Bývanie verzus svadba. Čo skôr?
Ahojte, ako ste to riešili vy? Najprv ste sa vzali a potom ste riešili bývanie alebo naopak? Myslím tým vlastné bývanie, nie u rodičov. My s priateľom sa chceme vziať a postaviť si domček. Problém však je v tom, že zatiaľ nemáme dosť peňazí na svadbu ( chceme si ju platiť samy z istých dôvodov) a s priateľom nechceme bývať u mojich rodičoch kvôli zlému vzťahu s mamou a u nich sa bývať nedá lebo je tam jeho brat s manželkou. Priateľ chce preto najskôr postaviť dom, aby sme sa osamostatnili a potom chce riešiť svadbu. Aký máte názor na to? Ako ste to mali vyriešené vy?
@teddynka23 najprv by som riešila spoločné bývanie, predsa len je iné s niekým randiť a s niekým žiť... poriadne by som si to premyslela čo sa týka vlastníctva nehnuteľnosti,aby ste sa v prípade, že to predsa len nevyjde, neťahali po súdoch do skonania sveta... alebo si na začiatok vyskúšajte spoločné bývanie v podnájme napr. na rok a uvidíte...
my sme najprv riesili byvanie a az potom svadbu
dakujem vam za vase nazory. Pozemok na dom mame a samozrejme chceme stavat s uverom,inak sa ani neda. Partner zase nechce peniaze ktore mame nasetrene vrazit do svadby a potom zit u nasich, alebo nebodaj oddelene. Preto chce najprv ten dom a az potom svadbu. A vsetko co sa tyka domu bude rozdelene na polovicu samozrejme
My sme najprv byvali spolu, sice v podnajme ale spolu, po roku byvania sme mali svadbu a rok na to sme sa stahovali do vlastneho bytu
My sme choxili spolu rok tak sme sa vzali a už bývame v šom xome. 🙂
My bývame spolu .. bez svadby. Vlastníctvo riešime tak že to máme na polovicu. fifty-fifty... Na tvojom mieste by som radšej riešila bývanie ako svadbu. hlavne ak nemáte kde spolu bývať. 😉
@teddynka23 my sme to riesili tak ze sme vycestovali do zahranicia, makame tu na 120% a najskor sme sa vzali a potom riesili stavbu domu ale kebyze ideme kupit iba byt tak by sme ho mozno kupili este pred svadbou, potrebovali sme dosporit aby sme mohli zacat staviat dom...ja osobne by som sa s mojim muzom do stavby domu pred svadbou nebala ist, poznam ho, zijem s tym a nebrali sme sa preto aby sme mali bezpodielove vlastnictvo..ani pred svadbou sme nemali oddelene kasy, vzdy sme mali pristup k obom uctom a nerieisli kto co kupi, plati a kto koho zivi, nezivi...tahali sme vzdy vsetko spolocne a svadbu sme k tomuto nepotrebovali a viem aj kebyze u nas nastanu nezhody a rozhodli by sme sa ist kazdy svojou cestou,nemyslim si ze sa to stane ale sme dvaja dospeli ludia a vieme si veci vyriesit aj s chladnou hlavou, vzdy nas bude spajat kusok zivota a ani jeden z nas by nenechal toho druheho na ulici, tym som si uplne ista..ak mas u svojho partnera podporu, nemate nejake vztahovacne konflikty ze toto je moje a toto tvoje, toto som platil ja tak by som sa do stavby domu rozhodne nebala ist ani pred svadbou,kazdopadne je to velky zavazok a nikto z netu ti nemoze poradit spravne, to musite vediet vy dvaja ktorou cestou mate ist a aky vztah mate, drzim palce pri rozhodovani...
my sme najskor byvali a o 2 roky svadba. mali sme svadbu 80 ludi a co sme investovali, to sa nam vratilo na daroch (povedali sme si ze chceme peniaze). mne osobne by sa nelubilo byt manzelmi a nemat kde byvat. platenie podnajmu su vyhodene peniaze, radsej hned do svojho.
