Výčitky po interupcii
Ahojte, neviem, ako mam začať s touto temou..chcela by som, či by ste sa so mnou nepodelili o pocity, ktoré ste mali po interupcii.Som mamička dvoch krásnych detičiek, a nemám to ešte potvrdené, ale všetko nasvedčuje tomu, že som tehotná aj napriek tomu, ako sme si s manželom dávali veľmi pozor, lebo tretie dieťa už nechceme. Neviem, čo mam robiť, lebo som už 6 rok doma na materskej dovolenke a už vážne nevládzem a chcela by som už mať taký "pohodlný" život..neviem, či viete čo myslím, skrátka môj syn má rok a milujem ho aj svoju dcérku,ale už dalšie dieťatko neviem, ako by som zvládla..aj psychicky, aj fyzicky aj finačne...bojím sa ale, že ked pojdem na interupciu, budem mať výčitky a že sa z toho zbláznim...viem, že je veľa žien, ktoré by chceli a nemôžu a ja môžem a možno aj som...ale každý mame svoje problemy a netreba ich porovnávať. Dakujem za reakcie, aj ked asi veľmi príjemne nebudú
Najťažšie na Tvojom uvažovaní je, že nech sa akokoľvek rozhodneš, je to NEVRATNÉ rozhodnutie. No následky pocítiš nie pred, ale až po rozhodnutí, nech už si vyberieš ktorúkoľvek možnosť. Prajem Ti, aby si sa rozhodla ako MATKA, v srdci určite vieš, čo máš robiť. My ženy máme obrovské privilégium darovať život, váž si to! Je to predsa dieťa aj Tvojho manžela a súrodenec Tvojich detí, a tak to aj ostane, nech sa rozhodnete akokoľvek. Prosím Ťa, zváž to. Nápoveda: LÁSKA 🙂
@miralama Miralama, neradím ti ísť na interupciu. Existuje niečo ako postabortívny syndróm a okrem toho, skoro každá žena, aj keď to neprizná potom celý život s tou traumou bojuje. Ja som mala tri deti po sebe a to som ešte mala ambulanciu, o ktorú som prišla, robila na dome, chalupe.......potom tri potraty. A iné veci. Takže určite to nemáš ťažšie ako ja a mnoho iných žien. Sú to len výhovorky a pohodlnosť. Ale odmena sa dostaví až keď to človek vydrží, potom uvidíš..... 🙂
tiež neverím, že existuje žena, ktorá podstúpila interupciu a nemá výčitky (väčšie či menšie). a tiež nechápem názory ako, že tretie nebude, pretože treba peniaze na voľný čas, užívanie si a rozvíjanie talentov pre starších súrodencov a podobné veci, ktoré tu boli spomínané. z dnešného sveta mi ju úprimne na grc. materiálne veci, pohodlie (alebo lenivosť) majú väčšiu hodnotu ako ľudský život. Ospravedlňovať sa, že dieťa neprišlo vo vhodnom čase, za vhodných podmienok...ľudia spamätajte sa, deti sa rodili aj počas svetových vojen a v horších časoch ako sú dnes. myslím si, že matka nemá právo rozhodovať o živote, alebo lepšie povedané žiaden človek nemá právo rozhodovať o živote iného. a počaté dieťa už je ŽIVÝ tvor. ľahko sa zabíja potichu keď je druhá strana nemá a nemôže sa brániť, pre mňa rovnako je to vražda.
@miralama chápem, že ste tretie neplánovali ani asi v budúcnosti už nechceli, ale stalo sa a verím, že zvládnete aj tretie, prvé mesiace budú ťažké, ale koľko rokov radosti ti prinesie do života. možno práve ono sa o teba na staré kolená postará. o koľko jednoduchšie to budete mať, že ste dvaja s manželom, vieš si predstaviť, že by si bola slobodná mamička? otehotnela v 16tich? bez pomoci rodičov? vieš koľko je takých prípadov a predsa tie deti vychovali a robia im dens radosť. pevne verím, že sa správne rozhodneš. prajem ti všetko dobré 😉
nnnnn
Kedysi ženy vychovavali aj 10 deti a dalo sa vyžit. Nie nieje to iná doba ale láska a hlavne štedrosť ktorou boli matky obdarované. V žiadnom prípade nesudim určite si sa rozhodla správne či už tak alebo onak. Ale ľudia vážme si život.
