icon

Ako sa osamostatniť od rodičov?

luk25
6. aug 2012

ahojte vsetci nenasla som tu este taku temu tak sa pytam Ako ste sa osamostatnili?rada budem za nejake nazory ci postupy ako to zvladnut. Moja situacia a určite aj niektorých z vas je ta že po svadbe sme stale v rodicovskom dome + 2surodenci, a už je to na nevydržanie, som sice doma ale aj tak mama mi neda vydýchnut ]-ciže ako by ste to riesili?a este ide o to že peniažkov nieje vela, manžel pracuje u sukromnika ciže nikdy nema rovnaky plat raz ma tolko, inokedy viac ci menej, ja pracujem v skolstve ale zmluva sa mi predlžuje iba na 10mesiacov a cez prazdniny som na urade prace ☹ s tým že neviem ci od septembra nastupim do prace ci nie(maju sa mi ozvat)hladam si aj ine zamestnanie ale bohužial tuna ak nemate znamosti nieje sanca sa zamestnat, ani dokonca do automob.sa nedostanete, ani brigada nic-v každom stud. servise vam povedia že na 1brigadu maju 50zaujemcov, určite tu budu nazory že aby sme odisli, už sme aj to zvažovali ale ist niekam len tak ?snad sa postastí?nie na to nemame odvahu. dakujem budem rada za každý nazor alebo aj ako to zvladate vy?

ollako
6. aug 2012

My sme odisli do Ciech nie az tak daleko, ale zarabali sme obaja , setrili, stavebko a tak...boli sme tam 4 roky, medzitym bola svadba a potom som otehotnela, takze , ked som mala ist na MD nastali kalkulacie...vedeli sme , chceme stavat domcek doma ...nebudeme plati najom v CR...matersku (celkom slusnu som dostavala od zamestnavatela z CR podla platu, vratila som sa k mame, byvali sme s bratom maminou a jej mamou, mali sme akoby dvojizbovy byt na poschodi s tym, ze tam mali izbu mamina a brat...muz pracoval nadalej v CR, a zacali sme vybavovat stavebne povolenie, stavebny uver, plany atd..narodil sa syncek urobili sme zaklady ,
o dva roky stale sme boli u mami, narodil sa druhy snycek, muz stale prec raz praca v nemecku, rakusku ale aj tu na slovensku, chodil na tyzdnovky, aj bol doma nezamestany, no mali sme uspory a tiez nam pomohli aj financne moji, ci jeho rodicia aj no nemyslite si , ze sta tisice (V SK)...
domcek sme stavali 3,5 roka uz tu byvame 3 mesiace, muz stale prec, ja sama s dvoma chlapcami,rodina pomaha popestovat a tak...
momentalne poberam RP z CR, kedze muz je tam zamestnany a ja tiez...stavebko budeme splacat este dva roky muz na domespravil prakticky skoro vsetko sam..dom je nedokonceny, ale da sa v nom byvat, nemame novy nabytok,ale na tom mi nezalezi... sme vo svojom, brat uz nemusi trpiet nocne place, ranne skore prebudzania a moje upozornovania ako sa sprava k mame/,je v pubertalnom veku a pekne mu to hrabe/
moj nazor na slovenksu zarobis mozno na prezitie, do hypoteky by som nesla ani za svet...odist prec to je moznost vdaka ktorej mozes zarabat , tak , ze aj usetris.....sice muz stale prec, ale mame krasny vztah, mozno aj vdaka tomu, ide nam to niekedy na nervy, no bohuzial je taka doba a musime to nejako zvladat, ..... nasa predstava je, ze kym nesplatime uver, bude to takto, muz prec...a dalej sa uvidi, pojdem do prace aj ja, a snad aj muz najde pracu doma....