ale zas som v nevyhode ze dom je na manzela- darovany od rodicov(svokor zdedil po dedkovi) a nemalo sme investovali a vsetko je vlastne len manzelove, takze otazka co bude az by k niecomu doslo.
len na margo prehnanej dovery, tiez som dala vtedy este partnerovi kopu penez na dom aby sme mohli byvat a slubil mi ze po svadbe bude pisany aj na mna a hadajte coho som sa dockala? tiez by to na neho nikto z rodiny nepovedal ked som sa o tom zmienila ze zrovna on by nieco take urobil a stalo sa. takze ak budete kupovat pred svadbou treba sa poistit🙂
@teddynka23 môj osobný názor a skúsenosť z praxe - asi spolu ešte nebývate (podľa toho, čo píšeš) - odporúčam, na teraz sa vykašľať aj na stavbu, aj na svadbu. Najskôr choďte aspoň na rok do podnájmu - nemusí to byť váš prípad, ale počas mojej praxe som sa často stretla s tým, že klienti si prišli požiadať o úver, aby vyplatili partnera - bez toho, aby spolu bývali, hneď riešili spoločné bývanie, spoločné vlastníctvo, ale potom prišli problémy a rozišli sa...
Preto najskôr spoločné bývanie v podnájme a potom je už jedno, či svadba a neskôr dom, alebo najskôr dom a potom svadba, ale oboje súčasne (záleží od vašich priorít). Hlavne si to skúste spolu - ľúbiť sa môžete, ale spoločné bývanie vie toho veľa zmeniť - buď vás posunie k lepšiemu (upevní váš vzťah), alebo zistíte, že nie ste pre seba vyvolení. 😉
@teddynka23 Nemusite hned stavat dom (mozno najskor podnajom, ale ak chcete, tak kludne hned zacnite stavat) ...........ale DEFINITIVNE sa najskor osamostatnite a az potom sa sobaste. Predidete tym znacnym problemom vo vasom vztahu.
Je to skutocne idealny postup a overeny: najskor svoje byvanie a potom svadba.
Tie, ktore Ti napisu, ze je to jedno, alebo, ze je to dobre aj naopak sa vo vacsine pripadoch ocitili v nudzi a nemali moznost sa osamostatnit pred svadbou.
A este lepsi argument na to, ze mam pravdu su stovky diskusii o spoluziti so svokrovcami a rodicmi.... AKO ZA TREST!
My sme s priateľom spolu 3,5roka a našli sme si podnájom.čakáme aj bábätko v marci a potom sa uvidí či bude svadba alebo nie,Uvidíme ako nám to bude ísť.
tak ja som toho nazoru, ze ja by som spolocne nebyvala s clovekom, ktory nie je mojim manzelom...
TAkze ja som jednoznancne najprv za sobas... a vobec to nemusi byt drahe... to su len tie princeznovske vrtochy za tisice eur...ale chceme byt manzelia...alebo chceme urobit "podivanou" pre desiatky ludi?
A okrem toho ja osobne by som nesla do investicii s niekym, s kym len chodim..predsa len uvery, hypoteky, stavba domu, ci kupa bytu... to je vazna vec... a taketo vazne veci neodporucam robit vo vztahoch priatel - priatelka. Toto byva fasa problem pri takychto paroch. Znamy je fin. poradca, a taktiez toto vnima ako velmi rizikove... lebo vacsina tych parov sa rozide skor ako k nejakej svadbe pride...
My sme začali s priateľom spolu bývať po 4 mesiacoch, pretože už sme každý mali čo to za sebou a od seba sme boli dosť km ( spoznali sme sa cez internet), no povedali sme si, že nemáme 15, aby sme sa vodili za ručičky, videli raz za čas, pretože sme obaja rodinne založený. A odporúčam to každému, pretože len na spoločnom bývaní uvidíte, ako Vám to spolu "klape", pretože toho druhého uvidíte vo všetkých každodenných situáciach. Nám to chvalabohu vyšlo, že som sa späť sťahovať nemusela, v máji sa berieme.