@miralama ja som neplanovala ani jedno dieta a mam 4 🙂 a potrat som tak sekundovo zvazovala pri 3 a pri 4. ked uz boli 3 na svete tak som bola tehotna no po 2 tyzdnoch som potratila. bola som vskutku happy lebo ved dalsie dieta som nechcela za nic na svete. ale cuduj sa svete je tomu 2 -3 roky a nezabudla som na to. na to male drobca co odislo do nebicka. neda sa to zabudnut, stale na to myslim. ale bola to aj pozitivna skusenost lebo som aspon vedela ze ked ma toto tak stve tak ako velmi by ma trapilo keby som sa dobrovolne zriekla svojho dietata, tato skusenost mi fakt otvorila oci a uz som si bola ze potrat neprichadza do uvahy ani pri 10tom dietati kebyze 🙂 taaaakze ked som cakala neskor 4te babo uz som to neriesila, hnevala som sa na seba, na manzela, bola som zufala, no jedno som vedela a sice ze sa ho nevzdam, cize uz som to musela len prijat a hotovo. bolo to velmi nechcene dieta, az ku koncu tehotenstva som sa ze mozno aj tesit zacala. no a momentalne ma tento zazrak 9 mesiacov, je to jedno uzasne dieta, moja najvacsia radost! slubila som si ze nikdy nepociti ze bol taky nechceny, ze ho budem lubit najviac ako viem, a boh mi v tom velmi pomaha lebo fakt ten moj malicky je taky poklad ze sa neda ho nelubit.
a co sa tyka materialnej stranky, tam kde sa vychovaju dve deti vychova sa aj tretie. ja som sa tiez bala. ale syn ma takmer vsetko po surodencoch takze v pohode. ako jasne ze treba nieco kupit ale da sa to. nemaju decka znackove veci ani milion hraciek, aj ked ja mam nenarocne deti, ale co treba tak to vsetko maju, najstarsia aj na tanecnu chodi. a veci na doma im kupujem cez modry konik. co investujem tak do topanok ci na doma ci do skoly a skolky - protetika, nech sa im nozka vyvija. ostatne sa da kupit za lacny peniaz vsetko, lidl je toho dokazom, tam maju pekne kvalitne veci za velmi dobre ceny.
a este jedno hladisko co ovplyvnilo mna - som veriaca, zabit dieta? smrtelny hriech. nepripadalo to do uvahy.
prajem dobre rozhodnutie a tak ako jedna mamicka pisala, ovela lahsie sa ti bude zit s 3 dietatom ako s vycitkami ze si zabila svoje vlastne dieta!!!!!!
Ja som mala tento tyzden. Ano chytaju ma stavy ze sa rozplacem ze som si ho mala nechat ale v konecnom dosledku viem ze to bolo spravne rozhodnutie. Ano urcite by som bola stastna keby si ho necham ziadna matka asi nelutuje..ale zatial niesom ochotna vzdat sa svojho komfortu; cestovania...davala som si mesiac na rozhodnutie;zacala som mu kupovat veci; mame dokonca kocik :D ale napriek tomu citila som sa proste nijako. Stale som bola nervozna ; jasne boli to aj hormony ale z vacsej casti to bolo kvoli snom ktore mam a bala som sa to priznat. Proste dieta teraz mojim snom nieje a bude musiet este chvilku pockat. Ja neviem proste tak to citim ; mesiac som s tym bojovala snazila sa samu seba presvedcit ze to bude dobre ze to zvladnem aj s baby. Lenze nezvladnem. Deti ma proste dlhsie ako na 5 minut otravuju ; som zvyknuta cestovat ; dlho spat ; chodit sa zabavat ; staram sa tak akurat o jeden crepnik byliniek... Proste nechcem skoncit s kruhmi pod ocami a deckom na krku len z povinnosti ked uz ho cakam. Teraz proste nie:/
@xbarbix - a toto boli akoze tvoje dovody? Velmi smutne, egoizmus nadovsetko. Aby si nezostala prekvapena, ze to tvoje decko na krku sa nikdy nedostavi a budes tesne pred 40-kou zufalo behat po umelych oplodneniach a vyhadzovat na to tie tvoje tazko zarobene peniaze 😔
@xbarbix ty si urobila velmi dobre, na dieta nie si vonkoncom zrela...nic v zlom...
