Zachránili by ste plod za každú cenu?
Vo vysokom štádiu tehotenstva bolo zistené, že plod nie je v poriadku a po pôrode neprežije resp. má minimálne šance a ak by zázrakom prežil, pravdepodobne nikdy nebude viesť plnohodnotný život. Zatiaľ stále spokojne žije v bruchu a čaká sa na pôrod. Matka dostala možnosť porodiť dieťa ihneď, nakoľko je v zlom zdravotnom stave to dieťa, ale s tým, že na 100% neprežije. Druhá možnosť je počkať do termínu, kde bude šanca na život možno 5%.
Čo by ste robili?
Je moznost obratit sa na Plamienok, ktori pomahaju sprevadzat rodicov v takychto tazkych chvilach.
@zuzanaete ....moja mama je veľmi pragmatická žena a myslím si,že najťažšie znášala to,že musí vynosiť dieťa,ktoré aj tak zomrie.A sama povedala,že by nezvládla starostlivosť o postihnuté dieťa.
Okrem tohto prípadu mala aj jeden samovoľny potrat a my dve so sestrou sme obe predčasne narodené.Takze mama si vytrpela až až.
@doriiis ak sa matke narodi dieťatko vo vysokom štádiu tehotenstva, ma možnosť dieťatko tak či tak pochovať. Je jedno či malo alebo nemalo diagnózu nezlučiteľnú so životom. Myslíš, že by si tvoja mamka nepochovala dieťatko aj keby ho porodila skor?
Tvoja mamka je možno pragmatická, ale ty si svojim skonštatovaním "načo je to dobre keď dieťatko malo iba 4 dní" ukázala svoju neempaticku, až priam neľudsku stranku svojej osobnosti.
Či podľa čoho sa u teba meria to, čo si tvoj nebohý súrodenec zaslúži aby mu tvoja mama zapálila sviečku a spomenula si na neho? Aj to dieťatko je dieťa tvojej mamky a je jedno či žilo hodinu, 4 dní alebo dva týždne. Na tej skutočnosti, že je to jej dieťa sa nič nezmení. A ver, že keby nechcela, tak mu tu sviečku zapalit nejde.
@chvostik1 ....ale je rozdiel,či máš možnosť výberu alebo ho donosit musíš🤷🏻♀️.To bola tá otázka.Naco je to dobre.Lebo by sme pri tom hrobe stali tak či tak.To je pravda.Ale mama by si ušetrila mesiace trápenia a ťažkého tehotenstva a vysvetľovania mladším deťom,že čo sa deje.
Áno som pragmatická a načo sa trápiť dlhšie,keď koniec tvojho trapenia bude ak tak ešte väčšie trápenie?
@doriiis sú matky ktoré dúfajú, že reálny stav bude iný (nestalo by sa predsa prvýkrát keď sa lekár zmýlil), sú matky, ktoré chcú pre svoje deti urobiť maximum čo môžu aby mali srdce a svedomie na mieste, sú matky, ktoré sa chcú dať šancu, dať aspoň chvíľu alebo x ďalších dôvodov prečo sa rozhodnú dieťatko donosit. A sú matky, ktoré su ako ty. Ale je to každej matky osobná vec a voľba.
A vysvetľovať by si vysvetľovala aj tak.
ak je to potvrdene, necakala by som
život trvá od počatia po prirodzenu smrť,opakujem prirodzenu....nie navodenu "liekmi"
Autorka, tu je každá rada drahá. Vybrala by som si možnosť, s ktorou by sa mi žilo najlepšie.
@doriiis reagujem na tvoju otázku "načo sa trápiť dlhšie,keď koniec tvojho trapenia bude ak tak ešte väčšie trápenie?" - všetky naše deti raz zomrú. A buď tým budeme trpieť my (ak sa toho dožijeme) alebo ich manžel/ka, deti, vnúčatá, priatelia... V tomto zmysle tým, že dám život dieťaťu sposobujem v budúcnosti mnoho utrpenia sebe i druhým. To je proste fakt. Podstatné ale je využiť dobre čas, ktorý nám bol darovaný. Milovať a nechať sa milovať.
Ja uprimne netusim co by som robila
Kamaratka sa vsak rozhodla “porodit” skor resp hned ako im bola potvrdena diagnoza ( down s vrodenou zavaznou chybou srdca takmer nezlucitelna so zivotom resp bola moznost absolvovat vela zakrokov v neistym vysledkom) nelutuje, ze sa tak rozhodla vraj by sa nedokazala pozerat na dieta, ktore aj zaplace snazi sa, nadychne sa a skonci to tragediou
Nechcela si vytvorit este silnejsi citovy vztah ( na dieta stale mysli, ze sa povazuje za mamku 3 deti hoci realne ma len 2)
Neviem, ale predstavujem si vyvolany porod ako nasilny. Mala som escapelle a bolo to hrozne. Radsej sa usetrim pomocok. Za mna chemia nie je sranda. Lepsie nechat prirodu.

Pockala by som do porodu, podrzala v rukach, pobozkala a rozlucila sa.