno nechcela som jej to pisat, ale ja som veriaca tiez a nedovolim si toto napisat. Kym nechodis v niekoho topankach, nemozes sudit. Nevies, co preziva.
@rubinka toto bolo od Teba necitlive. Ja viem, ako to myslis, ale odtial-potial. Ja ako veriaca jej nejdem radit nic ohladom rozhodnutia, ona uz dost trpi, naco jej to pises? Akoze co ma s tym praca? No to, ze ona musi sama zivit uz jedno dieta, seba, aby ju nevyhodili na ulicu. Ked by zase porodila dieta, ktore jej zomrie udusenim, co myslis, ako asi to bude jej psychika zvladat? Ja neviem, ja osobne by som sa asi zrutila a este aj prisla o pracu, este by mohla prist tym padom aj o to prve dieta, ked sa nebude zvladat on postarat. To su dosledky, ktore Ty mozno nevidis.
@rubinka ty prosím ťa keď nemáš čo empatické napísať, tak si radšej zahryzni do prstov. Autorka musí prežívať hroznú bolesť, ty jej ešte pridavaj ako správna kresťanka. Keď usúdila, že sa nedokáže znovu pozerať ako jej dieťa umiera pred očami udusenim, tak je to iba JEJ voľba. Ty nemáš žiadne právo moralizovať. Väčšiu fanaticku som asi ešte ani nestretala.
@1983petrafrol ja som bola v 24 tt. Tiež vada na srdiečku, nezlučiteľná so životom 😔
Skús radšej nájsť nejakú skupinu mamičiek, ktoré si týmto prešli, lebo tu v diskusii sa na teba zlietnu náboženské fanatičky. Je úplne pochopiteľné, že po tom, čo si zažila s prvým dieťatkom ideš na UPT a nikto nemá právo súdiť tvoje rozhodnutie. Neviem si vôbec predstaviť tvoju bolesť, ak ti UPT uľahčí prežívanie odchodu dieťatka, tak to urob.
A vy, čo sa tu na ňu oborujete, že vás hanba nefackuje. Je trošku rozdiel ísť na UPT napríklad preto, že nechcem deti a preto, že plod má postihnutie nezlúčiteľné so životom. Že podľa vašich morálnych zásad to je niečo zlé, to ostatných zaujímať nemusí. Ako (predpokladám) kresťanky by ste mali poznať slovo empatia, tak jej skúste v sebe trošku nájsť a zamyslieť sa, či žene, ktorá už má termín na UPT takéhoto druhu pomôžete obviňovaním a zhadzovaním.
@rubinka A ty chápeš, čo to dieťa bez pľúc a aorty bude prežívať? A čo ona? Hlavne, že sa narodilo nie? Donosiť dieťa a vedieť že umrie, dívať sa ako sa to dieťa trpí a umiera pár dní po pôrode, ale hlavne, že nešla na potrat. Náboženská logika.
@rubinka a ty máš kde súcit s ňou? Vieš aké to musí byť ťažké pozerať sa, ako ti dieťa umiera a dusi sa? Vieš aké musí byť ťažké rozhodnutie vzdať sa ho? A čo jej 7 ročný syn? On nemá právo na matku? Ty si čo? Boh, aby si vedela po čom sa bude vyrovnávať lepšie? Musí tu byť aj pre syna, musí aj platiť najom pre žijúceho syna. Písať niekomu o nasilnom potrateni nikomu nepomôže. Nič z toho čo jej tu hoci kto napíše jej nepomôže, lebo prísť o dieťa je strašné a bolestivé v hoci akom prípade . Či to podľa teba z nej robi menej milujúcu mamu? Je to obetavá a statočná žena a matka nech sa rozhodla akokoľvek, určite myslí aj na to malé. Je to milujúca matka a tak to aj ostane.
@rubinka ale prečo jej radíš ? veď ona sa pýtala na niečo iné. Je to jej rozhodnutie, nemali by sme jej radiť ani jedno, áno druhé.
Neviem čo je “lepšie”, či umelé prerušenie tehotenstva alebo porodiť dieťatko a nechať ho zadusiť ? Lebo nie všetky srdcové vady a ochorenia sú operovateľné. Keby bola čo i len malá nádej, určite by operovali aj prvé dieťatko.
Ja by som sa nedokázala pozerat pár minút po pôrode ako odpájajú od prístrojov moje dieťa. Radšej by som si zvolila cestu, dieťatko nevystaviť takémuto trápeniu. A dieťa cíti maminu lásku od zárodku. Nie až po pôrode…
@1983petrafrol vela sil ti zelam. ❤
Baby, kolke z vas, co jej pisete, aby nesla na UPT, ste zazili jej situaciu? Ona sama vie, ako to citi. Kamaratka tiez bola po 25.tt lebo male malo nejaku vadu, s ktorou by zomrelo okamzite po narodeni, resp. mozno by sa uz aj narodilo mrtve. Usudila, ze menej bolestive, fyzicky aj psychicky, bude ist na to hned. Porodila plodik vramci UPT a dala ho normalne pochovat. Je s tym aj celkom dobre uz vyrovnana. Babatko ma svoj hrobcek, svoje meno. Nedavajte jej "vase rozumy". Ma strach, co ju caka, pyta sa na skusenosti, nie aby ste v nej vyvolavali este pocity viny.
