Umelé prerušenie tehotenstva zo zdravotných dôvodov v 17. týždni
Dobrý večer prosím Vás, kto má skúsenosti. Veľmi sa bojím, objednaná som v pondelok 17.1.2022.
@rubinka nie, bude jej zle, to je tu vsetkym jasne, len Tebe nedochadza, ze sudis a podavas to neprijemnym sposobom. Ja viem, co pises, preco to pises. A ja jej nikde neradim ist na potrat alebo donosit a nechat dieta zomriet. Ani jedna moznost pre matku nie je dobra volba, ani jedna! Ale ak ona usudila, ze to takto nechce zazit, ako prvy raz, ze to neda, tak asi neda. Mozno usudila, ze takto to pre nu bude lahsie, hoci priserne tazke aj tak. A ja ju nebudem presviedcat, pretoze neviem, aku ma ona situaciu, vnimanie, prezivanie. Budem sa za nu modlit, aj za jej deti. Za milosrdenstvo pre nu, nech sa rozhodne akokolvek, lebo len Boh ju bude "sudit". Ja osobne by som sa asi rozhodla inak, ale mam pri sebe milujuceho muza, rodinu, mozem si chvala Bohu dovolit ten luxus byt doma s detmi, nemusim sa hnat do prace, aj odsmutit veci, cokolvek. Ale ako vravim, nesudim ju a nevnucujem to, co by som spravila podla mojej viery ja. Lebo ta skusenost je neprenosna. Ty jej to pises, ako keby nevedela, co je to smrt dietata, ona to dobre vie, a znova stoji pred volbou, teraz alebo potom...v rodine sme mali podobny pripad, len ina vada, stalo sa to, ked som bola prvy raz tehotna a az po pol roku po narodeni nasho syna mi povedali, ze vzdialena rodina v USA, ze prisli o babatko. Rozhodla sa ho donosit, porodit, pokrstili ho este v porodnici a niekolko hodin este chlapcek zil, rozlucili sa s nim. Nechceli ma tym zatazovat. To je proste jedno uz teraz, ale ano, ja v principe suhlasim, ale je tu tolko ALE, ze nemozes byt taka ostra a dogmaticka a na vsetko aplikovat len cierne alebo biele.
Moja mama pred 40 rokmi porodila predcasne chlapceka, mojho starsieho brata, zil 5 dni a napriel tomu s nim nalozili ako s bio odpadom. Toto je hnus. Lebo ho brali ako potrat, ziadna empatia, nic. Nasi obaja zruteni, ich rodicia tiez. Stale si to vycita, ze ho ani nepokrstili, nepochovali. A ked potratila moja sestra, znova sa to v mame ozvalo. Takze ja viem pochopit tu bolest, nechcela a nepriala by som to ziadnej matke toto zazivat. Nikto z nas, si myslim. Len trochu tej empatie Ti podla mna chyba. Vzdy ked nieco idem napisat, radsej sa zastavim a spytam sa, ako by reagoval Jezis? Co by zrutenej zene povedal On? Spytaj sa Ho...
@nevenka krásne, trefné - ty máš nervy jej to takto vysvetliť, ja bohužiaľ už pri Rubene nemám. ona je tak bezočivá osoba, prekročila aj v predošlých diskusiách všetky medze, hranice. presne ako si to pomenovala, je ostrá a choro dogmatická. mrzí ma čo sa stalo tvojej mamke, to je na zbláznenie pre jednu ženu :(
@1983petrafrol prajem veľa veľa síl a posielam objatie ❤️
Akurát čakám bábätko s tou istou diagnózou + pridružené ďalšie diagnózy nezlučiteľné so životom. Boli sme v kardiocentre v Bratislave a bola tam pani doktorka ktorá nám všetko vyvsetlila, nenutila do ničoho krásne napísala aj do papierov aby bolo rešpektované rozhodnutie rodičov a tak to má podľa mňa byť. Nikto nevie čo tí ľudia majú za sebou v akom prostredí žijú či na to majú psychicky aj fyzicky.... Kto som ja aby som sudila druhú ženu a hlavne ona nechce ísť na UPT kvôli nejakej malichernosti, na bábätko sa tešila, ja cítim už aj pohyby a je to strašne ze viete že to bábo vo vás umrie. Neprajem to nikomu. Som veriaca a vždy sme boli s mužom za to, že keď nám aj bude dopriate choré bábätko necháme si ho. Lenže potom prišiel prvý syn, pôrod bol taky zložitý, že sme nevedeli či prežije a ak aj áno aké budú následky nedokysličenia mozgu... Rodiča sa boja o dieťa ak má chrípku alebo si zlomí nohu, nie to ešte ak hneď po narodení bojuje vo vedľajšej miestnosti o život. Nech si to predstavujete akokoľvek pokiaľ ste to nezažili tak si to predstaviť neviete. A fakt to neprajem nikomu. Aj kvôli prvému synovi, aj kvôli psychike sme sa rozhodli, že podstúpi