kazdy si je strojcom svojho stastia a nikdy nam nebudu padat pecene holuby do huby, musime sa o to postarat samy a cim skor zacneme tym skor to dosiahneme...bohuzial aj ja som ten typ, ze sa bojim, tej neistoty a tak, ale vdaka muzovi som pochopila, ze sediet doma zo zalozenymi rukami sa nic nezmeni... jednoducho treba trosku zariskovat, hladat pracu, pracovat na sebe, byt priebojnejsii,...sorry za dlhy prispevok 😝

luk25
autor
Autor odpoveď zmazal
alenka600
6. aug 2012

@mimikas zaujala ma ta veta co pises "vsetci by sme ostali radsej tam kde mame rodiny"......aj mne rodina strasne chyba, ale ked sa spätne obzriem, myslim, ze jedna z najlepsich veci pre cloveka po skole (SS, alebo VS) je vypadnut aspon na chvilu z domu, lebo sa otvoria uplne nove obzory.
Moja sestra klasika - par mesiacov po vysokej skole sa vydala, do vydaja byvala u rodicov, po svadbe praca, dieta, s dietatom pomahaju stari rodicia.....ked mala ist k lekarovi, isiel s nou moj oco aby strazil dieta v kociku, alebo aby ju odviezol, alebo pomohol jej na urade. Teaz ma deti dve, moji rodiciach ich vyberaju zo skoly, z kruzkov....nehovorim, sestra sa namaka, nemaju to lahke, beha a lieta hore dole. ALE. Ja som po skole okamzite isla do ineho mesta, kde mi nemal kto pomoct, veci som si riesila a vybavovala sama. Nakoniec som po 7 rokoch skoncila mimo SR, v uplnom zapadakove na dedine, kde nie je ani obchod. A ak som chcela prezit, tak som sa zase raz musela postavit na vlastne nohy - za par penazi co som mala som si kupila polorozpadnute auto a naucila som sa soferovat, co bola dovtedy moja hroza. Inac by som si tu neskrtla a nemala si ako kupit ani potraviny. A pomaha mi niekto s mojou 7mesacnou dcerou? Ani nahodou, lebo tu nikoho nemam, ani svokrovcov ani kamosky. 2 mesiace po porode bol navyse moj manzel odcestovany pracovne v inej krajine. Ze sa neda sestonedelie s prvym dietatom zvladnut sama? No vidite, da sa - lebo jednoducho nemam na vyber. Zase az take hrozne to nebolo, kedze sme ihned popracovali na dalsom potomkovi a ja mam 7mesacne dieta plus uz zase som tehotna. Perspektiva toho, ze mi ktokolvek pomoze je nulova - a tak sa vsetko krasne ucim robit bez pomoci (manzel dochadza za pracou, odchadza skoro rano, vracia sa neskoro vecer). Ked niekam idem - musi ist dieta so mnou. Aj k lekarovi, aj na urad. Ked sa niekam nemozem dostat s kocikom - no tak musim mat dceru v satke. Presne to iste budem mat s dvoma malinkymi detmi (rozdiel bude asi 13mesiacov). Mohla by som tu pokracovat vo vymenuvani prikladov, chcem tym povedat - strasne mi chyba moja rodina, ale nikdy v zivote by som sa nenakopla k tomu vsetkemu coho som schopna dnes. A preto si myslim, ze zit v zahranici, alebo inom meste, alebo na intraku, alebo proste zit v malinkej prenajatej izbe a brigadovat - proste mimo tepla domova, by malo byt zakladnou skuskou dospelosti a povinnou "ulohou" kazdeho cloveka.

ollako
6. aug 2012

@luk25 najrpv isiel muz ten tam zohnal celkom slusne platenu robotu maliara, stierky atd..ja som potom prisla dala som vypoved a odisla, robotu som nemala bola som tam dva tyzdne potom som si nasla pracu po troch mesiacoch inu, lepsie platenu...a tam v podstate stale zamestana, len na MD 😉

gonka
6. aug 2012

niekde v okolí tam kde bývate - nie je možnosť ísť do tzv. sociálnych bytov, /alebo dať si aspoň žiadosť, aby ste boli v poradovníku/ u nás v dedine tak býva veľmi veľa ľudí, samozrejme ono je to len názov, že sociálny byt, pretože tam býva kde kto.

luk25
autor
Autor odpoveď zmazal
luk25
autor
Autor odpoveď zmazal
andreah25
6. aug 2012

