icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

sisaha
12. jún 2011

@janinah presne - suhlasim. Všetky divožienky, ktore vsetko odmietaju, nech si zaplatia svojho porodnika, ktoremu doveruju, ktoremu daju do ruky papier, coho sa ma chytit, coho sa nesmie chytit. A ak by sa vyskytla nejaka komplikacia kedy by jej islo o zivot - chcela by som vidiet tu otazku? "A mozem vas nastrihnut? Dieta ide von najskor rukou... asi sa potrhate...", alebo "dietatu dochadza kyslik, co myslite, mozem to urychlit?" A žena samozrejme pri plnom vedomi, bez bolesti bude s chladnou hlavou rozmyslat, ci mu to dovoli, alebo nie... Hadam, lekar vie co robi a ziaden tam nie je preto, lebo sa rozhodne jej robit naprieky a zle... totizto vsetky tieto vase predstavy mozu fungovat, ked je porod uplne bez komplikacii, ale vela krat sa moze vyskytnut aj hocijaka drobna komplikacia...

lilyen2011
autor
12. jún 2011

@dulkagabulka na čo to vlastne slúži ten oxytocin? čo to môže spôsobiť, ovplyvniť?

abbey1
12. jún 2011

Bože nazvať ženy "divožienkami" len preto,že chcú ľudský a nenásilný prístup,to je fakt sila.Nikto z nás nechce ohroziť svoje dieťa,ale prečo musíme ísť so stádom a podriaďovať sa slepo?Veď keby ľudia netúžili po zmene k lepšiemu od nepamäti,tak stále žijeme v jaskyniach.N
Nie každá má možnosť si nájsť a zaplatiť známeho lekára.A prečo vlastne?Veď mám právo mať lekára,ktorému na mnwe a mojom dieťati záleží.Zažila som 2krát takého a raz blba.Tak viem posúdiť rozdoel.
A nechce sa mi veriť,že je niekto tak naivný a verí,že každý sa dnes správa len podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. 😉

aduskatt
12. jún 2011

@sisaha v tom informovanom suhlase, ktory tu pisala skor na zaciatku jedna babenka, je jasne, napisane, ze je to v pripade, ak jej a dietatu nepojde o zivot, cize ak pojde o bezproblemovy porod....ak pojde o zivot, tak ma lekar konat.......a preco by som mala platit par desiatok eur za to, ze nechcem, aby mi dieta hned po porode niekto odniesol prec?

eev
12. jún 2011

@sisaha drobna komplikacia ako napr tiesen plodu kvoli zbytocnemu podaniu oxytocinu? aaach...otazka je, preco dietatu dochadza kyslik...zeby preto, lebo sa nejako zasiahlo do porodu, ked sa nemuselo? moze sa to stat aj bez oxy, to je jasne, ale je to mensia pravdepodobnost..

niekedy je nutny zasah, nikto netvrdi, ze nie je. zasahy zachranuju zivoty. od urychlenia porodu az po cisarsky rez. dokonca aj epiduralka je velmi prospesna pri dlhom porode, kedy je zena skutocne vycerpana. my sa tu ale bavime o zbytocnych zasahoch. lebo u nas sa ich deje vela. vacsina, dovolim si tvrdit...

aduskatt
12. jún 2011

@sisaha konkretne som mala na mysli toto, co "my, divozienky" uvadzame v plane, kedze nie sme padnute na hlavu, ako sa tu podaktore snazite prezentovat 🙂: V prípade dokázaného akútneho ohrozenia súhlasím s akýmkoľvek výkonom ktorý je nevyhnutný na záchranu života mňa alebo môjho dieťaťa, ale aj v tejto situácií vyžadujem zachovanie primeraného ohľadu na moju intimitu a maximálnu možnú informovanosť.