Ja to chapem aj teraz. Je mi to luto; neprejde den aby som sa o tom s priatelom nerozpravala. Ja na to dieta myslim ; a prave preto ze som mu nechcela ublizit som sa rozhodla tak ako som sa rozhodla a bolo to sakra tazke :/. Jeho otec je z inej krajiny; ja som z inej krajiny a viem ze by sme o to dieta nakoniec bojovali lebo ani jeden neustupime a neprestahujeme sa. A dieta bude cely zivot mantinelom medzi nami dvoma ? Budeme ho prevlakat ako taku macku raz tam raz inam ? Proste ja to takto nechcem myslim ze depresivnych slobodnych matiek beha po svete uz dost. Vychovavat ho spolu nemozme a niesom martyrka aby som sa on starala sama. Ja verim ze raz budem dobra matka ale to neznamena ze kvoli tomu zapredam terraz vsetky sny a plany co mam. Proste mam rada aj seba a nechcem byt unavena frustrovana a zbita zivotom. To je vsetko dieta chcem ; ale nie teraz :/
Mamulienka...nerob zo mna odluda ; tych dovodov je vela... nie leb tych par viet co som napisala. Proste niesom pripravena byt matkou; necitim sa na to. Bojovala som s tym mesiac... snazila som sa tesit ; ale to proste neslo...dufam ze do cias ked sa rozhodnem stat matkou sa zmeni legislativa a ja si budem moct adoptovat daku kambodzsku dusicku... moj cin sa uz vziat spat neda , ale stale mozem pomoct dakemu bejbydlu vstat z kartonovej skatule.
Uf no tak toto je aj na mňa silné kafe 😖 a príspevok v druhej interupčnej téme už vôbec nemá chybu 🙄
@xbarbix napisala som ti to napriek tomu, ze mam za sebou 3 potraty a 3 mimomaternicove, na dieta som cakala 10 rokov(vyzera to sko sci-fi,ze?)..ale ze si chcela cestovat atd, si snad vedela aj predtým..to kym dozrejes, pojdes na päť interupcii?
ked som bola v porodnici s mojim drobcom, bola so mnou na izbe maminka, ktora porodila 3 dietatko, chlapceka. doma mala dve dievcatka. hovorila mi, ze dietatko neplanovali, ale stalo sa...tak sa rozhodli s muzom ze si ho nechaju, lenze osud to zariadil inak a ona potratila...bola z toho taka nestastna, ze sa rozhodli znova otehotniet a podarilo sa 🙂 jej dcerky sa na braceka neskutocne tesili...dufam, ze ti tento moj prispevok trosku pomoze pri spravnom rozhodnuti , drzim palce 🙂
Iva ja to viem stale kedze stale cestujem. Proste ze som otehotnela bola sprosta nahoda. Ani priatel doteraz nevie ako je to mozne. Nespravila som to naschval; proste nahoda :/. V ziadnom pripade znova neotehotniem ak nebudem pripravena na dieta to sa uz nestane.
@xbarbix davaj na to pozor..niekto ma po jednom "nevydarenom" kyrete problem mat deti vobec...
Ja som nebola na interupcii to by som nedokazala nechat ho rozkuskovat. Potratila som doma ;;prirodzene;; tabletkou.
@xbarbix sterilizacia je jednoduchy zakrok, na ktory by som ti aj rada prispela, myslim ze kebyze tu urobime zbierku tak sa za chvilu pozbierame ... ludia ako ty by mali vazne zvazit ci chcu po svete behat s funkcnymi reprodukcnymi organmi. Nie preto, ze si bola na potrate, lebo mozu byt aj vazne dovody ... ale preto ako o tom a celkovo o osobnej zodpovednosti uvazujes ... cista sebeckost a malost. Napisala by som aj viac, ale nechcem deptat zenu v tazkej zivotnej situacii .. aj ked v tvojom pripade ak tie prispevky nie su len provokacia tak zenu velmi pochybnu 😒
Pozri myslim ze kazdy sme iny. Ak sa raz necitim prebrat zodpovednost za nieci zivot co sa mam do toho tlacit ? Mne tehotenstvo radost neprinieslo , ano ked som mu kupila dake vecicky rozptlyvala som sa nad tym ake su zlate ; nasledne som sa zhrozila ked som si predstavila tie prebdene noci. Stale som tie myslienky potlacala ; ved som zena ; ved to nebude az take zle ; ved musim mat dake puto k tomu dietatu. No lenze nic. Stale som bola v horsej a horsej depke :/ ja si nemyslim ze som zly clovek a preto naozaj neviem preco som nerozkvitla laskou k tomu dietatu preco som sa nan netesila. Proste nic z toho som neprezivala tesili sa ludia okolo mna ; ja som bola cely cas nervozna a nestastna z toho aka budem tucna ; znicena ; unavena. Pre niekoho najkrajsi cas v zivote pre mna to bola nocna mora. Neustale zavrate ; tocenie hlavy ; stale som spala a citila ako sa zvacsujem :/ ja ked som to dieta potratila ; zrazu som len citila priestor v bruchu. To je uplne divnee bola som v 9tt viem ze to nieje mozne ale zrazu ako keby opadlo zo mna vsetko to nestastie a mohla som sa konecne po tolkych tyzdnoch nadychnut.