@luk25 Nečítala som všetko, tak neviem, čo Ti už bolo poradené a čo nie, ale:
- neuviedla si, z akého regiónu si, t.j. možno no nie je zlý región na prácu, iba nesprávne hľadáš - daj info, o aký región sa jedná, možno Ti potom poradím, ako a kde si nájsť prácu
- nájom nie je zlá alternatíva, treba si nájsť obecné nájomné byty, ja v takom bývam, stojí do 170,- eur bez energií
- ak nie je taký nájom v Tvojom meste, hľadaj okolité dediny
- máte pozemok, super, koľkí nemajú ani to a osamostatnili sa
- čo sa týka toho, že očakávaš, že obec urobí siete, zabudni!!!, obec má len plné reči toho, ako čo urobí, no keď už dôjde na lámanie chleba, lebo pozemky poskupované a ľudia by aj chceli stavať, tak zrazu obec nemá peniaze a na sľuby sa zabudlo, takže na nikoho sa nespoliehaj, iba na seba samú!!! - osobná skúsenosť 😠
- hovoríš, že platíte si stavebné, nepísala si koľko, vieš je rozdiel platiť si stavebné 20,- eur a 200,- čo je dôležité z pohľadu toho, že ak by došlo k tomu, že sa skutočne osamostatníte, treba si zrátať skutočné náklady na život
- náklady na život predstavujú - strava a drogéria, cestovné alebo náklady na prevádzku auta, nájom alebo splátka úveru, energie, určite budeš chcieť mať internet, mobil, nečakané výdavky ako napr. lieky, čo je dnes tiež riadna položka v rozpočte a mnoho iných vecí (napíš si na zoznam výdavky, ktoré cca budete mať, keď sa osamostatníte a na druhý papier si napíš Vaše príjmy, ak dostaneš plusovú hodnotu, choď do toho, ak mínus, výsledok je jasný...)
- to, že teraz u rodičov si kupujete čosi, fajn, no samostatný život stojí oveľa viac
- vyjadrenie, že nemajú čo rodičia hovoriť do toho, či pribudne plačúce dieťa, lebo Ty im varíš a upratuješ - moja, si na veľmi veľkom omyle, je to ich dom/ich pravidlá. To že varíš alebo upratuješ - snáď by si nechcela tam žiť úplne zadarmo a ešte aj nič nerobiť???
- základ hľadania práce = osobne chodiť a hľadať, poslané životopisy sa hádžu do koša...
- píšeš, že máš finančného poradcu - zabudni na neho, pretože viditeľne Ti do dnešného dňa neporadil, čo ako máš robiť - a to sa čudujem, pretože hlavný problém Tvojho osamostatnenia sú financie a dobrý finančák by mal poradiť vo všetkom - nie len akú ,,výbornú" poistku Ti urobiť...
- a dieťa? Je pravda, že ak budeš čakať na to, kým sa situácia zlepší, tak dieťa nebude mať nikdy, takže to ak chcete tak áno, ale musíš si byť istá, že mu nebude nič chýbať a na 100% sa o neho dokážeš postarať
- ja radím, hľadať prácu a tam kde prácu nájdete, tam sa treba odsťahovať.
Píšeš, že si založila túto tému aj pre ostatné mamičky z MK, ktoré isto majú podobné problémy ako Ty. Lenže ja mám zase pocit, že si tiež jedna z mamičiek (teda budúcich mamičiek), ktoré akože hľadajú riešenie, no pri tom iba hľadajú dôvody, ako to nejde, nie ako by to malo ísť - prosím nič v zlom.
Držím palce. 😀 😀 😀

ollako
6. aug 2012

@luk25 paltili sme 8000 v Kc za prenajaty jednoizbovy byt, no viem, ze ceny isli hore

mimikas
6. aug 2012

@alenka600 velmi pravdivy prispevok ohladom osamostatnenia ale nie kazdy ma taku osobnost len tak niekam ist, ja byvam daleko od nasich a nestazujem sa mam sa celkom dobre ale realita je niekdedy dost tazka, ako aj ty aj ja mam 7 mesacne dieta a niekedy to nie je lahke, muz stale robi a ja som na maleho sama a nejake vybavovacky su dost tazke ale zase ma to kopec pozitivnych veci a nemenila by som za nic aj ked by mi nevadilo ak by boli nasi trosku blizsie a sem tam mi s malim pomohli.
inak pobavila som sa na tom ze si bola v cudzej krajine v dedine kde ani obchod nie je, ja som bola v podobnej situacii a zvladla som to aj ked niekedy nechapem ako, dnes to je len vtipna spomienka 😀