Takže by som odporúčala ísť do podnájmu, kde to takpovediac "skúsite", lebo len na spoločnom bývaní budete vidieť, či ste alebo nie ste pre seba stvorení..... 🙂 Držím palce!!!! 😉
Ja som tiez stara skola a s chlapom by som nebyvala bez svadby. Svadba sa da vybavit za par minut a eur na urade ci v kostole, netreba k tomu ten candrbal okolo. Ak aj, tak na daroch sa vsetko a este aj nieco navyse vrati, takze toto su len vyhovorky. My sme dva roky po svadbe vydrzali u mojich rodicov, aj ked mam s nimi super vztahy, tak som bola rada ze ideme do svojho domu, ktory sme si rok po svadbe zacali stavat. Vyhodou bolo, ze byvanim u rodicov sme mohli setrit dost na to, aby sme si nemuseli brat velku hypo, takze mame len malinky uver, ktory mame v plane zaplatit do troch rokov.
@teddynka23 my s manzelom sme asi nejakí divní, lebo najskor sme mali svadbu, po svadbe sme sli do spolocneho bytu, porodila som synceka, postavili domcek a prestahovali sa z bytu do domu .... jednoducho, nakolko muz chodil na 5 dni prec a dva dni bol doma nevidela som zmysel v tom aby sme riesili nejaky podnajom. a k tomu cely vikend sme boli spolu nonstop..
Necitala som komenty ale pri precitani prispevku mi napada jedina vec.......s coho chcete financovat stavbu ked nemate ani na svadbu ?? Stavba scucne ovela vasciu financnu ciastku..ja osobne by som bez vlastneho byvania do svsdby nesla....u mna by bol aj podnajom 100x lepsie riesenie ako svokrovci alebo rodicia
najskor sme sa vzali, potom sme riesili byvanie a ked sme mali najdeny byt, zapracovali sme na babatku
@teddynka23 My sme sa najskôr vzali a potom riešili bývanie. Prvých 6 rokov sme bývali v prenájme, z toho sme 3 a pol roka stavali. Potom do vlastného 🙂.
@teddynka23 my sme zacali najskor spolu byvat - nikdy by som si nevzala cloveka, s ktorym by som len "chodila" ... moj muz mal jednoizbak, teraz po takmer 11 rokoch vztahu riesime väcsie byvanie ... vzali sme sa pred takmer 8 rokmi ... svadba sa da spravit aj pri dvoch svedkoch a mas s tym minimalne vydavky ... najskor je dlezite byvanie, ale ak ste uz spolu zili nejaki cas v jednej domacnosti, tak by som spravila svadbu pri dvoch svedkoch a potom riesila byvanie - nemusis to uz potom osetrovat nejakymi zmluvami, ked mas sobasny list ... ale ak ste len spolu chodili a len prespavali jeden u druheho, tak este svadbu nie
Skuste najskor podnajom, mozno zistite, ze vam spolocne samostatne byvanie az tak neklape 😖 ...z praktickeho hladiska by som isto nesla najskor stavat a potom svadba, lebo ak si pri tom nedas pozor a nakoniec vam to byvanie az tak klapat nebude a k svadbe mozno ani nedojde, tak sa ti kludne moze stat,ze skoncis u rodicov a tvoje peniazky v expriatelovom domceku 😉 ...to je fikcia,nehovorim ze to musi byt zakonite vas pripad...
asi som divna aj ja. som sice starsia vekom, ale duchom urcite nie. u mna to bola taka ta tradicna postupnost - chodenie bez spolocneho byvania, svadba, byt, dieta… a myslim, ze generaciami predo mnou aj celkom overena. a div sa svet, nerozviedli sme sa, ani sa k tomu nikdy neschylovalo. a nic sme nemali vopred vyskusane. dokonca poznam velmi vela takychto parov. vlastne vsetky, ktore poznam dobre.
skor mam poznatky o takych, kde to prebiehalo opacne a nem dopadlo dobre.