lilyen2011
autor
12. jún 2011

@bobocka tak platiť lekárovi za jeho robotu určite nebudem...
1. na to úprimne nemám financie (to radšej za tých cca 150eur kúpim niečo deťom) 😎
2. lekári už jeden plat dostávajú a žena by podľa mňa nemala platiť niekomu kto sa ani "nemusí dostaviť" lebo som počula už x- prípadov, kedy mal lekár vo vačku prachy a nakoniec sa na celú rodičku buď vykašľal alebo samotný pôrod ani nestihol...
... pri synovi som si dávala pichnúť epi (po 4dňoch som už bola úplne hotová) - neplánovala som epi bála som sa ochrnutia a tiež kvôli tej sume a tak nie som milionár. Pre niekoho možno smiešna suma no pre mňa dosť vysoká + som musela zaplatiť doprovod pri pôrode a to bolo tiež dajakých 20e takže dokopy cca 100e (to sa mi zdá dosť nie?)
keby som si k tomu ešte priplatila nadštandard 16e/deň ( boli sme v nemocke 6dní) + zazmluvnenie dr na pôrod to môžu mať moje deti niečo, čo budú využívať dlhú dobu, z ktorej budú mať radosť a pod...
- keď pracujeme odvádzame dane, platíme si pripoistenia (ja aj dobrovoľné) a kopu kopu všelijakých iných poplatkov štátu a kade kde grékom na dôchodky a iné somariny, tak prečo platiť za to, že privediem na svet svoje dieťa? to sa mi zdá už moc nie? a to som nepovedala, že idú spoplatňovať aj obyčajné izby ako "hotelové služby" - ubytovanie + strava aj na bežnom oddelení!!! no koment...

sisaha
12. jún 2011

@abbey1 co znamena ludsky a nenasilny pristup? ja som zazila dva porody, na kazdom som mala užasneho lekara, ktory ani nebol zazmluvneny. Kazdy jeden mi vysvetlil co mi ide robiť a prečo.. Mne sa tu akurat nepáči, že hádžete všetkých lekárov do jedného vreca. Netvrdím, že nie sú aj zlí lekari. Ja som mala možno sťastie, že som natrafila práve na ústretových. Ale ani ma nenapadlo lekárovi hovoriť, že oxytocin teraz nie, možno neskôr. On vidí ako pôrod postupuje a či má význam alebo nie. Takisto vidí, či hrozí natrhnutie hrádze alebo nie.. Možno to niektorí robia automaticky, ale radsej mať 2-3 stehy, ako byť kompletne potrhaná zvnútra, zvonku a liečiť si to trojnásobnú dobu. To je len moj názor.
@aduskatt v kolkych prípadoch ide uplne o bezproblemovy porod? Ja osobne som posledny mala rychly, v pohode, ale nakoniec predsa len ostal ku mne kusok placenty a museli ma čistiť... dopredu sa nič nedá predpovedať..

sisaha
12. jún 2011

@eev asi je tvojim zamestnanim porodna asistentka, ked take nieco tvrdis, ze? Ci k tomuto poznatku si prisla iba tu na MK z info par mamiciek?

aliza
12. jún 2011

@sisaha ale ty to stale nechapes, ak by si prezila prirodzeny porod, pochopila by si, o com my, 'divozienky' piseme. Ja som nikomu nic nediktovala, ako ma robit a co ma robit, ja som len pocuvala svoje telo a snazila sa sama porodit. Tak sme boli predsa stvorene. Ak by sa cokolvek skomplikovalo, samozrejme by som nad ostatnymi postupmi ani neuvazovala. A nemysli si, ze som rodila niekde na poli, rodila som normalne v budove nemocnice-porodnice a nikto by si tam nedovolil cokolvek riskovat. To, ako som rodila, bol standardny postup, ziadna 'alternativa', takze nerozumiem tvojej reakcii, to si fakt myslis, ze by sme len tak ohrozovali zivoty svojich deti???

lilyen2011
autor
12. jún 2011

@eev s tou epi si dovolím súhlasiť... ja som nechcela, no fakt som to už nemohla vydržať + astma a tie neznesiteľné bolesti mi nedali nadýchnuť a keď po mne sestrička ešte vrieskala, že načo si dávam ten sprej, keď ho aj tak vykašlem a čo panikárim, že z toho nemám "žiadny pozitívny zážitok" ... hm po 4dňoch, keď som sa nie a nie otvoriť, voda neodtečená, kontra každé 2min (kontra skončila, otvorila som fľašku 1glg zaštuplovala a ideme nová kontrakcia) toto by som neželala nikomu... vtedy som súhlasila s epi lebo som už fakt nevládala!! Bolo mi už všetko jedno... teraz skúsim bez epi, no keď budú zase také komplikácie ja už neviem budem sa snažiť no až taká hrdinka nie som... a ani sa na ňu hrať nebudem nech si robia potom čo chcú, len ak bude všetko prebiehať hladko tak by som sa chcela do toho zapojiť a ovplyvniť príchod a podmienky za ktorých príde na svet moja malinká :D