luk25
autor
Autor odpoveď zmazal
alenka600
6. aug 2012

@mimikas Hehe, no ja som v tej dedine aj "nadobro" zakotvila 🙂 aspon zatial to tak vyzera, nam s manzelom to tu vyhovuje, so vsetkymi plusmi aj minusmi co to ma, ale neviem veru, ze ked budu deti vacsie, tak co oni na to...potom sa mozno prestahujeme zas(od VS som sa stahovala 11krat🙂. (inac nakoniec isla som sem za manzelom, on nie je Slovak a zvazovali sme, ci pride on za mnou, alebo ja za nim)
Urcite som to nezovseobecnovala v zlom, nechcela som povedat, ze tie, co ostanu v rodnom meste su lenive - beriem to tak, ze som vdacna za tu sancu, ktoru som od zivota a v podstate od rodicov dostala. Lebo obdivujem baby, co maju napr. iks mladsich surodencov a obetuju sa, ostanu doma a pomahaju rodicom s vychovou, alebo ako som spomenula - ked treba rodicov opatrovat, lebo su chori a podobne. Ako - v takych pripadoch cest tym ludom, co sa vzdaju "svojho " zivota a ostanu pomahat rodicom/rodine.

andreah25
6. aug 2012

@luk25 čiže podľa toho čo si uviedla, ani nemáte šancu sa osamostatniť, pretože už teraz to máte finančne veľmi obmedzené a čo potom keď bude dieťa a plus by bolo to svoje bývanie? A ešte ak stavebné 120+65 úver = 185 eur mesačne by ste pretavili do splátky nejakého úveru, to veľkú dieru do sveta veľmi neurobíte.
Čo sa týka obecných nájmov - treba si dať žiadosť a sú povinní Vás zaradiť do poradovníka, nikdy nevieš, kde sa čo uvoľní, napr. my sme tu plánovali byť 10 rokov, sme tri, a budeme ešte max. 2 a uvoľňujeme byt, susedia tu boli rok aj s cestou a už je tu nový nájomník, vedľajšia bytovka to isté, ani nie po roku odišli a je tam ďalší, ktorý odíde asi do roka-dvoch. Takže daj si určite žiadosť, aj keď tvrdia, že nie je voľné, budeš ju mať evidovanú a budú Ťa musieť po uvoľnení bytu kontaktovať.
S tým osobným hľadaním práce - nesmieš sa nechať odbiť na vrátnici - načo vrátnikovi hovoriť, kvôli čomu tam ideš. Treba si pozrieť vopred, kto je riaditeľom a na vrátnici si žiadať s ním rozhovor, vrátnika nemusí zaujímať o čo sa jedná.... Ale je pravda, že každému funguje niečo iné, ja som sa zamestnala len na základe osobnej návštevy, na životopisy sa nik neozval, čo som časom pochopila a sama som prichádzajúce životopisy hádzala do koša...
A v akom regióne teda bývaš? Ak je to východ, alebo stred dole, to by som pochopila, že s prácou je to bieda, no na západe sa dá isto niečo nájsť, neverím, že nie...

luk25
autor
Autor odpoveď zmazal
evka4
6. aug 2012

@luk25 ak ti nemaju ako pomoct rodicia a zijes v regione, kde to nie je so zamestnanostou ruzove a chces mat VLASTNE byvanie v relativne dohladnej dobe, na osamostatnenie sa mi vychadzaju tieto moznosti : bud sa prestahovat do regionu, kde je prace dostatok a zobrat si hypoteku alebo odist do zahranicia na par rokov a nasporit si tam zakladny kapital na byvanie. pre mna je ta druha moznost prijatelnejsia verzia, nakolko brat si v dnesnej dobe obrovsku hypoteku je pre mna dost velke riziko...aj ked to tak musi riesit strasne vela mladych ludi.. ja som tiez hned po vyske odisla na par rokov do zahranicia, s manzelom sme si nasporili vacsinu penazi, co sme potrebovali na byvanie, po navrate na SK sme sa ale aj tak museli prestahovat na zapadne slovensko (kvoli lepsim pracovnym moznostiam) a uz byvame vo svojom. ale stalo za tym par rokov odriekania a tvrdej driny 🙂 tiez mame hypoteku, ale vdaka predchadzajucej snahe nie az taku vysoku...