@panda21 presne toto som chcela napísať, ale nechcela som, aby to musela autorka zbytočne čítať. To s prvým dieťatkom je strašné, vôbec sa jej nečudujem, že to nechce zažiť znova. A expertky na morálku z MK jej to budú robiť ešte ťažšie, ty kokos, normálne mi teraz tečú slzy nielen z toho, čo som si prečítala od autorky, ale aj z toho, akí vedia byť ľudia bezcitní.
@rubinka teba som tu presne čakala, naša koníkovská hviezda s krížom na roláčiku.... ty si Ťažko sfanatizovaná žena a osoba, o tom už viem dávno z predošlých diskusií. šikanuješ tu bezbrannú ženu ktorá je na pokraji zúfalstva. ty nie si veriaca, si pohan ktorý sa hrá na veriaceho, pretože veriaci človek nesúdi. hanbi sa, ako matka detí im dávaš neskutočný príklad spolupatričnosti. máš ich mimochodom 5 - prečo sa im radšej nevenuješ a ubližuješ tu žene a diskutuješ s ľudmi, ktorí sa Ťa na nič nepýtali ? odprac sa
@rubinka Na rozdiel napr. odo mňa a tak trochu si myslím, že aj od teba, autorka už raz zažila na vlastnej koži, aké to je bezmocne sa pozerať na to, ako ti odpájajú dieťa z prístrojov. Ako matka, ktorá čaká svoje vytúžené a už teraz milované dieťa je samozrejme z toho otrasená, a áno, aj ten potrat ju bude sprevádzať celý život. Myslíš si, že tehotenstvo, s vedomím, že to všetko bude musieť po pôrode absolvovať znova, a potom vidieť na vlastné oči zomrieť dieťa bude pre jej psychiku lepšie? Neviem, aký je tvoj príbeh, ale asi stačí, keď si predstavíme tú bezmocnosť a strach, keď máme doma choré dieťa, nemusí to byť nič vážne, stačí "obyčajná" choroba, dlhotrvajúci kašeľ. teploty, ktoré sa nedajú zrážať, kedy by si urobila všetko možné aj nemožné, aby sa tomu unavenému telíčku uľavilo od choroby a dieťa bolo opäť zdravé, ale si len bezdradná a bezmocná, napriek tomu robíš, čo len vieš a funguješ, lebo musíš.
Pýtaš sa, čo s tým má práca? Nuž, veľa. Nespomenula to náhodou. Autorka je samoživiteľka, má zodpovednosť aj za svoje prvé dieťa. V prípade napr. rizikového tehotenstva by nemohla napr. pracovať, sama by totiž bola ohrozená na zdraví a možno aj živote. V každom prípade by však mohla prísť o veľkú časť svojho príjmu. Kto sa postará vtedy o ňu, alebo o jej syna? Ani trošilinku sa nevieš vžiť do jej pocitov? Vždy a stále, za každých okolností sa treba pozerať na veci vlastnou optikou? Ja si ani predstaviť neviem a ani predstavovať nechcem, aká zúfalá a smutná musí byť. Nehľadala tu odobrenie svojho rozhodnutia, iba ako žena od iných žien, matka od iných matiek! trochu útechy, možno skúsenosť iných a porozumenie.
V každom prípade, idem objať môjho syna. Pre mňa sú tieto príbehy, osudy iných takým mementom, aby som nezabudla byť vďačná každý deň, každú minútu za to, že som toto nemusela doteraz prežívať a dúfať, prosiť, aby som ani nemusela nikdy v budúcnosti.
@nevenka veľmi pekne ďakujem za pochopenie. Naozaj si to moc vážim. Nepriala by som to žiadnej žene. Žiadna si nezaslúži prísť o dieťa.
@oblecenie99 Ďakujem za podporu. Vazim si to veľmi. Som naozaj na dne. Pretože už druhý krát prichádzam o dieťatko. Ta bolesť sa nedá opísať. Aj môj syn plače, je smutný, veľmi si želal súrodenca.
@1983petrafrol myslim ze vela zien co ti sem pise vobec nezazila co to je ked ti zomrie dieta. Velni ma mrzi ma co sa ti deje a uplne rozumiem preco si sa rozhodla tak ako si sa rozhodla. Tak ta chcem podporit ze ty najlepsie vies co dalej a drzim ti palce ❤ verim ze coskoro sa budes tesit zo zdraveho dietatka

@ankare ĎAKUJEM moc. Vážim si to.