UPT. je to to najhoršie a najťažšie rozhodnutie v mojom živote. Neviem čo bude po tom ale neviem si predstaviť ako veľmi by ma bolela strata dieťaťa keby tu s nami bolo pár hodín, dní mesiacov rokov... A čo náš prvý syn? Vyrastal by zatiaľ bokom? Áno je pravda, že tento syndróm sa dá operovať, lenže dieťa potrebuje niekoľko závažných operácii počas prvého roka ak ich vôbec prežije každý deň žijete v strachu či umrie, neustále ste v nemocnici + ak sa k tomu pridružia ďalšie diagnózy (ci už pred alebo po pôrode) je to o mnoho o mnoho horšie. Pani vraví, že je samoživitelka a má syna, ako by asi fungovali s takto chorým dieťatkom.....Ja mám našťastie pri sebe milujúceho manžela, ale tiež by sme to psychicky ani fyzicky + s naším prvým synom nedali..... Kto sme my ženy z modrého koňa, že sa pred nami musí táto pani obhajovať?? Ani jednej z nás neprinaleží súdiť ju a už vôbec radiť jej jendu ci druhu možnosť. Nemyslím si že pani je nadšená svojím rozhodnutím. Ja posledné dni cítim aj pohyby o to je to ťažšie a plačeme s manželom už mesiac....no pani doktorka v Bratislave nám povedala peknú vetu... vy sa teraz nerozhodujete medzi dobrou a zlou voľbou.... Ale medzi dvomi zlými a vy sa musíte rozhodnúť ktorá zla cesta je pre vás "prijateľnejšie" .....Pani prajem len veľa opory v synovi a aby si to dokázala odpustiť.
@1983petrafrol ach....😔 mrzí ma, čo prežívaš. Bude to 2apol roka co som pochovala druhorodenu dcérku, nečakane nám zomrela hneď po pôrode na VVCH. Nedá sa opísať ale ukrutné obdobie to bolo. Vy mamičky, ktoré ste tým prešli viete o com hovorím. Celé ďalšie tehotenstvo som tŕpla, či budeme obe OK. Ú nás to našťastie dopadlo dobre🙏 Ale viem si veľmi živo predstaviť aké obrovsky ťažké to máš teraz ty. Ja som premyslala nad tým, čo by som urobila, keby viem, že moja dcérka nieje zdravučká. Poviem ti úprimne, že ja doteraz neviem. Neviem co by som urobila a ako by som to zvládla. Pochovať svoje dieťa bolo pre mňa nadľudsky ťažké, stále netuším kde som nabrala toľko síl, ale predstava rozhodovania sa v tomto prípade by bola pre mňa peklo na zemi. Posielam ti veľké objatie a držím ti palce, aby si túto ťažkú situáciu zvládla a prajem ti už len pokojné dni v zdraví s tvojim synom💙❤️
@rubinka a vy pani...snáď ste taká hrdinka, že si prečítate komentáre v tomto príspevku aj na vašu osobu, a, pri všetkej úcte, vy síce nestojíte ani za zmienku, ale ešte predsa jeden odkaz pre vás : venujte svoju energiu radšej svojim deťom a modlitbám za to aby ste nemusela niečo také ako smrť vlastného dieťaťa v živote zažiť a venujte modlity aj svojmu pánovi, snáď vám túto krutosť k blížnemu svojmu odpustí
Je mi veľmi ľúto, čo sa ti stalo 😥😥. Neviem si ani predstaviť, v akej si situácii a ako sa asi musís cítiť. Deti by nemali byť choré ani umierať, bohužiaľ je to také nespravodlive...
Neviem ani povedať, čo by som robila na tvojom mieste, v každom prípade ti prajem veľa síl a odvahu nech už sa akokoľvek rozhodneš
Nikto nemá právo ta nijako súdiť, lebo nie je v tvojej situácii.
Drz sa ❤️
@maciatkoe na zazvorka87 som si spomenula aj ja 😀
@zazvorka87 - Keby si nevedela tak ty a ja sme tá istá osoba 😂🤣😆
@1983petrafrol Vo výnimočných situáciách môže pokrstiť každý tak aj Ty sama môžeš pokrstiť svoje dieťa. Je mi to ľúto...prajem Ti veľa síl. Drž sa.
@zazvorka87 - Neuraz sa ale ta tvoja otázka ktorú si položila sa mi nezdá vhodná. Tej žene to k psychike zrovna nepridá. Prečo máš potrebu vedieť takúto informáciu? Myslím že aj bez toho je to smutné až až 😟
@1983petrafrol je mi veľmi ľúto čo prežívaš 😢ale tu genetiku mali urobit už po dcérke..
Je možné, že partner má nejakú genetickú vadu a nemoze splodiť zdrave dieta..
Raz tu pisala jedna mamicka keď to zistili u jej partnera..
Držím palce nech si sa akokoľvek rozhodla, nech sa netrapiš!!syncek ta potrebuje❤️

@selena_luna ďakujem. Ďalšie tehotenstvo už neplánujem. Prísť o dve detičky, stačilo. Budem žiť pre môjho 7 ročného syna a prácu.