luk25
autor
Autor odpoveď zmazal
nela82
7. aug 2012

@luk25 necitala som celu diskusiu...ale ak byvas s rodicmi,kde mas este aj surodencov-a nieje to vobec jednoduche 😖 😖 Urcite ak sa da,zvazujte vlastne byvanie 😉

Ak si vo veku a uz je cas na dieta-tak ok-no ak ti mozem poradit-s dietatom to budete mat stazene..No vsetko zalezi co robi tvoj manzel a ci si budes vediet najst pracu aj popri dietatku..

My sme po svadbe chceli odcestovat za pracou prec za hranice...no svokre sa to nepozdavalo 😨 😨 Bolo to pred 10-rokmi,este sa dalo si financne prilepsit 😎 No manzel vtedy pocuvol svokru,teda svoju mamu 😖 Akosi sme neriesili co bude..dieta sme chceli mat hned-mali sme 😅 No az casom-vekom sme zistili,ze by bolo krasne zit vo svojom a sami....Neskor,ked mal syn asi 3 roky sme zase planovali ist do zahranicia-brat nam tam nasiel pracu-no zase same odhovarania zo strany rodiny 😖 Syn je alergik..boli tam obavy+jazyk...Nemali sme nikoho kto by nas podporil-prave naopak...

Tak sme ostali v rodicovskom dome-zijem so svokrovcami a je to o drzku a to doslovne.. 😲
Pokial by nemas dieta-dokazes toho viac..si volnejsia...mozes vycestovat-obaja-proste nie si nicim a nikym viazana-zodpovedna...Dieta je zaväzok na cely zivot.

Po 7-rokoch sme sa rozhodli pre druhe babo a obcas si vieme pospomínať a povedat si,ake by to bolo keby...
No to,ze mame deti-to nelutujeme.
Skor lutujeme to nase hlupe zmyslanie a to,ze sme lahko ovplyvnitelny a neideme si za svojim snom 😉

alenka600
7. aug 2012

@luk25
1. treba mat skvele napisany zivotopis, zahrnut do neho vsetko co vies a vsetky prace, aj brigady co si robila
2. kam si ochotna sa prestahovat?
3. co si ochotna robit? (nechcem Ta teraz urazit, ale myslim, ze tak napr. admin, pracovnik, sekretarka, recepcna, priehradkovy pracovnik, ucitel - to tak asi plus minus by mohlo na zaciatok spadat do Tvojho okruhu, co myslis?)
4. profesia - posielat CVcka, aj 20 denne. Prvy tyzden na tie ponuky, co sa Ti najviac pacia. Ak sa Ti nikto neozve, tak na slabsie ponuky. Napr. som si teraz pozrela ponuku - administrativny pracovnik a je tam 80ponuk(drviva vacsina v BA)
5. dobre si aj rozvrhni peniaze, ktore mozes utratit za cestovanie, skus si pohovory dohodnut v ramci 1, dvoch, troch dni a nie kazdy tyzden jeden pohovor, lebo sa nacestujes a nedoplatis.
6. Vo velkych mestach mozes teraz v lete z alacno byvat na intrakoch, lebo studenti su prec, vyuzi to.
7. V Tvojom regione - chod aj osobne, aj posielaj.
8. Ked Ta niekam pozvu, na pohovor sa priprav, nastuduj si firmu, nastuduj si poziciu
9. personalne agentury - uz ked ides do nejakeho mesta na pohovor, dohodni si stretnutie aj v agenture, nic za to nedas, mozno to nevyde, mozno nieco ziskas, nikdy nevies
10. ponahlaj sa, ked mozno od septembra zacnes ucit, tak mas necely mesiac na to!