aduskatt
12. jún 2011

@sisaha a ved nikto netvrdi, ze ak je problem, nemaju zasiahnut........ja osobne som mala porod za sebou za hodinku a bezproblemovy, napriek tomu ma strihli, preventivne.......napr, co sa mna tyka, nie som sa rodenie v poli alebo doma.chcem mat istotu pritomnosti lekara ak sa nieco zomelie, ale nemyslim si, ze by som vstupom do nemocky mala stracat svojpravnost a nemala mat moznost vyjadrit sa k vlastnemu porodu.. Nemam problem s CTG, ale su iste ukony, ktore proste odmietam. A nemyslim si, ze by som preto bola divozienka alebo divna, rovnako mi je zahadne, preco by mal byt problem pre lekara dodrzat, ze mi neodnesu dieta, alebo pockaju, kym dotepe pupocnik..na to podla mna netreba ziadne extra vybavenie, len trochu empatie a vole zo strany lekara

sisaha
12. jún 2011

no trosku som to tu rozprudila, aby ste sa nenudili 😝, lebo to musi byt nuda citat stale to iste, ked vlastne vsetky suhlasite. Ja idem s detmi von 😀. Majte sa.

dulkagabulka
12. jún 2011

@lilyen2011 oxytocin je hormon, ktory sa nazyva aj hormonom lasky..vylučujeme ho pri orgazme, pri tuleni, pri hladeni, pri spoločnom jedeni atd.atd...
pri porode žena vylučuje velmi velke davky tohto hormonu- oxyotcin totiž sposobuje to,že sa maternica stahuje a tak pomaly posuva dietatko von...neskoršie sa tiež vylučuje- pri dojčení..
prirodzeny oxytocin prechadza v mozgu do centier,ktore produkuju prirodzene opiaty- enforfiny.../, ktore pomahaju žene od bolesti- a samozrjeme,ze pomahaju i dietatku od bolesti..toto ten umely oxytocin nedokaze/
žena pri prirodzenom porode dosahuje najvyššie hladiny oxytocinu vo svojom živote

lilyen2011
autor
12. jún 2011

@dulkagabulka fúúha ďakujem za vysvetlenie... ja som si ani nevšimla, či mi niečo také dali nikto mi nič nevysvetlil... a môže to nejako ovplyvniť pôrod alebo bábo, prípadne laktáciu? ďakujem

dulkagabulka
12. jún 2011

@lilyen2011
umely oxytocin sa použiva na vyvolanie porodu,alebo ho použivaju v poslednej faze,kedy uz žena tlači na posilnenie kontrakcii..
kontrakcie po umelom oxy su omnoho dlhsie a silnejšie ako pri prirodzenom,takže dietatko je dlhšiu dobu "stiahnute" a bez kyslika..ano može to ovplyvnit dietatko i ženu..
niekedy je podanie oxy naozaj potrebne..ak je porod pri konci , dietatku klesaju ozvy a kontrakcie su slabe-vtedy je prospešny..tiez vtedy,ak žena po porode krvaca a maternica sa jej nezavinuje..

inak si myslim, napacha viac škody ako osohu..ak je podany "len tak"-

lilyen2011
autor
12. jún 2011

@dulkagabulka ježiši...a to pichajú bežne aj keď netreba? tak toto určite nechcem potom... veď maternicu som si musela tlačiť o život asi hodinu či koľko (už si presne tie časy nepamätám) a keď žena kojí tak sa jej predsa tiež sťahuje tak načo aj takéto voloviny... nepoviem, keď sa telo neprispôsobuje tak prečo nie ale keby to malo byť zbytočné hmmm...