Tak za mna tiez postupnost - svadba, samostatne byvanie, deti... samostatne myslim bez rodicov - mojich ci muzovych...
Byvanie urcite najprv, pootom svadba . Poznam vala ludi co sa potom po 3 mesiacochbrozviedli...je ine chodit sa navstevovat a zit s niekym!
@teddynka23 ja odporucam najskor byvanie, hoc aj prenajom..a aspon rok pred svadbou. ja som s prvym muzom len chodila a nemohla som si vsimnut ake ma hrozne maniere a ako sa sprava v domacnosti. s terajsim muzikom som najskor rok byvala a potom sme sa vzali. je to uplne o inom. Keby som s prvym byvala aspon mesiac, v zivote si ho ani nevezmem...
@mima4 Suhlasim s tebou, ze by som nestavala dom s frajerom...........(ja osobne urcite nie). ALe ason by som sa sama osamostatnila a urcite si nasla podnajom.
A aj ked som katolik a chapem tvoj postoj v tom, ze najskor svadba a az potom byvanie spolu, tak to uz je v dnesnej dobe tiez nebezpecne. Cloveka skutocne spoznas az pri spolocnom spolunazivani a problemoch s tym suvisiacimi.
Lebo byvat doma u rodicov, chodi raz za tyzden na rande a mysliet si, ze poznam cloveka to je pre mna nebezpecnejsie, ako s nim urcitu dobu zit v spolocnej domacnosti.
Ja si tiež nemyslím že je dobré bývať pred svadbou . Bývaním myslím každodenné zaspávanie a zobudzanie sa , v podstate akokeby rodinný život.
Rozvodovost v minulosti bola pomerne vysoká , a dnes je taká istá a neovplyvnilo to ani spoločné bývanie. Skôr si myslím že práve muž nadobudne pocit že však má všetko , full servis, sex a neskôr aj možno dieťa, tak načo sa ženiť.
mi sme isli byvat do podnajmu ktory sme mali asi 2 mesiace pred svadbou ale prvu noc sme v byte spali az tu svadobnu- dovtedy sme si to zariadovali, ta noc bola uplne jedinecna lebo bolo nieco uplne ine ako pocas chodenia boli sme si taky vzacny...... fakt odporucam. a po 2 rokoch po svadbe sme zhanali pozemok na stavanie domu ale podarila sa nam kupit novostavba 🙂
najprv byvanie, kludne aj do prenajateho a potom riesit svadbu a aspolocnu hypo alebo tak nieco. Mne dost pomohlo to,ze som videla co mam doma,ako sa sprava v roznych situaciach ( ked sme chori, nastvani na pracu a pod. sa uz neda pretvarovat) a mne to vela dalo. Aspon viem co mozem a nemozem cakat a neni an stole rozvod za dva roky,ze to neklape vobec. Stat sa moze,ale radsej ist na istotu,ze ten partner je ten pravy. Moj muz sa bal hlavne toho,aby neskoncil pod papucou ako neiktori jeho kamosi,co maju dost panovacne a prisne zeny. Tych sa desim aj ja nielen chudak chlap :D
my sme sa najskor vzali, byvali postupne po 3 prenajmoch, priebezne sme mali deti a do vlastneho domu sme sa stahovali par mesiacov pred poslednym porodom.
Inak stavat dom popri 2 malych detoch s 3.tim na ceste je dost zahul, odporucam stavat isto skor, kym nie su deti...a mimochodom, aj stavba je dost test vztahu, pozname zopar, co sa pocas stavby domu a tesne po nej aj rozviedli 😔

@teddynka23 my sme najskôr spolu bývali, potom sme sa vzali - svadbu sme si platili my a pozvali sme len najbližšiu rodinu (ani sme na to nemali nijaké "dôvody", rodičia by nám ju bez problémov a nejakých nárokov zaplatili 🙂...) a až potom sme mali dieťa ... a kúpili sme si väčší byt a potom sme mali druhé dieťa... 😉