To je aspon moj nazor, ja by som neinvestovala najskor do podnajmu s neistou perspektivou zarobku....
Aha a este mi napada - opytaj sa spoluziacok a kamaratiek, ci Ta nemozu odporucit vo svojej firme kde robia. Mnohe firmy maju totiz odmenovaci program - ak zamestnanec niekoho dohodi, tak nieco (hoci aj pochvalu iba) dostane. Zase - vec, ktora Ta nic nestoj.

luk25
autor
Autor odpoveď zmazal
miriam11
7. aug 2012

@luk25 ahoj, ja osobne by som si premyslela v ktorom velkom meste by som chcela zit. Necitala som vsetky prispevky. Tam treba hladat pracovne ponuky, aj manzel aj Ty. Potom, ked budes mat istu pracu, prenajmov je habadej, pojdete na cas do prenajmu. Potom, ked budete mat stalu pracu na dobu neurcitu, vezmete si hypoteku a kupite vlastne byvanie a zabezpecite si svoju buducnost a az potom by som rozmyslala nad dietatkom. vela stastia.

ejkapod
21. aug 2012

ahojte baby , aj my mame taky problem chceme sa už dlhoooo osamostatniť a konečne začať pracovať na babatku, no nič nam nevychadza, stavať nam nevyšlo..teraz hladame dom a nič stale sa nam do toho niečo dostane alebo dom čo sa nam pači je problemovy alebo už rezervovaný, fakt už neviem ako dalej človek da dotoho všetku silu a nema z toho nič ☹ , s priatelom sa potom hadame pretože ja som už na nervy z toho že byvame stale každý zvlašť a sme tak malo spolu a do podnajmu nechceme isť, finančne vyhovujeme len dom najsť je problem v nasom okoli... 😒

sisaha
21. aug 2012

@ejkapod ak netrpite financnou nudzou, preco nejdete docasne do nejakeho 1-izbaku? Budete sami a popri tom si budete hladat svoj vysnivany domcek..

ejkapod
22. aug 2012

@sisaha, no bojím sa toho že už by sme sa z tade nikdy nedostali a môjho by som do bytu nedostala, a takto u naších vela nemyniem tak si aspon niečo môžeme šetriť, ja dufam že sa karty obratia aj na naše šťastie a konečne sa nam začne dariť..ale dakujem za napad 🙂

kacenka89
5. nov 2012

Ahojte,prosím poradte ako sa osamostatnit od svokrovcov,mame ten problem ze dom je uz na mojho muza a vzali sme si hypoteku aby sme ho prerobili,cely je poprerabany a teraz co,nemame sukromie ani my ani oni,banujeme ze sme ten dom prerobili,mohli sme si radsej nieco najst aj ked ten dom je na muza,teraz si nemozme dovolit finacne platit este nejaky podnajom ani pripadne dobrat este nejaky uver a nieco si zan kupit.poradte mi prosim co by ste robili v mojej situacii...dakujem

janinah
5. nov 2012

@kacenka89 ako ste ten dom prerobili? nie na dva samostatné byty s osobit. vchodmi? alebo sú vzťahy o ničom? a manžel tiež by chcel odísť,či len ty ho k tomu prehováraš? na tvojom mieste pracujem na tom,aby sa súkromie urobilo čo najväčšie,aj v dome sa to dá..nepíšeš,či máte deti,pre ne je dom,dvor a babka čo postráži v prípade potreby-to je ideálne

verkom
5. nov 2012

Ja som sa osamostatňovala ešte sama... hneď po strednej, išla som do podnájmu s kamoškou, no potom už začalo byť dusnooooo, ona sa chystala vydať a vôbec neriešila, že bývame spolu a tak som to musela začať riešiť ja.... jej sa nikam nechcelo a ja som si povedala, že takto ďalej nemôžeme a s priateľom sme si zobrali hypotéku a šup do domu.... síce to netrvalo najkratšie, ale stálo to zato..... Iné riešenie som nevidela. V podnájme som nechcela ostať pretože to nebolo pre nás nič do plusu a teda zostalo len toto riešenie. Splácame každý mesiac za niečo čo je naše (resp. bude naše). Takže tak. Ale je pravda, že ja som od dokončenia strednej mala najprv dve roboty a potom som sa ustálila na jednu, kde však musím makať 🙂 a teraz už s manželom, čakáme dieťatko, takže sa dá investícia do bývania oplatila, neviem si predstaviť, že by sme to inak riešili....