eev
12. jún 2011

prirodzeny oxytocin je zodpovedny aj za materske spravanie, "programuje" zeny, aby sa citili ako matkami, aby boli kompetentne sa starat o dietatko. umely oxytoci podany infuziou neprechadza do mozgu a nema zrejme az takyto vplyv na zenu. napr ked robili pokusy na zvieratach a tesne po porode im vpichli do mozgu antagoistu oxytocinu - nieco, co ho zablokovalo aby neucinkoval, potkany stratili materinske spravanie na rozdiel od kontrolnej skupiny. aj pri vybolanom porode sa myslim vylucuje aj prirodzeny oxytocin ,takze to podla mna nemra taketo radikalne nasledky🙂 to su ale iba moje dohady ...
kazdopadne je to zauijmava tema a myslim,, ze este mame co objavovat🙂

dulkagabulka
12. jún 2011

@lilyen2011
ako som si všimla, tak to pichaju pri tlačeni dietatka každej ..a ak to žena nechce, treba,aby to povedala..

lilyen2011
autor
12. jún 2011

@dulkagabulka ďakujem budem sa na to informovať... 🙂

eev
12. jún 2011

@sisaha nie, nie som porodna asistentka. je to moj velky sen ale🙂
na skole (liecebna pedagogika, dost sa venujeme ludom, co maju problemy kvoli narocnemu porodu) sme mali casti o porodoch a dopadoch na vyvin, psychiku a pod.
pracu bakalarsku som mala o vztahovej vazbe a tam som mala toho vela o porodoch. vacsinu casu som sa "hrabala" vo vyskumoch v zahranicnych odbornych casopisoch.
este pred tym som sa stretavala s porodnymi asistentkami, citala dostupnu literaturu: dnes sa da kupit velmi kvalitna literatura o prirodzenych porodoch, alebo o dopadne porodu na psychiku zeny a dietata a na ich zdravie. plus som presla trochu aj gynekologiu a porordnictvo.
este som aj studujuca dula, takze o porodoch viem cosi aj odtial.
nie som lekar a ani si netrufam hodnotit zdravotny stav zeny. ale pokial lekar zhodnoti, ze je zena a dietatko v poriadku, zena vladze pri porode a lekar to chce urychlit napriek tomu, tak z toho mi jasne vychadza, ze to nie je dobre. zazila som takyto natlak na rodicku, ked som ako studujuca dula sprevadzala porod. zene a detom nic nebolo a chceli jej dat oxytocin na urychlenie. ona nastastie odmietla a porodila zdrave dvojicky. vaginalne🙂 bohvie, ako by to dopadlo, keby si ho nechala pichunut.

ono je to velmi citliva tema. najma preto, ze zeny su v tom zaangazovane emocionalne velmi. vtedy sa naozaj tazko hodnoti zene, ked ma strach o dieta...dnesna prax vacsiny lekarov ale nie je dobra. naozaj by sa malo zasahovat az vtedy, ked je na to dovod. v holandsku mali napr medzi rokmi 2003-2006 tusim 14% cisarskych rezov. u nas sa to cislo pohybuje nad 30 a v neiktorych porodniciach sa blizi aj k 40 (v iektorych to je zase menej, gaussove rozlozenie) - trend je ale stupajuci,. otazka je, ze preco?

aduskatt
12. jún 2011

@eev ja mam skor pocit, ci sisaha nebude z oboru, ked zubami nechtami odsudzuje vsetko, co chceme mat prirodzene bez zasahov🙂.ale to len tak naokraj, mozno sa mylim🙂

dulkagabulka
12. jún 2011

pri svojom "posobeni" na MK som si vsimla taky fenomen..

akonahle sa rozprudi debata o prirodzenych porodoch, pride nejaka provokaterka..a ked sa strhnu vymeny nazorov, admini temu uzamknu......