Slovenske nie; nepaci sa mi povaha slovakov a nechcela by som ciganske dieta.
No urobila som to co som citila ze mam urobit. Trapila by som sa aj ja aj dieta. Takto sa trapim uz len ja .
No nie nevie kedy sme sa k nemu dopracovali ; kedze si davame fest bacha.
@xbarbix čítam poslednú stranu témy a vidieť, že ženy odpisujú dievčine, ktorá sa už určite rozhodla, keďže je táto téma zo septembra.. Chcem sa ťa opýtať jednu vec, na jednu stranu si dieťa nechcela a na druhú si mu kupovala kočík… to nepochopím, pokiaľ si z neho cítila len stres, načo si sa naňho začala pripravovať? Máš pomerne egoistické rozmýšlanie, na druhú stranu lepšie, že to máš v sebe zadefinované, aspoň sa to dieťa netrápi a nie je frustrované z nerváckej mami.. Ale napísať nepáči sa mi povaha slovákov je trochu odveci..ani môj muž nie je slovák, ale nerobila som si s ním deti preto, že sa mi "nepáči" povaha slovákov.. Pokiaľ berieš to, že dieťa by bol mantinel medzi vami dvoma, tak potom si s nesprávnym chlapom.. poznám, ženy čo mali jednu interupciu a nemohli mať dieťa a čo mali aj viac a mali aj ďalšie 3 deti, to len zo zdravotného hľadiska..toľko len moja úvaha, pekný deň prajem
@xbarbix pozri, respektujem kazdeho rozhodnutia..len sa mi zda troska scestne povedat, ze neviete, ako sa "to stalo"..tak ked nechces dieta, tak si daj predpisat antikoncepciu a nemusis potom riesit taketo veci..pride mi to uplne nezodpovedne spoliehat sa na partnera a potom hladat milion dovodov obhajoby, preco si si dala dieta vziat. .asi tolko..
Nken pretoze mi vsetci hovorili ze ma to prejde ; ze so mnou hybu hormony. Tak fajn zacala som mu kupovat veci... aj som mala take chvilky ze som sa nan tesila ale hned potom prisla depka. Kocik sme nekupovali; to som dostala. Ja len ze by som nechcela adoptovat slovenske dieta to je vsetko. Ze som s nespravnym muzom to viem.
Simculka antikoncepciu brat nemozem ; kvoli peceni.
neviem si predstavit ze by som to podstupila a ako by som to zvladla teraz chceme babatko a pol roka sa snazime no zatial nic

@miralama ja som na potrate bola este ako studentka na vs a to len na zaciatku vztahu s priatelom.Vobec sme si nevedeli predstavit mat dieta, byt rodicmi, a ani sme netusili ako bude vztah nas dvoch pokracovat a vobec.. ako dlho bude pokracovat...Rozhodli sme sa pre potrat.Vycitky som mala nejake obdobie ale snazila som sa ich potlacit a podlozit nasim argumentami.Nebrala som ale ziadne lieky ani zial nezapijala - to len ako reakcia na vystrahy popisane vyssie.Fungovala som normalne a ani som nerobila z tejto temy tabu.8 rokov po tejto udalosti sme sa s priatelom vzali a dnes mame dve krasne male dcerky.Velakrat ma ale napadne ze tu kludne mohlo behat este jedno starsie...Rozhodnutie je na tebe, a, musis sa rozhodnut tak aby si s tym bola ty uplne ok.Bohuzial poznam aj taky pripad ktory lutuje ze sa pustili do druheho dietata..maminu to vyslovene psychicky polozilo.
Miralama nie si uz nahodou rozhodnuta pre to tretie babatko a necitis len obavy z toho ako to zvladnete?drzim palce