Inak ak nemáš takú prácu ako by si potrebovala a tvoj muž tiež nie, tak sa odsťahujte niekam kde by to možno malo lepšiu perspektívu.... nemyslíš.

matozazzo
5. nov 2012

@alenka600 akoby som to pisala ja 🙂 trosku s obmenami 🙂 Nie je to lahke, a este dodam... my sme sa po 7 rokoch vratili, byvali sme 5m u mojej mamky, kym sme sli do vlastneho. Prvu dcerku videli rodicia 3x do roka, bolo mi luto atd., stale mi svokrvci vraveli, ako by ju kocikovali, hrali sa a pomahali... a teraz mam druhu, sme od nich 2km a kocikovali ju tak 5x... a ma rok... Mamka, ta pride, ked jej zavolam a pomoze... Podla mna je to o tom, ako pises, ako si ich naucis od zaciatku, tak to je. Kto dava deti od zaciatku starkym, uz nemaju na vyber a my, co sa starame sami, sme daleko, nas povazuju za samostatnych, ze vsetko zvladneme sami...
Strasne som sa tesila, ze sa vratime, ale skoro rok som si nevedela zvyknut, Na ludi, system u nas atd. Teraz je to uz o inom, ale aj po 4r mi niekedy napadne, ze by som sla este mimo SR. Bolo to tazke, zaciatky, najst si pracu, ale bola to bohata skusenost, ktora ma posilnila! A... manzel bol len pri porode, ostal 3 dni a uz odchadzal 1000km daleko... Po 3t sa po nas vratil a cestovali sme za nim. Nemala som ani pas pre malu, narodila sa v CR a sli sme do Rakuska, doslova sme ju "prepasovali", este neboli otvorene hranice, sama som balila celu domacnost... Vtedy mi pomohla moja mamka, ktora pricestovala, pomohla s balenim, za co som jej velmi vdacna 🙂 Ze som bola po cisarskom? Zbalit som musela, lebo manzel prisiel len na otocku, v sobotu a v nedelu sme stahovali, v pondelok musel byt v praci 🙂 Vsetko sa da!!!

kacenka89
5. nov 2012

@janinah my sme ho neprerabali na dve rodiny,my sme poprabali okna,strechu,stierky,nabytky,kuchynu a ja som bola mlada a netusila som ze niekedy budem banovat.velmi mi vadi ze tam chodia vsetci surodenci aj s detmi neustale,ja musim po nich upratovat aj po ich detoch,nemame ziadne sukromie kazdy si tam chodi ako keby to bolo jeho,svokra mi z nicim nepomoze,mam z toho depku a neviem co dalej,aj muzovi to ide na nervy lebo nemame klud a aj to ze ja som doma na predlzenej materskej a nemam sa kde rozptylit a on je aspon v praci on to az tak nevnima,ale tiez by bol najradsej sam,prosim dajte nejake rady

janinah
5. nov 2012

@kacenka89 tak to ti nezávidím,ber to tak,že oni chodia domov k rodičom...jediné riešenie je pprerobiť na bývanie pre dve rodiny,prízemie im a poschodie vám,ak sa dá..a svoje priestroy si zamykať a ak dôjde návšteva pre svokrovcov a ty na nich nebudeš mať náladu,tak s atam ani neukáž,kávu nech si urobia sami a aj za sebou riad umyjú,ak svokra nevládze,ak to striktne nezačneš riešiť,tak tam budeš za služku naveky.....to máe aj kuchyňu spoločnú? obetuj jednu izbu a urobte si svoju kuchyňu,to by som robila ako prvé,nedaj na reči svokrovcov,že vymýšľaš....

kacenka89
5. nov 2012

@janinah bolo by to dobre riesenie ale ide o to ze nemame finacie na prerobenie vrchu domu,kebyze tie peniaze mam tak si zato kupim mensi byt a odidem uplne od nich,mame spolocnu kuchynu vsetko spolocne,mame iba svoju izbu,neviem nato riesenie...dakujem za rady