po tejto skusenosti na provokaterky nereagujem 😉

sisaha
12. jún 2011

@dulkagabulka ja rozhodne provokaterka nie som, za svojimi nazormi si stojim. Je pravda, ze na SK sa robia niekedy zbytocne ukony. Ale niekedy takato verejna diskusia na MK moze narobit viac skody ako osohu. A to z dovodu, ze to citaju rozne vekove kategorie ludi, ludia rozneho vzdelania atd.. A prave niektore kategorie nedokazu odborne zhodnotit co je dobre odmietnut a co nie, lebo sa to docitali tu. Lekar je tam od toho, aby tej zene pomohol priviest na svet svoje dieta. Oxytocin sa indikuje aj v pripadoch, ze porod nepostupuje, zena je velmi unavena, nechce spolupracovat. Ja sama som bola svedkom, ked zena vedla v boxe nespolupracovala, rodila niekolko hodin, dieta ostalo zaseknute v porodnych cestach a ona odmietala tlacit. co vtedy? Neviem si predstavit, ze by vtedy taka zena diktovala doktorovi, ze toto este nie. Ja skor vidim riesenie v inom, ako vykrikovat "z gauča" ako by to malo byt. Zeny by si mali zacat vyberat porodnice, kde privedu na svet svoje dieta na zaklade urcitych kriterii (prilozenie dietata k prsniku matky hned po porode, ochotny personal a lekar, ktory zenu poučí, pomôže jej..atd). Ak budu obchadzat take miesta, kde to nerobia a napriek tomu maju nalepku baby friendly hospital, tak tam bude musiet vedenie nieco s tym robit. Alebo taketo oznacenie tej nemocnici odobrat, lebo sa neriadi tym co ma... @aduskat mylis sa, nie som a priori vzdy proti vsetkemu.. 😉

aduskatt
12. jún 2011

@dulkagabulka sa divim, ze este nezamkli🙂)

dulkagabulka
12. jún 2011

@sisaha
sama som napisala,ze v takych pripadoch je oxytocin napomocny...

hmm..každa matka nema tolko penazi,aby obchadzala nemocnice Slovenskej republiky..možno každa nema ani auto....a už určite každa nema čas a možno ani energiu obchadzat porodnice a doprošovat sa svojich absolutne ludskych prav,ktore jej zabezpečuje ustava i zakony...prečo by to mali robit??

nevidim vychodisko v porodnickom cestovnom ruchu...ale v tom,aby si ženy naozaj pri fyziologickom porode mohli byt tie, ktore si niečo možu priat....a opakujem znova slovo pri fyziologickom...

reanda
12. jún 2011

@sisaha no tak toto je teda dobry argument.. nebavme sa nahlas, lebo niekto je prilis blby, aby to pochopil 🙄 .. si tym mohla niekoho aj urazit, nie?
ak nejaka zena nie je zrela na to, aby sa zaujimala o taketo veci a vedela si spravit nazor, tak si tuto diskusiu ani nevsimne..

syslica
12. jún 2011

@sisaha Dovolím si zareagovať na tvoj príspevok z dnes 15.16, lebo hoci nepatrím k "divožienkam", nie som ani za absolútnu odovzdanosť lekárom - a presne takú situáciu, akú opisuješ, som zažila pri svojom prvom pôrode v roku 2005. Rodil "ma" Dr. Dráb, nemala som ho zazmluvneného, ale mal ma pod dohľadom ku koncu tehu. Keď som mu prezentovala svoj pôrodný plán, značne neisto, že čo si o tom myslí, povedal Fajn! Ja by som postupoval presne takto! Pôrod mi nakoniec vyvolávali po termíne, lebo malý syslík sa už v bruchu nemal práve najlepšie, plával v zelenej vode a keď sa rodil, mal pupočník omotaný okolo krku. Práve to mi doktor oznámil a normálne sa spýtal: Musíme ho dostať čo najrýchlejšie von, budem nastrihávať, dobre? No samozrejme, že som súhlasila! 🙂 v zápätí som dostala najkrajší narodeninový darček v živote - svoje prvorodené dieťa!
Môj prípad ukazuje, že lekári rešpektujúci priana rodičiek nie sú až taká utópia...

dulkagabulka
12. jún 2011

@sisaha a naozaj nesuhlasim s tvojim tvrdenim, ze oxytocin sa indikuje iba v pripade,ze porod nepostupuje...

čo poznam matky, KAŽDEJ jednej zavedu kanylu a každej jednej pichnu oxytocin pri tlačeni...

poznam ich iba par, ktore to nechceli, stretli sa s velkym odporom a potom si vypočuli velmi arogantne poznamky...

sisaha
12. jún 2011

@reanda no urazi sa naozaj len ten hlupak..., ja som to takto nenapisala (a cudovala by si sa, kolko deti to tu cita).., ale nejdem sa do tohto viac zapajat. Treba sa prebudit. Sme na Slovensku a zial tu to nefunguje tak, ze pridem k lekarovi a strcim mu pod nos nejaky papier, ze toto si zelam a takyto porod chcem mat... To chce zmenu systemu a myslenia. A na to niektorí (možno vacsina) lekárov ešte nedozrela.